Boadu schiet Jong Oranje in laatste minuut naar halve finale

Jong Oranje heeft op het EK onder 21 voor een grote verrassing gezorgd door titelfavoriet Frankrijk uit te schakelen. Tegen de verhouding in kwamen de Fransen op voorsprong in de eerste helft, Boadu maakte net na rust gelijk. Frankrijk was vervolgens dichtbij de winnende treffer, maar het was Boadu die er in de laatste minuut nog 2-1 van maakte en Nederland naar de laatste vier schoot.

Twee maanden na het laatste groepsduel op het EK vond dan eindelijk deel 2 van het eindtoernooi plaats. Jong Oranje overleefde ternauwernood de groep en werd in de kwartfinale aan titelfavoriet Frankrijk gekoppeld. Ten opzichte van de eerdere fase waren Teun Koopmeiners en Cody Gakpo er niet meer bij. Zij gaan met het grote Oranje naar het EK, terwijl Calvin Stengs er juist bij kwam. Mitchel Bakker werd tegen de Fransen gepasseerd ten faveure van Tyrell Malacia, terwijl Justin Bijlow zoals verwacht de voorkeur kreeg boven Kjell Scherpen. Aan de linkerkant van het middenveld gaf Erwin van de Looi Ferdi Kardioglu een basisplaats. Frankrijk begon met een zeer sterk elftal, waarbij toptalent Eduardo Camavinga op de bank zat.

Jong Oranje begon prima: het had meer de bal en kon bij momenten naar voren. Zo kreeg Calvin Stengs twee aardige kansen, maar de AZ-aanvaller had het vizier niet op scherp. Ondanks dat de Fransen nog nauwelijks gevaarlijk waren geworden, kwamen ze halverwege de eerste helft wel op voorsprong. Justin Bijlow redde eerst nog knap na een prachtige uithaal van Jonathan Ikoné. Uit de corner kon Dayot Upamecano ongehinderd inkoppen en vond de verre hoek. Dit keer liet Stengs zijn directe tegenstander lopen en was groeide hij uit tot de schlemiel. Justin Kluivert kreeg nog een kans en schoot over, waardoor Nederland onterecht met een achterstand de kleedkamer opzocht.

Vlak na rust viel echter snel de gelijmaker. Abdou Harroui zette hard in, waarna Myron Boadu randje buitenspel de bal kon controleren. Via het been van doelman Illan Meslier ging de bal tegen de touwen. De vlag van de grensrechter bleef laag, waardoor de AZ-spits wist dat hij een feestje kon gaan vieren. Er is immers geen VAR om fouten nog te corrigeren. Het lukte Jong Oranje niet om erop en erover te gaan. Frankrijk had iets meer in de tank en leek halverwege de tweede helft opnieuw op voorsprong te komen. Ikoné was Lille-ploeggenoot Sven Botman te slim af en kon alleen op weg naar het doel van Bijlow. Bij de eerste poging redde Perr Schuurs nog met een sliding, waarna Ikoné bij de rebound de paal raakte.

In het vervolg werd Nederland steeds verder naar achteren gedrukt en ging Frankrijk nog voor de winnende goal. Vlak voordat de reguliere tijd was afgelopen kregen de Haantjes nog een grote kans. Houssem Aouar kopte echter net over. In de allerlaatste minuut kon Nederland nog één keer counteren. De bal ging diep richting Justin Kluivert, die Boadu vond. De AZ’er bleef opnieuw ijzig kalm en scoorde in extremis. Hiermee schiet hij Jong Oranje naar de halve finale en verslaat het topfavoriet Frankrijk.

Scoreverloop:(23′) Upamecano 0-1 (50′) Boadu 1-1 (90+3) Boadu 2-1