Blind doet boekje open: “Het was wél persoonlijk bij Schreuder”

Foto: Blind doet boekje open: “Het was wél persoonlijk bij Schreuder”

Daley Blind heeft in gesprek met Algemeen Dagblad zijn zegje gedaan over zijn exit bij Ajax. De verdediger, die in de winter naar Bayern München verkaste, laat weten niet te spreken te zijn over Alfred Schreuder. De trainer haalde Blind uit de ploeg en negeerde hem na een aanvaring in de rust tegen RKC Waalwijk.

Het was deze dagen wachten op het moment dat Blind zijn kant van het verhaal zou doen over de laatste weken bij Ajax. In een uitgebreid interview met het AD gebeurde dat woensdagavond. “Ik heb heel lang gedacht dat ik bij Ajax mijn carrière zou afsluiten”, begint de 99-voudig Oranje-international. “En daarna dacht ik: als ik toch eerder ga, dán komende zomer, als mijn contract afloopt. Met hopelijk nog een titel en een afscheid door de voordeur.”

Het tegenovergestelde geschiedde: net na kerst pakte Blind zijn koffers en verliet Amsterdam. “Onderweg denk je: is het nou écht zo dat ik mijn laatste wedstrijd voor Ajax al heb gespeeld? Je denkt: maar Lowen moet toch eigenlijk nog een keer mee dat veld op? Aan mijn hand. Of op mijn schouders. Zoals ik zelf die zoon was die in de jaren 90 met zijn vader langs de tribunes ging toen híj als voetballer bij Ajax afsloot in de Arena.”

Incident in Waalwijk

Een verhitte discussie in de rust tijdens het uitduel met RKC zou veel veranderen voor Blind bij Ajax. “Wat daar gebeurde tussen de trainer en mij, dat heeft veel veroorzaakt. We speelden niet goed. Schreuder begon in de rust over dat ons druk zetten niet goed ging. Dat moest anders. What do you think?, vroeg hij aan een paar aanvallers. What do you prefer?, want Engels is de voertaal. Ik ben toen opgestaan en heb in die kleedkamer hardop gezegd: trainer, wees duidelijk en bepaal jij nou zélf hoe we het gaan uitvoeren! Er was emotie en zijn reactie was al even fel: You shut up! Shut your mouth and sit down!

Blind werd in de rust gewisseld, en merkte vervolgens dat hij in de pikorde van eerste naar de vierde linksback ging. De verdediger vroeg zich af of het incident in Waalwijk er iets mee te maken had en ging het gesprek aan. “Vooral omdat ik van Schreuder wilde weten: is het persoonlijk? Dat was de hoofdvraag die ik had. Nee, zei-ie, dat was het niet. Het was tactisch. Ik heb ook hém gevraagd: ben ik misschien te ver gegaan? Had ik dat in de rust bij RKC anders moeten doen? Dan bied ik nu mijn excuses aan en kunnen we verder. Weer: Nee, nee, niet persoonlijk. Na nóg een keer doorvragen zei hij wel dat hij vond dat-ie een statement moest maken na RKC.”

Wél persoonlijk

Blind weet zeker dat Schreuder het wel persoonlijk maakte. “Laat ik duidelijk zijn, ik twijfel er niet aan dát het persoonlijk werd na RKC. Ik ben ervan overtuigd.” Ajax-spelers kregen tijdens het WK-duels appjes van de Ajax-trainer, behalve Blind. “Alle Ajacieden kregen een felicitatie-appje van de trainer, behalve ik. En toen ik op 27 december afscheid kwam nemen op de Toekomst, heb ik niet alleen de spelers maar ook stafleden de hand geschud. Reiziger, Witschge, noem ze maar op. Alleen Schreuder heb ik niet gezien, terwijl hij wist dat ik er was. Het tijdstip dat ik mocht komen was namelijk met Ajax afgestemd.”

Kan Blind zich zelf iets verwijten?

  • Ja, genoeg
  • Nee, Schreuder is de schuldige
978+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie