‘Bizarre maatregel bij Oranje’

Foto: ‘Bizarre maatregel bij Oranje’

Op het voorbije WK in Qatar speelde het Nederlands elftal in een 5-3-2-formatie, dat hier en daar beschimpt werd door de vaderlandse media, en het spel wás natuurlijk ook niet al te best. Bondscoach Ronald Koeman switchte terug naar 4-3-3, maar dat was een kolfje naar de hand van Frankrijk, dat Oranje gisteravond afslachtte met 4-0. Moet 5-3-2 nu al weer van stal gehaald worden?

Oranje terug naar 5-3-2?

Volgens het dagblad Trouw had de score nog hoger kunnen uitvallen in het Stade de France: “Vooral in het eerste half uur was Nederland op alle vlakken – fysiek, technisch, tactisch en op agressie en snelheid – compleet afgetroefd door Les Bleus. Oranje kreeg een gratis masterclass in efficiëntie van een team dat alle fouten genadeloos afstrafte. De bal naar de dezelfde kleur spelen, toch een basisvereiste in het voetbal, bleek in de beginfase teveel gevraagd. Bij de 2-0 eiste Jasper Cillessen een hoofdrol op. De doelman van NEC, die het zo onrechtvaardig vond dat Louis van Gaal hem niet meenam naar het WK, tastte volledig mis op de vrije trap van Griezmann.”

De Telegraaf kopt ‘Nachtmerrie na kipkerrie’ en laat daar een woordspeling op volgen: “Mede dankzij de kip werd het een eitje voor De Haantjes. Het meest pijnlijke was nog dat Frankrijk niet eens op de toppen van zijn kunnen speelde. Een gruwelijke afstraffing dreigde, maar omdat Frankrijk nooit tot het uiterste ging, kreeg Nederland langzaam de kans de zenuwen van zich af te spelen. Koeman zal het nooit hardop zeggen. Maar de bondscoach van Oranje moet zich gelukkig prijzen dat kipkerriegate zich nu afspeelde. Frankrijk-uit kan en mag worden verloren – al was de manier waarop natuurlijk beschamend.”

“Van Dijk gebaart wel, praat veel, maar laat ook veel gebeuren”

Het NRC vindt niet dat de afwezigheid van verschillende internationals te groot gemaakt moet worden: “De basisploeg van vrijdagavond telde toch nog 419 interlands aan ervaring. Iedere linie had een ervaren speler. Centrale verdediger Virgil van Dijk (31), middenvelder Georginio Wijnaldum (32) en aanvaller Memphis Depay (29). Op zo’n moeilijke avond verwacht je meer van deze drie, dat ze de kar trekken, Oranje in de wedstrijd laten groeien. Aanvoerder Van Dijk gebaart wel, praat veel, maar laat ook veel gebeuren. Wijnaldum, teruggekeerd nadat hij onder Koemans voorganger Louis van Gaal uit de selectie viel, was onzichtbaar.”

4-3-3 of 5-3-2?

Journalist Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad vindt het nu al tijd voor een vrij bizarre maatregel: terug naar 5-3-2! “Vasthouden aan 4-3-3, omdat het zo lekker Nederlands is, is naïef. Het was de les die Louis van Gaal bij het afgelopen WK in Qatar probeerde over te brengen. Maar de boodschap landt nog altijd maar moeilijk in een land dat deels wordt geregeerd door puriteinen. De Fransen leerden Oranje gisteren weer eens waar het om gaat als de internationale top in het landenvoetbal gaat spelen. Het maakt benieuwd welke conclusies de bondscoach eraan verbindt in de komende periode.”

Wint Oranje met 6-0 van Gibraltar?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Terug naar 5-3-2?

  • Ja
  • Nee…
1658+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie