‘Bizar verschil tussen opbrengsten Ajax, Feyenoord en PSV’

Foto: ‘Bizar verschil tussen opbrengsten Ajax, Feyenoord en PSV’

Volgens Voetbal International heeft Ajax het héél goed voor elkaar op merchandise-gebied. De Amsterdammers tikten volgens het weekblad 36 miljoen euro binnen, onder andere door het Bob Marley-derde tenue. 

VI schrijft: “De commerciële afdeling levert een uitstekende prestatie, want uit het merchandise-resultaat blijkt dat Ajax er goed in slaagt om zijn populariteit te verzilveren.” Dat leverde Ajax dus 36 miljoen euro op. “Oftewel een toename van maar liefst 65 procent. De merchandise-inkomsten van de 36-voudige landskampioen zijn nu dik drie keer zo hoog als bij Feyenoord en zeven keer zo hoog als bij PSV.”

Ajax

Niet alleen met de shirtverkoop en andere activiteiten spant Ajax de kroon. Ook qua sponsoring loopt het met 39 miljoen euro voor op de concurrentie. “Tot de uitbraak van de coronacrisis bedroeg deze post nog 34 miljoen euro. Deze commerciële inkomsten vormen het fundament van de begroting van Ajax.”

Misschien zelfs nog meer dan de Champions League-inkomsten. “Aangezien het vaak gaat om meerjarige contracten, zijn deze revenuen een redelijk vast gegeven. Dit in tegenstelling tot de UEFA-premies, die sterk afhankelijk zijn van de eindstand in de Eredivisie en de prestaties in de groepsfase.”

Fundament

Dat het publiek weer in het stadion mag na de corona-crisis, zorgt voor nóg meer extra inkomsten. “Dit was een paar miljoen hoger uitgevallen als alle wedstrijden met publiek waren gespeeld. Opgeteld verdient Ajax inmiddels dus meer dan 50 miljoen aan bedrijven die reclame en stoelen inkopen. Daarmee is de bedrijfssponsoring qua aandeel in de begroting inmiddels net zo relevant geworden als deelname aan de Champions League.”

TIP: Wint Ajax van Napoli? Pak 2.25x je inzet!

Er moet betere verdeling van het geld komen

  • Ja
  • Nee
496+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie