EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Ajax verliest van PEC Zwolle: dit viel op

Foto: Ajax verliest van PEC Zwolle: dit viel op

Ajax heeft in de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen met 0-1 verloren van PEC Zwolle. Opzichzelfstaand geen drama, want fitheid is in de huidige fase van de voorbereiding het belangrijkste. Desondanks zijn er al enkele conclusies te trekken na de wedstrijd, waarmee Francesco Farioli en Alex Kroes de komende weken verder moeten.

Analyse: Mislintat-aankopen moeten bij Ajax vertrekken

Eerder op de dag kwam De Telegraaf naar buiten dat Ajax, dat financieel in grote problemen zit, het liefste zo snel mogelijk af wil van het grootste gedeelte van de aankopen van Sven Mislintat, die vorig jaar de transfers verzorgde. Naast Diant Ramaj, Sivert Mannsverk en Branco van den Boomen, is het de versterkingen van de Duitser liever kwijt dan rijk. Tegen PEC Zwolle bleek maar weer eens het gelijk van Kroes. Ajax begon namelijk met vijf aankopen van Mislintat: Ramaj, Jakov Medic, Carlos Forbs, Chuba Akpom en Van den Boomen.

Waar Farioli wil proberen om met Ajax dit seizoen zo vaak mogelijk van achteruit op te bouwen, is dat met Medic praktisch onmogelijk. De centrale verdediger leverde tegen PEC Zwolle voortdurend ballen in, was onrustig met zijn passing en stond veelal niet goed wanneer de tegenstander aan de bal was. Het resulteerde in diverse mogelijkheden en zelfs in het doelpunt van PEC Zwolle, dat in de eerste helft de enige treffer van de wedstrijd binnenschoot. De dagen van Medic zijn dan ook geteld, al is het wachten op clubs die interesse in hem gaan tonen.

Voor Forbs en Akpom ziet het er ook niet goed uit. De aanvallers kregen van Farioli de kans om zich in het basisteam te bewijzen en werkten op het veld hard, maar bewezen dat veel meters maken niet de garantie is op succes. Forbs dartelde evenals vorig jaar over het veld, maar het zorgde nauwelijks tot kansen. Zijn voorzetten kwamen niet aan en zijn pogingen om een doelpunt te maken gingen in het niets op. Akpom kwam in het centrum van de aanval nauwelijks in het spel voor en slaagde er eveneens niet in om tot scoren te komen.

Kansen Godts groeien

Dan naar het positieve, want Farioli kon ook hoop putten uit de wedstrijd. De Belg Mika Godts was vrijdagmiddag namelijk een van de grote uitblinkers op het veld. De buitenspeler durfde om een actie te maken en, hoewel dat lang niet altijd goed ging, stichtte hij veel gevaar in de achterhoede van PEC Zwolle. Met zijn technische vermogen en overzicht zorgde hij aan de linkerkant van de aanval voor tempo. In het zestienmetergebied van de tegenstander was Godts een aantal keer gevaarlijk, maar een doelpunt bleek er niet in te zitten.

Het is een opluchting voor de hoofdtrainer, die weet dat een vertrek van Steven Bergwijn bepaald niet is uitgesloten. De aanvoerder, die momenteel bij het Nederlands elftal aanwezig is, mag mogelijk vertrekken. Het heeft alles te maken met de financiële problemen die Ajax heeft. Met het salaris en de transfersom kunnen de Amsterdammers de gaten in de begroting verder dichten. Godts lijkt klaar te zijn om dit voetbaljaar zijn kans te pakken. Gezien het feit dat Bergwijn de komende weken nog niet zal aansluiten, heeft de jonge Belg alle tijd om zichzelf te bewijzen.

Francesco Farioli ging op het trainingsveld van Ajax aardig tekeer.

Dies Janse interessant talent

Aangezien Jorrel Hato aan de linkerkant van de verdediging moest plaatsnemen, kwam er in het basisteam een plek vrij voor Dies Janse. Het achttienjarige talent maakte afgelopen jaar nog deel uit van de spelersgroep van Jong Ajax en mag zich in de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaar laten zien. Janse viel tegen PEC Zwolle op een positieve manier op met zijn rust en spelinzicht. Hij bleek in staat te zijn om in de opbouw zijn rol te pakken en hield zijn rug recht. Of het voldoende is om een definitieve plek in de selectie te bemachtigen, is voorlopig de vraag.

Janse kan echter flink profiteren van de twijfels in de achterhoede. Waar Josip Sutalo naar verluidt mag vertrekken, heeft Farioli met Hato de mogelijkheid om hem zowel centraal achterin als op de linksbackpositie te zetten. Mocht het de Amsterdammers niet lukken om een centrale verdediger aan te trekken maar het wél afscheid neemt van Sutalo, dan komt er plotseling een plek in het centrum van de achterhoede vrij. Voor Janse is deze zomer dan ook de kans om zijn kwaliteiten te tonen en de volgende stap in zijn loopbaan te zetten.

Specifiek gebruik van Henderson

Het Amsterdamse middenveld bestond op De Toekomst uit Jordan Henderson, Kenneth Taylor en Van den Boomen. Vooral de rust van de Brit viel op. De ervaren middenvelder kreeg afgelopen seizoen veel kritiek op zijn spel, maar met een specifiek gebruik van zijn kwaliteiten is hij weldegelijk een aanvulling. Tegen PEC Zwolle werd hij nog te vaak ingespeeld in de opbouw, terwijl Henderson juist op andere momenten zijn bijdrage moet leveren. Zo is hij ijzersterk in verdedigend opzicht en het neerzetten van zijn team, wat Ajax met dit team nodig heeft.

De interesse van Ajax in Pablo Rosario komt dan ook niet uit de lucht vallen. De huidige speler van OGC Nice is als controlerende middenvelder in staat om het spel te maken en kan daardoor een ideale aanvulling zijn op Henderson. In de tweede helft kon de Engels international zich overigens nog belonen voor zijn goede spel met een afstandsschot, maar de bal werd uit de hoek gehaald. Henderson kwam daardoor niet op het scorebord terecht. Tóch kon hij terugkijken op een prima duel. Het geeft hoop voor de komende oefenwedstrijden.

Krijgt Farioli Ajax op het rechte pad?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik verwacht het niet
388+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie