Ajax-transferzomer biedt zeer interessante opties

Foto: Ajax-transferzomer biedt zeer interessante opties

Het is voor Ajax te hopen dat het seizoen zo snel mogelijk voorbij is. Waar de Amsterdammers zondagavond in de finale van de KNVB Beker na strafschoppen van PSV verloren, wacht hen nog een lastige ontknoping in de Eredivisie. Achter de schermen werkt Sven Mislintat hard aan de selectie voor volgend seizoen, waarbij hij volgens het Algemeen Dagblad een duidelijke lijn wil volgen.

Hete transferzomer bij Ajax

De nieuwe directeur voetbalzaken beseft dat het binnen Ajax belangrijk is om meer herkenbaarheid te creëren en richt zich naar verluidt op het binnenhalen van spelers met een Ajax-achtergrond. Het zou in ieder geval gaan om een extra verdediger, twee middenvelders en een centrumspits. Aankomende zomer komen naast Hakim Ziyech en Donny van de Beek verschillende interessante opties op de transfermarkt voorbij. Wij zetten een aantal mogelijke aankopen of huurspelers voor volgend seizoen op een rij.

Joël Veltman

Voor de achterhoede kan Ajax contact opnemen met Joël Veltman. De Oranje-international beschikt over een aflopend contract en kost de club dus niets, al is het wel de vraag of de centrale verdediger annex rechtsback terug naar Nederland wil. Afgelopen maand gaf Veltman namelijk nog in een interview aan dat hij het voorlopig niet ziet zitten om in de Eredivisie actief te zijn en dat hij zichzelf daarom focust op een uitdaging in een buitenlandse competitie, waarbij hij mogelijk in de Premier League blijft spelen.

Spaanse media berichtten bovendien dat Barcelona eraan zou denken om Veltman in te lijven. De topclub is op zoek naar goedkope opties in de achterhoede en zag hem een aantal jaar geleden bij Ajax een sterke indruk maken in de Champions League. Desondanks is het voor Ajax het proberen waard om Veltman enthousiast te maken voor de uitdaging in Amsterdam. Bij Ajax kan hij samen met Jurriën Timber het centrale duo vormen en heeft hij de mogelijkheid om eindelijk weer voor de prijzen te spelen.

Davinson Sánchez

Davinson Sánchez was in het seizoen 2016/2017 onder leiding van Peter Bosz een revelatie in de Ajax-achterhoede. De Colombiaan bracht met veel energie, kracht en doorzettingsvermogen een extra dynamiek in het Amsterdamse spel en was er mede verantwoordelijk voor dat Ajax in de finale van de Europa League terechtkwam. Aan het begin van het seizoen 2017/2018 begon hij opnieuw ijzersterk, waarmee hij een transfer naar Tottenham Hotspur wist af te dwingen.

De defensieve kracht leek in Londen niet te kunnen mislukken, maar niets was minder waar. De 26-jarige Sánchez kwam al snel op de reservebank terecht en wist de voorbije jaren niet meer te overtuigen. Aangezien de voetballer nog een eenjarig contract heeft, kan Ajax hem mogelijk voor een relatief klein bedrag terughalen. Het zal Tottenham Hotspur naar verwachting niet slecht uitkomen, want de Engelse topclub verkeert bepaald niet in de grootste vorm en kan geld op de bankrekening goed gebruiken.

Christian Eriksen

De naam van Christian Eriksen klinkt alweer een aantal transferzomers hard in Amsterdam. De middenvelder begon zijn loopbaan onder Martin Jol en groeide sindsdien uit tot publiekslieveling bij Ajax. Vorig seizoen trainde Eriksen al een tijdlang op De Toekomst en had Ajax ogenschijnlijk de mogelijkheid om hem terug te halen, maar besloot het niet toe te happen. Dat deed Erik ten Hag met Manchester United wel, waardoor hij alweer een jaar in de Engelse stad speelt.

De 31-jarige Deen beschikt nog over een contract tot medio 2025 en behoort, wanneer hij fit is, steevast tot het basisteam van de Nederlandse oefenmeester. Het betekent dat Ajax een hoop geld op tafel zal moeten leggen om Eriksen en Manchester United te overtuigen van de transfer. Die kans lijkt klein te zijn, waardoor het niet reëel is dat de club daadwerkelijk een poging gaat wagen.

Ryan Gravenberch

De terugkeer van Ryan Gravenberch lijkt wel tot de mogelijkheden te behoren. Het talent was de voorbije seizoenen een vaste basisspeler bij Ajax en besloot afgelopen zomer om naar Bayern München te vertrekken. Hij kreeg van de Bundesliga-club de belofte dat hij veel speelminuten zou krijgen, maar dat bleek niet uit te komen. Gravenberch moet het dit voetbaljaar voornamelijk stellen met een plaats naast het veld en verloor zodoende ook zijn plek bij het Nederlands elftal.

De oud-Ajacied sprak zich vorige maand dan ook teleurgesteld uit en liet weten niet nog een seizoen op deze manier te willen werken. Naar verluidt is Liverpool in hem geïnteresseerd, dat hem graag wil kopen. Bayern München wil dit dan weer liever niet, maar een huurdeal lijkt wel tot de mogelijkheden te behoren. Het zou voor Ajax een goede mogelijkheid zijn, zodat het geen grote transfersom hoeft te betalen, terwijl Gravenberch weer zijn minuten kan opdoen.

Georginio Wijnaldum

Mocht Ajax een meer ervaren middenvelder willen inlijven dan lijkt Georginio Wijnaldum een interessante keuze te zijn. Zijn overstap van Liverpool naar Paris Saint-Germain was bepaald geen gelukkige, waarna hij dit seizoen op huurbasis naar AS Roma vertrok. Vanwege een blessure stond hij een tijdlang buitenspel, maar inmiddels staat hij weer in het basisteam en mocht hij zelfs weer bij Oranje aansluiten. De 32-jarige middenvelder is bij AS Roma echter nog niet onomstreden.

Waar de Italianen een koopoptie hebben, is het de vraag of de club deze gaat lichten. In Parijs heeft hij nog een contract voor slechts een seizoen en lijken ze niet meer op zijn komst te zitten wachten. Een overstap naar Ajax zou hem in een mooi rijtje zetten met onder meer Ronald Koeman, die als voetballer voor Feyenoord, PSV en Ajax uitkwam.

Donyell Malen

Donyell Malen vertrok twee jaar geleden voor 30 miljoen euro naar Duitsland en leek bij Borussia Dortmund de ideale tussenstap te hebben gevonden. Het leidde voor hem echter niet tot veel speelminuten. Zo had hij lang Erling Haaland voor zich in de voorhoede, raakte hij meermaals geblesseerd en slaagde hij er in de wedstrijden die hij mocht spelen niet in om veel doelpunten te maken. Ook na het vertrek van de Noor staat hij lang niet altijd in het basisteam, al was hij de laatste weken wel belangrijk voor zijn team.

Het contract van Malen loopt nog tot de zomer van 2026, waardoor Borussia Dortmund de mogelijkheid heeft om veel geld voor hem te vragen. Naar verluidt ligt de markwaarde van de aanvaller rond de 16 miljoen euro, maar de kans is aanzienlijk dat de club een hogere vraagprijs zal hanteren. Anderzijds is Malen er veel aan gelegen dat hij richting het EK van 2024 aan spelen toekomt. Ajax kan daarbij uitkomst bieden.

Joshua Zirkzee

Als tweede optie in de aanval kan Ajax denken aan Joshua Zirkzee. Bologna pikte het Nederlandse talent vorig jaar zomer voor 8,5 miljoen euro op, waarmee hij een van de duurste aankopen uit de clubgeschiedenis werd. Op een basisplaats kan Zirkzee vooralsnog allerminst rekenen, waardoor hij ook voor aankomend seizoen weinig perspectief heeft.

In de Belgische competitie, die qua niveau vergelijkbaar is met de Eredivisie, liet Zirkzee in de clubkleuren van Anderlecht al eens zien dat hij wel degelijk de kwaliteiten in huis heeft om bij een topclub aan het werk te gaan. Hij draagt daarbij onder meer de ervaring van zijn periode bij Bayern München mee, waarbij hij vlak achter Robert Lewandowski zat. Zirkzee kan bij een transfer naar Ajax samen met Brian Brobbey het gevecht aangaan voor de spitspositie, waarbij de voorbereiding zal moeten uitwijzen wie de strijd wint.

Voor wie moet Ajax gaan?

  • Veltman
  • Sánchez
  • Eriksen
  • Gravenberch
  • Wijnaldum
  • Malen
  • Zirkzee
1453+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie