Ajax-nachtmerrie blijft uit na dramaverlies bij Twente

Foto: Ajax-nachtmerrie blijft uit na dramaverlies bij Twente

Ajax heeft het seizoen dramatisch afgesloten, maar kan toch soort van opgelucht ademhalen. De Conference League-nachtmerrie bleef uit. De Amsterdammers werden in Enschede op alle vlakken afgetroefd door FC Twente (3-1), maar zagen dat AZ niet kon winnen van PSV. Daardoor eindigt Ajax op de derde plaats.

Verslag FC Twente-Ajax: 3-1

FC Twente wist al dat het op plek vijf zou blijven steken. PSV gaat door de overwinning bij AZ (1-2) naar de voorronde van de Champions League. AZ resteert Conference League-voetbal. Voor Ajax blijft daardoor de absolute nachtmerrie uit. Algemeen directeur Edwin van der Sar had ooit de opmerking gemaakt dat hij zou vertrekken als Ajax Conference League moet gaan spelen. Met heel veel geluk is dat scenario uitgebleven. Ajax leek namelijk geen enkele energie en zin meer te hebben om de laatste speeldag winnend af te sluiten.

De wedstrijd was een paar tellen oud of Edson Álvarez ging al in de fout. Een slechte terugspeelbal werd gekaapt door Manfred Ugalde. De Costa Ricaanse spits kreeg de bal niet langs Ajax-keeper Gerónimo Rulli. Het was het startsignaal van Twente om onder de energieke aanmoedigingen van het publiek in de Grolsch Veste volle bak druk te zetten. Dat bracht Ajax in de problemen.

Rulli onder de indruk van FC Twente

Vooral Rulli had moeite met het vinden van een ploeggenoot. Dat bood kansen voor Twente-buitenspelers Vaclav Cerny en Virgil Misidjan. Zij waren echter te onrustig in de afwerking. Dat was Michal Sadillek niet. De Twente-middenvelder kreeg de bal na een mooie thuisaanval. Hij schoot net over. Een minuut later kreeg diezelfde Sadilek de bal zelfs in het strafschopgebied. Zijn inzet spatte uiteen tegen de lat.

Totaal uit het niets komt Ajax na een half uur spelen op voorsprong. Kenneth Taylor vond Brian Brobbey in de Twente-zestien, die handig wegdraaide en Dusan Tadic vond. De Servische Ajax-aanvoerder schoot eenvoudig binnen. Ramiz Zerrouki had direct voor de gelijkmaker kunnen zorgen. De aanwinst van Feyenoord kreeg een vrije schietkans, maar kreeg de bal niet tegen het netje. De laatste kans van de eerste helft was voor Brobbey. De druistige Ajax-spits schoot de bal net langs de verkeerde kant van de paal.

Ajax start dramatisch aan tweede helft

Ajax begon dra-ma-tisch aan de tweede helft. Taylor gaf bij de aftrap gelijk de bal weg en Álvarez verdedigde tot twee keer toe slapjes. FC Twente kon door waarna Joshua Brenet de bal op het hoofd van Ugalde legde: 1-1. Snel was het ook 2-1. Cerny nam een vrije trap met veel souplesse en Julio Pleguezuelo kopte volledig vrij binnen. Zo draaide Twente de achterstand in de tweede helft in 6 minuten om. Loon naar werken dachten de Twente-spelers, want de thuisploeg was stukken beter dan de bezoekers uit Amsterdam.

Ajax kijkt naar Alkmaar om Conference League-vrees

Ajax moest op zoek naar de gelijkmaker, al zag de Amsterdamse bank op de livescore-app dat het nog 0-0 stond bij AZ-PSV. Daardoor was in ieder geval de derde plaats voorlopig veilig, die Europa League-voorronde oplevert. Steven Bergwijn probeerde het met een afstandsschot, maar die was eenvoudig prooi voor Twente-goalie Lars Unnerstall. Even later was het weer Bergwijn. Deze keer plaatste hij meer, maar weer lag de Duitse doelman in de juiste hoek.

Met nog 20 minuten te spelen bracht trainer John Heitinga Lorenzo Lucca. De Italiaanse spits moest wat forceren en kreeg gelijk een dot van een kans. Mohammed Kudus slalomde zich knap door wat Twente-spelers heen en vond Lucca. De invalspits kon koud binnenschieten, maar vond het zijnet.

Uitblinker Cerny beslist duel

Cerny besliste de wedstrijd daarna. De Twente-uitblinker schoot prachtige raak in het dak van het doel. Met nog een kwartier te spelen schreeuwden alles en iedereen van Twente het uit. Het feest is al begonnen nog voordat de play-offs om Europees voetbal zijn begonnen. De ploeg van vertrekkend coach Jans is de topfavoriet in die play-offs. In de halve finale wacht sc Heerenveen, dat met 2-0 won van Go Ahead Eagles.

En Ajax? Dat had het seizoen nog dramatischer kunnen eindigen met een rode kaart voor invaller Steven Berghuis. De aanvaller, net terug van een blessure, kwam in volle vaart met zijn voet op de been de inglijdende Twente-back Gijs Smal. De VAR riep scheidsrechter Allard Lindhout naar de kant, maar die bleef terecht bij zijn beslissing: gele kaart.

In de slotfase kwam AZ nog op gelijke hoogte tegen PSV, waardoor Heitinga en zijn mannen nog benauwde minuten kenden. Xavi Simons hielp de Amsterdammers met de winnende 1-2. Het echte doemscenario bleef daardoor uit, maar of Ajax met de derde plaats en dus Europa League-voetbal blij zal zijn…

Twente viert feest en blijft ongeslagen in Enschede dit Eredivisie-seizoen.

Mag Ajax nog een beetje glimlachen met de 3e plaats?

  • Ja, dit Ajax mag blij zijn dat het nog 3e is geworden
  • Nee, voor Ajax telt alleen de 1e plaats
259+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie