90 minuten Cristiano Ronaldo: een showman met recht van spreken

Foto: 90 minuten Cristiano Ronaldo: een showman met recht van spreken

Het is bijzonder hoe het aura van Cristiano Ronaldo opvalt tussen 21 andere spelers en 41.000 toeschouwers. Hij doet eigenlijk niet heel veel anders dan andere spelers, maar hij doet het wel anders. Hij zingt, hij klapt, hij schreeuwt, hij rent, hij springt, hij valt, hij zeurt, hij dribbelt, hij kaatst, hij praat, hij zucht, hij wijst, hij dreigt, hij schiet, hij gooit de trukendoos open en hij eist al je aandacht op. Cristiano Ronaldo is een showman met recht van spreken en alle ogen op hem gericht. Ook die van SoccerNews op het EK in Duitsland.

Verslag van Cristiano Ronaldo met Portugal tegen Tsjechië

Vanaf het moment dat mensen weten waar Cristiano Ronaldo gaat spelen, is alle aandacht op hem gericht. Op deze dinsdag in juni begint hij in Leipzig aan zijn laatste EK en dus trekken Portugese supporters, neutrale liefhebbers en journalisten van over heel de wereld naar de Red Bull Arena om de 39-jarige meestervoetballer voor één van de laatste keren live te kunnen zien spelen. De Ronaldo-shirtjes op de tribunes vallen meteen op, net als het extra harde gejuich wanneer zijn naam wordt omgeroepen bij de opstellingen. De fans hopen op een spektakel, dat ze bijna gegarandeerd voorgeschoteld zullen krijgen.

Iedereen weet dat Ronaldo elk moment kan scoren en dus zorgt elk balcontact voor opwinding. Als de wereldberoemde aanvaller in de zevende minuten op zijn kenmerkende manier hoog de lucht in springt en blijft hangen voor een kopbal, houdt iedereen zijn adem in. Maar de Portugees kan de moeilijke voorzet niet de juiste richting meegeven. Drie minuten later, het regent inmiddels, wordt Ronaldo omver geduwd. Hij wil een vrije trap, maar de scheids gaat er niet in mee. Op de grote schermen in het stadion is te zien hoe de grote ster zucht en klaagt. Na de volgende overtreding richt Ronaldo zich tot de scheidsrechter om met grote armgebaren zijn beklag te doen.

Trukendoos gaat open

Bij Portugal draait alles om Ronaldo, het kan ook niets anders. Zijn teamgenoten zoeken hem constant op. Hij laat zich zakken om de bal te kaatsen en kiest dan meteen positie voor de goal. Druk zwaaiend eist hij een voorzet, terwijl de verdedigers hem geen moment uit het oog verliezen. De voormalige sterspeler van Real Madrid laat ook zien dat hij zijn trucjes en schijnbewegingen nog niet is verleerd. Hij dribbelt zoveel hij wil en gooit de ene naar de andere schijnbeweging eruit, tot vreugde van het Portugese publiek, dat de oe’s en a’s niet kan bedwingen.

Ook bij iedere corner – Portugal krijgt er veel in de eerste helft – zit iedereen op het puntje van zijn stoel. Ronaldo is weer te zien op de grote schermen, maar raakt uit beeld wanneer hij van de tweede paal naar de eerste sprint, maar tot zijn frustratie komt de bal niet bij hem. Via een uitgespeelde aanval krijgt hij in minuut 31 wel een enorme kans. Bruno Fernandes steekt de centrumspits weg, Ronaldo staat vrij voor de keeper en schiet snel, maar Jindřich Staněk krijgt zijn hand ertegenaan. Dat hij Ronaldo van het scoren houdt, kan hij later aan zijn kleinkinderen vertellen. Vlak voor rust blokt hij ook een iets opportunistischer schot van Ronaldo.

Verbeten blik

Na een kwartier rusten, komt Ronaldo weer naar buiten. Aan de rand van het veld spreekt hij een groepje teamgenoten toe – zien we op het grote scherm – en hij legt de bal klaar op de middenstip. Na de aftrap gaat hij verder waar hij was gebleven. Hij dribbelt op de rechterkant, gooit er even later nog een halve schaar uit en kopt via een verdediger over. De herhaling op het grote scherm toont zijn verbeten blik, met volle focus op de bal en honger naar een doelpunt dat nog niet is gemaakt. Bij een volgende voorzet hangt hij al in de lucht, maar blijft hij weer gefrustreerd achter, omdat de bal niet aankomt. Met hem baalt ook het halve stadion, rood-groen van kleur.

In minuut 56 krijgt Portugal een vrije trap op randje zestien. Ronaldo komt er snel aan gewandeld en hoeft niet te vechten om de bal. Het Portugese publiek zingt zijn naam en hoopt dat dit het moment is waarvoor ze een kaartje hebben gekocht. Het schot van Ronaldo vliegt in volle vaart over de muur, maar eindigt in de handen van doelman Staněk. Zijn verhaal wordt bijna ongeloofwaardig voor zijn kleinkinderen.

Een goed uitgespeelde aanval wordt daarna zo geforceerd op Ronaldo gespitst, dat deze spaak loopt. Bernardo Silva wordt weggestoken en kan prima zelf schieten, maar wil voorgeven op zijn aanvalsleider en ziet zijn pass vervolgens geblokt worden. De Portugese fans en zelfs enkele journalisten balen. Alles en iedereen wil dat Ronaldo scoort, behalve elf Tsjechen op het veld, zo’n vijftienduizend Tsjechen op de tribune en de overige tien miljoen Tsjechen thuis voor de buis. Ronaldo voelt het aan en zweept het publiek dat hém steunt met twee handen op.

De weergoden staan aan zijn kant

Maar Tsjechië is niet bereid mee te werken aan een gemakkelijke start van Ronaldo’s zesde EK. Na iets meer dan een uur spelen schiet Luka Provod de bal geweldig in het Portugese doel. Ronaldo gebaart op drukke wijze dat zijn ploeggenoten rustig moeten blijven. Hij wijst naar zijn hoofd; koppie erbij houden. Hij wijst naar het veld; wij zijn hier de baas. Hij kijkt ze één voor één aan en blijft praten totdat hij zelf het spel hervat met de aftrap. Het bliksemt op de achtergrond. Zelfs de weergoden zijn boos.

Zeven minuten heeft Portugal nodig om weer in de wedstrijd te komen. De bal belandt in de kluts via de keeper en verdediger Robin Hranáč in het eigen doel. Ronaldo droeg eraan bij door de Tsjech een zetje in zijn rug te geven, maar daarmee kan hij de goal niet opeisen. De bal gaat snel mee naar de middenstip en de aanvoerder van Portugal moedigt zijn ploeggenoten aan. Zijn feestje zal niet verpest worden.

Tsjechië krijgt twee grote kansen, maar het zijn de Portugezen die opnieuw juichen. Ronaldo kopt een hoge voorzet op de paal en Diogo Jota kopt de rebound erin. De Zuid-Europese passie spat eruit op de tribunes, maar teleurstelling volgt na de VAR-check. Ronaldo blijkt buitenspel te staan. Alles gaat om hem vandaag, dus ook hier speelt hij de hoofdrol. Toch komt er iemand redding brengen: Francisco Conceição. De buitenspeler van FC Porto, en recentelijk Ajax, valt in en scoort met zijn eerste balcontact. Het feestje van Ronaldo is gered. “Siiiuuuu” klinkt het vanaf de tribunes. Na het verlossende fluitsignaal valt Ronaldo de kleine dribbelaar in de armen. Vanaf het grote scherm kunnen we zijn lippen lezen. “Vamos!” Minimaal twee EK-wedstrijden zullen nog aan zijn indrukwekkende cv worden toegevoegd. Daarna wordt Cristiano Ronaldo definitief een levende legende.

Is Ronaldo de beste speler ooit?

  • Ja
  • Nee
308+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie