Feyenoord droomt van spectaculair Slot-stuk

Foto: Feyenoord droomt van spectaculair Slot-stuk

Met vier overwinning op rij heeft Feyenoord zich voor de interlandbreak weer richting de top drie weten te spelen. De Rotterdammers, die zondag in De Gofferd op bezoek gaan bij NEC, heeft de top twee (Ajax en PSV) inmiddels binnen schotbereik. Dat Arne Slot, ondanks het team in opbouw, in deze fase van het seizoen al aansluiting vindt met de top, is veelbelovender dan het in eerste instantie lijkt. De coach wilde zelf nog over een top vijf spreken, maar dat lijkt vooral omdat hij weet dat Feyenoord de top van zijn kunnen nog lang niet heeft bereikt. 

Feyenoord had de transferzomer waar het al jarenlang van droomde. Na de succesvolle Europese campagne in de Conference League, waar in de finale werd verloren van AS Roma, stonden veel spelers in de belangstelling van clubs uit grote competities. De Rotterdammers, die net als alle andere (top)clubs in Nederland de gevolgen van de coronapandemie in het afgelopen financiële boekjaar terugzagen, konden de lucratieve transferzomer daarom wel gebruiken. Dat betekende voor Arne Slot en zijn staf echter wel dat er flink gepuzzeld moest worden in de voorbereiding. Dat spelers als Luis Sinisterra (Leeds United), Fredrik Arusnes (SL Benfica) en Marcos Senesi (Bournemouth AFC) relatief laat hun transfer maakte, waardoor er ook relatief laat budget vrij kwam voor meer versterkingen, maakt het spel dat Arne Slot en zijn mannen op de mat leggen, des te bewonderingswaardiger. 

Feyenoord 

De Rotterdammers hadden tegen PSV de eerste echte test van het seizoen. Wanneer je de teamprocessen van deze twee ploegen naast elkaar legt, zou PSV inderdaad verder moeten zijn dan de Rotterdammers. Hun selectie was eerder compleet, deels noodgedwongen door de Champions League-voorrondes tegen AS Monaco en Glasgow Rangers, en dat een team wedstrijden op hoog niveau in de benen heeft in het begin van het seizoen, helpt het teamproces alleen maar meer. Dat de Eindhovenaren het niet alleen in de wedstrijd tegen Feyenoord zonder Luuk de Jong moesten doen de afgelopen weken, is wel de grootste ‘maar’ die je bij de wedstrijd kunt plaatsen. Dat neemt echter niet weg dat de Rotterdammers de koploper van de Eredivisie nog steeds goed partij wisten te bieden, maar de laatste punt op de ‘i’ ontbreekt nog voor de ploeg van Arne Slot. 


Die heette voor PSV Cody Gakpo. De Eindhovenaar zorgde voor een verrassing door bij PSV te blijven. Er stond een vliegtuig voor hem klaar om hem naar Leeds te brengen en PSV ruim veertig miljoen euro rijker te maken. Feyenoord had zijn eigen Gakpo natuurlijk ook: Luis Sinisterra had echter een ander carrière pad voor zich dan de Nederlands international. Dat Feyenoord een droomdeal sloot door een aankoop van twee miljoen euro doorverkoopt voor maximaal dertig miljoen euro, had eigenlijk ook niet beter uit kunnen pakken voor de Rotterdammers. Dat de Vrienden van Feyenoord ervoor zorgde dat er vorige winter toch een miljoenenversterking kon komen (Patrik Walemark kwam over van Häcken, red.) en de Zweedse vleugelspeler in de eerste weken indruk maakt bij de Rotterdammers, laat wel zien dat er al rekening gehouden was met een zomerse transfer van Sinisterra. 

Dat Feyenoord als opvolger van Senesi weer uitkwam bij David Hancko, die voor zes miljoen euro overstapte van Sparta Praag, zorgde ervoor dat Slot snel een vervanger kreeg voor de vertrokken Argentijn. Dat gold niet voor de versterking van de linksbackpositie, maar inmiddels is het vertrek van Tyrell Malacia naar Manchester United ook meer dan opgevangen. Dat de Rotterdammers profiteerde van een buitenkansje (Sébastien Szymanski, red.) en met de fysiek sterke en aan de bal kalme Quinten Timber een potentiële opvolger voor Aursnes in huis hebben, kan Slot steeds verder bouwen aan een team dat ook in lastige uitwedstrijden zoals tegen NEC ervoor kan zorgen dat de punten mee naar Rotterdam gaan. 

Het Danilo-effect

Ajax smeet met miljoenen om Brian Brobbey terug te halen naar Amsterdam en voor verdediger Calvin Bassey en Steven Bergwijn meer betaalde dan voor Sébastien Haller, PSV dikke contracten uitdeelde om De Jong, Walter Benítez en Xavi Simons vast te leggen. En Feyenoord? Die pikte Danilo Pereira transfervrij weg uit Amsterdam. De Braziliaanse aanvaller werd in de zomer van 2017 door Ajax weggeplukt uit de jeugdopleiding van Santos, de club waar onder andere Neymar Jr. voor speelde toen hij doorbrak in Brazilië. Pereira kwam binnen als een enorm talent, liet in de wedstrijden die hij voor Ajax speelde ook zien dat hij in een aanvallend elftal gemakkelijk kan scoren, maar door de situatie bij de Amsterdammers bleef een échte kans uit. Tegen de tijd dat er een mogelijkheid was, ging de voorkeur uit naar Brian Brobbey. De spits had destijds nog een aflopend contract bij Ajax en moest, ondanks de 22 miljoen euro dat Ajax betaalde voor Haller, ook zijn speelminuten maken in het eerste elftal.


Dat Danilo met zeven doelpunten in negen wedstrijden voorlopig een voltreffer blijkt voor de Rotterdammers, heeft niet alleen met de speelstijl van Slot te maken. Het laat opnieuw zien dat Feyenoord geleerd heeft van de fouten die het in het verleden maakte – bijvoorbeeld door miljoenen euro’s neer te tellen voor een spits die daarna op de bank eindigt. In feite zijn Brobbey en Danilo twee spitsen uit hetzelfde hout: ze zijn sterk, ze kunnen in de diepte weggestuurd worden en scoren gemakkelijk. Het krediet dat Brobbey als jeugdspeler van de club heeft, is echter in beginsel al groter dan een spits die via een zijweg is ingestroomd in de jeugdopleiding. De fans konden immers niet wachten op het debuut van de bonkige spits. Helemaal op de momenten dat zij nog vurig hoopte op een langer verblijf van Brobbey. 

Dat werd ‘m niet, maar niet als Brobbey kon ook Danilo niet tegen Haller opboksen in de spits. De kansen die hij kreeg, waren echter niet voldoende om echt indruk te maken. Dat heeft natuurlijk ook met vertrouwen te maken. Dat in deze fase van het seizoen de transfer van Danilo naar Feyenoord veel beter uitpakt dan de transfer van Brobbey naar Ajax, laat echter wel zien dat de Rotterdammers na de enorme winst op Aursnes (kwam voor een half miljoen, ging voor vijftien miljoen) opnieuw een potentiële goudmijn in huis heeft gehaald. En dat niet alleen: Santiago Giménez werd voor vier miljoen euro weggekocht bij Cruz Azul en heeft er in zijn eerste zeven Feyenoord-wedstrijden ook alweer vijf in liggen. 

Dat zijn vijftien doelpunten voor vier miljoen euro (267.000 euro per doelpunt). Brobbey kostte 16,25 miljoen euro en staat nu op drie doelpunten: 5,4 miljoen euro per doelpunt. En ja: Brobbey gaat waarschijnlijk voor dertig miljoen weg op het moment dat Danilo voor vijftien zou vertrekken. De winst die de club dan boekt, is echter wel hetzelfde, terwijl de investering van Feyenoord véél lager is.

Groeien in de schaduw van Ajax en PSV 

Slot wilde echter nog niet spreken van een aanval op de top twee, of een traditionele top drie. Volgens de Feyenoord-trainer heeft de Eredivisie dit seizoen een top vijf: naast Ajax, PSV en Feyenoord doen ook FC Twente en AZ voorlopig nog voor de knikkers mee. De Alkmaarders wonnen voor de interlandbreak van Ajax. Daardoor klom het zelf dichter bij de regerend landskampioen, maar gaf het ook Feyenoord de kans om een stap dichter bij de belangrijkste titelkandidaten te komen. De aandacht zal ook dit weekend uit gaan naar PSV, dat op bezoek gaat bij Cambuur Leeuwarden, en naar Ajax, dat in eigen huis Go Ahead Eagles moet zien te verslaan.
Het is voor Slot en de zijnen te hopen dat de interlandbreak geen ritmeverstoring heeft opgeleverd. 


Het zal voorlopig nog puzzelen worden voor Slot, helemaal op het middenveld. Maar als gaandeweg de eerste seizoenshelft de puzzelstukjes in elkaar vallen bij de trainer, zoals het dat vorig seizoen ook deed, is de potentie van Feyenoord een stuk groter dan vorig seizoen. Wanneer de ploeg ook op een hoger Europees niveau (Europa League in plaats van Conference League, red.) tot de knock-out-fase weet door te dringen – en de spelers die voor een hoger bedrag zijn aangekocht, op een hoger podium in de schijnwerpers staan en dat levert Feyenoord weer nieuwe miljoenendeals op – is het alleen maar mooi meegenomen dat Feyenoord zich voorlopig nog niet hoeft te meten met Ajax en PSV. Het kan de schaduw van die topclubs om in rustiger vaarwater toe te werken naar een nieuw vlaggenschip. En als één iemand dat kan, dan is dat Arne Slot.

Slot is geen man die zoals Ruud van Nistelrooy blijft terugvallen op zijn geloof in de gekozen speelstijl. Slot is geen man die zoals Alfred Schreuder voetbaltactiek naar universitaire wiskunde vertaalt voor de camera. Slot is een man die eerst kritiek op zichzelf durft te geven voordat hij zijn spelers afvalt en heeft daar niet eens zoveel woorden voor nodig. Dat maakt Feyenoord nu nog geen titelkandidaat, maar het onderstreept maar eens de ongekende prestaties die Slot, helemaal met de middelen van Feyenoord, ook in zijn tweede seizoen aan het neerzetten is. Dat maakt Feyenoord weer het Feyenoord dat we kennen uit de jaren negentig en het begin van de zero’s: dé outsider voor de titel. Om écht titelkandidaat te worden, heeft Feyenoord Slot echter ook nodig: dan zullen er nog wat Sinisterra’s moeten volgen en zonder een externe injectie, bewijst dit seizoen nu al dat het grote geld niet alléén op het Champions League-veld verdiend kan worden.

TIP: Wint Feyenoord van NEC? Pak 1.62x je inzet!

Wordt Feyenoord kampioen?

  • Denk het wel
  • Ik denk Ajax
  • Ik denk PSv
  • Ik denk een ander team
163+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie