Frenkie de Jong heeft grote Oranje-vraag

Foto: Frenkie de Jong heeft grote Oranje-vraag

Het Nederlands elftal heeft met de aankomende wedstrijd tegen Polen een belangrijkste test op het programma staan. De mannen van Louis van Gaal, die in de Nations League zich voorbereiden op het WK van later dit jaar, brengen ook deze selectie een aantal nieuwe gezichten met zich mee. Gelukkig is die bekende kop van Frenkie de Jong ook aanwezig, maar wie gaat er eigenlijk naast de middenvelder van FC Barcelona spelen op de as van het veld? 

Frenkie de Jong is weer even in Nederland. De middenvelder van FC Barcelona heeft de Spaanse kuststad verruilt voor het Nederlandse Zeist en is onder leiding van Louis van Gaal begonnen aan de voorbereidingen op de Nations League-wedstrijden tegen Polen (donderdag, 20:45 uur) en België (25 september, 20:45 uur). Van Gaal heeft een aardige puzzel te leggen, want net zoals Frenkie speelt ook die andere Oranje-sterspeler die bij FC Barcelona onder contract staat niet altijd. Voor Memphis lijkt het wel duidelijk dat hij in de punt van de aanval zal gaan starten, waarschijnlijk met zijn maatje Steven Bergwijn. Dat duo bleek onder Van Gaal meer dan eens dodelijk voor het doel. De zorgen van Van Gaal zullen vooral uitgaan naar het middenveld. 

Frenkie de Jong en Nederlands elftal 

Dat Frenkie op als eerste op het wedstrijdformulier wordt gezet op het middenveld, dat lijkt immers wel duidelijk. De voormalig speler van Ajax en Willem II is bij Oranje wat hij graag bij FC Barcelona wil zijn: de spelmaker, degene die vanuit het middenveld de vrijheid geniet om in te schuiven, op de tegenstander af te dribbelen of zich met dat karakteristieke kappen en draaien om zijn as ervoor zorgen dat er ruimte komt voor een teamgenoot. Dat Van Gaal blind vertrouwen heeft in De Jong, verklaart het afvallen van Joey Veerman. De middenvelder van PSV heeft de pech dat hij veel overeenkomsten met de speelstijl van De Jong heeft - allebei spelmakers die een voorkeur hebben om in te zakken en vanuit daar het spel te verdelen – waarmee de PSV’er van alle middenvelders het dichtste bij de beste middenvelder van Nederland komt. 


De Jong heeft het belangrijke voordeel dat hij niet alleen met zijn passes, maar ook met zijn dribbels voor gevaar kan zorgen. Dat lijkt ook de reden dat Van Gaal vast blijft houden aan zijn eerder ingezette spelsysteem met drie verdedigers en wingbacks in plaats van vleugelaanvallers. Op deze manier heeft De Jong altijd een extra mannetje in zijn rug (drie in plaats van twee centrale verdedigers) en zorgt Van Gaal er daarnaast voor dat er via driehoekjes ook gezorgd kan worden dat De Jong vrijgespeeld wordt in de opbouw, óók als Oranje onder druk wordt gezet. Daar kan De Jong de lessen die hij leerde op het centrale middenveld van FC Barcelona (snellere keuzes maken aan de bal/voordat je de bal krijgt en de momenten dat hij zijn acties inzet, beter kiezen) in toepassen, maar daarvoor heeft de Nederlander wel de juiste partner op het middenveld nodig. 

De afgelopen interlands koos Van Gaal tegen veel verwachtingen in voor Klaassen. De van origine aanvallende middenvelder heeft geen vaste basisplaats bij Ajax, maar Van Gaal heeft de afgelopen keren al bewezen dat dit niet zijn belangrijkste uitgangspunt is bij het toekennen van Oranje-speeltijd. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat Klaassen óók tegen Polen (of België) een basisplaats krijgt de bondscoach. Dat terwijl Teun Koopmeiners, Marten de Roon en debutant Kenneth Taylor ook staan te springen om speelminuten in Oranje. 

Davy Klaassen

Voor een trainer als Van Gaal is niet Frenkie de Jong, maar Klaassen de droommiddenvelder. De Jong heeft het vermogen om het middenveld, en daarmee de wedstrijd, open te dribbelen. Het is geen toeval dat Oranje beter gaat spelen op het moment dat hij de vrijheid krijgt, maar dat weten tegenstanders van het Nederlands elftal nog beter. De trainer van de tegenstander zorgt er eigenlijk altijd voor dat De Jong in de mandekking staat of dat de dribbellijnen afgeschermd worden door de defensieve positionering. Dat De Jong over het algemeen in Oranje tóch het publiek van de banken krijgt met zijn doldwaze dribbels, heeft te maken met de manier waarop Klaassen voetbalt. 


De middenvelder heeft niet de zuivere pass die Koopmeiners heeft. Taylor is tweebenig en heeft daarmee een belangrijk voordeel op bijvoorbeeld afvaller Veerman, die de bal altijd voor zijn rechter moet leggen en dat kost tijd. Klaassen is daar in tegen een speler die kan verdedigen, die een duel kan uitvechten, maar wel voetballend véél verder is dan De Roon. Klaassen speelt in veel opzichten het moeilijkste spel van het Nederlands elftal: bewegen zonder bal en zo positie kiezen dat je als speler al weet waar je de bal naar toe kan passen. Dat doorgeefluik is weer belangrijk voor de creatie van ruimtes voor De Jong: Frenkie kan immers als derde onderdeel van de driehoek de bal krijgen en aangezien het in een combinatie is, vaak ook in de vrije ruimte aangespeeld worden. 

Aan de andere kant leent de wedstrijd tegen Polen zich veel meer voor het kiezen van een variatie dan het origineel (Klaassen naast De Jong, red.). In dat geval komt de keuze tussen Taylor en Veerman weer om de hoek. Van Gaal heeft met De Roon iemand achter de van voor de momenten dat er een voorsprong verdedigd moet worden en het middenveld van Oranje een extra strijder kan gebruiken. Heb je dat als Nederlands elftal nodig tegen Polen? Niet per se, maar kan handig zijn op het moment dat Robert Lewandowski zijn wondersloffen aangetrokken heeft. In die zin gaat het nog tussen Koopmeiners en Taylor. En hoewel de middenvelder van Atalanta Bergamo veel meer ervaring heeft, al speelde voor het Nederlands elftal en onder Van Gaal eigenlijk altijd bij de selectie zit, is het grootste nadeel voor de oud-speler van AZ. 

Taylor of Koopmeiners?

Als je Taylor en Koopmeiners als voetballers met elkaar gaat vergelijken en je legt dat pakket weer naast Joey Veerman, zie je een belangrijke overeenkomst: Veerman en Koopmeiners zijn eigenlijk dezelfde type spelers. Koopmeiners is defensiever ingesteld omdat hij ook als centrale verdediger kan spelen, maar laat zich in de opbouw over het algemeen terugzakken in de ruimtes waar óók De Jong zijn vooracties in maakt. Als je gaat kijken naar de volgorde van de opbouw, wil je in De Jong in twee verschillende posities hebben: de eerste passer hebben (dan kan hij doorlopen) en/of de derde in de driehoek (dan kan hij doorlopen). 


Taylor is fysiek minder sterk gebouwd dan Koopmeiners en dat kan in de wedstrijd tegen Polen goed uitkomen voor de Oranje-mannen. De wedstrijd tegen Polen vraagt immers om een middenvelder naast De Jong die de ruimtes kan bespelen en een hoge handelingssnelheid heeft (Davy Klaassen, red) en er ook voor kan zorgen dat hij met een individuele actie een man kan passeren, of deze in ieder geval uit positie kan trekken door goed te kunnen dribbelen en de techniek/souplesse te hebben om je uit moeilijke situaties te kappen en draaien. Het grootste voordeel dat Taylor voor het team heeft, is dat het hem niet uitmaakt met welk been hij een korte of lange pass geeft. Daardoor kan je het effect krijgen dat Wesley Sneijder had voor Oranje: die schakel die de bal, zo lang ‘ie goed ligt voor één van zijn benen, in één keer achter een defensie kan leggen of door de linies kan laten snijden. 

Dat Frenkie de Jong speelt bij Oranje, dat is een zekerheid. Dat Van Gaal zorgvuldig zijn andere middenvelders kiest in plaats van blind voor de grotere namen van het Nederlandse voetbal te kiezen, komt naar voren in de types die de bondscoach uitzocht om naast de ster van het middenveld te spelen. Met Klaassen heeft de bondscoach een speler die vooral in de wedstrijden die om een ‘doorgeefluik’ kan zijn en daardoor het tempo in de aanval kan verhogen of ervoor zorgt dat het tempo hoog genoeg is. Taylor is de man die een opening kan forceren vanaf het middenveld en in zijn speelstijl schuilt meer aanvallende drang dan bijvoorbeeld Ryan Gravenberch (FC Bayern München) of Veerman. Met Koopmeiners heb je eigenlijk een voetballende versie van De Roon, die Van Gaal alléén hoeft te gebruiken op het moment dat de tegenstanders te stevig op de deur kloppen. Daardoor maakt Klaassen nog steeds het meeste kans op een basisplaats tegen Polen, maar is dat óók de meest voor de hand liggende wedstrijd om Taylor zijn (basis)haasje (aandenken dat internationals krijgen als ze hun debuut maken, red.) te geven.

Wint Nederland van Polen? Pak 2.07x je inzet!

POLL: Wie speelt er naast De Jong?

Vandaag 28 September 2022

  • teaser
  • compact
<strong>Clubvoetbal is back, óók bij Unibet!</strong>

Clubvoetbal is back, óók bij Unibet!

<p>Kun jij genieten van het Nederlands elftal? Waarschijnlijk wel, soms dan in ieder geval, maar er ...

8
<strong>Afl. 5 podcast Twee Viertje: 'Pasveer WK-keeper Oranje'</strong>

Afl. 5 podcast Twee Viertje: 'Pasveer WK-keeper Oranje'

<p>Er is behoorlijk veel te doen om de positie van keeper bij het Nederlands elftal. Justin Bijlow ...

84
<strong>Alles wat je moet weten over de Final Four in Nations League</strong>

Alles wat je moet weten over de Final Four in Nations League

<p>Het Nederlands elftal plaatste zich gisteravond voor de Final Four van de <a ...

362
"Wij zijn de enige club in de Eredivisie die dit doet"

"Wij zijn de enige club in de Eredivisie die dit doet"

<p>De spelers en stafleden van sc Heerenveen hebben deze week gezamenlijk een reanimatiecursus ...

0
Ronaldo-frustratie in Portugal: 'Sensatieverhalen onnodig'

Ronaldo-frustratie in Portugal: 'Sensatieverhalen onnodig'

<p>Het tijdperk-Cristiano Ronaldo lijkt steeds dichter bij een einde te komen, zo ook in de ...

12
'Grote Götze-stunt in Duitsland'

'Grote Götze-stunt in Duitsland'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/psv" target="_self" rel="">PSV</a> verloor deze zomer ...

42
Luis Sinisterra verbaast in Colombia

Luis Sinisterra verbaast in Colombia

<p>Luis Sinisterra verruilde <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" ...

18
"Als er geen WK was, zou ik ook bij Ajax zijn gebleven"

"Als er geen WK was, zou ik ook bij Ajax zijn gebleven"

<p>Ook in de afgelopen interlandperiode maakte Jurriën Timber weer een ijzersterke indruk. De ...

25
<strong>Berghuis wacht Kudus-scenario </strong>

Berghuis wacht Kudus-scenario

<p>Steven Berghuis viel geblesseerd uit bij het Nederlands elftal. De aanvallende middenvelder van ...

66
'Letsch kan zich op dat vlak meten met Klopp en Guardiola'

'Letsch kan zich op dat vlak meten met Klopp en Guardiola'

<p>Vitesse moest vorige week afscheid nemen van Thomas Letsch, die de overstap naar VfL Bochum in de ...

13
'PSV gaat voor niet één, maar twee opvolgers De Jong'

'PSV gaat voor niet één, maar twee opvolgers De Jong'

<p>Het ligt in de lijn der verwachtingen dat&nbsp;<a href="https://www.soccernews.nl/team/psv" ...

77
"Normaal gesproken had Feyenoord hem nooit kunnen halen"

"Normaal gesproken had Feyenoord hem nooit kunnen halen"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> haalde ...

133
''Dé baas bij PSV' banjert niet als een despoot'

''Dé baas bij PSV' banjert niet als een despoot'

<p>De laatste weken is er plots veel te doen rondom Robert van der Wallen, en dat heeft natuurlijk ...

59
'Groot nieuws bij Napoli richting duel met Ajax'

'Groot nieuws bij Napoli richting duel met Ajax'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax&nbsp;</a>begon met een ...

198
'Haaland helpt City aan volgende knaltransfer'

'Haaland helpt City aan volgende knaltransfer'

<p>Afgelopen <a href="https://www.soccernews.nl/transfergeruchten" target="_self" ...

55
Maduro over 'rare kwast': "Hij rookte ook enorm"

Maduro over 'rare kwast': "Hij rookte ook enorm"

<p>Hedwiges Maduro is tegenwoordig een graag geziene analist op ESPN, maar in het verleden heeft-ie ...

70
Van Dijk en Aké ondersteboven van Oranje-ploeggenoot

Van Dijk en Aké ondersteboven van Oranje-ploeggenoot

<p>Het begint er meer en meer op te lijken dat de Oranje-defensie op het <a ...

77
Hertha positief gestemd over Boëtius: 'Heeft alles goed verwerkt'

Hertha positief gestemd over Boëtius: 'Heeft alles goed verwerkt'

<p>Hertha BSC is positief gestemd over het herstel van&nbsp;Jean-Paul Boëtius, die is geopereerd ...

16

Gisteren 27 September 2022

<strong>Gakpo-stunt in de maak </strong>

Gakpo-stunt in de maak

<p>Cody Gakpo lijkt weer zijn oude zelf na een roerige transferperiode. De aanvaller van PSV leek ...

854
'Thomas Letsch is als Guardiola en Klopp'

'Thomas Letsch is als Guardiola en Klopp'

<p>Oefenmeester Thomas Letsch heeft Vitesse verlaten voor VfL Bochum en de teleurstelling bij ...

53
'Shock' voor Antony en Lisandro Martínez

'Shock' voor Antony en Lisandro Martínez

<p>Antony en Lisandro Martínez <a href="https://www.soccernews.nl/transfergeruchten/" ...

1126
Spanje naar Final Four na late overwinning

Spanje naar Final Four na late overwinning

<p>Spanje heeft zich op dinsdagavond gekwalificeerd voor de finaleronde (de Final Four) van de ...

125
'Feyenoord-gevaar op zondag'

'Feyenoord-gevaar op zondag'

<p>De interlandperiode is al weer bijna achter de rug (momenteel spelen Spanje en Portugal nog tegen ...

145
'KNVB-schande bij Oranje-België'

'KNVB-schande bij Oranje-België'

<p>Het Nederlands elftal nam het afgelopen zondagavond op tegen België in de Johan Cruijff ArenA, ...

385
'Jean-Paul Boëtius is zijn lach niet verloren'

'Jean-Paul Boëtius is zijn lach niet verloren'

<p>Bij Jean-Paul Boëtius werd er onlangs een tumor geconstateerd in een van zijn teelballen, waar ...

0
'Ongekende Ihattaren-blunder'

'Ongekende Ihattaren-blunder'

<p>Het was best een verrassing toen <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" ...

754
'Oranje-droomrechtsback speelt bij Feyenoord'

'Oranje-droomrechtsback speelt bij Feyenoord'

<p>Je kunt niet zeggen dat Denzel Dumfries het slecht doet als vaste rechtervleugelverdediger van ...

452
WK gaat mogelijk aan de neus van Araújo voorbij

WK gaat mogelijk aan de neus van Araújo voorbij

<p>Het regent deze interlandperiode blessure bij FC Barcelona-internationals. En van hen is Ronald ...

36
'Oranje-uitblinker uit opstelling gegooid'

'Oranje-uitblinker uit opstelling gegooid'

<p>In de Nations League-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen in Warschau (0-2 zege) viel ...

247
"Belgen zijn duidelijk over hun hoogtepunt heen"

"Belgen zijn duidelijk over hun hoogtepunt heen"

<p>Het Nederlands elftal speelde afgelopen zondagavond duidelijk niet zijn allerbeste wedstrijd, ...

62
Kulusevski beaamt 'bijzondere' kritiek De Ligt

Kulusevski beaamt 'bijzondere' kritiek De Ligt

<p>Vlak na zijn transfer van Juventus naar Bayern München zei Matthijs de Ligt dat het wel eventjes ...

239
'Alfred Schreuder werd gek bij Oranje-België'

'Alfred Schreuder werd gek bij Oranje-België'

<p>Interlandperiodes kunnen best interessant zijn, maar clubtrainers zien de wedstrijden van de ...

979
Ajax maakt megaverlies bekend

Ajax maakt megaverlies bekend

<p>Via de officiële kanalen maakt <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" ...

505