Ten Hag speelt Twente-voetbal met wereldsterren

Foto: Ten Hag speelt Twente-voetbal met wereldsterren

Erik ten Hag was ook na de overwinning van Manchester United op Arsenal (3-1) de geprezen man in Engeland. De Nederlander passeerde zonder blikken of blozen de duurste verdediger ooit (Harry Maguire) en de bestbetaalde speler van de club (Cristiano Ronaldo) om zijn voetbalbasis te leggen. Die deed Ten Hag niet op bij Ajax. Niet bij FC Utrecht. Niet bij Go Ahead Eagles en ook niet bij Bayern München II. United voetbalt zoals Ten Hag over het Twentse middenveld buffelde, óók met de passie en strijd die de huidige Twentenaren de overwinning tegen PSV opleverden. 

De waarde van een topcoach wordt vaak gemeten op het prijzenzilver dat hij binnenbrengt. Bij Ten Hag werd die waarde bevestigt door iets nóg mooiers. De Tukker gunde Antony meteen een basisdebuut. Het doelpunt van de Braziliaan, de dreiging die in zijn eerste wedstrijd op dit niveau van de kleine buitenspeler afkwam, het waren niet de mooiste momenten in de wedstrijd tegen Arsenal. Zelfs die brede, hagelwitte glimlach van Marcus Rashford kon niet op tegen de manier waarop Ten Hag Cristiano Ronaldo voor het eerst in zijn voetballeven de vuile meters laat maken die de sterspeler(s) van United sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson van zichzelf niet meer hoefden in te zetten. Want of het nu de Schotse velden, het Theatre of Dreams of het middenveld van FC Twente is: of het nu uitgevoerd wordt door werkpaarden of wereldsterren, de basis van dat spelletje is hetzelfde, 

Erik ten Hag en Manchester United

In die zin was er voor Ten Hag een grotere overwinning dan de 3-1 winst op Arsenal. De lach van de Cristiano Ronaldo bij zijn invalbeurt was veelzeggend. De 38-jarige vedette verving Antony na zijn eerste circusact in het Engelse voetbal. Misschien toverde dat de lach op het gezicht van Ronaldo, of misschien was het de blikwisseling met de oud-Ajacied, die in de Portugees één van de weinige teamgenoten heeft met wie hij zonder tolk kan communiceren. 

Of misschien keek Ronaldo naar zijn nieuwe teamgenoot op de momenten dat Arsenal de bal had, zag hoe zijn acties zonder bal minstens zo effectief waren als de bal aan Antony’s voet was en zich besefte dat de Cristiano Ronaldo die wereldsterren zoals Kaka’, Karim Benzema en Gareth Bale in zijn schaduw zette óók de Ronaldo was die United vorig seizoen naar de Champions League had geschoten. Waar Ronaldo bij zijn eerdere invalbeurten zijn eigen spel speelde, opperde de Portugese vedette zich in de wedstrijd tegen Arsenal als de Dusan Tadic van Manchester United. 

Het toont het ware voetbaltalent achter de atleet Ronaldo aan, maar vooral de manier waarop Ten Hag zijn team aanstuurt. Dat doet hij zoals zijn team opereerde tegen Arsenal: wachten op dat ene moment om toe te slaan. Dat dit bij Ronaldo pas ná de transferdeadline zou gebeuren, was gezien de afwezigheid van de vedette in de voorbereiding en zijn reserverol in de eerste fase van het seizoen wel te voorspellen. 

Cristiano Ronaldo 

Dat Ronaldo nog steeds op en top professional is, zich voor het eerst in zijn loopbaan schikte binnen het teambelang en daar zo hongerig van werd dat hij zelfs zonder diepgaande pass ging sprinten alsof hij de winnende in de Champions League-finale kon maken, heeft meer met het voetbalmens Ten Hag dan de voetballer Ronaldo te maken. Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Arsenal waarschuwde de coach de vedette al dat het teambelang op één kwam. 

Antony liet Ronaldo zien dat er óók dan ruimte is voor individuele kwaliteit en de spits toonde na een teleurstellende transferzomer de topsportmentaliteit die hem zijn mondiale status in eerste instantie opleverde. Daarin lijken Ten Hag en Ronaldo elkaar gevonden te hebben. Dat Ronaldo gewend is te winnen door zijn doelpunten, zijn individuele acties en zijn manier van (non-verbaal) communiceren binnen de lijnen en Ten Hag als middenvelder van FC Twente leerde winnen met voetballen vanuit een boerenmentaliteit en daar in zijn trainerscarrière individuele kwaliteiten aan kon koppelen waarvan hij als speler alleen van kon dromen, zorgt wel voor een verschil van uitvoering.

Dat Ten Hag Ronaldo tegen Brentford vanuit de basisopstelling enorm op zijn bek liet gaan en de Portugees daarna vier keer minimaal een uur liet zien hoe het wél moest, is voor een vedette als Ronaldo als een trap op zijn ziel. Dat United zonder de Portugees in de basis de overwinningen aan elkaar rijgt en laat zien dat Ronaldo steeds minder nodig is in de punt van de aanval, lijkt er uiteindelijk voor te zorgen dat één van de grootste voetballers van de 21e eeuw zwicht voor de mentaliteit van FC Twente. 

PSV

De Tukkers lieten in de Grolsch Veste zien dat het PSV van oud-Manchester United-spits Ruud van Nistelrooy de basis die elke subtopper en middenmoter naast underdog ook stiekeme favoriet maken tegen een grotere ploeg. Helemaal in het geval van subtoppers zoals FC Twente en op basis van de voorgaande seizoenen óók Manchester United, zijn in het in eerste instantie niet de individuele acties aan de bal, de schitterende steekpasses of de doelpunten uit alle hoeken en standen die hen beter maakt dan de rest van de niet-topploegen. Dat is veelal de mentaliteit die er onder de ploeg zit en die mentaliteit kan door één iemand ingebracht worden: de trainer. 

Dat Van Nistelrooy in zijn begintijd en herfst van zijn carrière bij kleinere clubs speelde, neemt niet weg dat zijn basis de glorietijd van Manchester United en Real Madrid is. Met andere woorden: de mentaliteit waarmee Ronaldo voetbalde voordat Ten Hag zich met United begon te bemoeien en ook de mentaliteit waarmee Arsenal tegen Manchester United aantrad. Dat FC Twente en Manchester United daar in de basis dezelfde onverzettelijkheid tegenover zetten en in hetzelfde weekend voor eenzelfde verrassing zorgen, legt de problemen van PSV’s communicatie tussen de linies, maar vooral de felheid in duels en bereidheid om eerst te werken voordat je gaat voetballen, pijnlijk bloot. Dat FC Twente de tegenstander veel meer tegenstand kon bieden dan Manchester United, komt vooral omdat trainer Ron Jans al een aantal jaar met de kern van zijn spelersgroep werkt. 

FC Twente

In dat opzicht is het te hopen dat Van Nistelrooy zondagavond afschakelde op Manchester United – Arsenal. Dat de huidige trainer van de Eindhovenaren wil voetballen zoals The Gunners dat het liefste doen, en zoals Manchester United dat onder Sir Alex deed, lijkt meer dan duidelijk. Daar hoeft Van Nistelrooy ook niet veel voor te doen: in plaats van anderhalf uur zijn team uitleggen hoe het dynamische middenveld de ruimtes bij balbezit tegenstander en balverlies beter kunne afdekken, het team wijzen op het belang van duels winnen of uitdokteren hoe hij Gakpo in betere posities voor het doel kan brengen. 

Het enige wat hij hoeft te doen, is de Tukker-mentaliteit van Manchester United te laten zien en ze daarna anderhalf uur te laten beseffen dat FC Twente daar dichter bij in de buurt kwam dan PSV dit hele seizoen gekomen is. In die zin is de opdracht voor Van Nistelrooy veel gemakkelijker dan voor Ten Hag: hij hoeft immers Ronaldo niet te overtuigen dat hij het team moet dragen in plaats van andersom. Dat lijkt bij Gakpo en al die andere voetbalmultimiljonairs in spé, toch wat gemakkelijker dan bij de grote ego’s van United die het Theatre of Dreams vulde met elf figuranten in plaats van hoofdrolspelers. 

Wedden op Eredivisie en Premier League-wedstrijden doe je natuurlijk bij Unibet!

Waardoor win/verlies je als topclub van subtoppers?

  • Individuele kwaliteit
  • Mentaliteit
  • Samenloop van bovenstaande
  • Anders
  • Geen mening
118+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:46
3+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
23+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
35+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
74+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
28+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
78+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
13:10
81+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
19+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
66+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
118+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
243+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
103+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
47+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
11+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
83+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
200+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
37+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
140+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
738+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie