Starboy Antony maakt Frenkie de Jong-transfer overbodig

Foto: Starboy Antony maakt Frenkie de Jong-transfer overbodig

Frenkie de Jong speelt nog bij FC Barcelona, maar toch Manchester United heeft Erik ten Hag één van zijn grote wensen doen vervullen. The Red Devils bereikten een akkoord met Ajax over de transfer van Antony, die voor maximaal honderd miljoen euro de overstap maakt naar Old Trafford. In Engeland staat Starboy nu al op een voetstuk en hoewel diamanten onder druk gemaakt worden, heeft ook de Braziliaans international nog één nieuwe teamgenoot nodig. Daarvoor hoeft trainer Erik ten Hag zijn droomaanwinst Frenkie de Jong niet eens aan zijn selectie toe te voegen. 

Johan Cruijff had nog nooit een zak met geld een doelpunt zien maken. Het waren uitspraken in wiens geest Alfred Schreuder bij onder andere Rondo zich de afgelopen weken uitliet over de situatie van Antony bij Ajax. Het eeuwige spel tussen het voetbalhart en het zakelijke verstand, de verschillende belangen van de voetbaltrainer en de financieel directeur van dezelfde organisatie en dezelfde uitkomst: een speler die voor minimaal tien miljoen dan de eerste vraagprijs weggekocht wordt en met dat geld een vervanger aangetrokken kan worden. Het onthutsende spel naar aanloop van de transfer, de afwachtende houding van Ajax in de onderhandelingen met Manchester United en de ‘stakende’ Antony, verdient niet de schoonheidsprijs. Aan de andere kant: een zak geld heeft meer rendement dan een ontevreden voetballer. 

Antony en Ajax

Het is pijnlijk maar waar: als Antony nóg minder zou gaan scoren, was er al helemaal geen club die een megabedrag voor de Braziliaanse aanvaller neertelde. Ondanks dat Antony geen doelpuntenmachine is, doopten de Engelsen de negenvoudig international van Brazilië al om tot Starboy. Over het algemeen zijn dat ‘rode vlaggen’ als het gaat een transfer, maar bij Antony lijkt deze duivelse druk eerder een positieve uitwerking te hebben op zijn spel. Hoe meer er naar hem gekeken wordt, hoe spectaculairder de show van Circus Antony wordt. 


Tegen FC Groningen, in veel opzichten de NAC-solo die Zlatan Ibrahimovic een transfer naar Juventus opleverde, deed de Braziliaan zelf al de strik om de transfer. Na twee jaar was het mooi geweest, dat zou altijd al het plan zijn van Antony én Ajax. Dat de twee partijen in conflict raakte, was meer voor de onderhandelingen dan uit een realistisch besef dat de Braziliaan zomaar nog een jaar bij Ajax kon blijven. Dat had Ajax zich zakelijk immers niet kunnen veroorloven: minus de afkoopsom die aan São Paulo betaald werd (16 miljoen euro) en het doorverkooppercentage van Sao Paulo (bij 10% 10 miljoen euro, bij 20% 20 miljoen) houdt de club zo’n zestig miljoen euro over op een investering die bedrijfstechnisch nog niet afgeschreven is – tansfersommen worden over het algemeen over meerdere jaren afgeschreven. 

Dat is echter niet de belangrijkste reden dat Antony op dit moment verkocht moest worden. Wanneer een speler met een marktwaarde van 35 miljoen euro voor 100 miljoen wordt verkocht, er geen concurrentie is van een andere club en de prijs wordt nog steeds eenzijdig omhoog gedreven, zijn signalen dat een dergelijke deal nooit meer op tafel komt zonder dat Antony nóg beter gaat presteren. Ajax had ervoor kunnen kiezen om de Braziliaan aan zijn contract te houden, met Schreuder te gaan werken aan zijn scorend vermogen en daarna voor eenzelfde transferbedrag weg zou gaan. Er blijft altijd een kans dat het ontwikkelingsplan met een speler niet slaagt – kijk naar Mohamed Daramy – en dan zit je niet alleen met een speler die met zijn hoofd in het verleden dribbelt, maar ook met iemand die in het heden niet thuis geeft en niet alleen financieel, maar ook sportief de club eerder tegenwerkt dan verder helpt. 

Starboy van Manchester United

Maar met alléén de komst van Antony is Ten Hag er nog steeds niet. De Nederlandse oefenmeester heeft na een dramatische start van zijn United-tijd, iets wat óók bij FC Utrecht en voetbal-technisch bij Ajax geen uitzondering was, de basisstructuren van zijn manier van voetballen steeds nadrukkelijker in zijn elftal weten te krijgen. Dat Bruno Fernandes tegen Southampton de bal na een aanval vol vloeiend combinatiespel het enige doelpunt van de wedstrijd maakte, is daar een van de uitingen daarvan. Dat The Red Devils tegen een team zoals Southampton tot één goed uitgespeelde kans komen, is niet alleen de reden dat Antony voor een mega-bedrag naar United werd gehaald. Daarom moest óók Lisandro Martínez komen. 


Er zijn voor United tegen clubs als Southampton, Brentford en Brighton in de basis twee manieren om door de hechte defensie te komen: kort combinatievoetbal in een hoog tempo, en dus heel veel ruimte achter de defensie, of de eerste bal meteen (hoog) in de diepte passen. Dat het eerste niet werkte in de eerste twee wedstrijden van het seizoen en het tweede alleen werkt als je een tegenstander hebt die niet op de eigen helft staat ingegraven – en dus alle diepe passlijnen afgeschermd worden en/of er gezorgd wordt dat de gevaarlijke United-spelers in de dekking staat. Ten Hag zal de komende weken waarschijnlijk naar een tussenvorm van deze twee speelstijlen gaan bouwen – als hij daar nog niet mee begonnen is. 

De coach heeft een groot deel van de ingrediënten van deze vloeiend combinerende voetbalsoep al binnen: een defensieve pion die in de opbouw altijd ruimte voor zich heeft, met de pass van een creatieve middenvelder en de defensieve kwaliteiten van een topverdediger (Martínez), een buitenspeler die van niets iets kan maken (Antony) en een betrouwbare balveroveraar op het middenveld (Casimero) en een middenvelder die zonder bal weet hoe hij met de ruimtes om moet gaan en met de bal de ruimtes beter benut dan de gemiddelde creatieveling en daardoor, ook wanneer het druk in het centrum is, het tempo van het spel kan versnellen of vertragen (Christian Eriksen). 

Frenkie de Jong

Het beschikken over twee middenvelders die dat laatste kunnen, wat in het geval van een transfer van Frenkie de Jong of een andere spelverdeler mogelijk gemaakt kan worden maar door de aanwezigheid van Donny van de Beek, Fred en talenten zoals Hannibal en James Garner zorgt ervoor dat Ten Hag al genoeg alternatieven heeft om het speelschema en eventuele blessures op te vangen. Daardoor wordt De Jong eigenlijk niet meer het nummer één transfertarget van United. Een nieuwe rechtsback, die als vervanger/alternatief moet gelden voor Diogo Darlot en Aaron Wan-Bissaka, zou inmiddels hoger op de prioriteitenlijst staan – al is het ook interessant om te zien of Ten Hag deze spelers kan omsmeden tot betrouwbare krachten voor zijn stijl van voetballen. 


De selectie van Manchester United heeft veel spelers die binnen die principes passen. Er ontbreekt bij beide speelstijlen, en vooral voor de tussenvorm die Ten Hag elk seizoen bij Ajax bedacht om met een nieuw team steeds de concurrentie voor te blijven en indruk te maken in Europa. United heeft met Marcus Rashford, Anthony Martial en Cristiano Ronaldo nog meegerekend een bulk aan scorend vermogen, maar nog steeds niet hetgeen waarvoor Ten Hag Brian Brobbey polste voor een overgang naar Old Trafford: een sterk, snel en het liefst ook groot aanspeelpunt in de diepte. Een Sébastien Haller, waardoor het bijna zonde is dat Romelu Lukaku niet beschikbaar is voor een terugkeer bij Manchester United – maar wel een optie zou kunnen zijn voor Cody Gakpo. 

Dat United de strijd om de handtekening van De Jong, die in plaats van Chelsea nu naar Liverpool zou kunnen verhuizen, nog niet opgegeven lijkt te hebben, zorgt misschien voor een overbevolking van het middenveld. Dat er nog steeds een akkoord zou liggen tussen FC Barcelona en Machester United over een afkoopsom van naar verluidt 86 miljoen euro, laat zien dat er nog steeds budget is op Old Trafford. Ook nu Starboy Antony op de flanken plaats gaat nemen. Dat de Braziliaanse baltovenaar zich uit de kleinste ruimtes weet te dribbelen, is misschien wel de belangrijkste reden dat United een Eredivisie- en clubrecord brak voor de negenvoudig international. 

Als Antony de ruimte krijgt en nóg gevaarlijker is, is het voor het rendement van de Braziliaan des te beter als hij de bal voor kan zetten of af kan spelen op een targetman in plaats van een speler die ruimte nodig heeft om watervlug te zijn. Want óók met Frenkie op het United-middenveld, blijft dat centrum van de tegenstander over het algemeen potdicht zitten. Dan kun je het risico op balverlies beter twintig tot dertig meter ‘hoger’ dieper op het veld inbouwen dan centraal op het middenveld. En dat Ten Hag een zak geld wél aan het scoren kan krijgen, bewees Haller vorig seizoen al.

TIP: Wint United van Leicester City? Pak 2.12x je inzet!

Is de komst van De Jong overbodig?

  • Ja, beter rechtsback
  • Ja, beter spits
  • Nee, De Jong moet komen
  • Ja, maar ook andere posities
152+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie