PSV-glansrol Veerman niet genoeg voor Champions League

Foto: PSV-glansrol Veerman niet genoeg voor Champions League

PSV staat tegen Glasgow Rangers niet alleen voor de belangrijkste wedstrijd van dit seizoen. Het duel in de laatste playoff-wedstrijd voor de Champions League groepsfase is veruit de meest verraderlijke van de duels die PSV tot nu toe uitvocht in de voorrondes van het Miljardenbal. De ogen zullen gericht zijn op Joey Veerman voor de beslissende passes die door de defensie van Rangers snijden, al heeft PSV méér nodig dan de creativiteit van de Nederlandse smaakmaker om geen debacle te krijgen zoals vorig seizoen in het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund. 

PSV begon in de eerste voorrondewedstrijd van de Champions League met een oude bekende voor de Nederlandse voetbalfan. Ruud van Nistelrooy koos ervoor om het defensieve blok van vorig seizoen, bestaande uit Ibrahim Sangaré en Erick Gutièrrez, in ere te herstellen. Daardoor schoof Joey Veerman door naar de positie van aanvallende middenvelder, waar de oud-speler van sc Heerenveen en FC Volendam opnieuw liet zien dat het hem niet uitmaakt of hij voor de defensie, als centrale middenvelder of achter de spitsen speelt: zijn passes zijn binnen no-time onmisbaar geworden voor het voetbal dat Van Nistelrooy het liefste ziet van zijn PSV. Dat de Eindhovenaren na een 2-2 in het Ibrox Stadium een goede uitgangspositie hebben voor de aankomende wedstrijd in het Philips Stadion, staat buiten kijf. Dat geldt echter óók voor trainer Giovanni van Bronckhorst en de rest van de Rangers. 

PSV

Kijkend naar de wedstrijd in Schotland en de Europese uitwedstrijden die Rangers onder Giovanni van Brockhorst speelde tijdens de finale-camapgne van de Euorpa League vorig seizoen, ziet het er heel goed uit voor de Eindhovenaren. Van Nistelrooy zal zijn mannen ongetwijfeld ingeseind hebben dat de wedstrijd nog allerminst gespeeld is en dat de Schotse ploeg óók zonder vijftigduizend uitzinnige Schotten boven zichzelf uit kunnen stijgen als het om de knikkers gaat. Het is immers een ploeg met een enorme veerkracht, iets wat te herkennen valt uit de tijd dat Van Bronckhorst de leiding had over Feyenoord en onder andere een kampioenschap en een KNVB Beker binnen wist te slepen. Dat brachten de Rangers vorig seizoen al naar de finale van de Europa League, al ging dat niet zonder slag of stoot. 


Dat Rangers weet hoe je uit een geslagen positie terugkomt, laat de Europa League van vorig seizoen het beste zien. Na twee wedstrijden tegen Olympique Lyon en Bröndby IF stond de ploeg van Van Bronckhorst met nul punten onderaan de groep, om uiteindelijk alsnog door te bekeren. Rangers kwam in de tussenronde van de knock-outs meteen tegen Borussia Dortmund, één van de favorieten voor de eindoverwinning. Dat de Schotten in Duitsland Dortmund in de eerste fase van de wedstrijd op basis van inzet, wilskracht en instelling de mannen van Marco Rose wegbliezen, was de basis voor de 4-2 stuntoverwinning in Duitsland én 2-2 gelijke spel dat Rangers daarna boekte in het eigen Ibrox Stadium. 

In die laatste situatie zit Rangers tegen PSV ook – alleen dan in de omgekeerde volgorde. Helemaal met het thuisvoordeel in het achterhoofd en de individuele kwaliteiten die PSV in het elftal heeft rondlopen, zijn de Eindhovenaren favoriet. Daardoor is het ook waarschijnlijker dat Van Nistelrooy zijn team aanvallender laat spelen dan in de eerste wedstrijd. Dat gebeurt wellicht niet eens bewust: als PSV gedragen wordt door het thuispubliek, gaat het vanzelf naar meer naar voren. Dat is ook hetgeen waar Rangers tegen Dortmund uitstekend gebruik van maakte, en ook tegen PSV voldoende kansen liggen om kansen te creëren door collectief op de juiste momenten druk te zetten en te profiteren van de ruimtes die er óók bij PSV op het veld liggen. Met de druk erop, is het nog maar de vraag hoe de defensie van de Eindhovenaren zich houdt. De doelpunten van Armando Obispo verbloemen zijn foute instapmomenten en onhandige positioneringen. Het is echter te hopen dat het in een keer in de Eredivisie fout gaat.

Joey Veerman

Naast defensieve stabiliteit en opbouwende zorgvuldigheid kan PSV in de aanval nog wel ‘keuzes-versterking’ gebruiken. De manier waarop Van Nistelrooy zijn middenveld invulde in Schotland, was daar in beide gevallen de oorzaak van. De trainer creëerde al meer ruimte voor de beweging zonder bal van Veerman, die met slim positie kiezen en zijn traptechniek voor tempoversnellingen in een aanval kan zorgen. Als nummer tien heeft hij daarin veel meer vrijheid dan als ‘acht’ (centrale middenvelder) en helemaal als ‘zes’ (verdedigende middenvelder). Met Sangaré en Gutierrez achter je, speel je als middenvelder toch een stuk relaxter en kan je ook meer risico lopen: er staan immers twee sloten op de deur achter je. Desalniettemin stokte het aanvalsspel van PSV ook meer dan eens na een pass van Veerman, meestal wanneer de middenvelder het over de linkerkant zocht. 


Dat zijn de momenten waar PSV de uitstekende uitgangspositie voor de groepsfase van de Champions League kan gaan verspillen. Rangers spelen on-Schots voetbal met de oneindige arbeidsethos die het Schotse voetbal tekent. Ze kunnen zich negentig minuten lang op eigen helft verschuilen en één keer dodelijk eruit komen. Dan kan Veerman, net als in het Ibrox Stadium, met de mooiste passes strooien: op het moment dat de PSV-aanvallers niet de juiste keuzes maken in balbezit, heb je zo een counter om je oren. En dat Rangers dáár mee weet om te gaan, kunnen Dortmund en Olympique Lyon over meepraten. Kijkend naar de vorige wedstrijd is het ook duidelijk waar voor PSV de grootste winst te behalen valt: de speler(s) naar wie Veerman zijn offensieve passes kan versturen. 

In Glasgow had Veerman in principe vier opties: spits Luuk de Jong, linksbuiten Cody Gakpo, de opkomende back of rechtsbuiten Ismael Saibari. Laatstgenoemde krijgt onder Van Nistelrooy, net als linksbuiten Johan Bakayoko, een serieuze kans in het eerste elftal. De twee alternatieven voor de geblesseerde Noni Madueke barsten van het talent en hebben een enorm potentieel, de keuzes die zij in het veld maken zijn nog niet op een constant Eredivisie-level, laat staan van Champions League-niveau. Dat PSV een goede uitgangspositie heeft, op basis van de vorige wedstrijd en het thuisvoordeel de favoriet is en op papier óók een sterkere selectie heeft, blijkt voor Glasgow Rangers eerder een blauwdruk voor succes dan een troosteloze afgang: in de halve finale van de Europa League zette het immers een achtstand tegen RB Leizpig om in een ticket naar de finale. 

Champions League 

Dat PSV met Xavi Simons een jong talent in huis heeft dat gewend is om op het hoogste niveau te trainen en (in jeugdteams) te spelen, is de laatste reden om de oud-speler van FC Barcelona en Paris Saint-Germain aan te wijzen als de rechtsbuiten die hét verrassingseffect voor PSV gaat verzorgen in de Champions League. Een Veerman die de ruimtes kan bespelen, zijn loopacties zonder bal kan maken en zo het PSV-spel kan regisseren, is een voorwaarde waar je een type Simons niet voor nodig hebt. Waar je de 19-jarige aanvallende middenvelder wél voor kunt gebruiken, is het korte combinatiespel tussen de strak georganiseerde linies – en een opstomende back die de open ruimte op de rechterflank benut.


Op het moment dat er op de flanken balverlies wordt geleden, is Rangers vaak met één pass bij Steven Davis. De 37-jarige Noord-Ier loopt nog steeds niet op zijn laatste benen en dat niet alleen: met zijn ervaring weet hij vanuit die fundamentele positie in de counteraanval vrijwel altijd de juiste optie te vinden om het spel van Rangers van links naar rechts én in de diepte voort te laten bewegen. Dat PSV deze passlijnen niet dicht zet op het moment dat het in de aanval is, kan ook niet wegens de positioneringen van de PSV-aanvallers. Daar liggen echter wel de grootste kansen voor Rangers in Eindhoven, helemaal wanneer er een onervaren linksbuiten op het wedstrijdformulier staat. 

Daardoor kan Veerman ook in het Philips Stadion strooien met passjes: zo lang de aanvallers van de Eindhovenaren niet de juiste keuzes maken in de voorhoede en Davis (of een andere controlerende spelmaker) in de omschakeling vrijgespeeld kan worden, krijgt PSV de deksel op de neus zoals Dortmund kreeg vorig seizoen, maar óók zoals SL Benfica Ajax uit de Champions League-knock-outs knikkerde vorig seizoen. Niet door beter te voetballen, aanvallender te spelen of schitterende steekpasses en/of individuele acties, maar door negentig minuten lang de juiste keuzes te maken. Als PSV dát niet doet in het eigen Philips Stadion, sta je na een aantal gemiste kansen mentaal 0-1 achter en is het wachten op de eerste échte tegentreffer.

TIP: Pak 1.8x je inzet als PSV van Rangers wint

Gaat PSV door naar de Champions League groepsfase?

  • Ja
  • Nee
  • Ik durf het niet te zeggen
323+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
45+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
25+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
19+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
10+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
216+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
86+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
28+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
141+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
56+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
82+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
437+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
189+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
282+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
765+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
166+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8617+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1942+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3259+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
569+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
965+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie