Berghuis vloekt na recordtransfer Ajax

Foto: Berghuis vloekt na recordtransfer Ajax

Steven Berghuis leek de belangrijkste kandidaat om het mogelijke vertrek van Antony bij Ajax op te vangen. De voormalig speler van van FC Twente, VVV, AZ, Watford en Feyenoord viel in de eerste weken van de competitie buiten de boot bij trainer Alfred Schreuder en lijkt óók een mogelijke megatransfer van Antony buiten de boot te blijven vallen: Ajax zou interesse hebben in de terugkeer van Hakim Ziyech en de Marokkaanse spelmaker heeft niet alleen eenzelfde profiel als Berghuis: het zorgt ervoor dat de Nederlander nog verder zakt in de pikorde – of Alfred Schrueder moet een tactische variant verzinnen waarin alles wél past. 

Steven Berghuis maakte vorig seizoen met de overstap van Feyenoord naar Ajax dé transfer van het jaar. De aanvoerder van Feyenoord maakte de controversiële overstap naar Ajax, maar nadat de storm was overgewaaid, bleek de Nederlands international één van de betere keuzes van zijn carrière gemaakt te hebben. Berghuis herontdekte zichzelf als aanvallende middenvelder in plaats van flankenspeler, speelde Davy Klaassen uit de basis en werd vorig seizoen gezien als één van de betere Ajacieden. Die lijn wilde Berghuis ongetwijfeld doortrekken naar het huidige seizoen. De transferactiviteiten van de club hadden dan geen direct effect op de posities waar Berghuis uit de voeten kan of de speler die aangetrokken werd, is nog niet meteen geschikt voor het eerste elftal. Positief pakt het voor de 30-jarige aanvallende middenvelder voorlopig niet uit en zelfs een vertrek van sterspeler Antony zal daar waarschijnlijk niets aan veranderen. 

Ajax en Steven Berghuis

Dat het snel kan gaan in het voetbal, bewijst de status van Berghuis bij Ajax. Vorig seizoen was de Oranje-international vaak de grote man bij de Amsterdammers. Een debuutseizoen met twaalf doelpunten en veertien assists in 46 wedstrijden was er één om van te dromen voor de ervaren aanvaller.
Er wachtte hem een stevige concurrentiestrijd met onder andere Oranje-collega Davy Klaassen, die in tegenstelling tot Berghuis de combinatie in de kleine ruimte als zijn specialiteit heeft, en Mohamed Kudus, het Ghanese talent dat vorig seizoen veel in de lappenmand vertoefde en deze zomer waarschijnlijk nog een (huur)transfer maakt. Dat Ajax het clubrecord brak om Steven Bergwijn naar de Johan Cruijff ArenA te halen, zorgde echter voor een niet te winnen concurrentiestrijd voor de 30-jarige aanvallende middenvelder. 


Op dit moment is Dusan Tadic de belangrijkste concurrent als de aanvallende middenvelder van Ajax. De Servisch international speelt bij de nationale ploeg vrijwel altijd achter de spitsen en weet daarom wat er gevraagd wordt in die belangrijke centrale zone. Dat Tadic in vergelijking met Klaassen en Berghuis wéér een ander spelersprofiel heeft, zorgt ervoor dat de opties van Schreuder met de Servische vedette op tien weer een stuk anders liggen dan wanneer hij voor één van de Oranje-internationals kiest. 

Davy Klaassen en Dusan Tadic

Klaassen is met zijn beweging zonder bal in de breedte (korte combinaties mogelijk maken) en diepte (doelpunten maken/dreiging in zestien vormen) zeer gevaarlijk, terwijl Berghuis op omschakelmomenten met crosspasses strooit die Hakim Ziyech zijn transfer naar Chelsea opleverde. Met Tadic heeft Schreuder een nummer tien die het beste van de bovenstaande werelden met zich meebrengt én er nog een stevige dosis fysieke kracht tegenaan kan gooien in de persoonlijke duels. 

Afgaande op de spelsituaties waarmee Ajax te maken krijgt, heb je het type Berghuis, die met zijn lange passes en bewegelijkheid meer ruimte nodig heeft voor zijn spel dan Klaassen/Tadic, het minst vaak nodig. Eigenlijk alleen wanneer Ajax onder druk kan komen te staan en dat zijn over het algemeen alléén de wedstrijden tegen PSV, Feyenoord, AZ en wedstrijden in de Europese competitie(s). Alleen in die wedstrijden heeft Ajax de kans om zich met direct spel met regelmaat een bal achter de verdediging te leggen. 


Kies je voor Klaassen, staan de passlijnen naar de spits open of kan er via ‘doorgeefluik’ Klaassen de bal van links naar rechts verplaatst worden. En waar er één gemiddelde Eredivisie-speler nodig is om Berghuis van de bal af te zetten, kregen in het verleden menig Premier League-verdediger Tadic al niet van de bal en laat de Servische aanvaller al Eredivisie-jaren zien dat Tadic óók op fysiek vlak op een ander niveau zit dan de Eredivisie. 

Hakim Ziyech

De naderende transfer van Antony leek hoop te bieden voor onze landgenoot. De Braziliaan wordt al heel de transferzomer in verband gebracht met een transfer naar Manchester United. Na de dramatische competitiestart van United, dat onder Ten Hag de eerste twee competitiewedstrijden verloor, en de galavoorstelling van Antony tegen FC Groningen zijn de beleidsbepalers in Manchester ervan overtuigd geraakt dat de Braziliaans international de boost is die Manchester United zowel sportief als voor het moreel onder de spelers, de staf en vooral de fans een positieve boost te geven. Een aantal weken terug werd Berghuis al naar voren geschoven als de meest waarschijnlijke vervanger, mocht Antony vertrekken. Inmiddels is daar Hakim Ziyech voor in de plaats gekomen, terwijl zomeraanwinst Francisco Conceição een speler is in het Antony-straatje en Mohamed Ihattaren ook nog ergens op De Toekomst rondloopt. 


Met andere woorden: als Schreuder zijn tactische plannen niet wil omgooien op het moment dat Antony niet kan spelen dit weekend of dan al weggekocht is door United, kiest hij niet voor Berghuis als rechtsbuiten. Vorig seizoen begon de Oranje-international als vervanger van Antony op de Amsterdamse flanken, maar werd destijds ook gedwongen om in de Antony-rol te spelen. Aangezien de twee mannen qua speler als dag en nacht zijn, pakte dat logischerwijs ook niet goed uit – de rechterflank is ingericht op de explosiviteit van Antony en als je daar een niet-explosieve Berghuis neerzet, staat de verdediging al 1-0 voor. Wat door de interesse van Ajax in Ziyech óók duidelijk is geworden: op het moment dat Ajax terug gaat naar de hangende rechtsbuiten die in de rol van een spelmaker speelt, een spel dat Berghuis wél ligt, kiest de club opnieuw voor iemand anders. 

Dat laatste is misschien wel het meest pijnlijke voor Berghuis. Natuurlijk speelt het mogelijke vertrek van Mohamed Kudus, die op het punt zou staan om Ajax (tijdelijk) te verruilen voor Everton, ook een rol in de Ajax-interesse in Ziyech. Het feit dat de Amsterdammers niet gaan voor een explosieve buitenspeler, maar zich richten op een smaak die ze eigenlijk al hebben – Berghuis en Ziyech hebben immers een vergelijkbare speelstijl – is in het huidige systeem van de Amsterdammers een doodsteek voor de speelkansen van Berghuis, die alléén door een tactische aanpassing van trainer Alfred Schreuder nog kans lijkt te maken op een basisplaats. Aangezien de kans klein is dat de oefenmeester met een blok van drie centraal aanvallende middenvelders gaat spelen of een systeem met twee spitsen en drie centrale middenvelders en een nummer tien gaat spelen, zal Berghuis wellicht óók zijn opties overwegen na de recordtransfer van Antony én de terugkeer van Ziyech.

TIP: Pak 2.48x je inzet als Berghuis een doelpunt maakt tegen Sparta!

Wie zie jij liever in de Ajax-basis?

  • Hakim Ziyech
  • Steven Berghuis
  • Allebei wel
  • Allebei niet
3457+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie