Pikant Voetbal: Een heel kort interview met Messi

Foto: Pikant Voetbal: Een heel kort interview met Messi

In de rubriek Pikant Voetbal deelt sportjournalist Jesper Langbroek verhalen uit de voetbalwereld van Latijns-Amerika. Tijdens de Copa América in Brazilië kwamen zijn dromen uit, al was het interview met Lionel Messi wel héél kort. 

Als kleine jongen had ik jarenlang een poster van het Christusbeeld in Rio de Janeiro op mijn zolderkamer hangen. Het uitzicht vanaf de hoge bergen op de miljoenenstad fascineerde me direct toen ik het voor het eerst zag. Daar wil ik ooit staan, nam ik mijzelf voor. De kans kwam in 2019. Terwijl ik met mijn rugzak door Latijns-Amerika reisde, werd de Copa América georganiseerd in Brazilië. Ik begaf me aan de juiste kant van de wereld en zag de perfecte gelegenheid om Rio de Janeiro te bezoeken, de stad waar ik van jongs af aan over droomde. Een Nederlandse krant hielp me met de accreditatie en ik kon als freelancer voor verschillende media verhalen maken. Een jongensdroom zou uitkomen.


Stadions en nachtclubs 

Het avontuur begon in São Paulo, waar Brazilië de openingswedstrijd speelde tegen Bolivia. Ik ontmoette daar een bevriende Nederlandse journalist met wie ik tijdens het toernooi optrok. We bezochten zo veel mogelijk wedstrijden, zaten naast elkaar op de perstribune en wachtten na afloop in de mixed-zone de spelers op. Daarna gingen we snel naar het hostel waar we verbleven en werkten in de kelder onze verslagen en interviews uit, om deze naar Nederland te sturen. Daar werden onze teksten de volgende dag gepubliceerd wanneer de redacties wakker werden. 

In São Paulo zag ik vier wedstrijden en sprak ik onder meer met David Neres, Davinson Sánchez en Santiago Arias. Andere topvoetballers, zoals Arturo Vidal, Dani Alves, Philippe Coutinho en Roberto Firmino liepen langs in de mixed-zone alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ik kneep af en toe in mijn arm en weerhield me ervan om foto’s of handtekeningen te vragen. We waren tenslotte aan het werk.

Tussen de wedstrijden door genoot ik van mijn eerste kennismaking met Brazilië. Ik ontdekte de immense stad São Paulo, de verschillende wijken en zo veel mogelijk stadions. Ik ontmoette nieuwe vrienden in hostels, keek voetbal in cafés en dook met mijn collega-journalist het nachtleven in. Zo onbevangen en avontuurlijk moet de generatie sportjournalisten van Johan Derksen en Kees Jansma zich hebben gevoeld, toen zij in de vrije jaren ‘70 de wereld over reisden en stadions en nachtclubs afwisselden. Een romantisch beeld van het leven als sportjournalist waar ik altijd nieuwsgierig naar was, maar die tegenwoordig nog maar in beperkte mate lijkt te bestaan. Na negen maanden reizen voelde ik me in mijn droomland Brazilië echter zo vrij als een vogel en beleefde ik het journalistenbestaan precies zoals ik me dat had voorgesteld. Het halen van de deadlines om mijn stukken in de krant te krijgen was de enige stress die ik op dat moment kende.


Paradijs op aarde 

Na een week was het tijd om door te gaan naar Rio de Janeiro, een stad die ik me inbeeldde als het paradijs op aarde. Mooie stranden, net zo mooie vrouwen, een bruisend uitgaansleven en natuurlijk veel voetbal. We werden niet teleurgesteld; Rio heeft het allemaal. Bij het eerste zicht op de stad zocht ik meteen naar het beeld van Christus dat boven op de berg over iedereen uitkijkt. Ook vanaf de tribunes van het legendarische stadion Maracanã is het Christusbeeld te zien. Bij het ophalen van mijn accreditatie, een dag voor de wedstrijd Chili - Uruguay, kon ik nog steeds niet geloven dat dit mijn werkplek was. De wedstrijd werd onvergetelijk omdat ik volop genoot van de eerste keer voetbal kijken in Maracanã, maar ook door een streaker die het veld oprende en mij bekend voor kwam. Dat is een apart verhaal voor later in deze rubriek.

Zoon van God 

Mijn tweede wedstrijd in Maracanã stond vier dagen later gepland: de kwartfinale tussen Argentinië en Venezuela. Lionel Messi was nog altijd op jacht naar zijn eerste prijs met de nationale ploeg. Onder toeziend oog van het Christusbeeld werd hij door de Argentijnse fans toegezongen alsof niet Jezus, maar hij de zoon van God was. Ik keek bewonderd toe hoe hij ongeïnteresseerde wandelingen in de middencirkel afwisselde met extreem gevaarlijke dribbels in zijn kenmerkende kleine stappen. Mijn hoogtepunt moest na afloop van de wedstrijd komen, waar ik een ultieme poging zou doen om Messi te interviewen.


Nicolás Tagliafico

Voordat de Argentijnse superster de kleedkamer uit kwam, passeerden enkele van zijn ploeggenoten het wachtende journaille. Ángel Di María, Sergio Agüero en Paulo Dybala liet ik lopen. Ik wachtte op Nicolás Tagliafico, die zijn eerste Copa América speelde na een geweldig Champions League-jaar met Ajax. Waar andere spelers doorliepen zonder iets te zeggen, nam Tagliafico drie minuten de tijd om mijn vragen te beantwoorden. In het Spaans spraken we over de 2-0 overwinning op Venezuela, de halve finale tegen Brazilië, de aanstaande ontmoeting met zijn ploeggenoot David Neres, het succesjaar bij Ajax en zijn toekomst. Zo’n zelfde gesprek wilde ik natuurlijk graag met Lionel Messi hebben, maar dat bleek toch wat moeilijker.

Lionel Messi 

Op het moment dat één van de beste voetballers aller tijden de mixed-zone in liep, maakte mijn hart een sprongetje. Het voelde onwerkelijk om Lionel Messi hier in levenden lijve en op enkele meters afstand te zien staan. De afgelopen weken was ik eraan gewend om spelers te zien die ik alleen van televisie of FIFA kende, maar Messi is van een andere orde. Hoe geweldig zou het zijn om hem te mogen spreken? Al was het maar één minuut. 


Ik staarde hoopvol naar de kleine Argentijn, die op zijn slippers eerst de televisieploegen te woord stond. Hoewel er borden hingen die ons verboden om foto’s te maken, pakte ik toch mijn telefoon erbij om dit moment te vereeuwigen. Meteen werd ik aangesproken door een vrouwelijke beveiliger. "Je mag geen foto’s maken", zei ze streng. "Je moet hem nu verwijderen." Ik had één foto van Messi gemaakt en was niet van plan om deze te verwijderen. "Laat me zien hoe je de foto wist" , zei de beveiliger. "En als ik dat niet doe?", vroeg ik eigenwijs. "Dan zetten we je het stadion uit en kun je je accreditatie verliezen." Dat klonk als een serieus dreigement. Ik rekte nog wat tijd door verbaal in opstand te komen, maakte ondertussen snel een screenshot van de foto en liet daarna zien hoe ik de originele foto verwijderde. Ze had het gelukkig niet door en ik mocht blijven staan, terwijl Messi steeds dichterbij kwam.

Adrenaline 

De Argentijn stopte om met een journalist te praten en meteen vlogen alle andere verslaggevers als vliegen op honing op hem af. Messi was omsingeld en ik zag geen kans om ertussen te komen. Ik besloot een paar meter verderop te wachten. Hij zou hier langslopen naar de uitgang en dan zou ik hem in het voorbijgaan één vraag kunnen stellen. Omdat Frenkie de Jong net bij FC Barcelona had getekend en zijn ploeggenoot werd, wilde ik Messi vragen wat hij van De Jong vond. Als Messi zei dat hij De Jong een goede speler vond, kon ik daar een artikel van maken en dat publiceren. In het Spaans oefende ik de vraag in mijn hoofd. Que piensas de Frenkie de Jong? Que piensas de Frenkie de Jong? Que piensas de Frenkie de Jong? Ik was er klaar voor. Dit moest een groot hoogtepunt in mijn jonge journalistieke carrière worden. Een interview met Lionel Messi. Ik kon het bijna niet geloven.


Hij rondde zijn verhaal bij de andere journalisten af, negeerde hun vervolgvragen en wurmde zich van hen los. Lionel Messi kwam mijn kant op gelopen. Ik kreeg oogcontact met hem en aangedreven door een flinke portie adrenaline vroeg ik: "Que piensas de Frenkie de Jong?" Messi keek me aan, onderbrak zijn looppas niet, maar opende wel zijn mond om te antwoorden. "Ciao", zei hij, terwijl hij zijn rechterhand ophief om me te groeten en tegelijkertijd af te wimpelen. Tot zover mijn diepte-interview met de grootste voetballer van dat moment. Het was niet het gesprek waar ik op hoopte en ik kon er niets over schrijven, maar Messi had tenminste één woord tegen me gezegd. "Ciao."

POLL: Vind jij Messi de beste voetballer ooit?

Vandaag 04 Oktober 2022

  • teaser
  • compact
<strong>Europees voetbal bij Unibet: met Ajax, Feyenoord, PSV én AZ</strong>

Europees voetbal bij Unibet: met Ajax, Feyenoord, PSV én AZ

<p>Vanaf nu wordt het aanpoten voor de Eredivisie-clubs die ook in Europa actief zijn: tot aan het ...

14
<strong>Feyenoord droomt van spectaculair Slot-stuk </strong>

Feyenoord droomt van spectaculair Slot-stuk

<p>Met vier overwinning op rij heeft Feyenoord zich voor de interlandbreak weer richting de top drie ...

148
<strong>Afl. 5 podcast Twee Viertje: 'Pasveer WK-keeper Oranje'</strong>

Afl. 5 podcast Twee Viertje: 'Pasveer WK-keeper Oranje'

<p>Er is behoorlijk veel te doen om de positie van keeper bij het Nederlands elftal. Justin Bijlow ...

151
Schreuder licht Kudus-variant toe: 'Had ik direct al in het hoofd'

Schreuder licht Kudus-variant toe: 'Had ik direct al in het hoofd'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_blank" rel="nofollow">Ajax</a>-trainer ...

4
'Doelpunt had moeten tellen, Cillessen doet het gekst daar'

'Doelpunt had moeten tellen, Cillessen doet het gekst daar'

<p>Het afgekeurde doelpunt van <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_blank" ...

55
'Van Nistelrooy speelt gevaarlijk spel bij PSV'

'Van Nistelrooy speelt gevaarlijk spel bij PSV'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/psv" target="_blank" rel="nofollow">PSV</a>&nbsp;ging ...

104
Feyenoord heeft terugkerend probleem: 'Meer aandacht aan besteden'

Feyenoord heeft terugkerend probleem: 'Meer aandacht aan besteden'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_blank" rel="nofollow">Feyenoord</a> ...

35
Cillessen-kritiek bevestigd: 'Het is een beetje een einzelgänger'

Cillessen-kritiek bevestigd: 'Het is een beetje een einzelgänger'

<p>Rafael van der Vaart uitte zondagavond bij <i>Studio Voetbal&nbsp;</i>de nodige kritiek op ...

64
Van der Gijp ziet Feyenoord-dissonant: 'Komt nog geen lantaarnpaal voorbij'

Van der Gijp ziet Feyenoord-dissonant: 'Komt nog geen lantaarnpaal voorbij'

<p>Oussama Idrissi maakte afgelopen zomer op huurbasis de overstap van Sevilla naar <a ...

78
Woedende Martínez gaat los in United-kleedkamer na derby-fiasco

Woedende Martínez gaat los in United-kleedkamer na derby-fiasco

<p>Lisandro Martínez heeft zich in korte tijd opgewerkt tot een<span>&nbsp;bepalende speler bij ...

210
'Schreuder kiest voor vertrouwd concept en zet viertal op de bank'

'Schreuder kiest voor vertrouwd concept en zet viertal op de bank'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_blank" rel="nofollow">Ajax</a>-trainer ...

202
'Ajax is door die transfers PSV toen voorbij gestreefd'

'Ajax is door die transfers PSV toen voorbij gestreefd'

<p>Dinsdagavond staat voor <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_blank" ...

105

Gisteren 03 Oktober 2022

Controversieel Ajax-moment: "Een schouderduw!"

Controversieel Ajax-moment: "Een schouderduw!"

<p>Go Ahead Eagles is zaterdagavond beroofd van een reglementair doelpunt tegen <a ...

117
Klopp refereert aan Messi en Ronaldo: "Allemaal"

Klopp refereert aan Messi en Ronaldo: "Allemaal"

<p>Liverpool-manager Jürgen Klopp gunt Darwin Núñez de tijd om te wennen. De spits kwam deze ...

43
'Ronaldo ontvangt helder signaal van Ten Hag'

'Ronaldo ontvangt helder signaal van Ten Hag'

<p>Erik ten Hag overweegt de samenwerking met Cristiano Ronaldo deze winter te beëindigen. De ...

145
'Actie Fraser dupeert winnend FC Utrecht'

'Actie Fraser dupeert winnend FC Utrecht'

<p>Na een moeizame competitiestart heeft FC Utrecht de stijgende lijn te pakken. Mede dankzij een ...

107
'Thomas Tuchel wijst CL-deelnemer af'

'Thomas Tuchel wijst CL-deelnemer af'

<p>Thomas Tuchel heeft een snelle terugkeer langs de lijn afgeslagen. Volgens <i>SPORT1 </i>zou ...

56
Feyenoord-onvrede: "KNVB heeft een hekel aan ons"

Feyenoord-onvrede: "KNVB heeft een hekel aan ons"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="" title="Link: ...

326
'Ajax-speler is helemaal geen Ajacied'

'Ajax-speler is helemaal geen Ajacied'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> haalde Lucas Ocampos ...

260
Xavi laat zich uit over Messi-comeback

Xavi laat zich uit over Messi-comeback

<p>Lionel Messi keert na twee seizoenen mogelijk terug naar FC Barcelona. De steraanvaller van Paris ...

88
'Schreuder creëert serieus Ajax-probleem'

'Schreuder creëert serieus Ajax-probleem'

<p>Alfred Schreuder creëert een probleem in de selectie van <a ...

74
Zlatan trekt 2,5 miljoen uit voor eigen cadeaus

Zlatan trekt 2,5 miljoen uit voor eigen cadeaus

<p>Zlatan Ibrahimovic viert maandag zijn 41ste verjaardag. De Zweedse spits van AC Milan heeft ...

158
'PSV trekt portemonnee voor nieuwe spits'

'PSV trekt portemonnee voor nieuwe spits'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/psv" target="_self" rel="">PSV</a> haalt deze winter ...

293
Kieft laakt Cillessen: "Hele domme actie"

Kieft laakt Cillessen: "Hele domme actie"

<p>Wim Kieft heeft maandagavond uitgehaald naar Jasper Cillessen. De NEC-doelman werd zondag ...

129
'Ten Hag op ramkoers bij Manchester United'

'Ten Hag op ramkoers bij Manchester United'

<p>Rio Ferdinand voorziet een stevige clash bij Manchester United. Volgens de voetbalanalist valt ...

234
Ceferin deelt fraaie Feyenoord-constatering

Ceferin deelt fraaie Feyenoord-constatering

<p>De Conference League werd een jaar geleden niet door iedereen serieus genomen, maar volgens ...

140
Pusic komt met uitleg na opvallende actie

Pusic komt met uitleg na opvallende actie

<p>Marino Pusic maakte zondag na het duel tussen NEC en <a ...

57