De Jong en Xavi moeten Barcelona van faillissement redden

Foto: De Jong en Xavi moeten Barcelona van faillissement redden

FC Barcelona heeft het voor elkaar gekregen: de zomeraanwinsten van dit seizoen én Frenkie de Jong zijn ingeschreven voor La Liga. Nu voorzitter Joan Laporta voorlopig zijn grootste hoofdbreken vaarwel kan zeggen, is het tijd om de balans op te maken. De handelswijze van Laporta kan zowel op de korte als de lange termijn nog voor flinke problemen gaan zorgen. Daardoor ligt er meer dan ooit druk op trainer Xavi Hernandez en zal De Jong nog steeds ‘moeten’ vertrekken. 

Op de dag dat FC Barcelona topaankopen zoals Robert Lewandowski, Raphinha en Jules Koundé kon registreren, verkocht de club opnieuw een aandeel van de club. Nadat er al honderden miljoenen werden opgehaald met de verkoop van een deel van de TV-rechten voor de komende 25 jaar deed de club voor honderd miljoen euro voor een deel afstand van de media-afdeling van de club. Dat kwam nog bovenop een lening van ruim vijfhonderd miljoen euro die de club een jaar geleden afsloot. Daardoor ging de schuld van Barcelona naar beneden door de enorme salarisbesparingen en andere kostendalers en werd deze weer verhoogd door Laporta(’s nieuwe lening van ruim een half miljard) en kon Barcelona de honderden miljoenen euro’s die er uit de verkopen uit het bedrijventak ‘gewoon’ investeren in de spelersgroep. 

FC Barcelona

Dat deed de club dan ook met het budget van een Europese topclub. Barcelona maakte van Robert Lewandowski de één na duurste 33-plusser ooit (Cristiano Ronaldo is nog steeds de duurste, red.) en ging de concurrentie met Arsenal en Chelsea aan om Raphinha over te kunnen nemen van Leeds United. Ondertussen werd ook Jules Koundé van Sevilla uit de handen van de Premier League-top gehouden en legde Barcelona deze zomer óók nog Andreas Christensen (Chelsea) en Franck Kessié (AC Milan) transfervrij vast. In totaal betaalde de club 154 miljoen euro aan transfersommen deze zomer op het moment dat er maar één uitgaande transfer geld opleverde voor de Catalenen: de verkoop van Philippe Coutinho aan Aston Villa voor twintig miljoen euro. Ter illustratie: die negatieve transferbalans van zo’n honderddertig miljoen euro is praktisch weg omdat Barcelona óók een deel van Barça Studio’s verkocht.


Laporta is de club ‘bedrijfsmatig’ aan het uitkleden om de aankleding van het team van Xavi Hernandez te verwezenlijken. Met een lening van honderden miljoenen euro’s aan de ene kant – die dus moeten terugbetaald worden – en verschillende verkopen van bezittingen die voorheen onderdeel van de omzet van de club waren, verplaatst Laporta het korte termijn probleem van FC Barcelona – hoe lager de voetbal gerelateerde inkomsten van de club, hoe lager het spelersbudget is – naar de lange termijn. Als in: niet alleen het probleem voor Laporta’s opvolger bij FC Barcelona, maar waarschijnlijk óók zijn opvolger en degene die na hem of haar komt. De deal over de tv-rechten van de club gaat over 25 jaar, dus de komende decennia gaat FC Barcelona de beslissingen van Laporta nog voelen. 

De (sport)bestuurder heeft al eens eerder met dit bijltje gehakt en Florentino Pérez heeft bij Real Madrid bewezen dat je met het aankopen van supersterren inderdaad een wereldteam kunt bouwen. Onder Josep Maria Bartomeu, de voorzitter die door Laporta werd verdreven uit de bestuurskamer van de Catalenen, bleek zo’n concept óók faliekant mis te kunnen gaan. Nu koop je met een Lewandowski wel andere kwaliteiten in dan met de inmiddels vertrokken Philippe Coutinho (kwam voor 120 miljoen euro over van Liverpool) of Ousmane Dembélé (kwam voor 135 miljoen euro voer van Borussia Dortmund). Laporta neemt in zekere zin hetzelfde risico als in het door hem zo bekritiseerde beleid van zijn voorganger door simpelweg te gokken op Xavi Hernandez én Frenkie de Jong. 

Frenkie de Jong

Door de registratiebevestiging van La Liga kun je vaststellen dat het salaris van De Jong tóch géén probleem was voor de Catalanen. Zoals bekend is de Nederlander met een jaarsalaris van zestien tot tweeëntwintig miljoen euro netto de grootverdiener bij Barça. De Nederlander deed tijdens de corona-periode een geste naar de club door salaris in te leveren en kreeg dat loon bovenop zijn standaardsalaris in zijn latere contractjaren. Die deal stamt nog uit het Bartomeu-tijdperk en dat zint Laporta (natuurlijk) niet. Helemaal niet omdat De Jong eigenlijk niet op het gedroomde middenveld van Laporta én Xavi past en de club de grootverdiener niet in zijn kracht kan laten spelen: op het centrale middenveld heeft De Jong de ruimtes voor zijn acties niet en is hij door de nadruk op zijn acties de afgelopen jaren, achtergebleven in het vooruitdenken in het passingsspel – wat weer belangrijk is voor de ‘acht’ van Barcelona. 


Als je de Oranje-bril afzet, zie je óók dat De Jong niet de ideale nummer zes voor de Catalanen is. Daar staat immers al zo’n 15 jaar Sergio Busquets. Vanuit Nederland klonk er de afgelopen drie seizoenen veel onbegrip over de keuze voor de ervaren Spanjaard, die toch al seizoenenlang door verschillende trainers de voorkeur krijgt als verdedigende middenvelder. Dat heeft ook een heel simpele reden: de nummer zes van Barcelona heeft dribbels, steekpasses en kort kappen en (weg)draaien niet als zijn belangrijkste taakomschrijving. Dat zie je Busquets ook niet doen: hij speelt sober, staat altijd op de goede plek en maakt altijd de juiste keuze – en daarom kiest Xavi net als zijn voorgangers voor de 33-jarige aanvoerder van het Spaanse nationale elftal. In het sobere spel, het perfect positie kiezen en de bal consequent op het juiste moment en met de juiste snelheid bij een teamgenoot afleveren is er simpelweg geen betere nummer zes voor Barcelona dan Busquets. 

Mocht De Jong tóch voor Chelsea of Manchester United kiezen deze zomer, dan zal Barcelona die centen niet op de bankrekening laten staan. Zoals gezegd: de nummer zes positie is met Busquets, zomeraanwinst Kessié, die net als Busquets een vak maakt van sober en zakelijk verdedigen en opbouwen, en ook nog Miralem Pjanic (vorig seizoen verhuurd aan Juventus, red.) als voetballend alternatief meer dan bezet. Dat Laporta en Xavi in Bernardo Silva (Manchester City) de gedroomde opvolger van De Jong zien, is een aanwijzing naar de échte reden dat De Jong moet vertrekken. Silva is een speler die vanuit ‘acht’ véél lichtvoetiger, sneller en behendiger is in de kleine ruimte dan onze landgenoot, die wellicht ook zelf de conclusie gaat trekken dat hij niet (meer) in de Barcelona-filosofie past. 

Xavi Hernandez

Dat is in eerste instantie om financiële redenen funest voor FC Barcelona. De club heeft De Jong de afgelopen drie seizoenen veel speelminuten gegeven, maar tot een waardestijging heeft dat niet geleid. De Nederlander speelde nooit in zijn sterkste rol, was zich constant aan het aanpassen aan een nieuwe (spel)situatie op het veld, kon daardoor niet het voetbal spelen dat hem in eerste instantie de Barcelona-transfer opleverde en haalt op de andere posities niet het gewenste niveau. Dat Manchester United nog steeds 85 miljoen euro wil neertellen, en Chelsea dat waarschijnlijk ook gaat doen als ze De Jong écht willen hebben, is voor de Catalanen als een kans voor open doel – en met de afmakerskwaliteiten van De Jong, kan dat wel eens mis gaan. 


De noodzaak om deze zomer te verkopen, is echter wel groot. Op het moment dat De Jong bij Barcelona tekende, was hij nog 85 tot 90 miljoen euro waard. Tegenwoordig wordt deze waarde door Transfermarkt.nl op 60 miljoen euro geschat, het laagste sinds dat De Jong bij Barcelona tekende. Als een speler die niet in de filosofie van Barcelona (lees: Laporta/Xavi) past nóg langer bij de club blijft, zal deze waarde verder dalen en profiteert niet FC Barcelona, maar Frenkie de Jong van zijn situatie bij de club: hoe langer de Nederlander zijn tot 2026 lopende contract uitzit, hoe meer de prijs van De Jong richting de bodem gaat. Daardoor heeft Barcelona geen financiële noodzaak om De Jong te verkopen – ook niet op basis van het salaris (dat hij nog tegoed heeft) – maar wel een sportieve. 

Barcelona kon dan ruim 150 miljoen euro uitgeven aan transfers: dat zijn ook allemaal spelers die naadloos aansluiten bij de voetbalfilosofie die in Catalonië gevolgd wordt. Dat is voor De Jong niet het geval. Mocht de Nederlands international alsnog besluiten om de aanbiedingen van Manchester United en Chelsea, die ook de openstaande salarisschuld van Barcelona willen overnemen én zijn jaarsalaris in tact kunnen houden, naast zich neer te leggen, stuit Barcelona op een variabele waar Laporta géén rekening mee gehouden had in zijn plan om Barcelona binnen no-time weer terug aan de (Europese) top te brengen. 

Want als de registratieplicht voldaan is, De Jong met zijn huidige salaris is ingeschreven en alle topaankopen kunnen ‘gewoon’ debuteren tegen Rayo Vallecano, zal misschien het eerlijke antwoord over de status van De Jong bij Barcelona (enorm goede voetballer, maar niet voor Xavi) de Nederlander én Barcelona het laatste zetje geven naar een sportief en financieel gezonde toekomst voor beide partijen. Want één ding lijkt wel zeker: Xavi moet kampioen worden met Barcelona – alleen al om de geldstromen op peil te houden met alle bedrijfsonderdelen die verkocht zijn – en dat hij daar alléén spelers in zijn selectie wil hebben die binnen zijn filosofie passen, is meer dan logisch als Barcelona langer dan een paar jaar wil blijven bestaan. Blijft De Jong én blijven die topprestaties onder Xavi uit dit seizoen, heeft Barcelona een veel groter probleem dan Bartomeu ooit heeft veroorzaakt.

TIP: Wint Barcelona van Rayo? Dan win jij 1.21x je inzet!

Wat is de beste optie voor Frenkie?

  • Bij Barcelona blijven
  • Naar Manchester United
  • Naar Chelsea
  • Naar andere club
1120+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:29
0+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
9+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
75+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
20+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
55+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1330+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
995+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
99+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
718+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1674+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
673+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
624+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
598+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
355+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
103+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
152+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
11:30
54+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
231+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
90+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
36+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie