Eredivisie-toppers op scherp

Foto: Eredivisie-toppers op scherp

Ajax, PSV en Feyenoord staan klaar voor de tweede speelronde in de Eredivisie. De Eredivisie-toppers nemen het in deze speelronde op tegen respectievelijk FC Groningen, Go Ahead Eagles en sc Heerenveen. PSV heeft op papier het gemakkelijkste programma, maar beten zich vorig jaar tot twee keer toe bijna stuk op de Drentenaren. Succestrainer Kees van Wonderen mag nu Feyenoord van de overwinning afhouden terwijl FC Groningen de valse start tegen Volendam wil goedmaken met één of meerdere bonuspunten. 

De Eredivisie duurt nog ruim dertig speelrondes, maar een vroeg verlies kan voor Ajax, PSV en Feyenoord meteen grote gevolgen hebben. De traditionele top drie zit ongewoon dicht bij elkaar dit voetbaljaar. Ajax verloor niet alleen een stuk of vijf basisspelers deze transferperiode, het kreeg met Alfred Schreuder ook nog een nieuwe trainer voor de groep. Datzelfde geldt natuurlijk voor PSV, waar de wisseling van de trainerswacht voorlopig heel positief uitpakt. Dat Van Nistelrooy van de dragende krachten alleen Mario Götze (en Eran Zahavi op basis van zijn speeltijd onder Roger Schmidt) zag vertrekken, kan de gevierde trainer van de Eindhovenaren ook tegen Go Ahead Eagles in het zadel helpen. Dat feest kan nóg groter worden als FC Groningen-trainer Frank Wormuth het kunstje uit zijn Heracles Almelo-tijd kan herhalen. 

Ajax – FC Groningen

De Duitse oefenmeester is sinds dit seizoen de eindverantwoordelijke in het Hoge Noorden van het land. De trainer kon het niet voorkomen dat Heracles Almelo degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie, al ruimde de scheidend trainer voor het einde van de play-offs om promotie/degradatie het veld bij de club uit Almelo. De trainerswissel behield de club dus niet voor het hoogste niveau, al had Wormuth op dat moment zijn contract als hoofdtrainer van FC Groningen al lang getekend. De opvolger van Danny Buijs moet er weer voor gaan zorgen dat de begintijden uit de Euroborg, waar Groningen-uit een angstgegner werd en met spelers zoals Erik Nevland, Markus Berg en Luis Suarez ervoor zorgde dat er bijna jaarlijks om Europees voetbal gestreden kon worden en zelfs de Champions League in beeld kwam. 


Zo ver is het nog (lang) niet in de Euroborg. In de competitie-opener tegen promovendus FC Volendam liet de ploeg van Wormuth zien dat het aanvallend met spelers als Jürgen Strand Larsen en Cyril Ngonge, die allebei scoorden tegen de Volendammers, véél meer stuwkracht heeft dan Heracles vorig seizoen had onder Wormuth. Aan de andere kant werd ook duidelijk dat de Groningers de (defensieve) stabiliteit nog niet hebben om deze voorsprong ook tot aan het laatste fluitsignaal te verdedigen. Als het (met alle respect) FC Volendam lukt om door die defensie heen te combineren, dan zal dat voor Ajax ook geen probleem hoeven opleveren. Ten minste, als Schreuder niet dezelfde verkeerde keuzes maakt als in de openingswedstrijd tegen Fortuna Sittard en kiest voor Dusan Tadic als diepste aanvaller.

Groningen zal de huid duur gaan verkopen in de Johan Cruijff ArenA en heeft één groot voordeel in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen FC Volendam: de ploeg van Wormuth kan achteruit hangen en reageren in plaats van vooruit voetballen en domineren – en da’s toch wat gemakkelijker voetballen vanuit Gronings perspectief. Dat Wormuth zonder uitzondering een 4-3-3-variant tegen Ajax gebruikte als Heracles-trainer, zorgt er ook in dienst van Groningen voor dat de ogen zijn gericht op de pijlsnelle aanvallers, die van de ruimte op de flanken gebruik kunnen maken in de counteraanvallen, die uiteindelijk Strand Larsen van kansen op een stunt(overwinning) zal moeten afmaken. 

Een stunt van FC Groningen tegen Ajax is minimaal 8,5x je inzet waard!

Feyenoord – sc Heerenveen

Waar Wormuth bij Groningen de hoogtijdagen terug moet brengen in het Euroborg, zo geldt dat ook voor Kees van Wonderen bij sc Heerenveen. De Friezen beleefden vorig seizoen op sportief vlak een dramatisch jaar. De normaal stabiele subtopper in de Eredivisie kreeg het onder Johnny Jansen, de hoofdtrainer die de club wegens teleurstellende resultaten na 22 jaar in (verschillende functies) verliet, speelde zich na het ontslag van de clubman redelijk gemakkelijk uit de degradatiezone. Dat er bepaalde zaken anders moesten, dat werd de Friese clubleiding wel duidelijk. Van Wonderen, die Go Ahead Eagles naar de Eredivisie leidde en de club in het eerste seizoen ogenschijnlijk eenvoudig op het hoogste niveau wist te houden, mag die lessen nu gaan toepassen om Heerenveen weer terug te krijgen in de subtop van de Eredivisie. 


De trainer nam doelman Andries Noppert transfervrij mee van Deventer naar Heerenveen en daar kwam Mats Köhlert van het gedegradeerde Willem II bij. Met die twee aanwinsten in de basis gingen Van Wonderen en Heerenveen in de competitie-opener tegen Sparta Rotterdam op zoek naar de overwinning, maar was de ploeg nog niet ver genoeg om het de Rotterdammers lastig genoeg te maken. Het positiespel was aanwezig op het moment dat de kansen niet afgemaakt werden door spits Sidney van Hooijdonk en op het moment dat de spits of één van de andere aanvallers van Heerenveen in een goede schotpositie stonden, was de pass niet goed genoeg of zat er een Spartaans been tussen om de bal te onderscheppen. 

In dat geval komt een wedstrijd tegen Feyenoord voor Heerenveen net zo geroepen als Ajax voor FC Groningen. Van Wonderen en Wormuth hebben een vergelijkbare voetbalstijl, bouwen graag van achteruit op en spelen met één sterke spits die gevleugeld wordt door rappe buitenspelers. Dat is een blauwdruk voor combinatie-aanvallen, maar in de wedstrijden tegen de Eredivisie-toppers ook ideaal om van de ontstane ruimtes te profiteren. Arne Slot laat over het algemeen zijn backs hoog opkomen, zet zijn defensie bijna op de helft van de tegenstander neer en zit zelf ook nog volledig in het opbouwproces van zijn team. Met alle nieuwelingen en komende (uitgaande) transfers zullen de Rotterdammers extra scherp moeten zijn op een tegenaanval. 

Gaat Heerenveen voor een stuntoverwinning (9.35x), een puntendeling (6x) of wint Feyenoord (1.33x) alsnog?

Go Ahead Eagles – PSV

Dat bovenstaande geldt al helemaal wanneer de Rotterdammers de wedstrijden die Go Ahead Eagles tegen PSV speelde vorig seizoen. De Eindhovenaren, destijds nog onder leiding van Roger Schmidt, hadden de grootst mogelijke moeite om de destijdse ploeg van Van Wonderen over de knie te leggen. Zowel in de Eredivisie als de halve finale van de KNVB Beker wonnen de Eindhovenaren met minimaal verschil, al zal het dit jaar een stuk lastiger worden om datzelfde niveau te halen voor de ploeg uit Deventer, dat ook een héél ander PSV zal treffen in vergelijking met vorig seizoen. 


Waar Go Ahead Eagles vorig seizoen terug kon vallen en de kamikaze-aanvallen van de Eindhovenaren konden opvangen in het enorm volle centrum, lijkt trainer René Hake rekening te moeten houden met een PSV dat gecontroleerd aanvalt, het positiespel zal aanspreken om de bal van links naar rechts te laten gaan en, als de wedstrijd daar om vraagt, met spelers zoals Xavi Simons mensen hebben die zowel onder druk als in de kleine ruimte alsof voor een opening kunnen zorgen. PSV neemt het goede gevoel uit de eerste competitiewedstrijd tegen FC Emmen (4-1 winst) en de overwinning over twee wedstrijden tegen AS Monaco (3-2) mee voor de wedstrijd tegen Go Ahead. Dat de Eindhovenaren op papier de minst sterke tegenstander hebben, zorgt er echter ook voor dat zij de meest lastige wedstrijd tegemoet gaan. 

PSV heeft nog steeds moeite om zich door een hechte defensie heen te spelen. Dat de Eindhovenaren vier keer tot scoren kwamen tegen FC Emmen, kwam ook door de fouten bij de Drentenaren in de positionering en op basis van technische tekortkomingen van de tegenstander. Daardoor kun je verwachten dat Go Ahead Eagles nóg defensiever zal gaan staan dan FC Groningen en sc Heerenveen tegen Ajax en Feyenoord. Dat zijn clubs die traditiegetrouw kans maken op een of meerdere (bonus)punten tegen de Eredivisie-toppers en gedurende de wedstrijd mogelijk meer vertrouwen krijgen in een resultaat. Dat de Amsterdammers en de Rotterdammers nog steeds een team hebben die, naast door een hechte defensie voetballen, altijd van een buitenkansje gebruik kunnen maken, maakt de opdracht voor Heerenveen en FC Groningen weer een stuk lastiger. Bij PSV moet nog bewezen worden dat de club op basis van positiespel óók een overwinning over de streep kan trekken. Daar lijkt Go Ahead-thuis de ideale mogelijkheid toe.

TIP: Een stunt van Go Ahead tegen PSV is minimaal 5.45x je inzet waard, een overwinning van PSV 1,4x!

Welke topclub loopt puntverlies op?

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • Allemaal wel
  • Allemaal niet
235+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie