Gakpo speelde beste wedstrijd voor PSV

Foto: Gakpo speelde beste wedstrijd voor PSV

Cody Gakpo kon zijn sterspelerstatus van PSV niet waarmaken in de derde voorrondewedstrijden van de Champions League. De linksbuiten had dé kans om zich te laten zien aan de scouts van topclubs, maar speelde door een samenloop van een aantal omstandigheden meer tegen zichzelf dan tegen AS Monaco. Voor Gakpo persoonlijk betekent dat mogelijk een drama. Voor PSV waren dit de beste wedstrijden van de sterspeler. 

Alle ogen waren op Cody Gakpo gericht in de tweede wedstrijd van PSV tegen AS Monaco. De 23-jarige linksbuiten toonde zich tegen FC Emmen opnieuw van zijn meest trefzekere kant, maar kon een paar dagen eerder én een paar dagen later tegen Monaco niet imponeren. De vleugelaanvaller kreeg tijdens de wedstrijd in de Philips Stadion, die in de verlenging beslist werd door een doelpunt van Luuk de Jong, zelfs de kritiek dat hij zich volledig richtte op zijn eigen spel om een transfer te kunnen forceren en daarmee heeft Gakpo vooral PSV een grote dienst bewezen. 

Cody Gakpo

De buitenspeler was echter niet de enige die deelde in de voetballende malaise van PSV. Waar de Eindhovenaren in het Stade Louis II zeer geconcentreerd in het positiespel waren, hun passes secuur hadden afgemeten en pas na de wissel van Ibrahim Sangaré echt in de problemen kwamen, merkte je vooral aan Gakpo dat dit een wedstrijd om de knikkers was. Op zo’n momenten heb je twee soorten sterspelers: sterspelers die de aandacht naar zich toetrekken met individuele acties en lepe balletjes, zoals Gakpo probeerde in Eindhoven, of sterspelers die zich niets aantrekken van de enorme druk die er op de wedstrijd ligt en stoïcijns blijven wachten op een kans – ook al komt ‘ie pas in de 109e minuut. 


Maar een Gakpo die in de eerste tien minuten van de wedstrijd al drie keer opzichtig een verkeerde keuze maakt, die zagen we eigenlijk nog niet in het PSV-shirt. Waar normaliter de oplevingen van de sterspeler garant staan voor doelpunten, assists en minimaal negentig minuten lang dreiging, was Gakpo in de tweede voorrondewedstrijd tegen AS Monaco eerder een synoniem voor balverlies en het een klein wonder mag heten dat de Monegasken op een achterstand gezet konden worden en worden gehouden. Dat werd de Eindhovenaren (gelukkig) bespaard, waardoor de club tegen Glasgow Rangers de laatste twee hordes richting de Champions League-groepsfase heeft te nemen. 

Je kunt je afvragen of dit, in de situatie van vorig seizoen, hetzelfde resultaat had. Waar de Eindhovenaren vorig seizoen volledig afhankelijk leken van de opvliegingen van Gakpo en de nu geblesseerde Noni Madueke, lukt het de Eindhovenaren in de eerste fase van een nieuw teamvormingsproces (onder Van Nistelrooy, red.) ervoor te zorgen dat Gakpo de slechtste wedstrijd in jaren speelt, maar de Eindhovenaren alsnog een positief resultaat boeken. 

PSV

Monaco maakte het de Eindhovenaren natuurlijk ook niet gemakkelijk. De ploeg van Philippe Clement had, net als in de thuiswedstrijd, als eerste taak om de defensie dicht te houden en daarna pas – het liefst via de counter – aan te vallen. Dat AS Monaco in de basis in een platte 4-4-2 opstelling speelde, een die tijdens de wedstrijd wel eens uitgeschoven werd naar een 4-2-2-2, zorgde er in eerste instantie al voor dat Monaco het spel van PSV ontregelde. Daar had het de matige vorm van Gakpo niet voor nodig. Sterker nog: dat is één van de redenen waarom Gakpo vooral in Eindhoven niet aan zijn sterke spel toekwam. 


PSV viel immers aan in een 4-3-3 met de punt naar achteren, waardoor de middelste linie van AS Monaco (vier middenvelders) tussen de linies van de PSV’ers staan en daardoor van nature de passlijn afschermen én de ruimte afdekken die nodig is om de van-buiten-naar-binnen-acties te kunnen verwezenlijken. Op het moment dát Gakpo zo’n mogelijkheid kreeg, stond niet alleen zijn directe tegenstander Vanderson tegenover de PSV’er, maar kreeg de Braziliaanse verdediger rugdekking van zijn centrale verdediger en stond daar ook nog een centrale middenvelder in de weg richting een schotrijpe positie. Daardoor moest Gakpo minimaal twee spelers voorbij voordat hij zich überhaupt in een gevaarlijke zone van het veld kon binnendringen. 

Dat Gakpo zijn keuzes niet aanpast aan een andere situatie op het veld, laat zien dat de PSV’er nog wat stappen te maken heeft voordat hij de Europese top kan bestormen. Dat kun je Gakpo, die pas net aan zijn interlandcarrière is begonnen en geen grote Champions League-ervaring met zich meebrengt, in deze fase van zijn carrière ook moeilijk kwalijk nemen. Dat hij alsnog met zijn oogkleppen op het drukke centrum opzocht en zich daarmee meer dan eens in de problemen speelde, was voor de transferkansen van Gakpo wellicht funest. Voor PSV is dat echter het beste wat de club kan overkomen: als de wedstrijden tegen AS Monaco één ding bewijzen, dan is het dat het nieuwe PSV alles behalve afhankelijk is van de oplevingen van Gakpo. 

Beste wedstrijd voor PSV 

Als speler speelde Gakpo misschien wel zijn minste potten van de afgelopen jaren. Voor PSV is dat op twee manieren zeer positief. Allereerst, en veruit het belangrijkste, komt naar voren dat de aanvalsmogelijkheden van de Eindhovenaren zijn verdrievoudigd. Onder Schmidt, die twee keer niet wist te winnen van Monaco, was er één route naar de goal: de snelste. Dat deze in Schmidts voetbalfilosofie over het algemeen via de naar binnen trekkende vleugelspelers, opkomende backs en lopende aanvallers te verwezenlijken valt, zorgt dat voor één aanvalsvariant: route één naar het doel en het liefst zo snel mogelijk. 


Op dit moment heeft PSV véél meer smaken. Het kan inderdaad Gakpo aanspelen en hopen op een goede individuele actie, een voorzet of een schot op doel. Het kan nu óók van links naar rechts voetballen, zowel de aanvallende als de defensieve organisatie in stand houden en op basis van positiespel niet alleen Gakpo aanspelen in de zones waar hij vorig jaar in moest dribbelen, maar op systematische basis ook spelers als Joey Veerman voor het doel brengen – en met zijn twee doelpunten in het achterhoofd, lukte dat vrij aardig – of er voor zorgen dat de back een (vroege) voorzet kan geven op spits De Jong zonder dat daar een buitenspeler aan te pas hoeft te komen. 

Dat Gakpo de slechtste wedstrijd in jaren kan spelen en PSV nog steeds doorbekert naar de volgende voorronde van de Champions League, is misschien wel de grootste winst die Van Nistelrooy in zijn korte periode bij PSV heeft kunnen boeken. Eén of twee matige wedstrijden zullen er ook niet voor zorgen dat Manchester United zich op andere spelers gaan richten, maar één seizoen in de Champions League met PSV is misschien wel meer waard voor Gakpo. Dat Van Nistelrooy een paar maanden collectief heeft samengesmeed waar Schmidt bijna twee jaar aan bouwde, blijft immers een véél belangrijkere voorwaarde dan een goede of slechte vorm van Gakpo.

TIP: Pak 1.44x je inzet als PSV van Go Ahead Eagles wint!

POLL: Heeft Gakpo zijn transfer verspeeld?

meer over

Vandaag 03 Oktober 2022

  • teaser
  • compact
<strong>Eredivisie Elftal v/d Maand: Ajax en AZ hofleveranciers</strong>

Eredivisie Elftal v/d Maand: Ajax en AZ hofleveranciers

<p>De <a href="https://www.soccernews.nl/livescore" target="_self" rel="">Eredivisie </a>CV heeft ...

149
<strong>Clubvoetbal is back, óók bij Unibet!</strong>

Clubvoetbal is back, óók bij Unibet!

<p>Kun jij genieten van het Nederlands elftal? Waarschijnlijk wel, soms dan in ieder geval, maar er ...

16
<strong>Afl. 5 podcast Twee Viertje: 'Pasveer WK-keeper Oranje'</strong>

Afl. 5 podcast Twee Viertje: 'Pasveer WK-keeper Oranje'

<p>Er is behoorlijk veel te doen om de positie van keeper bij het Nederlands elftal. Justin Bijlow ...

132

Gisteren 02 Oktober 2022

Perez uit onbegrip: "Echt helemaal niets!"

Perez uit onbegrip: "Echt helemaal niets!"

<p>Kenneth Perez heeft zondagavond advies uitgebracht aan het adres van Serdar Gözübüyük. ...

74
"PSV van die clubs qua voetbal veruit de minste"

"PSV van die clubs qua voetbal veruit de minste"

<p>Willem van Hanegem is bijzonder kritisch op <a href="https://www.soccernews.nl/team/psv" ...

38
"Misschien heeft Emmen zelfs een hoger budget"

"Misschien heeft Emmen zelfs een hoger budget"

<p>Kees van Wonderen weigert een kritische houding aan te nemen na het 0-0 gelijkspel bij FC Emmen. ...

23
Keane haalt uit naar 'respectloze' Ten Hag

Keane haalt uit naar 'respectloze' Ten Hag

<p>Roy Keane heeft uitgehaald naar Erik ten Hag. In de met 6-3 verloren stadsderby tegen Manchester ...

77
Guardiola: "Gewoon eng, zeg ik je eerlijk"

Guardiola: "Gewoon eng, zeg ik je eerlijk"

<p>Manchester City heeft zondagmiddag met 6-3 gewonnen van aartsrivaal Manchester United. Erling ...

85
Eerste averij voor Real na gemiste penalty Benzema

Eerste averij voor Real na gemiste penalty Benzema

<p>Real Madrid heeft zondagavond voor het eerst dit seizoen puntenverlies geleden in La Liga. De ...

20
Allegri haalt opgelucht adem, druk op Bosz groeit

Allegri haalt opgelucht adem, druk op Bosz groeit

<p>Juventus heeft de crisissfeer voorlopig naar de achtergrond verdreven. De Italiaanse topclub ...

15
Van Hanegem over NEC-Feyenoord: "Niet uit te leggen"

Van Hanegem over NEC-Feyenoord: "Niet uit te leggen"

<p>Willem van Hanegem vindt dat <a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" ...

168
Cillessen spreekt klare taal over WK

Cillessen spreekt klare taal over WK

<p>Jasper Cillessen maakte deze zomer een verrassende rentree bij NEC. De 33-jarige doelman hoopt in ...

78
Van Hanegem: "Schreuder verkondigde onzin"

Van Hanegem: "Schreuder verkondigde onzin"

<p>Willem van Hanegem is kritisch op Ajax en diens trainer Alfred Schreuder. Het voetbalicoon is van ...

81
'Zware enkelblessure voor Van den Berg'

'Zware enkelblessure voor Van den Berg'

<p>Sepp van den Berg is mogelijk langdurig uitgeschakeld. De verdediger van Schalke 04 liep tegen FC ...

25
Emmen vergeet beloning tegen mager Heerenveen

Emmen vergeet beloning tegen mager Heerenveen

<p>FC Emmen en sc Heerenveen hebben zondagavond dure punten gemorst in de Eredivisie. Het onderlinge ...

28
'Ajax wacht serieus probleem door WK'

'Ajax wacht serieus probleem door WK'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> begon overtuigend ...

202
'Hakim Ziyech krijgt gewenste transfer dan toch'

'Hakim Ziyech krijgt gewenste transfer dan toch'

<p>Hakim Ziyech bleef deze zomer bij Chelsea, maar de kans bestaat dat hij deze winter alsnog ...

151
Champions League-meevaller voor Ajax

Champions League-meevaller voor Ajax

<p>Er lonkt een meevaller voor <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" ...

162