Feyenoord heeft Ziyech en Dessers in één

Foto: Feyenoord heeft Ziyech en Dessers in één

Feyenoord opende het nieuwe seizoen niet alleen met een klinkende overwinning op Vitesse (2-5). De Rotterdammers hebben een actieve transferperiode achter de rug. Waar de afgelopen weken de linksbackpositie werd belicht en het mogelijke vertrek van Fredrik Aursnes werd uitgelicht, heeft de Poolse aanvallende middenvelder Sebastien Szymanski zich al bewezen als transferbuitenkans. Een tengere aanvallende middenvelder met veel gevoel in zijn linkerpoot hebben we immers eerder gezien in de Eredivisie. 

Sebastien Szymanski is één van de vele spelers in Rusland en Oekraïne die een overstap maakte als gevolg van de oorlog in het laatstgenoemde land. De Poolse aanvallende middenvelder, die in de zomer van 2019 Legia Warschau voor 5,5 miljoen euro verliet voor Dinamo Moskou, is het type speler dat normaal niet voor een club als Feyenoord beschikbaar is. De 23-jarige international van Polen, die sinds 2019 bijna negentig wedstrijden voor de Russische club speelde, kon door de situatie in Oekraïne voor een jaar gehuurd worden van de Russen. Dat daarbij een afkoopsomsom van tien miljoen euro is afgesproken, zorgt er niet alleen voor dat de Eredivisie weer voorzien is van een tengere aanvallende middenvelder met een magische linker. Het zorgt er ook voor dat Feyenoord na één competitiewedstrijd alweer kan vrezen voor een nieuw Cyriel Dessers-scenario. 

Feyenoord

Szymanski had niet lang de tijd nodig om zijn meerwaarde voor de Rotterdammers te bewijzen. De Poolse middenvelder werd door Arne Slot op de plaats van Guus Til neergezet. Dat Szymanski een heel ander type is dan de tegenwoordig middenvelder van PSV, die in het geval van de Pools international overeenkomsten heeft met de PSV-concurrent Xavi Simons, viel natuurlijk wel te verwachten. In plaats van een lopende nummer tien hebben de Rotterdammers nu een aanvallende middenvelder die de linies aan elkaar kan spelen – de taak die vorig jaar Orkün Kökçü uitvoerde – en daar in zijn eerste wedstrijd voor de Rotterdammers al uitermate geschikt voor bleek. 


Tegen Vitesse was de aanvallende middenvelder van het centrale trio, dat verder bestond uit Quinten Timber en Fredrik Aursnes, het minste aanwezig in het spel (20 passes, 75 balaanrakingen) maar zorgde de Dinamo-huurling wel voor drie belangrijke passes en twee assists (20% van totale passes tegen Vitesse). Daardoor beleefde Feyenoord een heerlijke middag in de GelreDome, maar zullen de fans niet kunnen blijven verwachten dat één op de vijf passes van de aanvallende middenvelder ook in een kans eindigt – of een assist op het moment dat de ontvanger van de pass de kans afmaakt. 

De manier van bewegen over het veld, de fijne pass in dat linkerbeen, de souplesse en zelfs de lichaamsbouw van Szymanski doen denken aan Hakim Ziyech. De aanvallende middenvelders leggen allebei ongelofelijk veel risico in hun spel en dat heeft natuurlijk niet alleen maar positieve gevolgen voor de ploeg. Szymanski was tegen Vitesse op basis van zijn passes de gevaarlijkste man, en op basis van zijn spel misschien wel de beste Feyenoorder. Hij was óók de Feyenoorder met het meeste balverlies in de wedstrijd tegen Vitesse. 

Sebastien Szymanski

Dat die aspecten van de wedstrijd niet meteen in het oog sprongen, is niet gek. Het leverde de Rotterdammers tegen Vitesse ook geen problemen op en dat hoeft in de toekomst ook geen drempel naar succes te worden: de komst van de Poolse aanvallende middenvelder, en vooral de manier waarop hij zich in zijn eerste wedstrijd presenteerde bij de Rotterdammers, zorgt wel voor nieuwe hoofdbrekens bij de Rotterdamse trainer. Het vertrek van Fredrik Aursnes, die naar verwachting deze week zijn transfer naar SL Benfica afrondt, komt bijna als geroepen voor de trainer. De Noorse verdedigende middenvelder krijgt naar alle waarschijnlijkheid wel een vervanger, maar of deze ook in de stijl van Aursnes moet kunnen spelen – als een voetballende nummer zes in plaats van iemand die de deur op slot zet – is met een speler als Szymanski wel de vraag. 


Er komen immers ook tijden dat de passes van de Pools international niet zo lekker vallen. Op het moment dat je dan speelt met een middenveld dat bijvoorbeeld bestaat uit Kökçü en Timber als controlerende factoren en Szymanski als aanvallende middenvelder, staan er drie spelers op het veld die met een offensieve intenties op het veld staan. Dat komt in de filosofie van Slot, die aanval nog steeds als de beste verdediging ziet, als geroepen. Het risico dat Feyenoord daardoor wel loopt, is het ontstaan van enorme gaten op het middenveld omdat géén van de twee centrale middenvelders van nature de deur dichthoudt en het liefst zo ver mogelijk naar voren speelt. 

Erik ten Hag bouwde zijn elftal om de kwaliteiten én minpunten van Ziyech heen. De tegenwoordig Manchester United-trainer zorgde er met onder andere de positionering(en) van Edson Álvarez en een extreem ‘hoog’ ingesteld elftal ervoor dat de counters onderbroken werden of de tegenstander zo snel onder druk gezet kon worden dat het te weinig tijd kreeg om een goede counter op te zetten. Als je kijkt naar de indeling van het middenveld van PSV, zie je hetzelfde (Veerman als voetballende kracht, Sangaré als defensieve pion) en dat Feyenoord deze variant niet nodig had omdat het Aursnes in het elftal had staan, onderstreept de intentie van Benfica om 15 miljoen euro neer te tellen voor een speler die ruim een jaar geleden voor een half miljoen euro werd overgenomen. 

Dessers-scenario

Dat de Rotterdamse geldboom door transfers van Tyrell Malacia, Luis Sinisterra, Marcos Senesi en de aanstaande transfer van Aursnes flink is gegroeid deze transferperiode, bieden geen garantie voor de toekomst. De club investeerde ook al flink: ruim acht miljoen euro voor Timber, Ramiz Zeroukki die voor een bedrag tussen de vijf en tien miljoen euro zou moeten overkomen van FC Twente en om van de aanwezigheid van de Vrienden van Feyenoord, die nog altijd een minderheidsbelang hebben in de club, af te komen, is óók dertig miljoen euro nodig. 


Met andere woorden: de fans die nu roepen dat Szymanski voor de optie tot koop-prijs vastgelegd moet worden, komen op dit moment al bedrogen uit. De Rotterdammers huren de Poolse aanvallende middenvelder niet voor niets eerst een seizoen in plaats van hem direct over te nemen voor de afgesproken optie tot koop prijs plus de huursom en het salaris: er zijn immers ook nog andere posities om te versterken binnen de selectie van Arne Slot. Daardoor lijken de Rotterdammers volgend seizoen in het zelfde scenario te belanden als dat het met Cyriel Dessers ervaarde aan het einde van vorig seizoen. 

De Belgische aanvaller werd óók voor een jaar met optie tot koop gehuurd door de Rotterdammers. Feyenoord zou eerst geen geld hebben voor de vier miljoen euro die Dessers moest kosten. Daarna zou de club er niet uitgekomen zijn met de spits zelf, die een enorm salaris zou hebben geëist om een definitieve transfer naar De Kuip mogelijk te maken en zien nu KRC Genk vooral profiteren van de sterke Feyenoord-tijd van Dessers, die voor 6,5 miljoen euro op weg lijkt naar de Serie A. Dat Szymanski niet alleen qua spelersprofiel en positie, maar ook op voetbaltechnisch gebied van een ander niveau is dan de Belgische spits, zal een signaal zijn voor Feyenoord dat het nú al moet gaan sparen voor de definitieve transfer van de Pool. Anders is het vooral Dinamo Moskou dat miljoenen kan gaan tellen.

TIP: Wint Feyenoord van sc Heerenveen? Pak 1.33x je inzet!

0 Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie