Pikant Voetbal: Oud-speler Heerenveen in gevangenis Guatemala

Foto: Pikant Voetbal: Oud-speler Heerenveen in gevangenis Guatemala

In de rubriek Pikant Voetbal deelt sportjournalist Jesper Langbroek verhalen uit de voetbalwereld van Latijns-Amerika. Vandaag schrijft hij over zijn ontmoeting met Marco Pappa in Guatemala, die achteraf een tweede persoonlijkheid bleek te hebben. De oud-speler van sc Heerenveen zit nu in de gevangenis vanwege geweld tegen vrouwen. 

Eens in de zoveel tijd vraag ik me af hoe het met Marco Pappa gaat. De oud-speler van Heerenveen wordt in Guatemala gezien als één van de beste spelers van het land, maar heeft een negatieve reputatie opgebouwd door zich te misdragen. Hij staat bekend als iemand die veel drinkt, werd veroordeeld voor het mishandelen van zijn partners en zit daar momenteel een gevangenisstraf voor uit. Een groot verschil met de eerste indruk die hij op mij maakte toen ik hem bij toeval ontmoette in zijn thuisland Guatemala.


Geweld en vulkanen 

Lang geleden was Guatemala een centrum van de Maya-beschaving. Later van het Spaanse Koninkrijk, revoluties, dictators, bloedige burgeroorlogen en armoede. Net als de buurlanden in Centraal-Amerika heeft Guatemala een veelbewogen geschiedenis achter de rug. Maar het heeft ook een prachtige natuur, met aan de westkust de stranden aan de Grote Oceaan en landinwaarts veel bergen en vulkanen. 

Als je vanuit Mexico de grens oversteekt, is Quetzaltenango de eerste grote stad die je tegenkomt, prachtig gelegen op 2300 meter hoogte en omringd door vulkanen. Ik verblijf hier in 2019 een week bij een gastgezin om Spaans te leren. De eerste dag zoek ik op internet naar een voetbalstadion in de buurt. Ik zie dat Xelaju hier speelt op het hoogste niveau. Op goed geluk besluit ik het stadion te bezoeken. Na een wandeling van vijftien minuten is bij aankomst de deur dicht, maar een bewaker laat me binnen nadat ik vertel dat ik een voetbaljournalist uit Nederland ben. Ik kan bij de training op het hoofdveld gaan kijken.

Bezoek uit Nederland

Wanneer ik de tribune op loop, zie ik dat een groepje supporters me verbaasd aanstaart. "Wat doet die gringo hier?", lijken ze te denken. Iets verderop staan drie journalisten, die ik herken aan hun kladblokjes en een microfoon. Ik stap op ze af en stel me voor als een collega uit Nederland. "Oh, dan ken je Marco Pappa zeker wel?", vraagt één van hen. "Ja, zeker. Die heeft bij Heerenveen gespeeld", antwoord ik. "Hij speelt nu hier", zegt hij. "Daar loopt-ie." Hij wijst naar een speler die een dribbeloefening uitvoert. Ik herken het gezicht van Marco Pappa. “Hij speelt hier sinds enkele maanden en is één van de belangrijkste spelers.” Ik regel meteen met de perschef van de club dat ik Pappa na afloop van de training even kan spreken. Ondertussen vertelt de andere journalist op de radio dat er een jongen uit Nederland naar de training van Xeluja is komen kijken. Vermoedelijk de eerste ooit. 


Terwijl de spelers de training afronden, zoek ik op mijn telefoon naar meer informatie over Marco Pappa, de enige Guatemalteekse voetballer die ooit in Nederland speelde. Tussen 2012 tot 2014 stond de middenvelder onder contract bij Heerenveen, maar hij speelde slechts twaalf wedstrijden, omdat coach Marco van Basten het niet in hem zag zitten. Pappa heeft verder ervaring bij de nationale ploeg van Guatemala en in de MLS, waar hij voor verschillende clubs speelde. Ik houd hem tijdens de training goed in de gaten en probeer wat foto’s van hem te maken. Na afloop stuurt de perschef Pappa mijn kant op.

Geen klik met Van Basten

"Hoe gaat het met jou?", vraagt Pappa wanneer hij mij ziet. Hij blijkt nog een paar woorden Nederlands te spreken, omdat hij van Heerenveen naar Nederlandse les moest. "Als je niet ging, moest je een boete betalen", vertelt hij, nu in het Engels. Hij vindt het leuk om over zijn tijd in Nederland te praten, al heeft hij niet alleen maar goede herinneringen. "De club had veel moeite voor me gedaan, maar toen ik de eerste keer aankwam bij het stadion, leek het erop dat trainer Van Basten mij niet kende", zegt Pappa. "Van Basten is een goed persoon en als voetballer heeft hij de top gehaald, maar als coach was hij te stoïcijns. We hadden geen klik." 

Zijn stap naar Heerenveen begon met de droom om in Europa te spelen, maar omdat hij bijna geen minuten maakte, werd hij er niet gelukkig. "Het was niet makkelijk. Ik was 24 jaar, voor de eerste keer in Europa en mijn vrouw was zwanger. We woonden in Drachten en er was weinig te doen." Hij verveelde zich in het Friese dorp, vond het Nederlandse eten niet lekker en het klimaat te koud. Het zijn typische ervaringen van een voetballer uit Latijns-Amerika die moet wennen aan het leven in Nederland. Pappa vertelt eerlijk over die moeilijke periode, over de corruptie in het voetbal in Guatemala en over de trots die hij heeft om voor zijn land te spelen. Na twintig minuten moet hij weg. Buiten het stadion deelt hij nog handtekeningen uit aan wat kinderen, die denken dat ik de nieuwe Europese aanwinst van Xeluja ben. Daarna nemen we lachend afscheid.


Gewelddadig 

Ik keer terug naar huis en vertel aan de moeder van het gastgezin dat ik Pappa heb gesproken. "Ah, Pappa", zegt ze. "Goede voetballer, maar hij drink te veel en is gewelddadig." Ik kan mijn oren niet geloven. De voetballer die op mij overkwam als een vriendelijk en oprecht persoon blijkt een hele andere kant te hebben. Als ik in het Spaans naar meer informatie google, kom ik inderdaad een vreemd verhaal tegen. 

In 2015 werd Pappa neergestoken door zijn toenmalige vriendin Stormy Keffeler, een voormalig Miss Washington. De voetballer, die op dat moment bij Seattle Sounders speelde, had een steekwond van zeven centimeter in zijn buik. Hij en zijn vriendin waren dronken, gaven verschillende verklaringen voor de wond en dienden uiteindelijk geen aanklacht in. Het werpt vragen op die ik Pappa graag zou willen stellen. Ik stuur hem een bericht via WhatsApp en we spreken af om elkaar de volgende dag weer te zien in het stadion.

Randje van de dood 

Als ik in het stadion aankom, is de training al begonnen. De journalisten heten me welkom en Pappa zwaait vriendelijk naar me vanaf het veld. Na afloop gaan we op de tribune zitten. Ik vraag Pappa naar zijn tijd in Amerika en het incident met zijn ex-vriendin. Daarop doet hij zijn shirt omhoog en hij laat een litteken van zeven centimeter op zijn buik zien. "We waren aan het drinken en het liep uit de hand. Ik eindigde met een steekwond in mijn buik en moest met spoed naar het ziekenhuis, anders zou ik het niet redden. Ik zat op het randje van de dood." 

De gebeurtenis zette Pappa aan het denken. "Ik kom uit een gemiddeld gezin in Guatemala. Door het voetbal heb ik de kans gekregen om het leven te leiden dat ik nu heb. Ik heb veel mensen leren kennen en ben op veel plekken geweest. Ik leef nog steeds de droom van die kleine jongen die voetballer wilde worden, ondanks alles wat ik onderweg heb meegemaakt." Het klinkt alsof de woorden uit zijn hart komen. Over het incident wil hij verder niets zeggen.


Alcohol 

Omdat ik van twee mensen hoorde dat hij graag drinkt, besluit ik hem daarnaar te vragen. "Ik ben jong en wil van het leven genieten", reageert hij. "Het probleem is dat iedereen mij hier kent. Als ik iets ga eten met een drankje erbij, gaan er meteen verhalen rond dat ik dronken ben." Hij pareert zijn reputatie als fanatiek drinker op een geoefende manier en komt nog steeds oprecht en vriendelijk over. Pappa regelt zelfs kaartjes voor een wedstrijd over twee weken. Pas in de maanden daarna ontdek ik via nieuwsberichten op internet en verhalen uit de rechtbank dat achter deze vriendelijke voetballer een gewelddadig persoon schuilt. 

Gearresteerd 

Drie weken na ons interview wordt Pappa gearresteerd door de politie. De aanleiding zijn blauwe plekken op de arm van zijn vriendin, die zij bij de politie heeft gemeld op de dag na mijn tweede ontmoeting met Pappa . Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat Pappa fysiek en verbaal agressief was en zijn vriendin heeft geschopt, waarna zij de relatie verbrak. Daarna kwam Pappa onder invloed van alcohol naar haar huis, waar hij haar op de grond duwde en meerdere van haar tanden afbraken. Op internet verschijnt een video waarop te zien is hoe hij een vrouw op de grond gooit na het verlaten van een lift. Het is niet de vriendelijke gastheer die Pappa een dag daarvoor in het stadion was. 

Anonieme Alcoholisten 

Er komt een andere zaak naar boven. In januari 2018 werd Pappa al eens gearresteerd voor huiselijk geweld tegen zijn toenmalige partner, Francesca Marie Kennedy. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, maar bleef op vrije voeten door een borgsom van twaalfhonderd euro te betalen en zich te melden bij sessies van de AA (Anonieme Alcoholisten). Op een foto bij een nieuwsbericht staat hij geboeid in handboeien, glimlachend naast een politieagent. Hij verklaarde tegenover de rechter: "Ik zie het niet als een nachtmerrie. Ik weet niet of jij een vriendin of een vrouw hebt? Het kan jou ook overkomen. Iedereen. Dat is de waarheid, niemand is hier veilig."


Mishandeling 

Pappa blijkt een alcoholprobleem te hebben. En als hij drinkt, wordt hij een ander persoon. Met enige regelmaat verschijnen er foto’s van hem in beschonken toestand. Hij ligt op straat op de grond of wordt tijdens de avondklok in Guatemala-Stad gearresteerd omdat hij dronken is en voor overlast zorgt. Toch wat anders dan 'een drankje bij het eten', zoals hij het zelf beschreef. Nuchter aan de kant van een voetbalveld is hij aardig en vriendelijk, maar als hij dronken is, wordt hij agressief en manipulatief. Dat is onder meer te zien in een video op Facebook, waarbij hij dronken achter het stuur zit en fysiek en verbaal agressief is richting een vrouw, die je hoort huilen terwijl ze filmt. 

Zijn ex-vriendinnen schetsen in interviews en in de rechtbank hoe Pappa zich schuldig maakt aan fysieke, psychologische en seksuele mishandeling. Als hij gedronken heeft, denkt hij dat hij alles kan maken. Hij schreeuwt tegen zijn voormalige partners dat hij hun leven gaat verwoesten en tegen politieagenten dat hij ze kan laten ontslaan. "Ik ben Marco Pappa, je kunt mij niets maken", zegt hij dan. Op andere momenten wordt Pappa paranoïde en denkt hij dat mensen foto’s van hem maken. De verhalen stapelen zich op. 

Gevangenisstraf 

In juli 2020 wordt Pappa voor de derde keer gearresteerd voor mishandeling van een vrouw. Vroeg in de ochtend belt zijn toenmalige vriendin de politie, ze heeft bloedvlekken op haar gezicht en schrammen in haar nek. Pappa gedraagt zich agressief tegen de agenten en bedreigt zijn vriendin om te voorkomen dat ze aangifte doet. Ze zet echter door en Pappa moet zich kort daarna melden op het politiebureau. Hij duikt eerst een maand onder, maar meldt zich uiteindelijk toch. De rechter veroordeeld hem voor vijf jaar gevangenisstraf, omdat hij na drie aanklachten als veelpleger wordt gezien. Hij zit op dit moment zijn straf uit, maar wil graag vrijkomen en terugkeren op het voetbalveld. Begin dit jaar werd een verzoek tot vervroegde vrijlating afgewezen door de rechter.


Vrouwengeweld 

In Guatemala, waar vrouwengeweld een veelvoorkomend delict is, wordt Pappa niet door iedereen als een slechterik gezien. Veel mensen zijn nog steeds fan van hem vanwege zijn prestaties als voetballer. Zijn ex-partners brengen een heel ander beeld naar buiten. Ze blijven hun horrorverhalen delen met het publiek om de waarheid aan het licht te brengen. Ze geven een stem aan de slachtoffers van vrouwengeweld en moedigen anderen in dezelfde situatie aan om actie te ondernemen. Ze werden verliefd op een man met twee gezichten. Eentje die heel vriendelijk kan zijn, maar die zich ook als een monster misdraagt. Dat wist Pappa op het eerste gezicht goed te verbergen.

POLL: Kende jij Marco Pappa nog?

Vandaag 26 September 2022

  • teaser
  • compact
<strong>Oranje-België bij Unibet: weer een walk-over?</strong>

Oranje-België bij Unibet: weer een walk-over?

<p>Toen het Nederlands elftal het een paar maanden geleden in Brussel opnam tegen België leidde dat ...

59
<strong>Afl. 4 podcast Twee Viertje: 'Ik had Bijlow ook niet geselecteerd'</strong>

Afl. 4 podcast Twee Viertje: 'Ik had Bijlow ook niet geselecteerd'

<p>Bondscoach Louis van Gaal van het Nederlands elftal heeft vier keepers geselecteerd voor de ...

170
<strong>Schreuders stokpaardje galoppeert niet meer</strong>

Schreuders stokpaardje galoppeert niet meer

<p><a href="https://soccernews.nl/team/ajax" target="_blank" rel="nofollow">Ajax</a> staat na ...

654

Gisteren 25 September 2022

'Banneling Ngonge keert terug bij Groningen'

'Banneling Ngonge keert terug bij Groningen'

<p>Een tijdje geleden besloot oefenmeester Frank Wormuth Cyril Ngonge de weg te versperren bij FC ...

31
Van Gaal: 'Hij was een van de betere spelers'

Van Gaal: 'Hij was een van de betere spelers'

<p>Het was bepaald niet fantastisch wat het Nederlands elftal op zondagavond tegen België liet zien ...

80
Matchwinner Van Dijk geeft toe: "Het was geen goede wedstrijd"

Matchwinner Van Dijk geeft toe: "Het was geen goede wedstrijd"

<p>De Nations League-wedstrijd tussen het Nederlands elftal en België van zondagavond was bij tijd ...

25
Mohamed Ihattaren verrast met bekendmaking

Mohamed Ihattaren verrast met bekendmaking

<p>Het is nu al een tijdje stil rond Mohamed Ihattaren en zijn sportieve toekomst is eigenlijk ...

859
'Recordbedrag voor Oranje-uitblinker'

'Recordbedrag voor Oranje-uitblinker'

<p>De eerste weken van het nieuwe seizoen stak hij niet in zijn beste vorm, maar de laatste tijd ...

139
'Stunt met Oranje-basisplaats op WK'

'Stunt met Oranje-basisplaats op WK'

<p>In de Nations League-wedstrijd tegen Polen (0-2 winst) debuteerde hij bij het Nederlands elftal ...

149
Van Dijk kopt Oranje naar zege: Final Four-ticket binnen

Van Dijk kopt Oranje naar zege: Final Four-ticket binnen

<p>Op zondagavond heeft het Nederlands elftal ook zijn laatste groepsfaseduel in de Nations League ...

60
"De bondscoach mag mij zeker bellen"

"De bondscoach mag mij zeker bellen"

<p>Johan Bakayoko kwam vorig seizoen uitsluitend uit voor Jong <a ...

116
'Ten Hag brengt United terug naar de top van de Premier League'

'Ten Hag brengt United terug naar de top van de Premier League'

<p>Oefenmeester Erik ten Hag begon bij Manchester United met twee behoorlijk pijnlijke nederlagen, ...

68
'Zonder Frenkie en Memphis niet naar het WK'

'Zonder Frenkie en Memphis niet naar het WK'

<p>Het Nederlands elftal maakte geen beste indruk in de eerste helft van de Nations League-wedstrijd ...

59
Buitenland verbaasd: 'Oranje-onwaardige speler'

Buitenland verbaasd: 'Oranje-onwaardige speler'

<p>Het Nederlands elftal speelt nog niet echt flitsend tegen België in de Johan Cruijff ArenA. En ...

332
Southgate: 'Dit hoort gewoon bij de baan'

Southgate: 'Dit hoort gewoon bij de baan'

<p>Engeland heeft nog geen doelpunt gemaakt in de huidige editie van de Nations League, die al weer ...

26
Oranje-fans geschokt: 'Dit kán gewoon niet'

Oranje-fans geschokt: 'Dit kán gewoon niet'

<p>Tegen Polen debuteerde Remko Pasveer bij het Nederlands elftal, maar tegen België is het de ...

213
'David Beckham redt Frenkie de Jong'

'David Beckham redt Frenkie de Jong'

<p>Frenkie de Jong maakt dit seizoen zo zijn minuutjes bij FC Barcelona, maar hij is geen vaste ...

487
Van Gaal legt uit: 'De nummer 6-positie is de belangrijkste plek in het elftal'

Van Gaal legt uit: 'De nummer 6-positie is de belangrijkste plek in het elftal'

<p>Het was wel eventjes puzzelen voor bondscoach Louis van Gaal om een Oranje-opstelling te creëren ...

51