Lucca en Luuk zorgen voor Eredivisie-spektakel

Foto: Lucca en Luuk zorgen voor Eredivisie-spektakel

Na maanden van verlangen, kijken naar oefenwedstrijden en een heerlijke Johan Cruijff Schaal is het weer tijd voor de Eredivisie. Landkampioen Ajax trapt af tegen Fortuna Sittard en de belangrijkste uitdager van de titelhouder, PSV, ontvangt promovendus FC Emmen. Om te voorkomen dat Feyenoord na één wedstrijd de lachende derde al is, zullen de ogen gericht zijn op zomeraanwinst Lorenzo Lucca en PSV-aanvaller Luuk de Jong.
Ajax kondigde de te verwachten komst van Lorenzo Lucca een paar dagen voor de start van de Eredivisie aan. 

Ajax nam deze zomer afscheid van hun grote, sterke spits (Sébastien Haller, red.) terwijl de belangrijkste titelconcurrent PSV in Luuk de Jong de belangrijkste doelpuntenbron uit de succesvolle jaren onder Phillip Cocu terughaalde. Het succes van Haller, en in het verleden ook de prijswinnende prestaties van De Jong, waren voor zowel Alfred Schreuder (Ajax) als Ruud van Nistelrooy (PSV) een belangrijke transferprioriteit. Wedstrijden tegen Fortuna Sittard en FC Emmen zijn daar de belangrijkste reden voor. 

Ajax en Lorenzo Lucca 

Dat Champions League-ploeg Ajax in de zoektocht naar een nieuwe spits uitkomt bij Serie B-vereniging Pisa is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Als je naar het doelpuntengemiddelde van Lucca kijkt, staat de Johan Cruijff ArenA ook niet meteen in vuur en vlam. En toch heeft de komst van de 21-jarige Italiaanse aanvaller een belangrijke meerwaarde voor de ploeg van Alfred Schreuder. De trainer benoemde het al vaker in de voorbereiding: met Brian Brobbey heeft Ajax zijn nummer negen binnen, Dusan Tadic kan met zijn technische spel en zijn inzicht in bepaalde wedstrijden een meerwaarde hebben als diepste spits, maar Ajax moet vooral zo’n lange slungel achter de hand hebben die bij voorkeur niet buiten de zestienmeter van de tegenstander aangespeeld hoeft te worden. 


Wanneer je tegen de Fotuna´s van deze voetbalwereld speelt, kom je immers in andere spelsituaties terecht dan in de Champions League-duels, wedstrijden tegen topclubs in Nederland of Eredivisie-teams die een kans ruiken tegen de Amsterdammers. Fortuna valt, net als het volledige rechterrijtje van de Eredivisie, over het algemeen niet onder die clubs. Dat brengt een situatie met zich mee die Erik ten Hag ervan weerhield om Tadic in de Eredivisie als spits te gebruiken. In de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal begon de aanvoerder als diepste aanvaller en liet hij zich volgens vast gebruik inzakken om ruimte te creëren achter de defensie van de Eindhovenaren. Dat PSV in de beginfase van het duel veel ruimte liet achter die laatste lijn en dit later beter wist te controleren, zorgde ervoor dat Ajax de grip op de wedstrijd verloor. Tadic kon wel inzakken, als er achter de laatste linie achter geen ruimte is voor de buitenspelers en het centrum zit potdicht door de defensieve instelling van de tegenstander, heb je ook vrij weinig aan deze variant. 

Belangrijker nog: óók niet aan Brian Brobbey. De 20-jarige spits is fysiek en positioneel beresterk, is bijna altijd sneller dan zijn directe tegenstander en heeft praktisch niets aan die snelheid wanneer het strafschopgebied van de tegenstander helemaal vol staat op het moment dat Brobbeast over de zestienmeterlijn dendert. Dan kun je hem ook wel over de grond aanspelen, maar aangezien de Ajax-aanvallers op zo’n moment altijd in de minderheid zijn, is dat vaak de moeilijkste optie en moet je van héél goede huizen komen wil Ajax deze minderheidssituatie telkens omzetten in een doelrijpe kans. Hoe anders was die situatie op het moment dat Brobbey niet het belangrijkste aandachtpunt was van de defensie, maar zij zich vooral richtte op die andere reus in de aanval (Haller, red.). 

Luuk de Jong en PSV

Dat het nog maar de vraag is of Lucca in de enorme voetsporen van Haller kan stappen, noemt de één het risico van het vak. Bij PSV hebben ze dat risico met de komst van Luuk de Jong een stuk minder groot gemaakt dan in Amsterdam. Bij twee van de drie doelpunten die Guus Til maakte in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal was De Jong (of Haller of Lucca) het aanvallende ingrediënt dat miste bij de Amsterdammers. Dat de ogen zaterdagavond tegen FC Emmen opnieuw op de teruggekeerde aanvalsleider van de Eindhovenaren zijn gericht, is tegen de laagvliegers minstens zo belangrijk als een doelpunt van De Jong. 


Bij PSV zal de aandacht vooral moeten uitgaan naar het baltempo dat ervoor zorgt in welke posities De Jong en Til kunnen staan op het moment dat de voorzet van de flanken komt. PSV speelt onder Ruud van Nistelrooy met twee naar binnen komende buitenspelers die bij voorzetten op de hoeken van de zestien staan om tweede ballen op te kunnen pikken of een korte afspeelmogelijkheid bieden op het moment dat een voorzet geen mogelijkheid blijkt. Om de PSV’ers daar in de meest kansrijke positie te krijgen, zal PSV niet eindeloos rustig kunnen opbouwen zoals het tegen Ajax kon; het spel zal in een hoger tempo van links naar rechts moeten gaan om ervoor te zorgen dat er überhaupt ruimtes voor de loopacties van Til. 

Dat er bij PSV op het middenveld iemand ontbreekt die in de kleine ruimte behendig is en korte combinaties opzet, zelf doorloopt en aanspeelbaar is voor het vervolg van de combinatie – met andere woorden: de rol die Götze vaak vertolkte – lijkt op basis van de selectieopbouw van de Eindhovenaren en de voorkeuren van Van Nistelrooy een bewuste keuze. Dat de ploeg in de wedstrijden tegen de Emmens en Fortuna’s van de Eredivisie nóg afhankelijker is van De Jong, maakt het een groot voordeel dat de 31-jarige spits als geen ander weet hoe deze doelpunten gemaakt moeten worden. Dat Ajax op het middenveld over veel meer individuele kwaliteit beschikt dan de Eindhovenaren en ook op basis van de spelersprofielen meer combinaties kan maken, zorgt ervoor dat Ajax niet hoeft te starten met een Luuk, maar dat Lucca op bepaalde momenten wel net zo beslissend kan zijn als dat Haller voor de Amsterdammers was.

Wedden op wedstrijden van Ajax en PSV doe je natuurlijk bij Unibet!

Wie wordt er kampioen van Nederland?

  • Ajax
  • PSV
  • Feyenoord
  • Andere club
382+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie