Ihattaren zet Ajax voor schut

Foto: Ihattaren zet Ajax voor schut

Mohamed Ihattaren is weer terug bij Ajax. De aanvallende middenvelder leek lange tijd de belangrijkste aanwinst te worden voor trainer Alfred Schreuder. Van de ene op de andere dag verdween de aanvallende middenvelder bij de Amsterdammers. De precieze reden is onbekend, maar Ihattaren laat (opnieuw) zien dat zijn hoofd vooral buiten de lijnen zit. Na mislukte avonturen bij PSV, Juventus én Sampdoria zet Ihattaren met zijn acties vooral Ajax voor schut. 

Wie de Instagram-feed van Mohamed Ihattaren in de voetbalzomerstop volgde, zag een speler die kosten wat het kost wilde slagen bij Ajax. De aanvallende middenvelder schitterde na het vertrek van Mark van Bommel bij PSV vooral in de headlines van de kranten en met andere activiteiten buiten het voetbalveld om. In zijn persoonlijke leven voltrok zich een drama, de jongeling kon daar niet mee omgaan zonder dat zijn prestaties eronder leden en hij raakte in een diep voetbaldal. Via Juventus en Sampdoria leek Ihattaren een uitweg te krijgen, maar nu hij óók bij Ajax (mentaal) niet fit genoeg was, kun je je afvragen waar Ihattaren zijn prioriteiten in het (voetbal)leven heeft liggen en hij in plaats van het voetbaltroetelkind van ons land, steeds meer op de Balotelli van de Lage Landen gaat lijken. 

Mohamed Ihattaren

Dat Ihattaren vanuit Juventus (en Sampdoria, red.) dezelfde begeleider toegewezen kreeg als het enfant terrible van het Italiaanse voetbal. Hoe vervelend dan ook: dat had hetzelfde resultaat. Balotelli speelt na een zwerftocht langs de Europese top en teams zoals OGC Nice, Brescia, Monza nu bij Adana Demirspor dat uitkomt in de Turkse Süper Lig. De carrière van het voormalige wonderkind van het Italiaanse voetbal heeft wel wat weg van de spectaculaire entree die Ihattaren binnen het Nederlandse voetbal. 


Dat spelers zoals Ihattaren en Balotelli kunnen voetballen, daar bestaat geen twijfel over. Sterker nog: misschien kunnen ze iets té goed voetballen voor jongens met de mentaliteit van een pensioengerechtigde busschaufeur die zijn routes moet blijven rijden om rond te kunnen komen. Wat wel met zekerheid gesteld kan worden, is dat het talent van dit soort spelers een hoop kunnen verbloemen. Dat het leven ook buiten het voetbalveld niet altijd rozengeur en maneschijn is, lijkt ook de belangrijkste reden dat deze spelers bij elke mogelijkheid die ze krijgen ook de bocht uitvliegen. Niet alleen door op het veld niet thuis te geven, onzorgvuldig met de conditie om te springen of zichzelf simpelweg beter te motiveren voor het leven buiten het veld dan binnen de lijnen. 

Dat Ihattaren ‘niet fit’ werd verklaard door Ajax en deze verklaring onderuit werd gehaald door misdaadjournalist John van den Heuvel, die in De Telegraaf schreef dat Ihattaren te maken had met bedreigingen uit het criminele circuit vanwege zijn relatie, zorgde in eerste instantie voor meer medeleven dan gefronste gezichten – een beetje dezelfde reactie op het moment dat Ihattaren voor het eerst afwezig was bij PSV. Dat de aanvallende middenvelder topfit verscheen op de eerste training van Ajax, in de eerste wedstrijden meteen zijn stempel drukte op het spel onder nieuwe trainer Alfred Schreuder en net zo flitsend buiten beeld verdween, heeft in eerste instantie meer met Ihattaren zelf te maken dan met de berichtgevingen in de media over zijn huidige situatie en de situatie(s) die er in het verleden voor zorgde dat Ihattaren geblesseerd raakte aan zijn mentaliteit. 

Ajax

Dat Ajax rekening hield met een mogelijke terugval van Ihattaren in zijn mentale proces, verklapte de deal van afgelopen winter. Juventus verloste Ihattaren in de laatste weken van de zomerse transfermarkt uit zijn PSV-lijden. De wijlen Mino Raiola sprak zijn Italiaanse contacten aan en bracht de talentvolle aanvallende middenvelder onder bij de Oude Dame, dat hem meteen doorverhuurde aan competitiegenoot Sampdoria. Bij de Italiaanse middenmoter begonnen de problemen voor Ihattaren nog voordat hij in beeld kwam voor een wedstrijdselectieplek. Daardoor staat Ihattaren nu al sinds augustus vorig jaar onder contract bij verschillende Serie A-ploegen en wacht de Nederlander nog steeds op zijn eerste minuten op het hoogste Italiaanse niveau. 


Bij Juventus was er logischerwijs ook geen plek voor het probleemkind van Sampdoria. Dat Ajax, waar Ihattaren ook als speler van PSV openlijk mee flirtte, uiteindelijk de gok aandurfde en Ihattaren in de luwte van Jong Ajax liet werken aan zijn rentree, kwam vooral voor de aanvallende middenvelder goed uit. De Amsterdammers huurden Ihattaren voor één kalenderjaar (tot en met 31 december 2022, red.) en kan de middenvelder naar verluidt voor twee miljoen euro overnemen. Dat laatste is ook het bedrag wat PSV zou hebben ontvangen om het eenjarige contract van het voormalige supertalent van de club af te laten kopen. 

Schreuder liet in de voorbereiding nog in het midden of Ajax daar gebruik van ging maken. De trainer vertelde dat het definitief overnemen van Ihattaren op dat moment geen gespreksonderwerp was bij Ajax. Dat de trainer ook toegaf dat er geen contact meer was tussen hem en Ihattaren en de aanvallende middenvelder zelf besloot zijn terugkeer bekend te maken, was nog niet eens het meest bezwaarlijke. Dat een 20-jarig talent voor de zoveelste keer ‘niet fit’ verklaard wordt en die na berichtgeving over mogelijke bedreigingen vanwege zijn relatie zijn sociale media-kanalen weer laat veranderen van verantwoordelijke Ajax-speler naar klein kind in een grote mensen wereld, zou Ihattaren überhaupt blij moeten zijn dat hij nog op De Toekomst mág komen.

TIP: Wint Ajax van Fortuna, dan win jij 1.24x je inzet!

Komt het nog goed met Ajax en Ihattaren?

  • Nee, deze periode al niet meer
  • Nee, maar wel tot einde verhuurperiode
  • Jawel, joh!
  • Ja, zou optie nu lichten
3360+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:30
2+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
22+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
24+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
12+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
53+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
247+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
76+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
39+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
96+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
339+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
33+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
282+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
750+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
299+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
756+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
77+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
94+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
128+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
463+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie