Depay heeft wonder nodig

Foto: Depay heeft wonder nodig

Memphis Depay was aan het einde van het vorige voetbaljaar nog in gesprek over contractverlenging bij FC Barcelona. Na de transfers van Robert Lewandowski en Raphinha en de al aanwezige concurrentie wordt de Leeuw van Oranje gekooid door trainer Xavi Hernandez. Ook als Memphis speelt, zal hij dat bij Barcelona niet kunnen als de man die Oranje naar een nieuwe hoogte scoorde. Om die man óók bij zijn gewenste club te worden, heeft Memphis een wonder van Bijbelse proporties nodig. 

De leeuw op de rug van Memphis Depay is nog altijd even imposant. De koning van de Nederlandse voetbaljungle brult op de groene savannes van het Spaanse en Europese competities de afgelopen jaren minder luid dan dat Memphis voor ogen had. Dat doel is al duidelijk vanaf het moment dat hij als tiener voor de camera werd gezet na een uitblinkersrol bij PSV of zijn eerste minuten op een mondiaal eindtoernooi met het Nederlands elftal. Memphis zou zichzelf naar de Europese top spelen. Dat is immers waar de Leeuw van Oranje thuishoort: in de absolute top, de voetbalhemel op aarde. 

Memphis Depay 

Daar leek de Oranje-ster in sneltreinvaart naar toe te gaan. De buitenspeler werd door Louis van Gaal, die hem meenam naar het WK in Brazilië, naar Manchester United gehaald. Jaren later, nadat Memphis bij Olympique Lyon en het Nederlands elftal zijn reputatie en rendement had opgekrikt, werd hij door die andere bondscoach meegenomen naar een Europese topclub. Dat ook bij FC Barcelona de kansen van Memphis slonken op het moment dat Ronald Koeman de deur uitgewerkt werd, lijkt daardoor de andere rode draad door Memphis’ zijn voetbalcarrière te worden. Sterker nog: de Nederlander lijkt van zichzelf een heilige voetbalvader nodig te hebben om voor zijn kansen te gaan. 


Dat Memphis twee keer deze keuze maakt, met twee keer dezelfde teleurstelling, is niet alleen de reden dat de Oranje-ster als een buitengesloten welp de club verlaat. Het is ook de reden dat er op dit moment geen enkele club aan de vraagprijs van Barcelona, zo’n 25 miljoen euro, wil voldoen. Dat terwijl deze onder de geschatte marktwaarde van de aanvaller ligt (35 miljoen euro, red.) en de Catalanen er inmiddels geen geheim meer van maken dat de Oranje-international mag vertrekken. Dat heeft de zelfde reden als bij De Jong: Barcelona heeft alleen ruimte in het salarishuis voor spelers die 100% in de plannen van trainer Xavi Herandez en voorzitter Joan Laporta passen. 

Tottenham Hotspur werd een aantal weken terug met Memphis in verband gebracht. Juventus lijkt op dit moment het meest concreet, maar is terughoudend om een transfersom neer te tellen. Dat lijkt in eerste instantie een logische redenatie: Memphis heeft nog een contract tot 2023 en kan over zes maanden een voorcontract tekenen. Dat Juventus, net als andere clubs, op dit moment niet de noodzaak zien om Memphis nu voor een spotprijs over te nemen, is het grootste verlies dat hij heeft geleden zijn Barcelona-tijd. 

FC Barcelona

Dat komt het beste naar voren uit het feit dat de clubleiding en de advocaten van Memphis zouden onderhandelen over de ontbinding van het contract van de Nederlander. Dat hij daardoor een seizoen eerder transfervrij beschikbaar kan komen, zal de geïnteresseerde clubs nog verder tegenhouden om nu al een bod te doen op een mogelijk transfervrije speler (na 1 september aanstaande, red.). Daardoor komt de Nederlandse aanvaller bij zijn volgende club op dezelfde manier binnen als bij Olympique Lyon. 


Dat Memphis op dit moment alleen maar Europese topclubs zou overwegen, is in eerste instantie het bewijs voor de volgende kronkel in Memphis’ kop – als je al niet slaagt bij een gevallen Europese grootmacht, wat wil je dan bij teams die wel draaien? Aan de andere kant is het ook het beste nieuws wat voetbalminnend Nederland kan krijgen van de sterspeler van Oranje. Het bewijst dat Memphis nog steeds geloof heeft dat hij de leeuw op zijn rug met zijn voeten kan laten brullen. Alleen wordt het wellicht tijd om het idee dat dit nog steeds alléén kan als speler van een Europese topclub. Daar komt Memphis echter elke keer in het verkeerde vaarwater: op het moment dat de trainer die hem haalt moet vertrekken, blijkt hij niet de Leeuw van Juda die de voetbalhemel bestormt. 

Dan wordt de leeuw gekooid of getemd, moet hij zich aan allerlei looplijnen, positioneringen en andere instructies houden en als Memphis één ding bewijst gedurende zijn carrière, is dat je hem vooral op gevoel en talent moet laten spelen. Dat Memphis daarom alleen als dé sterspeler van zijn ploeg kan acteren, de rest van het elftal moet immers om hem heen gebouwd worden als hij zijn dribbels, schijnbewegingen en schoten wil blijven leveren terwijl hij door de aanvallende zone zwerft. Dat Memphis daarin gelooft op het moment dat trainers zoals Van Gaal en Koeman interesse toonden, zorgen ervoor dat hij zijn voetbalhemel, de sterspeler van één van Europa’s grootste ploegen, in beeld krijgt. Dat is ook de duistere kant van geloof: op het moment dat het niet zo blijkt, verandert het hemelse perspectief in de sportieve hel waar Memphis nu opnieuw in zit. 

Bijbels voetbalwonder

Dat is immers ook zoals het geschreven staat in Memphis´ (voetbal)geloof: die draait op basis van Memphis’ clubkeuzes eerder in het teken van de relatie tussen een (heilige) voetbalvader en (heilige) voetbalzoon dan bij het grotere plaatje: welke club past het beste bij de fase van de carrière van onze beste aanvaller? Dat Memphis die keuze alléén maakte toen Olympique Lyon de meest logische oplossing was om uit de situatie in Manchester te kunnen ontsnappen. Dat hetzelfde patroon zich herhaalt bij Barcelona – gehaald door trainer A, trainer A gaat weg, Memphis moet weg – en de club zelfs wil betalen om Memphis van de hand te kunnen doen. Er is een nog steeds budget bij Barcelona, maar door de regels van La Liga en Financial Fair Play is Barcelona toch gebonden aan restricties. 

Dat Memphis daardoor extra interessant wordt voor grotere verenigingen, is daarom eerder een zonde dan een zege. Het neemt echter wel een mooie test mee voor de Leeuw van Oranje. Zijn transferstatus maakt hem immers ook betaalbaar voor een groot aantal clubs die onder het absolute topniveau zitten – en niet zoals Olympique Lyon miljoenen euro’s hebben klaarliggen om het salaris én de transfersom voor Depay te betalen. Juventus is een club die daar bovenuit schiet, dat klopt. Daarom kon het ook afgelopen winter 81 miljoen euro Dusan Vlahovic over van Fiorentina en besloten na een verhuurperiode van twee jaar Spaans international Alvaro Morata niet definitief over te nemen van Atlético Madrid. 

De manier waarop Memphis zijn weg naar zijn voetbalhemel probeert te bewandelen, werkt simpelweg niet. Wil hij daar komen, is daar gevoelsmatig een voetbalwonder van Bijbelse proporties voor nodig. Memphis’ geluk is dat hij één van zijn voetbalvaders nog steeds van dienst kan zijn. Louis van Gaal kan ook zonder speelminuten bij zijn club niet zonder Depay en is bij transfers van onder andere Steven Bergwijn al genoemd als één van de mensen met wie de inmiddels Ajacied zijn overgang besprak. Van Gaal heeft het meeste aan een Memphis die in vorm is en speelt in de positie waar Oranje hem het hardste nodig heeft: de spits. Op basis van zijn huidige situatie, heeft Memphis eerder een springplank nodig dan een gearriveerde topploeg. Een plek waar hij wekelijks speelt in zijn kracht, teamgenoten om zich heen heeft die hem helpen in plaats van andersom en een Memphis die de Leeuw van Oranje op Qatar zo hard laat brullen, dat de topclubs dan wél in de rij staan.

TIP: Wint Barcelona van Rayo? Dan win jij 1.75x je inzet!

Wat is de beste keuze voor Memphis?

  • Europese topclub
  • Europese subtopclub
  • Ajax
  • PSV
  • Zo lang het maar Europese topcompetitie is
  • Anders
49+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
71+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
34+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
11+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
242+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
95+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
158+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
63+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
86+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
460+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
196+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
293+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
837+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8621+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1962+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3285+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
598+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
974+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie