Sangaré en Gakpo zorgen voor PSV-probleem

Foto: Sangaré en Gakpo zorgen voor PSV-probleem

PSV speelde het zelfvertrouwen naar een nieuw niveau tegen Ajax. De Eindhovenaren wonnen de Johan Cruijff Schaal (3-5) en deelden zo het eerste tikje uit aan de concurrent en nieuwe trainer Alfred Schreuder. De Champions League, waar een dubbele confrontatie met AS Monaco in de Derde Voorronde wacht, kan het seizoen niet alleen sportief al maken of breken. Dat geldt ook voor de vertrekwens van sterspelers Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré.

PSV kijkt met hoge verwachten uit naar het nieuwe Champions Leauge-seizoen. De Eindhovenaren mogen net als vorig seizoen proberen om via de voorrondes het Miljardenbal te halen. Zelfs tegenstander AS Monaco is een bekende opponent, vorig seizoen speelden de Eindhovenaren twee keer tegen het team uit het prinsendom, al waren deze wedstrijden gespeeld voordat de Belgische trainer Philippe Clement de leiding overnam bij AS Monaco. Voor de oud-trainer van Club Brugge is het de ultieme kans de Monaco-clubleiding te overtuigen, terwijl er naast sportieve en financiële belangen van PSV ook nog een aantal persoonlijke doelstellingen gehaald kunnen worden in de tweestrijd met Monaco. 

PSV

In de twee wedstrijden die PSV vorig seizoen speelde tegen Monaco zijn natuurlijk geen garantie voor de toekomst. De Monegasken verkochten sterspeler Aurélien Tchouameni aan Real Madrid, maar wisten de selectie ook met twee typische spelers te versterken. Breel Embolo, een sterke en snelle Zwitserse aanvaller, kwam over van Borussia Mönchengladbach en Takumi Minamino ruilde zijn plek op de Liverpool-bank in voor een potentiële basisplek in de Ligue 1. Dat zorgt ook voor een andere speelstijl in vergelijking met samenstelling die ervoor zorgde dat Niko Kovac en zijn Monaco PSV tot twee keer van de overwinning wist te houden in de groepsfase van de Europa League (2-1 winst, 0-0, red.). 


Waar Kovac vaak koos voor een controlerende 3-5-2-formatie met 4-4-2 aan de wedstrijd begon, kun je Clement meer in de geest van Van Nistelrooy en het huidige PSV plaatsen. De Belgische trainer laat zijn teams over het algemeen vanuit een defensieve basis spelen, organiseert de laatste linies strak en heeft een voorkeur voor pijlsnelle aanvallers en vleugelspitsen die kunnen toeslaan vanuit de tegenaanval. Dat laatste lijkt de grootste bottelnek te worden voor de Eindhovenaren in de komende wedstrijden. PSV speelt waarschijnlijk in een ‘spiegelformatie’ aan Monaco, waardoor er koppeltjes op het middenveld ontstaan en er in principe weinig ruimte is tussen de linies. Als PSV te ver doorschuift, loopt het wel het risico achter de laatste linie ruimtes te laten liggen waar spelers zoals Embolo, Wissam Ben Yedder en Kevin Volland van kunnen profiteren, los van de snelheid die er op de flanken is met zomeraanwinst Minamoto en spelers zoals Sofaire Diop en Gelson Martins. 

Dat er bij PSV nu een voetballende basis onder de ploeg ligt die positiespel mogelijk maakt, de Eindhovenaren in het druk zetten minder weg hebben van een dolle stier en de contouren van het aanvalsspel met Luuk de Jong als aanspeelpunt, afmaker en bliksemafleider voor Guus Til steeds beter zichtbaar worden, hebben twee spelers van de Eindhovenaren aankomende wedstrijden (return is op 9 augustus, red.) de kans om hun Eindhovense status te verzilveren in de Champions League en er mogelijk zelf een gouden transferkans uithalen. Dat Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré in de voorrondes van de Champions League spelen, heeft géén effect op de groepsfase, waardoor de komende wedstrijden óók het gewilde podium is voor de twee sterspelers van PSV. 

Cody Gakpo

Voor zowel Gakpo als Sangaré maakt het niet uit of ze in de voorronde van de Champions League uitkomen: de registratieregels van de UEFA schrijven voor dat een speler die in de voorronde voor een club uitkomt, ‘gewoon’ geregistreerd kan worden voor de groepsfase op het moment dat hij een transfer maakt. Dat geldt ook voor andere Europese competities. Dat gegeven maakt de komende twee, en mogelijk vier wedstrijden in het Miljardenbal niet testen die tientallen miljoenen euro’s aan (start)premies, televisie-inkomsten en wedstrijddagopbrengsten kunnen opleveren. Het geeft spelers zoals Gakpo en Sangaré de kans om zich te laten zien op een groot podium. 


In Nederland wordt wel eens negatief gekeken naar een voorrondeduel. Natuurlijk is de ideale situatie dat de Eredivisie twee Champions League-tickets voor de groepsfase krijgen, maar daar loopt de coëfficiëntenpolonaise nog niet hard genoeg voor. Desalniettemin ligt er in de voorrondeduels een heel andere druk op een team en een individuele speler dan in de groepsfase van de Champions League. Het is veel meer een knock-out-fase-duel, waarin één fout kan betekenen dat je een tegendoelpunt krijgt en één gemiste kans garant kan staan voor wéér een jaar zonder Champions League-voetbal. 

Daardoor zullen niet alleen de Eindhovense ogen op Cody Gakpo gericht zijn. De 23-jarige buitenspeler drukte in de strijd om de Johan Cruijff Schaal zijn stempel op de wedstrijd door Guus Til twee keer te bedienen en het wordt dus interessant om te zien hoe Gakpo, die zich het afgelopen jaar steeds verder is gaan ontwikkelen als dé aanvalsleider van PSV, om weet te gaan met de extra aandacht die hij krijgt van zijn tegenstander en de buitenwereld. Dat de Nederlander nog altijd geen beslissing heeft genomen over de contractaanbieding die PSV hem deed, kan te maken hebben met het wel of niet halen van de groepsfase van de Champions League. 

Ibrahim Sangaré

In de nieuwe speelstijl van PSV en de behoudende, bijna counter-strategie die AS Monaco op het veld laat zien, zullen de oplevingen van Gakpo niet de enige zaken zijn die de scouts in hun -boekjes opschrijven. Hoewel PSV een stuk minder hoog en vooral minder explosief druk zet op de tegenstander, is Van Nistelrooy een trainer die veel meer risico neemt dan Phillip Cocu dat deed in zijn tijd met Luuk de Jong als targetman. Destijds stond er ook een heel andere laatste man voor de defensie. Dat PSV nu met meer rust en organisatie opbouwt en nog steeds aanvallend staat, biedt Sangaré de kans om zichzelf te trakteren op een schitterende transfer. 


Het is immers te verwachten dat Monaco snel wil toeslaan vanuit de tegenaanval. Dat zijn meestal de momenten dat Sangaré op zijn best is en als hij ook zijn beste zelf kan tonen in het Stade Louis II en in mogelijke play-off wedstrijd ook, zal de interesse in de slotfase van de transfermarkt wel eens kunnen aanzwellen voor de Ivoriaans international. De middenvelder is geen goedkope klant, er staat een ontsnappingsclausule van 37 miljoen euro in zijn contract, maar zou nog steeds in de belangstelling staan van verschillende ploegen uit de Premier League. 

Dat ook Gakpo de afgelopen week steeds nadrukkelijker in verband werd gebracht met een overstap (naar Arsenal, red.) geeft de aankomende wedstrijden een dubbel karakter voor de Eindhovenaren. Er staan miljoenen op het spel voor de club, maar indirect óók de toekomst van Gakpo en Sangaré. De sterspelers hoeven immers alleen ‘maar’ uit te blinken in de voorronde van de Champions League om in deze oververhitte transferperiode(s) een last-minute topdeal uit het vuur te slepen. Zelfs al haalt PSV de Champions League, is dat geen zekerheid dat (vooral) Sangaré of Gakpo daar een droomtransfer voor afslaat. Eén geluk voor PSV: dan heeft het niet alleen de Champions League miljoenen en de schaduwlijsten vanuit de scouting, maar ook een flink transferbudget om uit te geven aan een nieuwe sterspeler.

TIP: Pak 3.2x je winst als PSV van Monaco wint!

Blijven Gakpo en Sangaré bij PSV?

  • Gakpo alleen bij Champions League
  • Gakpo ook zonder Champions League
  • Allebei met Champions League
  • Allebei zonder Champions League
  • Sangaré met Champions League
  • Sangaré ook zonder Champions League
769+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
61+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
19+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
58+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
573+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
343+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
369+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
358+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
39+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
123+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
434+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
650+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
274+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
641+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
408+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1524+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie