Clownaankoop Ajax staat garant voor miljoenenwinst

Foto: Clownaankoop Ajax staat garant voor miljoenenwinst

Calvin Bassey heeft in zijn eerste twee optredens voor Ajax zijn naam meteen gevestigd in voetbalminnend Nederland. De Engelse linksback annex centrumverdediger pakte bij zijn Ajax-debuut rood, moest een dag daarna tegen Almere ook bijna het veld ruimen en liet aan de bal ook nog eens een typische Engelse verdediger te zijn. Waarom heeft Ajax in hemelsnaam meer dan 20 miljoen voor deze man betaald? 

Ajax zocht zo’n zes jaar geleden versterking voor het centrum van de defensie. De Amsterdammers, destijds onder de technische leiding van Marc Overmars, struinden de mondiale velden af voor een geschikte verdediger. Die werd uiteindelijk gevonden in ene Davinson Sanchez, die voor vijf mijoen euro overgenomen kon worden van Atlético National uit Colombia. De centrale verdediger bleek niet alleen een sportieve hit voor de Amsterdammers. Tottenham Hotspur legde één jaar na de transfer van Sanchez naar Ajax liefst 42 miljoen euro neer om de Colombiaans international naar de Premier League te halen. Van dat geld kon Ajax een jaartje later ene Lisandro Martínez overnemen van Defensa y Justicia voor zeven miljoen. Zijn opvolger Calvin Bassey is géén Zuid-Amerikaan, kostte ongeveer het dubbele van Sánchez en Martínez bij elkaar en maakte in zijn eerste wedstrijden minder indruk dan zondagochtendvoetballers en andere derde helft-uitblinkers. 

Ajax

De transfer van Bassey naar Ajax is in meerdere opzichten een unieke voor de Amsterdammers. Je kunt deze transfer eigenlijk vergelijken met de overgang van Brobbey. Bassey is een speler met eerste elftal ervaring, maar heeft zich nog niet voor lange tijd op het hoogste niveau bewezen. De 22-jarige verdediger heeft 33 wedstrijden in de Schotse Premier League en zeventien Europa Leaguewedstrijden achter zijn naam staan. Daarmee is hij een stuk meer ervaren dan Brobbey, maar kostte hij als verdediger met veel potentieel véél meer dan Brobbey, een spits met veel potentieel. Aangezien aanvallers over het algemeen voor (veel) meer centen worden verkocht dan verdedigers, maakt deze deal extra opmerkelijk. 


De transfers van Sanchéz (740% stijging aankoopprijs) en Martínez (857% stijging aankoopprijs) waren vooral zo’n succes door de lage aankoopprijs in combinatie met het hoogste podium (Champions League, interlandwedstrijden) ervoor zorgen dat de geldboom in de Johan Cruijff ArenA flink heeft kunnen groeien de afgelopen seizoenen. Dat heeft als gevolg dat Ajax zich op een ander segment talenten kan richten binnen het internationale voetbal. Daarvoor hoeft het niet zoals andere clubs in Scandinavië en Oost-Europa voor te scouten, maar kan Ajax dat inmiddels in de grotere Europese competities doen. Met de enorme winst van Martínez in het achterhoofd, zelfs los van de tien miljoen euro aan bonussen, heeft Ajax de komst van Bassey eigenlijk al ‘betaald’. Waarvoor het zoveel geld neertelde, daar moeten de Ajax-fans nog achter komen. 

Als je een speler voor ruim 20 miljoen euro aantrekt, dan heb je als Ajax-fan sowieso een ander verwachtingspatroon dan wanneer een speler voor vijf of voor zeven miljoen euro overkomen – en als Brobbey een paar slechte potten speelt, kan dat ook gebeuren. Dat terwijl het best een scheve vergelijking is wanneer je een speler als Bassey, die zijn jeugdopleiding bij Leicester City genoot, indruk maakte in Schotland en de Europa League, maar in zijn hele voetballeven nog nooit is uitgedaagd om de rust aan de bal, zijn balans tijdens zijn dribbels en timing te werken. 

Calvin Bassey

Een speler met krap vijftig wedstrijden op het hoogste niveau, een Engelse voetbalopleiding en een doorbraak in de Schotse competitie: daar hoef je ook geen technische hoogstandjes of perfecte balcontrole van te verwachten. Die Engelse voetbalschool misschien wel de belangrijkste reden dat Ajax zo enorm veel geld heeft neergeteld voor Bassey. De verdediger speelde het meeste van zijn duels als linksback en debuteerde ook op die positie tegen PSV. In de aanloop naar de transfer werd de Engelsman echter vaak omschreven als versterking voor de centrale verdediging. Dat Daley Blind daar bleef staan op het moment dat Bassey in het veld kwam, heeft te maken met het lange termijnplan dat er achter de komst van de 22-jarige krachtpatser schuilt. 


Kijk naar de ontwikkeling die Lisandro Martínez in het shirt van Ajax doorgemaakte: de Argentijn begon als linksback, kwam eventjes voor de defensie te spelen en kwam daarna pas in beeld als linker centrale verdediger. Bij Martínez duurde het totale proces van ‘nieuweling’ tot ‘basisspeler’ zo’n twee seizoenen en was hij in de eerste periode in Amsterdam ook niet gegarandeerd van zijn plek bij de eerste elf. Dat de Argentijn na twee seizoenen in de Ajax-basis rijp was voor een overstap, was ook al duidelijk zónder de inmenging van zijn oude (en nieuwe) trainer Erik ten Hag. Dat er maximaal 67 miljoen uitrolt in plaats van de veertig miljoen euro dat Arsenal voor Marínez overhad, is een omstandigheid waar Ajax maximaal van heeft weten te profiteren. 

Dat het óók voor Martínez twee seizoenen duurde voordat hij naar het niveau van vorig seizoen kon groeien, is een signaal dat de ‘clownaankoop’ van Ajax dit seizoen wellicht nog (lang) niet het niveau dat nodig is haalt om in de Ajax-basis te starten. Als we hem in actie zien, zal dat vooral als linksback zijn. Dit heeft Bassey nodig om te wennen aan het Ajax-systeem zonder het risico te lopen dat er in het hart van de defensie enorme gaten vallen. Zo’n proces neemt meestal een half jaar tot soms wel een jaar in beslag, waardoor het niet alleen op basis van de voetbalopleiding en de ervaring te verwachten dat Bassey meteen de sterren van de hemel speelt. Ook voetbaltechnisch, systeemtechnisch en op het menselijke vlak (nieuwe omgeving cetera) wacht de Engelsman nog een flinke aanpassing. 

Gegarandeerde miljoenen

Daar is ook rekening mee gehouden door Ajax: Bassey tekende immers een contract voor vijf seizoenen (tot 2027, red.). Teken je die route uit, dan heb je eigenlijk één jaar om jezelf aan te passen, in seizoen twee kun je het niveau aantikken wat je bij je oude club liet zien waardoor het pas realistisch is om in seizoen drie enorme verbeteringen te verwachten. Dat concept is bewezen: dit gebeurde immers tussen 2019 en 2022 óók bij Martínez. Dat Zuid-Amerikanen het over het algemeen goed doen in de topcompetities, deze vaak een tussenstap nodig hebben om te wennen aan het Europese voetbal en dat een lage(re) inkoopprijs in combinatie met Ajax als club over het algemeen een (hoog) winstpercentage betekent, lijkt ook de belangrijkste reden dat er 22 miljoen euro voor Bassey is neergeteld. 


De Engelsman had immers óók de keuze om in de Premier League te tekenen deze zomer. Dat Bassey bewust voor Ajax gekozen heeft, zorgt ervoor dat de Amsterdammers over twee jaar, net als Martínez, een unieke verdediger op de Europese velden heeft rondlopen. Bassey is immers een linksback met de bouw van een centrale verdediger, is (helemaal als centrumverdediger) enorm snel en combineert dat met een krachtig lichaam en tomeloze energie. Als daar óók nog de technische kwaliteiten bijkomen die hij bij Ajax gaat leren – kijk naar de voetbaltechnische ontwikkelingen die Edson Álvarez en Sébastien Haller in Amsterdam hebben doorgemaakt – en de homegrown-status (Engelse team moeten minimaal acht in Engeland opgeleide spelers in hun selectie van 25 man hebben, red.) bij optelt, valt het winstpercentage misschien minder hoog uit, maar is door de hogere basisinvestering de miljoenenwinst wel vergelijkbaar. 

Manchester United betaalde ruim tachtig miljoen voor de Engelse centrale verdediger Harry Maguire. Collega-international Ben Chillwell verruilde Leicester City voor vijftig miljoen euro voor Chelsea en Kalvin Phillips werd door Manchester City voor dik vijftig miljoen euro weggekocht bij Leeds United. Om maar te zwijgen over de prijzen die Jadon Sancho (85 miljoen euro naar United) en Jude Bellingham (vraagprijs boven de honderd miljoen) in het laatje van Borssuia Dortmund (gaat) brengen.

Dat zijn spelers die niet eens Champions League-ervaring hoeven hebben of soms niet eens gedebuteerd zijn voor het nationale team. Maar bovenal: spelers die louter, op Sancho en Bellingham na, hun Engelse voetbalschool om op te teren. Daardoor is Bassey niet alleen een centrumverdediger met de snelheid van een back. Als de kinderziektes uit zijn spel zijn en zijn aanpassingsproces zit erop, praat er niemand meer over de transfers van Sánchez, Martínez of de kick-zonder-rush overtredingen van de clownaankoop van Ajax. Dan bestaat alleen het Basseybeast.  

TIP: Wint Ajax van Fortuna? De odd is 1.75x!

Gaat Bassey slagen bij Ajax?

  • Ja, denk het wel
  • Nee, denk het niet
  • Ik durf het niet te zeggen
2458+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie