Ajax-transfer zorgt voor blije Brobbey

Foto: Ajax-transfer zorgt voor blije Brobbey

Brian Brobbey is niet de enige nieuwe spits van Ajax. De Amsterdammers staan op het punt om Lorenzo Lucca voor een jaar te huren van Serie B-ploeg Pisa. Lucca is daarmee de pinchhitter, Dusan Tadic lijkt in de seizoenopener tegen PSV de spits te worden, en toch zal Brobbey juichen dat hij een teamgenoot zoals Lucca bij Ajax krijgt. Alleen niet zo hard als trainer Alfred Schreuder. 

Brian Brobbey zou alles behalve blij zijn met Ajax, verzekerde Valentijn Driessen. De journalist van De Telegraaf stipte aan dat er veel geld werd betaald om de verloren Godenzoon terug naar Amsterdam te halen, dat hij in de overtuiging was als eerste spits te mogen gaan starten en niet alleen Tadic als concurrent heeft, maar daar nu dus ook een aankoop van zo’n twaalf miljoen in totaal bij komt. Lucca is officieel ‘maar’ een jaar in de Johan Cruijff ArenA en mag in die maanden proberen een definitieve transfer naar de Eredivisie-top te verdienen. Dat de Amststerdammers met Lucca in de gelederen drie spitsen heeft met totaal andere spelersprofielen en dus andere spelvarianten, lijkt dat eerder voor een glimlach dan een sip gezicht bij Brobbey te gaan zorgen. 

Ajax en Brian Brobbey

Het sprookjeshuwelijk dat tussen Ajax en Brobbey leek te bestaan, werd vorig seizoen bruut verstoord door de invloed van zaakwaarnemers. De Nederlandse aanvaller kon zijn contract bij Ajax verlengen, maar koos uiteindelijk – op advies van zijn zakelijke partners – voor de miljoenen van RB Leipzig. Contractueel verdiende de Nederlander twee keer zo veel als bij Ajax, maar speelde hij ook twee keer zo weinig als in het seizoen dat hij zijn grote doorbraak kende bij Ajax. Dat de spits vlak na zijn komst bij Ajax opnieuw een miljoenenconcurrent krijgt, maakt de situatie nog niet hetzelfde als bij Leipzig. 


In Duitsland vertrok de volledige technische leiding die verantwoordelijk was voor het transfervrij vastleggen van Brobbey. De nieuwe leiding oordeelde dat Brobbbey nog niet genoeg was en kochten Portugees international André Silva weg bij competitiegenoot Eintracht Frankfurt. De RB Leipzig-deur ging bij Brobbey daarom eigenlijk al dicht voordat hij zijn eerste stap over de drempel bij de Bundesliga-club had gezet. Dat scenario lijkt bij Ajax zich ook af te spelen, alleen zijn de omstandigheden natuurlijk wel héél anders dan in Leipzig en is een verschil van ongeveer vijftig A-interlands niet het enige verschil tussen André Silva en een talentvolle spits zoals Lucca.

Sterker nog: vorig seizoen bewees dat Brobbey juist veel voordeel heeft op het moment dat hij als invaller in het veld komt of dat er een grote, sterke spits naast hem in de aanval staat als bliksemafleider. Daar komt nog één belangrijk aspect bij: Ajax is, helemaal in de Eredivisie, niet altijd in de gelegenheid om het gewenste combinatievoetbal over de grond te gebruiken om een overwinning in de wacht te slepen. Dat Brobbey met zijn spelersprofiel niet alleen een sterk aanspeelpunt is, maar ook nog een spits die je in de diepte kan sturen, zorgt voor veel dynamischere opties voor Schrueder in vergelijking met de vertrokken Haller. De nieuwe Haller, Lucca dus, zal minstens zo belangrijk worden voor dé (potentiële vaste) nummer negen van Ajax. 

Lorenzo Lucca

Er zijn echter ook bepaalde spelsituaties in een seizoen waar een type Brobbey niet volledig tot zijn recht komt. De jonge aanvaller wordt al jaren de hemel in geprezen door zijn doelgerichtheid, zijn stabiliteit aan de bal en het enorme potentieel dat de twintigjarige aanvaller heeft. Als een tegenstander ruimte achter de defensie weggeeft, gaten laat vallen in het sterk afgedekte centrum of Brobbey de ruimte geeft in de zestienmeter, dan is er waarschijnlijk geen betere Ajax-spits als Brobbey. Dat de Amsterdammers zichzelf lang niet altijd in deze positie bevinden, was de reden dat Haller zo’n doorslaand succes was. 


Lucca heeft niet alleen een vergelijkbaar spelersprofiel met de Ivoriaans international. Met dienstverbanden bij Palermo en Pisa in de Serie B en C, waar de talentvolle spits zich nog niet wist te ontpoppen tot doelpuntenmachine. In 95 wedstrijden op het hoogste niveau maakte de Italiaanse spits tot nu toe 38 doelpunten en gaf hij acht assists. Naast zijn lichaam van ruim twee meter lang, waarmee hij een nog beter aanspeelpunt en net als Luuk de Jong het luchtduel en positioneringen in de aanval als sterke punten heeft, hebben ballen die van Lucca’s rechtervoet vertrekken de neiging om als kanonskogel te eindigen, waardoor de lange spits niet alléén tot de zestienmeter beperkt is om zijn doelpunten te maken. 

Dat zijn doelpuntenproductie tegenvalt, is echter niet volledig op het conto van Lucca te schrijven. Dat geluid hoorde je na de transfer van Sébastien Haller immers ook: de Ivoriaans international stelde teleur in het shirt van West Ham United, scoorde ook niet aan de lopende band bij Eintracht Frankfurt en werd in Amsterdam dé grote doelpuntenmaker. Niet omdat Haller in Amsterdam ineens heel goed begon te voetballen en zijn eigen assist gaf: het team van Ajax was na de Haller-transfer steeds meer afgesteld op de grote, sterke spits, die Ten Hag één belangrijk voordeel gaf: als Ajax via de zijkanten gedwongen werd – lees: 95% van alle Eredivisie-wedstrijden – is er altijd een spits in positie die je vooral door de lucht moet aanspelen. Of Lucca’s voetenwerk na een paar jaar Serie C en Serie B goed genoeg is voor het Champions League-niveau van Ajax, is echter wel een vraagteken. 

Dusan Tadic 

Met Tadic als nummer negen heeft Schreuder de mogelijkheid op een derde aanvalsvariant. Erik ten Hag koos ervoor om deze variant alléén in de Champions League te gebruiken. In de Eredivisie vond de huidige trainer van Manchester United deze variant niet rendabel. Dat komt omdat Tadic zich over het algemeen uit de spitspositie laat zakken en als een valse nummer negen gaat spelen. Dat was in de Champions League een zeer succesvolle formule, maar in de Eredivisie had deze variant een héél andere uitwerking. Dat kwam niet alleen omdat de linies van de tegenstander vaak zo dicht op elkaar staan dat Tadic niet eens uit kán zakken om de vrije ruimte te vinden. De ruimtes daar achter, waar de buitenspelers in de Champions League in doken, bestaan ook veel minder doordat de teams in de Eredivisie veel minder ruimtes weggeven achter de defensie. 


Door de komst van Bergwijn, de topvorm van Antony, de transfer van Brobbey, de aanstaande overgang van Lucca én het drukbezette (aanvallende) middenveld zal het dit seizoen wellicht vaker voorkomen dat we Tadic buiten het elftal zien. Schreuder heeft niet alleen in de spits nu de keuze uit meerdere type spelers, dat geldt met Bergwijn, Tadic, Naci Ünüvar én Mohamed Daramy op de linkerflank natuurlijk ook. Tegen de kleinere ploegen in de Eredivisie, waar je als aanvallend team meer aan een snelle, behendige buitenspelers en een grote, sterke spits hebt, zijn er op dit moment al betere keuzes voor Schreuder aanwezig. 

Daardoor juicht niet alleen Schreuder om zijn keuzeopties, maar kan ook Brobbey tevreden zijn met zijn nieuwe concurrenten. De momenten dat de 20-jarige aanvaller het beste van zijn spel in het Ajax-shirt liet zien, was immers mét Haller in het team. Helemaal als hij als invaller in het veld kwam, en de defensie van de tegenstander vermoeid was, konden zijn snelle en sterke benen het verschil al maken voordat er een bal aan zijn voeten kwam. Op het moment dat Brobbey daar als eerste spits staat, is hij zestig minuten bezig om zich los te vechten, vrij te lopen en hopelijk een paar keer op doel te schieten. Met een boomlange spits zoals Lucca (of Haller) naast zich, krijgt hij automatisch meer ruimte voor zijn acties en zal hij, als invaller én als basisspeler, altijd in zijn kracht kunnen spelen. Juist omdát er een Haller 2.0 is aangetrokken.

TIP: Wint Ajax de Johan Cruijff Schaal? De odd is 1.83x!

Wie wordt eerste spits van Ajax?

  • Brian Brobbey
  • Dusan Tadic
  • Lorenzo Lucca
  • Andere speler
245+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
9+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
14+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
6+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
62+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
46+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
112+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
204+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
688+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
238+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
49+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
92+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
113+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
225+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
204+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
134+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
211+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
237+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
455+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
29+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie