Slot zorgt voor AZ-nachtmerrie

Foto: Slot zorgt voor AZ-nachtmerrie

Arne Slot haalt met het huren van Oussama Idrissi alweer de vierde speler met een AZ verleden naar Feyenoord. De Alkmaarders ontsloegen Slot vanwege de gesprekken met Feyenoord en Max Huiberts en Robert Eenhoorn lijken gelijk te krijgen in hun redenatie. Het valt zelfs niet uit te sluiten dat de Rotterdammers zich dit seizoen nog melden in Alkmaar voor de eerste échte transferdrama voor de Alkmaarders. 

Met Arne Slot leek AZ de trainer gevonden waarmee de club de aanval op de traditionele top drie écht kon openen. De oefenmeester was vooral in het seizoen dat afgebroken werd door corona dicht bij een grote stunt door tot op het laatste moment mee te strijden om de eerste plek in de Eredivisie. De Alkmaarders bouwen sinds de basis die Louis van Gaal in het kampioensjaar (2008/2009) neerlegde en weten door slim te handelen op de transfermarkt vooral talentvolle Eredivisie-spelers en namen uit kleinere Europese competities op te pikken en hen een kans te geven in de Eredivisie en het Europese podium. Dat heeft AZ geen windeieren gelegd, al krijgen ze dit seizoen de rekening van hun beleid van de afgelopen twintig jaar gepresenteerd.  

Arne Slot

De foodchain van het Nederlandse voetbal werd door de aanstelling van Slot bij Feyenoord weer in ere herstelt. De Nederlandse topclubs doen om bekende redenen liever geen zaken met elkaar. Dat AZ onlangs Owen Wijndal voor tien miljoen euro verkocht aan Ajax, kwam eerder door de afspraken tussen de zelf opgeleide speler en de club dan aan de houding van AZ, dat vorig jaar nog zo’n 25 miljoen euro zou verlangen voor de linksback. Dat Slot en Feyenoord op het punt staan om hun vierde (!) speler met een AZ-historie binnen twee jaar naar De Kuip te halen, is echter wel een flinke klap in het gezicht van de Alkmaarders.


Dat Guus Til na een seizoen in Rotterdam uiteindelijk koos voor een dienstverband bij PSV, is daar het volgende voorbeeld van. Dat een talent zoals Mohamed Taabouni inschat dat zijn kansen bij Feyenoord groter zijn dan bij AZ, is wél een opmerkelijke. De twintigjarige rechtsbenige linksbuiten speelde één Eredivisiewedstrijd voor de Alkmaarders, wees een mogelijkheid op een langer verblijf in het AFAS Stadion af en tekende een meerjarig contract bij Feyenoord om weer onder zijn oude trainer te kunnen voetballen.
Taabouni krijgt naar alle waarschijnlijkheid gezelschap van Oussama Idrissi. 

De Marokkaanse vleugelaanvaller stapte over van AZ en naar Sevilla, maar hield in Spanje vooral de bank warm. Ondanks een contract tot de zomer van 2025 lijkt de clubleiding in Andaloesië geen meerwaarde te zien in de oud-speler van AZ en FC Groningen. Na een uitleenbeurt bij Ajax, waar Idrissi vooral een rol op het tweede plan vertolkte en als invaller in het veld kwam, werd in de tweede helft van vorig seizoen ook al verhuurd (aan La Liga-ploeg Cadiz, red.). Er wordt, zoals het er nu naar uit ziet, géén optie tot koop in de overeenkomst opgenomen en zal Idrissi na dit seizoen een oplossing moeten vinden om zijn twee resterende contractjaren bij Sevilla te voltooien. 

Feyenoord 

 De tijdelijke transfer van Idrissi is voor de clubleiding van AZ wel de volgende bevestiging dat de club links en rechts wordt ingehaald door de Rotterdammers. Dat er voor een aantal spelers een beter perspectief lijkt te zijn bij AZ, bewijst de transfer van Mees de Wit naar het AFAS Stadion. De linksback, die deze zomer voor ruim twee miljoen euro werd overgenomen van PEC Zwolle, stond ook in de nadrukkelijke belangstelling van Feyenoord. De Wit koos in een vroeg stadium van de transfermarkt echter al voor een overgang naar Alkmaar. Belangrijk detail in dezen is wel: destijds stond Malacia nog niet in de concrete belangstelling van Olympique Lyon en later Manchester United. Kreeg De Wit de keuze tussen Feyenoord en AZ in de huidige situatie, zónder Malacia-concurrentie of interne competitie in het algemeen, dan is het nog maar de vraag of de Nederlandse vleugelverdediger dezelfde keuze had gemaakt. 


Dat is ook de nachtmerrie die AZ zo’n twee jaar terug zag samenvallen toen de gesprekken tussen Slot en Feyenoord uitlekte. Dat de clubleiding van AZ de trainer destijds uit zijn functie zette, is met oog op de De Wit-overgang het meest treffend. Doordat Slot een bepaalde speelstijl met zich meebrengt, vist Feyenoord automatisch in dezelfde vijver als de Alkmaarders. In de tweede helft van het seizoen begint voor de beleidsbepalers, en dus ook voor de trainer, de voorbereiding op het nieuwe seizoen al. Kreeg Slot destijds al lucht van bepaalde aankopen of transfertargets, kon hij deze bij Feyenoord op het lijstje zetten en ze voor de neus van de concurrent weg te kapen.

Dat Feyenoord via andere clubs alsnog bepaalde AZ-spelers naar de club kan halen, is een macht waar de clubleiding niet tegenop kan. Dat Taabouni voor Feyenoord koos in plaats van Feyenoord en de huurtransfer van Idrissi betekent dat we weer een bekende dreiging aan de linkerflank gaan zien – er van uitgaande dat hij de concurrentiestrijd van Taabouni wint – is voor het toekomstperspectief van Feyenoord een stuk rooskleuriger dan voor AZ, dat in monopolie dat de club had op talentvolle Eredivisie- en Keuken Kampioen Divisie-spelers steeds meer ruimte weg moet geven aan Feyenoord. 

AZ-nachtmerrie

De transfer van Mark Diemers (Fortuna Sittard) pakte dan niet goed uit voor de Rotterdammers. Dat de club Excelsior-spelers Mats Wiefer aantrok, laat zien dat Feyenoord nog steeds gelooft in talent dat bij kleinere clubs speelt. Dat het daarmee automatisch in het vaarwater van AZ gaat zitten, qua club een grotere statuur heeft én met Arne Slot een uniek verkooppunt heeft voor de club ten opzichte van (met alle respect) Pascal Jansen, lijkt het niet lang te duren voordat de beoogde AZ-nachtmerrie werkelijkheid wordt en Feyenoord, zoals PSV met Veerman, er in de toekomst met de handtekening van de gezamenlijke transfertargets vandoor gaat. 


Of voor AZ nóg erger: de Rotterdammers melden zich bij AZ voor een van hun spelers en deze speler wil maar één ding: naar Feyenoord. Dat moment kan al sneller komen dan verwacht. Het sterke spel van de Rotterdammers zorgen mogelijk voor een dubbele AZ-nachtmerrie. Niet alleen verkopen de Rotterdammers haar spelers (deze zomer) voor een veelvoud van de bedragen die AZ binnenhaalt in de onderhandelingen over de transfers. Daarnaast lijken de Rotterdammers niet alleen op zoek te moeten naar een nieuwe linksback en een extra spits, maar zal ook het mogelijke vertrek van Fredrik Aursnes en/of Orkun Kökçü op kan vangen. 

Quinten Timber is onderweg naar Rotterdam, maar als Feyenood opzoek gaat of moet gaan naar een extra verdedigende middenvelder met opbouwende kwaliteiten, dan kom je al snel uit bij Jordy Clasie, Fredrik Midtsjö of je moet in het buitenland op zoek naar een buitenkansje zoals Aursnes: een goedkope kracht met veel ervaring op het hoogste niveau. Dat de Rotterdammers door de hoge inkomsten uit de transfers van Luis Sinisterra, Tyrell Malacia en mogelijk ook nog Aursnes (en Marcos Senesi) in tegenstelling tot vorige winter (bij Veerman, red.) nu wél zo’n tien miljoen euro op tafel kunnen leggen voor een speler, lijkt goed nieuws voor de transferstrategie van AZ. Daardoor wordt het gat dat de Alkmaarders, mede door Slot, hebben gedicht, automatisch weer groter. Dat de succestrainer van AZ en Feyenoord zijn contract in De Kuip onlangs verlengde tot aan de zomer van 2025 en kwalitatief betere spelers tot zijn beschikking krijgt, dwingt AZ weer naar de nachtmerrie van de club: de beste van de rest zijn en het de topploegen hoogstens in directe duels écht moeilijk maken.

TIP: Een stunt van NAC tegen Feyenoord is minimaal 5x je inzet waard!

Slot laat nachtmerrie AZ uitkomen

  • Ja
  • Nee
866+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:16
10+
Grootse Ajax-terugkeer ‘off the record al aan aantal mensen verklapt’
12:00
133+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
11:40
39+
Antony neergesabeld: “Dan ben je toch een lul?”
11:25
172+
‘Drietal op weg naar Feyenoord-uitgang’
11:10
39+
Jonk over ‘pijnlijk’ Volendam-vertrek: “Mijn vrouw werd zelfs uitgescholden”
10:50
57+
Te Kloese baalt van Kuip-dossier: “Is het laatste woord nog niet over gesproken”
10:35
314+
Ajax-terugkeer voor Davy Klaassen?
10:20
173+
‘Megaklap voor sportzender’
10:00
150+
Giménez gelooft in Feyenoord-titel: “Het kan nog”
09:58
162+
Van den Brom en Sneijder laken ‘schandalig’ Ajax-vertrek
09:43
72+
‘Oranje-tweetal hoofdpijndossier voor Ronald Koeman’
09:29
167+
Kieft laakt Slot: “Feyenoord is uiteindelijk de tweede keus”
09:13
80+
De Mos ziet ‘voordeel’ voor PSV in blessure Dest
08:56
245+
‘Tweetal nóóit meer in Vandaag Inside’
08:38
259+
‘PSV hakt knoop door over Ramalho’
08:27
81+
‘Bayern nadert akkoord met topfavoriet’
08:12
107+
Van der Gijp lyrisch over ‘kilometervreter’: “Níet normaal man!”
07:55
143+
‘Inter-exit voor Denzel Dumfries’
07:39
818+
‘Gênante actie Feyenoord-aanhang tijdens bekerfinale’
07:20
461+
Van der Gijp wijst opmerkelijke Frenkie de Jong-vervanger aan
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie