Ajax tankt vertrouwen met oefenzege op Shakhtar

Ajax heeft de oefencampagne dinsdagavond afgesloten met een overwinning. De Amsterdammers boekten in de eigen Johan Cruijff ArenA een 3-1 overwinning op Shakhtar Donetsk.

De wedstrijd tussen Ajax en Shakhtar stond in het teken van de Russische invasie in Oekraïne. De avond werd daarom voorafgegaan met een minuut stilte en het volkslied van de bezoekers. In Amsterdam werkte men daar graag aan mee getuige de treurige beelden van de laatste maanden, maar na het laatste fluitsignaal werd er vanzelfsprekend ‘gewoon’ op een serieuze manier gevoetbald.

Ajax wist in de eerste 22 minuten een viertal kansen tot stand te brengen. Steven Bergwijn zorgde al vroeg in de wedstrijd voor het eerste gevaar van de avond, waarna achtereenvolgens Antony (weer terug na een maandenlange absentie), Edson Álvarez en Davy Klaassen voor gevaar zorgden. Het was mede aan doelman Anatoliy Trubin te danken dat het bij 0-0 bleef in Amsterdam.

In aanvallend opzicht werd het Ajax-publiek redelijk vermaakt in de eerste helft, maar defensief bleek de formatie van trainer Alfred Schreuder zeer kwetsbaar. Doelman Remko Pasveer moest in de eerste helft meerdere malen alert ingrijpen om een tegentreffer tegen te gaan. In de 33ste minuut kon ook de routinier niet verhinderen dat linksbuiten Mykhaylo Mudryk fraai voor de 0-1 zorgde.

Shakhtar komt op voorsprong! ?

Mudryk zet z’n brommer aan, laat Rensch achter zich en rondt fantastisch af ?#ZiggoSport #AJASHK pic.twitter.com/Ui4vQa1rcb

— Ziggo Sport Voetbal (@ZS_Voetbal) July 26, 2022

Ajax dreigde zodoende met een achterstand de kleedkamers op te zoeken, maar op slag van rust maakte de thuisploeg dan toch het eerste doelpunt van de avond. Bergwijn bediende collega-aanvaller Antony, die op zijn beurt aanvoerder Dusan Tadic in staat stelde om er 1-1 van te maken. Er hing een geur van buitenspel aan dit doelpunt, maar bij gebrek aan VAR-technologie bleef de treffer staan.

????, op slag van rust! ?

Het ruikt naar buitenspel, maar het doelpunt van Dusan Tadic staat: 1-1 ?#ZiggoSport #AJASHA pic.twitter.com/hxka4mHlaF

In de tweede helft was het opnieuw vooral Ajax dat de klok sloeg. Meteen na rust zette de Amsterdamse formatie druk op de Shakhtar-defensie, maar doelman Andriy Pyatov hield zijn doel schoon. Álvarez had de pech dat zijn kopbal op de paal eindigde, waar de Shakhtar-sluitpost meerdere pogingen uit zijn doel ranselde. Daardoor stond er na zeventig minuten nog altijd een 1-1 stand op het scorebord.

In de laatste twintig minuten nam Ajax alsnog afstand van de Oekraïense opponent. In de 73ste minuut mocht Steven Berghuis uithalen en hij had de mazzel dat zijn inzet onderweg van richting werd veranderd, waardoor ook Pyatov geen kans had. Vlak voor tijd, na invalbeurten voor onder meer Francisco Conceiçao en Brian Brobbey, schoot Mohammed Kudus ook nog de 3-1 binnen.

Steven ???????? met de 2-1 voor Ajax ?️?

Er komt wat geluk bij kijken, maar de Amsterdammers komen aan de leiding ??#ZiggoSport #AJASHA pic.twitter.com/XILsUyMxU7

Scoreverloop: 0-1 (33′) Mykhaylo Mudryk, 1-1 (45′) Dusan Tadic, 2-1 (73′) Steven Berghuis, 3-1 (85′) Mohammed Kudus

TIP: Wint Ajax van PSV? Win 1,83 keer je inleg via Unibet!

Kudus met de heeeeerlijke 3-1! ?

De Ghanees gooit het duel definitief in het slot voor Ajax ?

Hoe lekker is deze op een schaal van [0-10]? ?#ZiggoSport pic.twitter.com/tGw3oipVrc