Feyenoord-wond door Aursnes

Foto: Feyenoord-wond door Aursnes

Feyenoord kreeg met een verrassing te maken. Fredrik Aursnes staat op het punt om dé transferverrassing van deze periode te worden. De Noorse middenvelder maakte een sterk seizoen mee op het Rotterdamse middenveld. Het koopje van een half miljoen euro blijkt naast sportieve waarde ook een enorme financiële boost te hebben voor de club: na een bod van 15 miljoen euro van Benfica lijken de Rotterdammers kansloos. 

Een jaar geleden maakte de Nederlandse voetbalfan via Feyenoord kennis met Fredrik Aursnes. De Noorse verdedigende middenvelder werd voor een prikkie opgepikt bij Molde uit Noorwegen. Na het vertrek van Leroy Fer ontstond er ruimte voor een nieuw slot op de deur, maar in plaats van een fysiek en defensieve variant, koos Slot ervoor om met een voetballende nummer zes te voetballen. Daar bleek de transfer van Aurnes een schot in de roos voor. Lang leek de Noorse verdedigende middenvelder de transferdans te ontspringen en was het vooral Orkun Kökçü die kans maakte op een mooie buitenlandse overstap. Dat Aursnes dat waarschijnlijk wordt, is misschien nog wel pijnlijker voor het spel van de Rotterdammers. 

Feyenoord

In de voetbalfilosofie van Slot zijn er een aantal zaken belangrijk. Opkomende backs, een middenvelder die als een spelverdeler speelt, diepgaande middenvelders, naar binnen trekkende vleugelspelers, maar vooral: een defensief slot op de deur die net zo goed kan voetballen als dat hij kan verdedigen. In Aursnes had de trainer van de Rotterdammers deze gevonden. De Noors international kwam als een grote onbekende binnen bij Feyenoord, maar bewees binnen een paar weken al zijn meerwaarde voor de Rotterdammers. De zomeraankoop van vorig seizoen, die uit het netwerk van technisch directeur Frank Arnesen kwam rollen, speelde in zijn eerste seizoen liefst vijftig wedstrijden voor de Rotterdammers. 


De Noorse middenvelder blonk eigenlijk uit in het niet-uitblinken. Dat is misschien niet de meest florrisante rol in het voetbal, maar met zijn spel was Aursnes minstens zo rendabel als Cyriel Dessers en Luis Sinisterra in de aanval. Wat opvalt aan de prestatiecijfers van de Noorse middenvelder, is zijn soberheid. Hij gaf vorig seizoen gemiddeld 1,1 belangrijke passes per wedstrijd (2% van het totaal). Dat lijkt in eerste instantie erg weinig, helemaal voor een speler die in de positie van de Noorse verdedigende middenvelder speelt. Vanuit die positie is het ideaal om het spel open te breken met een crosspass naar de vleugels. Dat zagen we bij Aursnes eigenlijk veel minder – de lange ballen kwamen vooral van de linkervoet van Marcos Senesi. Dat de Noors international wel gemiddeld zestig passes gaf in de Eredivisie-wedstrijden, wijst op een andere meerwaarde. 

Het beste van het spel van Aursnes? Het proces dat plaatsvindt voordat een verdedigende middenvelder de bal krijgt. De Noorse middenvelder is fysiek niet de sterkste, niet de snelste, niet de beste passer, waardoor hij op basis van positie kiezen, anticiperen en positioneringen zonder bal – ook als hij de opkomende vleugelverdediger moest vervangen op het veld – een veel grotere meerwaarde kan hebben. En, in het geval van Feyenoord véél belangrijker, ten alle tijden een aanspeelpunt met een enorme handelingssnelheid. Een middenvelder die al weet wat hij met de bal gaat doen voordat ‘ie hem aangespeeld krijgt en op het moment dat er geen oplossingen voor zijn voeten liggen zich ´gewoon´ in een goede passpositie kan dribbelen. Dat er weinig spelers uit zo´n hout gesneden zijn, maakte de transfer van Aursnes al een sportieve voltreffer. Dat Benfica vijftien miljoen euro over zou hebben voor de Noors international, kan het ook financieel een succes maken. 

Fredrik Aursnes

Het gat dat Aursnes mogelijk achterlaat op het middenveld van Feyenoord is daardoor wel gigantisch. Een speler zoals Aursnes mis je eigenlijk pas op het moment dat hij niet speelt. De verdedigende middenvelder kwam vorig seizoen in nagenoeg alle wedstrijden van de Rotterdammers in actie en zorgde er met zijn spel voor dat de aanvallen van Feyenoord die géén lange bal van achteruit nodig hadden in een hoog tempo konden beginnen. De Noorse middenvelder denkt vooruit in zijn spel, durfde gedurende het seizoen steeds meer risico in zijn passes en acties te leggen, maar vergat nooit zijn basistaak: ervoor zorgen dat er niemand door het centrum dribbelt en ballen onderscheppen. 


Aursnes bleek vorig seizoen een moeilijk te passeren station. De verdedigende middenvelder zette in de Eredivisie per negentig minuten gemiddeld 2,4 keer een tackle in en won 69% van de gevallen de bal. De Noors international was daarnaast goed voor 1,3 intercepties per negentig minuten en is met 0,6 overtredingen per negentig minuten een speler die weinig overtredingen nodig heeft. Daar komt nog bij dat de Noors international het ‘in-de-weg-lopen-spelletje’ in de as van het veld uitstekend onder de knie heeft. Met 1,5 blokkades (van passes, voorzetten en schoten) kom je niet alleen moeilijk langs Aursnes. Hij is tijdens een tegenaanval ook een flinke sta-in-de-weg, vooral als het om passes gaat (0,9 blokkades, 60% van totaal). 

In combinatie met zijn versnellende spel in balbezit geeft dat de Noors international een bijzondere mix van kwaliteiten – en die zijn over het algemeen knaken waard. Feyenoord zou in gesprek zijn met Benfica over een transfersom van vijftien miljoen euro. Ondertussen zouden de Rotterdammers ook het gesprek hebben geopend met Aursnes, maar die zou een persoonlijk akkoord met Benfica hoger inschatten dan een langer verblijf in Rotterdam. Dat Feyenoord bonusmiljoenen kan bijschrijven door de Conference League-finaleplek – in de winterstop schatte Transfermarkt de waarde van Aursnes op vijf miljoen, nu is dat twaalf miljoen euro – zorgt voor meer budget voor een vervanger en meer onderhandelingsruimte op het moment dat een club zich meldt voor Orkun Kökçü. 

Feyenoord-wond

De Turks international zou één van de kandidaten kunnen zijn om de rol van Aursnes op zich te nemen. Los van zijn eigen transfermogelijkheden, is het de vraag of Arne Slot de creatieve motor van de ploeg uit zijn comfortzone wil halen. De Rotterdammers verzekerden zich onlangs al wel van de diensten van Sebastien Szymanski, al heeft de Pools international wel een voorkeur voor het aanvallende deel van het middenveld. Daardoor lijkt het waarschijnlijker dat Riechedley Bazoer, die na zijn vertrek bij Vitesse nog steeds zonder club zit, en/of Utrecht-middenvelder Quinten Timber de komende weken met een transfer naar Rotterdam in verband worden gebracht.


Dat Timber qua speelstijl misschien het meeste in de buurt komt van Aursnes maar Bazoer eigenlijk de meest verantwoordelijke keuze is, kan meteen een mooie concurrentiestrijd voor de nummer zes positie creëren. het is alleen wel de vraag hoe snel deze spelers zich kunnen aanpassen aan het spel van Slot. Bij Aursnes, die medio augustus bij de groep kwam, ging dan geruisloos op in het voetbal van Arne Slot. Voordat de Noor bij Feyenoord terecht kwam, had hij al meer dan 300 wedstrijden in het professionele voetbal in de benen. Tel daar die Europese ervaring van vorig seizoen bij op en het valt te begrijpen dat er nog geen akkoord is gesloten, of überhaupt een bod op tafel is gekomen zo lang de transfersom vijftien miljoen euro bedraagt.

Dat Aursnes een persoonlijk akkoord heeft en dus naar Benfica wil verkassen, is het belangrijkste minpunt voor de Rotterdammers. Belangrijker nog: het is waarschijnlijk de reden dat er niet het maximale uit de onderhandelingen gehaald kan worden. Nu is dat voor een aankoop van minder dan een half miljoen euro nauwelijks een verlies te noemen. Als Aursnes de transfersom van Kuyt naar Liverpool, helemaal met een tweejarig contract in het achterhoofd, kan evenaren, zou dat een fraaie pleister – zo eentje met afbeeldingen – op de sportieve Feyenoord-wond zijn.

Vijftien miljoen euro Aursnes is…

  • Te veel
  • Veel te veel
  • Veel te weinig
  • Te weinig
1109+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

16:26
0+
‘Ian Maatsen-transfer van 40 miljoen’
16:16
11+
‘Ajax-schandaal met eigen spelers’
16:00
71+
Grote Ajax-namen keren terug: “Zet een ambulance klaar”
15:55
20+
‘Ryan Gravenberch-drama in Liverpool’
15:41
7+
‘Summerville is de beste vleugelaanvaller in de Championship’
15:35
162+
‘Arne Slot-shock bij grootmacht’
15:23
0+
AZ-keepster Femke Liefting met ambulance afgevoerd
14:48
130+
‘Nederlandse opvolger Ten Hag bij Manchester United’
14:34
36+
‘Ajax 1 altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken’
14:21
27+
Kraaij hekelt ‘achterlijke, debiele actie’: “Hoe haal je dit in je hoofd?”
14:04
77+
Schöne: “Als ik een glaasje wijn wilde, dan dronk ik dat”
13:49
212+
Mikautadze doet bizarre Ajax-onthulling
13:33
268+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
211+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
100+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
377+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
881+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
257+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
409+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
124+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie