Memphis Depay staat voor Frenkie-drama

Foto: Memphis Depay staat voor Frenkie-drama

Memphis Depay liet van zich horen tijdens de eerste wedstrijd in de voorbereiding van FC Barcelona. De Nederlandse aanvaller kwam als invaller in het veld en wist meteen het net te vinden. Het leverde hem een lofzang op in de Spaanse media, maar of het genoeg is om ook volgend seizoen het shirt van Barcelona vaak te kunnen dragen, is maar zeer de vraag. Met de toptransfers die Barça dit seizoen deed, de salariskosten die het moet drukken en het aflopende contract maken een ‘Frenkie-behandeling’ waarschijnlijker dan een nieuwe verbintenis. 

Memphis Depay had vorig jaar de clubs voor het uitkiezen. De Nederlander kon (veel) meer verdienen bij andere verenigingen, maar koos met zijn hart voor FC Barcelona. De Nederlander tekende vorig seizoen een tweejarig contract bij de Catalaanse grootmacht en was in de eerste periode één van de sterkhouders van de ploeg. Hoe meer trainer Ronald Koeman onder druk kwam te staan, hoe minder ook de prestaties van de Nederlandse aanvaller werden. De ster van Oranje kon het lot van zijn trainer niet redden. Onder diens opvolger Xavi redt de Nederlandse aanvaller het niet. De speeltijd die Memphis kreeg in de voorbereiding, hoeft niet te betekenen dat onze landgenoot volgend seizoen een serieuze kans krijgt van Xavi. 

Memphis Depay

Je kunt niet stellen dat Memphis de typische Barcelona-aanvaller is. De Nederlander heeft een aantal onderdelen van het karakteristieke tikkie-takka voetbal in zijn spel zitten, maar loopt onder Xavi tegen eenzelfde probleem aan dat Memphis nekte bij zijn eerste poging in de Europese top (Manchster United). De overgangen hadden wel wat overeenkomsten. De belangrijkste: óók bij FC Barcelona werd Memphis door een oud-bondscoach naar de volgende club gehaald (door Louis van Gaal, red.) en op het moment dat de trainer vertrok, was het ook einde verhaal voor Memphis. Daardoor komt er langzaam de vraag naar boven: heeft Memphis een (Nederlandse) trainer nodig om te slagen bij een topclub? Of wordt en werd hij bij Barcelona en Manchester United niet goed gebruikt? 


Dat Memphis niet de speelstijl heeft die in het hoge tempo van het beoogde Barcelona-spelletje onder Xavi nodig heeft, zorgt ervoor dat er op dit moment niet echt een positie is waar de Nederlander uit de voeten kan. Als diepe spits heeft hij te weinig diepgang zonder bal en is hij niet zakelijk genoeg in het ‘aannemen-en-kaatsen-spel’ waar Luuk de Jong als Barcelona-speler vorig seizoen veel complimenten voor kreeg – en aangezien de speler die hij is, ook veel beter in de rol van targetman past. De Nederlander heeft te weinig topsnelheid om als linksbuiten uit de voeten te kunnen en op rechtsbuiten kun je dat al helemaal zeggen – als rechtspoot op rechts is buitenom de makkelijkste weg en daar heb je nóg meer snelheid voor nodig dan naar binnen trekken. 

Dat zorgt voor een bijzondere synchronie tussen zijn periodes bij United én Barcelona: de overgang van de huidige omgeving naar een topclubomgeving is simpelweg te groot voor onze landgenoot. Bij United kwam Memphis op linksbuiten terecht en in vergelijking met de Eredivisie spelen linksbuitens in Engeland destijds niet alleen veel lager op het veld. Engelse teams spelen over het algemeen met twee verdedigende middenvelders. Daardoor moest Memphis een langere actie maken, meer tegenstanders passeren die sterker zijn dan voorheen en is de slagingskans in beginsel al veel kleiner. Na vijf jaar Lyon stond Memphis bij Barcelona plotseling alleen in de spits en was hij het aanspeelpunt in plaats van de speler die daar rondom beweegt. 

FC Barcelona

Daar komt bij Barcelona deze transferperiode bij. Het is algemeen bekend dat de club met grote financiële problemen kampt. Desalniettemin kon de club het veroorloven om het afgelopen half jaar mega-bedragen neer te tellen voor Ferran Torres (55 miljoen, Manchester City), Robert Lewandowski (48 miljoen, FC Bayern München en Raphinha (58 miljoen euro) terwijl ook vleugelspeler Ousmane Dembélé zijn contract verlengde. Dat zijn niet alleen een hoop topsalarissen voor het -huis van de Catalanen. Het zijn vooral allemaal directe concurrenten voor Memphis, wiens concurrentiepositie met spelers als Martin Braithwaite en Ferran Jutglà niet onbetwist was en op het tweede plan eindigde sinds dat Pierre-Emerick Aubamayang in het Camp Nou speelt. 


Daaruit kun je concluderen dat Memphis inderdaad op voorspraak van Ronald Koeman (en Louis van Gaal in het verleden) naar de club is gehaald. Dat de club zelf twijfels had om Memphis te binden, kun je afleiden uit de lengte van het contract – al kun je de looptijd van Koemans contract destijds en de financiële positie van de Catalanen hier niet buiten beschouwing laten. Dat er op dit moment contractonderhandelingen lopen, hoeft niet te betekenen dat er ook voldoende perspectief voor Memphis is om te kunnen blijven. Net als bij Frenkie de Jong kan dit ook een spel zijn van voorzitter Joan Laporta. 

Kijk je zonder Oranje-bril naar de situatie van Memphis, dan zie je dat er voor zijn sterke posities (linksbuiten en spits) de afgelopen twaalf maanden drie basisspelers zijn gehaald door de club (Torres, Aubamayang en Lewandowski) en dat drie wonderkinderen uit de eigen jeugdopleiding (Ansu Fati, Pedri en Gavi) ook als linksbuiten kunnen worden ingezet, eveneens als zomeraanwinst Raphinha. De Nederlander zou eventueel nog als (aanvallende) middenvelder kunnen spelen, maar die kans lijkt nóg kleiner dan een basisplek op negen of elf. Aangezien de bovenstaande spelers allemaal door Laporta zijn vastgelegd – zónder invloed van de door Josep Maria Bortemeu aangestelde Koeman – en deze allemaal beter in de filosofie van Xavi en Barcelona passen dan Memphis, komt de invalbeurt, het doelpunt en vooral de contractonderhandelingen tussen Memphis en FC Barcelona in een ander perspectief. 

Frenkie-behandeling

Speeltijd in de voorbereiding, onderhandelingen over een nieuw contract: het zijn allemaal prijs-ophogende-maatregelen die genomen worden om de Nederlander zo goed mogelijk in de markt te zetten. De transferwaarde van de tachtigvoudig international van Oranje wordt op dit moment op 35 miljoen euro geschat. FC Barcelona zou genoegen nemen met een bod van 25 miljoen euro en aangezien er nog geen geluiden zijn over concrete onderhandelingen met een club, kun je ervan uitgaan dat er op dit moment geen teams zijn die een dergelijk bedrag op tafel wil leggen. Dat de Nederlander over een halfjaar gratis vastgelegd kan worden voor 2023/2024 en zijn perspectief een (heel) stuk minder is geworden bij de Catalanen, zorgt voor een nieuwe afweging bij clubs.


Dat leidt tot een pijnlijke situatie: wat Frenkie heeft op het middenveld van Barcelona, heeft Memphis in de aanval. De Nederlander is op basis van zijn spelersprofiel niet helemaal geschikt voor het snelle, korte combinatievoetbal van Barcelona en heeft niet de trainer die bereid is om bepaalde keuzes te maken om Memphis optimaal te laten renderen – zoals Ronald Koeman en Louis van Gaal deden bij het Nederlands elftal. Dat lijkt ook de enige manier waarop Memphis kán slagen in de Europese top: een trainer vinden die zijn elftal om hem heen bouwt. Dat is ook het nekschot van Memphis in de Europese top: die trainers heb je heel weinig en als deze trainer er al is, is ook Memphis afhankelijk van de kwaliteit van zijn medespelers en zijn eigen ontwikkeling. 

Daar komt nog bij de Memphis één van de weinige aanvallers is die nog een hoge transferwaarde vertegenwoordigd en niet onmisbaar is. In zekere zin wacht Memphis de komende maanden dus een Frenkie-behandeling: hij hoeft niet te blijven, hoeft ook niet weg, maar als er een kans komt om geld te verdienen aan een transfer, zal Barcelona er opnieuw alles aan doen om het verblijf in het Camp Nou zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de Nederlander(s). In dat geval heeft Memphis één geluk: bij het Nederlands elftal heeft hij altijd een podium om zijn volgende (top)transfer klaar te spelen.

TIP: Wint Barcelona van Real Madrid? Pak 2.25x je inzet! Zet 10 euro in en pak de bonus van 40 euro aan freebets bij Unibet!

Waar speelt Memphis aankomend seizoen?

  • Bij Barcelona
  • Bij andere club
  • Durf ik niet te zeggen
448+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:50
1+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
6+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
29+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
141+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
47+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
27+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
70+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
259+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
29+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
273+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
739+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
291+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
736+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
72+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
91+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
127+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
446+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
22:00
50+
Hiep hiep hoera: ORANJE, nee Duitsland EUROPEES KAMPIOEN! | Twee Viertje met jarige Aad #76
21:42
242+
‘Oranje-international in topvorm niet eens mee naar het EK’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie