Gakpo heeft Feyenoord-probleem

Foto: Gakpo heeft Feyenoord-probleem

PSV en Feyenoord hebben dit jaar een unieke kans om de dominantie van Ajax aan flarden te schieten. Vooral de Eindhovenaren lijken al vroeg op oorlogssterkte, al is het nog de vraag of sleutelspelers Ibrahim Sangaré en Gakpo voor de club behouden blijven. Dat de enorme bedragen voorlopig uitblijven heeft een bekende reden, maar zorgt alsnog voor gejuich in het Philips Stadion.
PSV leek deze transferperiode vooral bezig te zijn met het binnenboord houden van Cody Gakpo.

De Eindhovenaren haalden in de eerste maand van de transfermarkt al een karrenvracht aan versterkingen. Nieuwbakken trainer Ruud van Nistelrooy heeft daardoor al vroeg zijn selectie voor het grootste deel compleet – alleen in de breedte kan er nog versterkt worden, los van buitenkansjes op de transfermarkt. Daardoor kan de focus nu volledig op het behouden van Gakpo en Sangaré. En als je de situatie van de twee sterspelers bekijkt en hun opties afweegt, spelen zijn na 1 september nog gewoon in Eindhoven. Dat heeft in eerste instantie niets met de spelersprofielen van Gakpo en Sangaré te maken – en dat is PSV’s voordeel. 

PSV

De vergelijking tussen Ajax en PSV is tot in den treure gemaakt en zal dat ook nog wel worden. Dat is opmerkelijk, omdat de verenigingen qua statuur eigenlijk niet met elkaar te vergelijken zijn. Dat is pijnlijk voor de PSV’ers, maar op basis van de dominantie van Ajax in Nederland en de bijna jaarlijkse overwintering in een van de Europese toernooien zorgt ervoor dat de Amsterdammers hun spelers in beginsel al duurder kunnen verkopen dan de rest van Nederland. Niet alleen omdat de spelers in het Miljardenbal dé kans krijgen om zich op het hoogste podium te laten zien en zelf daarvan te profiteren. 


Wedstrijdervaring in de Champions League is ook zonder een uitblinkersrol goud waard voor speler én club. In het geval van Gakpo komt daar de eerste reden waarom er nog geen club dertig tot veertig miljoen euro geboden heeft. De Nederlands international maakte in zijn hele carrière zeven Champions League-minuten mee. Wel speelde hij acht voorrondewedstrijden (twee doelpunten). Dat zijn echter niet de statistieken waarop clubs de afweging maken of een speler op het allerhoogste niveau mee kan. Dat Gakpo wel elf Europa League-wedstrijden (exclusief zes kwalificatiewedstrijden) en vijf keer in de Conference League in actie kwam, zorgt nog steeds voor een aardige bagage voor een speler van 23. 

Er is zelfs een derde ‘stuwer’ waar Gakpo gebruik van kon maken het afgelopen jaar: het nationale team. De goede prestaties bij PSV maakte van de Eindhovenaar een vast gezicht in de selectie van bondscoach Louis van Gaal. Dat de Nederlander op dit moment zeven wedstrijden voor Oranje achter zijn naam heeft staan (twee goals) maakt hem nog geen ervaren international, noch dat je hem op dit moment een belangrijke speler voor de Oranje-basis kan noemen. De combinatie van de statuur van PSV als club, de prestaties van het team en Gakpo als individu op de Europese velden en zijn voorlopige bijrol in Oranje zorgen ervoor dat teams andere keuzes maken. 

Cody Gakpo

Leeds United was één van de gegadigden om Gakpo over te nemen deze zomer. Dat de Nederlandse buitenspeler in de belangstelling staat van grootmachten zoals Liverpool, Bayern München, Manchester United en Arsenal maakte zorgde eerst voor scheve gezichten toen Leeds zich meldde. Gakpo zou voor zichzelf een Wijnaldum-route hebben uitgestippeld en stapsgewijs naar de (Europese) top willen gaan. Daar zou een tussenstap in de Premier League, waar zijn favoriete club Arsenal in acteert, ideaal voor zijn. Dat de Engelse club uiteindelijk voor Luis Sinisterra van Feyenoord koos om het vertrek van Raphinha naar FC Barcelona op te vangen, heeft niet alleen met de prijs te maken dat betaald werd voor de Colombiaan – 25 miljoen euro vast en vijf miljoen bonussen/variabelen. 


Dat komt vooral om dat Sinisterra een (veel) betere prijs-kwaliteit levert.
Dat komt in eerste instantie niet door het aantal interlands dat Sinisterra speelde voor Colombia (vijf caps) of het feit dat buitenspeler een contract tot de zomer van 2024 had. Dat de geschatte marktwaarde van Sinisterra vijf miljoen euro lager ligt dan die van Gakpo en de vraagprijs van de Nederlandse buitenspeler naar verluidt minimaal veertig miljoen euro is, heeft meer met de houding en instelling van de verkopende club te maken dan de situatie van de speler zelf – Feyenoord had immers ook hoog in de boom kunnen gaan zitten met de vraagprijs en ondertussen contractverlening mogelijk maken. 

Dat Sinisterra belangrijk was in de laatste fase van een Europees toernooi gaf hem het laatste streepje voor op Gakpo. Alléén in de finale was de Colombiaan niet verantwoordelijk voor een doelpunt of een assist. Tijdens de knock-out-wedstrijden tegen Partizan (één doelpunt, twee assists), Slavia Praag (twee doelpunten) en Olympique Marseille (één goal, één assist) liet de aanvaller zien dat de toenemende druk hem er niet van weerhield om rendement te halen. Dat is een kwaliteit die Gakpo alleen heeft kunnen bewijzen in de voorronde van de Champions League. Dat het PSV de afgelopen jaren niet lukte de groepsfase van het Miljardenbal wist te bereiken, is niet alleen voor de club een grote beperking. 

Stilte voor de transferstorm

In dit geval voor PSV ook de grootste kracht. Het succes van een transfer is alleen de speler zelf of de omgeving waar in hij terecht komt, maar ook de timing van de overstap. Voor PSV is deze timing niet perfect: het wil de hoofdprijs voor Gakpo en op dit moment lijkt niemand bereid om minimaal veertig miljoen af te tikken. Voor Gakpo is die timing niet perfect: hij is door zijn sterke spel bij PSV verzekert van een plek bij Oranje. Eén verkeerde overstap kan die plek wel in gevaar brengen. In een jaar waar het WK op het programma staat, wil je dat als vaste Oranje-klant waarschijnlijk niet riskeren – en dat kan ook de reden zijn dat Gakpo een Wijnaldum-route zou zien zitten. 


Dat alléén Engelse clubs dat soort bedragen op tafel kunnen leggen en de concurrentie als linksbuiten stevig is binnen het mondiale voetbal, maakt dat een transfer van Gakpo vóór het WK onwaarschijnlijk. Arsenal zou uitweg kunnen bieden, maar legde onlangs Gabriel Jesus voor tientallen miljoenen vast, haalde de 19-jarige Marquinhos weg bij São Paolo en heeft ook nog het Brazilaanse toptalent Gabriel Martinelli onder contract staan. Leeds zou ook nog steeds interesse hebben, maar kochten Sinisterra dus al als opvolger van Raphinha. 

Alleen een hoofdrol in de Champions League-voorronde(s) kan een zomerse transfer voor Gakpo nog klaarspelen. Al is het dan nog maar de vraag of de buitenspeler een serieuze gooi naar de titel én een groepsfase in de Champions League met ‘zijn’ PSV wil laten schieten voor dat avontuur. Ook zonder het Miljardenbal heeft PSV in het WK nog een belangrijke troef. Dat Gakpo na een (half) seizoen in de Champions League en/of een rol op het WK onhoudbaar wordt, lijkt immers wel vast te staan. Als je dan de onderhandelingen vanaf vijftig miljoen euro kunt beginnen, blijkt ook dit Feyenoord-probleem een stilte voor de transferstorm.

TIP: Wint PSV opnieuw de Johan Cruijff Schaal? Dan pak jij 3.6x je winst!

Waar speelt Gakpo na 1 september?

  • Bij PSV
  • Bij Arsenal
  • Bij Leeds United
  • Bij Manchester United
  • Bij andere club
709+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
17+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
53+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
12+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
13+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
281+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
36+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
158+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
308+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
118+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
357+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
97+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
83+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
411+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
220+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
187+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
541+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
56+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
92+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
36+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
108+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie