Feyenoord krijgt droomtransfers in schoot geworpen

Foto: Feyenoord krijgt droomtransfers in schoot geworpen

Ajax, PSV en Feyenoord zijn de afgelopen weken druk bezig geweest om hun selecties te versterken. PSV haalde al zeven aanwinsten binnen, Ajax staat op het punt om de derde toptransfer af te ronden en Feyenoord haalde onder andere Javairô Dilrosun al naar De Kuip. Ook Joshua Zirkzee (FC Bayern) zou kunnen dromen van een overstap naar de Eredivisie-top. Vooral bij Feyenoord zou de oud-jeugdspeler van de club zijn belofte waar kunnen maken.

Het leek aan het einde van vorig seizoen een gegeven dat Joshua Zirkzee zijn contract bij Bayern München niet zou uitdienen. De talentvolle Nederlandse spits werkte zich voor zijn twintigste al op tot derde, en zelfs even tweede spits van de Duitse grootmacht. Zijn honger naar wekelijkse speelminuten leidde de Nederlander vorig seizoen naar de Jupiler Pro League, waar Zirkzee namens Anderlecht vijftien competitietreffers maakte en acht assists gaf in 32 wedstrijden. Destijds kwam al naar buiten dat de oud-spits van ADO Den Haag en Feyenoord voor tien miljoen euro was op te halen in de Allianz Arena. Dat was voor de Belgische topclub te gortig. Ajax had die middelen al, voor PSV idem dito, alleen dat Feyenoord door de verkopen van Luis Sinisterra (30 miljoen maximaal) en Tyrell Malacia (15 miljoen maximaal) zorgt voor een nieuwe kandidaat in het transferspel rondom Zirkzee. 

Joshua Zirkzee

De terugkeer van Zirkzee naar Rotterdam-Zuid is al langer een onderwerp van gesprek. De naam van de voormalig jeugdspeler, die in 2016 overstapte van de jeugdopleiding van ADO en een jaar later Rotterdam verruilde voor de jeugd van Bayern München, speelde nog nooit op het hoogste niveau in Nederland. Net als veel andere Nederlandse talenten koos Zirkzee voor een vroege stap naar het buitenland en hoewel het hem geen basisplek in de Europese top heeft opgeleverd, kun je moeilijk zeggen dat Zirkzee een slechte keuze heeft gemaakt door in augustus 2017 over te stappen naar Beieren.


Er zijn immers weinig Nederlanders van 21 jaar die zeventien officiële wedstrijden voor Bayern München achter hun naam hebben staan. Dat er geen grote doorbraak voor Zirkzee bij Bayern inzat, had natuurlijk te maken met de aanwezigheid van Robert Lewandowski. De Poolse superspits was jaren de onaantastbare nummer negen van de Duitse superformatie en om ervaring op te doen werd Zirkzee naar Parma (vier duels, geen doelpunten) en dus Anderlecht gestuurd. Omdat Lewandowski het alleenrecht had op de spitspositie en de Poolse spits nagenoeg altijd fit is (geweest), zorgt voor een enorme kans voor de 21-jarige Nederlander. Naast Eric Maxim Choupo-Moting (33) is de Nederlander op dit moment de meest ervaren puntspeler in de selectie, al moet hij toptalent Jamal Musiala waarschijnlijk wel voor zich dulden. 

De contractsituatie van Zirkzee, en vooral het uitblijven over nieuws over verlengingsgesprekken, zorgt ervoor dat het aannemelijk is dat Zirkzee deze kans niet eens krijgt. De Nederlandse spits ligt nog tot 2023 vast in Beieren, weet hoe het is om wekelijks op het hoogste niveau uit te komen en lijkt daardoor niet een jaar nóg een belangrijk jaar van zijn ontwikkeling op de Beierse bank en/of het hoogste jeugdelftal door te brengen. Volgens Fabrizio Romano is er niets veranderd aan de vraagprijs, maar zijn niet alleen Nederlandse clubs geïnteresseerd in Zirkzee. Dat zorgt mogelijk voor een stroomversnelling voor een transfer naar een Nederlandse club, waar er in de top nog wel wat vacatures voor eerste of tweede spits openstaan.

Feyenoord

Het leek lang de meest onwaarschijnlijke optie, maar een transfer naar Feyenoord behoort na de aangemeerde zilvervloot in Rotterdam-Zuid wel degelijk tot de mogelijkheden. De Rotterdammers konden al (via bonussen) tot zeven miljoen euro gaan voor Wilfried Gnonto, die nog steeds zijn handtekening onder zijn Feyenoord-contract heeft gezet. Als je de Italiaans international vergelijkt met de Nederlandse spits, dan komt er hetzelfde contrast uit als je vorig seizoen met Bryan Linssen (Gnonto) en Cyriel Dessers (Zirkzee) had. Op basis van de keuzes die de trainer in de loop van het vorige seizoen maakte, kun je wel invullen waar de voorkeur van de succestrainer naar uit gaat. Als je de speelstijl van Feyenoord benadert en daar het technisch beter onderlegde spel van Zirkzee en hetzelfde neusje voor de goal (in vergelijking met Dessers) bij inbeeldt, is dat op papier de gouden combinatie die de Rotterdammers zoeken.


Een belangrijke voorwaarde voor een succesvol verblijf van Zirkzee is een aanvallende back. Feyenoord heeft op de rechterflank met Marcus Pedersen, die wel in de belangstelling van buitenlandse clubs staat, en Lutsharel Geertruida twee uitstekende keuzes. Op de linkerflank is er door het vertrek van Malacia, de langdurige blessure van tweede keus Ramon Hendrikx en het mislopen van Ian Maatsen (op huurbasis naar Burnley, red.) en eerder Mees de Wit (naar AZ) een groot (kwaliteits)gat ontstaan. Dat Feyenoord op dit moment vooral linksbenige buitenspelers heeft, kan er wel voor zorgen dat er een ‘klassieke’ variant (vleugelspits) – met teruggetrokken back – komt op de linkerflank en de rechterflank de welbekende naar binnen trekkende vleugelspeler staat – mét opkomende back. 

Feit blijft wel dat in de filosofie van Slot de belang van de back groter is dan bij de gemiddelde voetbaltrainer. Kies je voor een spits zoals Gnonto, dan heb je twee buitenspelers nodig die de kleine spits ondersteunen met korte afspeelmogelijkheden en slimme steekpassjes en is het dus beter om met een opkomende vleugelspeler te spelen die voor de voorzetten zorgt. Met een linkspoot op links is die noodzaak niet zo hoog, dus kun je een defensievere vleugelverdediger opstellen die af en toe er overheen komt, maar vooral vanuit de zone van de buitenste middenvelder te vinden is. Vanuit die positie kan de vleugelverdediger niet alleen de defensieve balans bewaren, maar ook van invloed zijn in de combinatie en/of de opbouw van achteruit door als een extra middenvelder te fungeren in plaats van een ‘hoge back’. 

Droomtransfers

Voor dat voetbal is Daley Sinkgraven (Bayer Leverkusen) uitermate geschikt. Dat komt niet omdat het een typische verdediger is zoals Hendrikx, over enorm veel explosiviteit, snelheid en techniek beschikt zoals Malacia of Maatsen, maar omdat de 27-jarige linkspoot compleet genoeg is om de belangrijkste taken van de back in het Slot-voetbal te kunnen uitvoeren. Welke variant de trainer van Feyenoord kiest, maakt met Sinkgraven in het elftal niets uit. De back kan over de rechtsbenige linksbuiten heen gaan in de aanval en op het moment dat er een linkspoot voor hem staat, heeft de voormalig middenvelder genoeg overzicht en meer dan voldoende techniek om zich in de kleine ruimte voort te bewegen en ervoor te zorgen dat de bal bij de juiste speler terecht komt. 


Dat leidt tot een potentieel droomscenario voor de Rotterdammers. Niet alleen Zirkzee ligt tot 2023 vast. Dat geldt ook voor Sinkgraven. Daardoor zijn dit soort kwaliteitsspelers voor een zachte prijs op te halen en is de kans dat je beide transfersommen met één doorverkoop hebt terugverdient in het geval van Zirkzee vergelijkbaar met de potentie van Brian Brobbey. Dat Ajax in Nederland, naast Bologna uit de Serie A, de belangrijkste kandidaat voor Zirkzee lijkt te zijn, is het grote voordeel voor de Rotterdammers. 

Op basis van de huidige selectie én de voorkeuren van Slot lijkt een basisplaats bij Feyenoord een garantie voor Zirkzee. Dat niet alleen: Zirkzee is de Brobbey van Feyenoord. De speler die de club verliet voor een avontuur in de Bundesliga-top en uiteindelijk terugkeert naar de plek die deze overstap in eerste instantie faciliteerde. Dat Zirkzee goedkoper is dan de (waarschijnlijk) toekomstige spits van Ajax en zowel met zijn spelersprofiel als zijn ambities beter in De Kuip dan de Johan Cruijff ArenA past, zorgt voor een droomscenario voor Feyenoord. Als het dan óók nog een speler voor de linkerflank kan halen die de spits door de lucht én over de grond kan assisteren, kan Feyenoord volgend seizoen al op zoek naar de vervanging voor de volgende miljoenentransfer.

TIP: Wint Feyenoord de Eredivisie? Dan win jij 9x je inzet!

Waar ligt de toekomst van Zirkzee?

  • Bij Feyenoord
  • Bij Ajax
  • Bij PSV
  • Bij buitenlandse club
  • Bij Bayern
1547+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie