Sneijder en Robben geven De Jong laatste zet

Foto: Sneijder en Robben geven De Jong laatste zet

Frenkie de Jong lijkt bezig aan zijn laatste weken als speler van FC Barcelona. De Nederlandse middenvelder wil bij de Catalanen blijven, maar het wordt de stermiddenvelder van Oranje steeds moeilijker gemaakt om daad bij woord te voegen. Joan Laporta heeft de grote trucdoos inmiddels opengegooid en maakt gebruik van technieken die concullega Florentino Pérez gebruikte om de Nederlandse enclave bij Real Madrid te onthoofden. 

Frenkie de Jong wil niet weg bij FC Barcelona, maar kan eigenlijk ook niet blijven. Voor een voorzitter die tijdens de verkiezingen het financiële management van zijn voorganger stevig onderuit haalde, heeft Joan Laporta de club aardig in de nesten gewerkt inzake de Nederlandse middenvelder. De Jong tekende twee jaar geleden een nieuw contract bij FC Barcelona om de club te helpen met de financiële problemen. Dat salaris zou op een later moment terugbetaald worden en het honorarium van de Nederlandse middenvelder gaat elk seizoen stapsgewijs omhoog. Daardoor behoort De Jong met een jaarsalaris van zo’n zestien miljoen niet alleen tot de topverdieners in het Camp Nou-stadion. Onze landgenoot is zo’n negentien miljoen euro aan achterstallig salaris ook een schuldeiser van de club. 

Frenkie de Jong

Tel je dat bij elkaar op, dan tikt De Jong tot aan 2026 een geschatte 83 miljoen euro (!) binnen bij de Catalanen. Dat is sowieso al een megabedrag. Helemaal als je de volgende (in Nederland) onpopulaire redenatie maakt en tot de conclusie komt dat FC Barcelona misschien wel de droomclub van Frenkie de Jong is, maar dat Frenkie de Jong al jaren verre van de droomspeler voor Barça blijkt te zijn – en da’s toch vrij handig op het moment dat je deze speler een topsalaris uitkeert. Dat een type De Jong uitstekend binnen het Barcelona-model past, bestaat ook binnen de muren van het Camp Nou-stadion geen twijfel over. Vooral de keuzes die trainer Xavi Hernandez maakt, vragen echter om een andere type. Helemaal als (enige) verdedigende middenvelder. 

Dat de clubleiding en alle trainers voor Xavi, inclusief Ronald Koeman, het niet aandurfde om de Nederlander ook als enige zes te laten spelen, is de basis van het verschil van inzicht tussen De Jong vanuit Nederlands perspectief en de Frenkie die ze in Catalonië zien. De Nederlander is met zijn spelersprofiel met vrijwel niemand te vergelijken in het internationale topvoetbal. Dat was de reden dat hij bij FC Barcelona eindigde en dat is ook de reden dat elke trainer het geen goed idee vond om De Jong als enige nummer zes op te stellen. 


Daar stond Sergio Busquets, daar staat Sergio Busquets en zo lang de 33-jarige verdedigende middenvelder onder contract staat bij de enige club die hij als voetballer diende, blijft Sergio Busquets ook dé nummer zes van de Catalanen. De belangrijkste taak van Frenkie is dartelen met de bal aan de voet, het strooien met passjes en het openbreken van de defensie. 

De afgelopen seizoenen moest De Jong er bij Barcelona vooral voor zorgen dat hij zonder bal zich goed positioneerde en over de handelingssnelheid en passprecisie beschikte om vanuit de drukte de bal (in één keer) door te spelen naar een diepgaande/-staande teamgenoot. De taak van de verdedigende middenvelder van Barcelona is niet alleen de defensie potdicht houden door te anticiperen op situaties en persoonlijke duels uitvechten. Het is vooral een héél sobere rol als je het vergelijkt met de centrale middenvelders bij Barcelona. En ja: Frenkie in een sobere rol is als Mark van Bommel die na een solo vanaf de middellijn de bal in de touwen werkt. 

Joan Laporta en Florentino Pérez 

Dat De Jong toch in deze situatie beland, komt door de structuur van de Spaanse topvoetbalclub. In de La Liga-top zien voorzitters van voetbalclubs zichzelf soms als één van de sterspelers. Dat heeft voor de club soms nadelige gevolgen – kijk maar naar de financiële ellende die Josep Maria Bartomeu de club bezorgde – maar dat is voor spelers niet anders. Bij Real Madrid maakten Wesley Sneijder en Arjen Robben dat mee. De twee Nederlanders waren, samen met Rafael van der Vaart, Ruud van Nistelrooy, Klaas Jan Huntelaar en in mindere mate Royston Drenthe, door voorzitter Vicente Calderon naar het Estadio Bernabeu gehaald. Toen Florentino Pérez de verkiezingen won, waren de aankopen van de vorige voorzitter ook de eersten die het veld moesten ruimen zodat Galactico’s zoals Cristiano Ronaldo en Kaka naar Madrid konden komen. 


Sneijder en Robben hoefde niet weg van de trainer, maar moesten alsnog vertrekken. Pérez haalde alles uit de kast om het verblijf in Madrid zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de spelers. Ze mochten niet meer met de groep trainen, deden eigenlijk alleen maar loopoefeningen en kwamen zo nauwelijks aan voetballen toe en kozen uiteindelijk eieren voor hun geld met transfers naar Internazionale (Sneijder) en FC Bayern München (Robben). Met de wijsheid van nu kun je stellen dat dit de beste keuzes waren uit hun carrière: succesvoller dan in Milaan en Beieren waren onze landgenoten nergens. Dat ook Real Madrid aan de hand van Ronaldo grote prijzen in de wacht sleepte, onderstreept óók het succes van het afbreken van de Hollandse enclave in Madrid. De voorkeur van de voorzitter, en bij Barcelona ook van de trainer, is bij De Jong ook het belangrijkste argument waarom hij voor een vertrek bij zijn droomclub zou moeten kiezen. 

Voorzitters zoals Pérez en Laporta deinzen er voor een nachtmerrie samen te stellen voor overbodige of ongeschikte spelers. Zet je de Oranje-bril af, dan lopen er inderdaad veel geschiktere centrale middenvelders dan De Jong rond. Bernardo Silva (Manchester City) zou de voorkeur genieten boven de Nederlander en transfersom die United overmaakt (65 miljoen euro vast, 20 miljoen variabel) zorgt ervoor dat de komst van de Portugese middenvelder mogelijk gemaakt kan worden. Dat Barcelona De Jong nog bijna twintig miljoen euro verschuldigd is, lijkt de laatste strohalm waar de middenvelder met zijn huidige contract tot minimaal 2026 bij Barcelona speelt. Als De Jong individueel moet trainen en geen minuten mag maken, schieten de Catalanen zichzelf ook in de voet. Dan wordt De Jong minder waard en wordt het bedrag dat Barcelona moet bijleggen op de transfer (en achterstallig salaris) relatief gezien groter. 

Wesley Sneijder en Arjen Robben

Op basis van de huidige deal met United verdient Barcelona immers niets aan De Jong. De hoogte van de transfersom (85 miljoen euro) is vergelijkbaar met het mega-bedrag dat Ajax ontving (86 miljoen euro). Aangezien twintig miljoen euro voor Frenkie is (net zoveel als de bonussen van de deal), houdt Barcelona op basis van alléén de transfersom een rekening van twintig miljoen euro over – los van de miljoenen euro’s die De Jong de afgelopen drie seizoenen wél kreeg. Dat Barcelona tot aan 2026 minimaal 64 miljoen euro uitspaart aan salariskosten, lijkt daarmee de grote winst die de club wil boeken.


Dat Laporta met zijn houding zegt ‘je kunt je droomclub het beste helpen door te vertrekken’ is niet eens de belangrijkste reden waarom De Jong moet maken dat hij wegkomt uit het Camp Nou-stadion. In de drie jaar dat De Jong zich nu Barcelona-speler mag noemen, bloeide hij op in het shirt van het Nederlands elftal. Dat de international alléén in Nederland als voetballende verdedigende middenvelder werd gezien de afgelopen jaren, ligt óók aan zijn keuze voor FC Barcelona. Het mythische tikkie-takka-voetbal ziet er vanaf de tribune en televisie oogstrelend uit: als je niet tot de sierpaarden behoort, moet je in dat systeem wel twee keer zo hard werken. 

De belangrijkste verandering van de overstap van Sneijder en Robben is er ook één die voor Frenkie in het verschiet ligt. In plaats van een dienende kracht wordt De Jong het epicentrum van het Manchester United-voetbal. Net zoals Sneijder onder José Mourinho van Internazionale weer een prijswinnend elftal maakte en al die keren dat Robben vanaf de rechterflank naar binnen zoefde om een onschatbare waarde te hebben aan Bayerns dominantie op de Duitse en Europese velden. Dat voor De Jong een vergelijkbaar pad bij Manchester United in het verschiet ligt en De Jong met Erik ten Hag een trainer krijgt die weet hoe hij hem moet gebruiken, maakt alleen het weer in Manchester een stuk minder aantrekkelijk dan in Barcelona. Want ja, spelen voor een droomclub is voor weinig Nederlanders weggelegd. Een Europese topclub naar de grootste prijzen leiden, dat lukte er nóg minder.

TIP: Wedden op Serie A, Premier League én La Liga-wedstrijden doe je natuurlijk bij Circus!

Wat is de beste optie voor De Jong?

  • Zonder lager salaris blijven
  • Met lager salaris blijven
  • Transfer naar Manchester United
  • Transfer naar andere club
905+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:52
3+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
5+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
5+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
70+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
24+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
27+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
363+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
145+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
63+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
107+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
46+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
412+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
24+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
3337+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
180+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
08:55
324+
‘Mislintat-alarmbellen gaan af bij Ajax’
08:40
400+
‘Ajax streept volgende kandidaat door’
08:25
157+
‘Beker-opsteker voor Feyenoord’
08:10
209+
‘Van ‘t Schip weet nieuwe Ajax-rol’
23:44
269+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie