Van de Beek grote winnaar transfersaga Frenkie de Jong

Foto: Van de Beek grote winnaar transfersaga Frenkie de Jong

Erik ten Hag heeft zijn vuurdoop als trainer van Manchester United achter de rug. In Bangkok werd er met 4-0 gewonnen van aartsrivaal Liverpool. De Nederlandse trainer had in het oefenduel geen basisplaatsen voor Donny van de Beek en zomeraanwinst Malacia. Onze landgenoten kwamen wel binnen de lijnen, maar vooral Van de Beek kreeg het er van langs. De Nederlandse middenvelder is misschien wel de speler die het meest naar Frenkie de Jong smacht

De aanstelling van Erik ten Hag heeft Donny van de Beek nog geen basisplaats opgeleverd. Het heeft wel een nieuwe wind doen waaien bij Manchester United. Onder andere Luke Shaw, Harry Maguire en Fred lieten zich al positief uit over de methodieken en de tactische impuls die de aanstelling van de van Ajax, FC Utreht, Bayern München II en Go Ahead Eagles. Het vloeiende combinatievoetbal was er natuurlijk nog niet, maar dat United in Bangkok meerdere keren wist te profiteren van een fout van de tegenstander omdat het de al vroeg opvoerde, laat de eerste contouren van het Ten Hag-voetbal binnen het spel van Manchester United. De belangrijkste transfers moeten echter nog komen en Frenkie de Jong, die moet worden losgeweekt bij FC Barcelona, is daar een belangrijk onderdeel van. Onmisbaar bijna. Maar dat geldt ook voor die andere Nederlander op het toekomstige middenveld van United. 

Donny van de Beek

Van het superkwartet dat het fundament legde van het Europese succes van Ajax (Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Hakim Ziyech) kun je het avontuur buiten de Johan Cruijff ArenA geen onverdeeld succes noemen. De Ligt en De Jong spelen vrijwel alles bij Juventus en Barcelona, maar de prijzen blijven uit. Ziyech heeft na het ontslag van Frank Lampard, de trainer die hem haalde, in Thomas Tuchel een trainer die liever andere types op de flanken of het aanvallend middenveld heeft. Van de Beek kwam er van het kwartet sportief het slechtste vanaf. De middenvelder werd als een groot talent binnengehaald door Ole Gunnar Solskjaer, maar de Noorse manager koos over het algemeen voor andere spelers. Zijn opvolger Ralf Rangnick koos ook niet voor onze landgenoot, die op huurbasis van Everton. 


In Liverpool miste Van de Beek een groot deel van de wedstrijden door een bovenbeenblessure. De Nederlander kwam zodoende in zeven wedstrijd in actie voor The Toffees, die voor het hoogste niveau behouden werden. De impact die Van de Beek had, viel opnieuw tegen. De aanstelling van Ten Hag bij United zorgde ervoor dat er nieuwe hoop gloorde voor de Oranje-international, die zichzelf wil terug knokken in het Nederlands elftal voor het WK in Qatar. Dat lijkt dit seizoen in dienst van Manchester United te moeten gebeuren, al wees de eerste wedstrijd onder Ten Hag naar de bekende United-weg voor Van de Beek.

De middenvelder is bijna té compleet als speler. Verdedigen, aanvallen, met de bal, zonder de bal: overal haalt Van de Beek een goede zes. Dat is ook zijn grootste probleem, helemaal bij een topclub zoals Manchester United: daar staan spelers wiens basisniveau minstens zo hoog is als die van Donny, maar voegen zij daar nog extra individuele kwaliteiten aan toe. Van de Beek is een speler die als geen ander kan profiteren van de ruimte die dat op het middenveld laat, maar daarvoor heeft onze landgenoot wel de hulp nodig van zijn trainer – en niet alleen door hem op het wedstrijdformulier te zetten.

Frenkie de Jong

De transfer van Frenkie de Jong heeft nog steeds een aantal haken en ogen. Transferspecialist Fabrizio Romano legde uit dat er een akkoord is over de transfersom (85 miljoen euro), maar er op dit moment nog onderhandelt wordt over de manier waarop de transfersom in bonussen/variabelen, ter waarde van twintig miljoen euro, zal worden betaald. Daarna komt de grootste uitdaging voor United: De Jong overtuigen zijn geliefde FC Barcelona te verlaten. Dat voorzitter Joan Laporta de afgelopen weken de druk opvoerde door te eisen dat De Jong akkoord moet gaan met een salarisverlaging om in het Camp Nou-stadion te mogen blijven, is mooi voor de bühne en goed voor de onderhandelingspositie van Barcelona. Aangezien De Jong een doorlopend contract tot 2026 heeft bij de Catalanen, is de Nederlander nergens tot verplicht. Barcelona kan het spel hard spelen en De Jong op de tribune of het tweede elftal zetten, maar dat lijkt eerder richting kapitaalvernietiging dan kostenvermindering te gaan. 


Alles zal dus afhangen van een gesprek tussen De Jong en Ten Hag. Of er al een gesprek geweest zou zijn tussen de twee hoofdrolspelers, daar zijn verschillende verhalen over. Dat Ten Hag de middenvelder van FC Barcelona kan overtuigen door hem een vergelijkbare rol voor te schotelen als de 25-jarige middenvelder in het verleden bij Ajax vertolkte terwijl FC Barcelona onder Xavi met een ‘sobere’ verdedigende middenvelder (Sergio Busquets/Franck Kessié/Nico) speelt, hoeft niet het belangrijkste argument te zijn dat Ten Hag kan gebruiken. De Manchester United-trainer, die binnenkort ook Christan Eriksen hoopt te verwelkomen bij United, hoeft eigenlijk niet veel te zeggen tegen Frenkie. 

 “Weet je nog toen je met Donny en Lasse (Schöne, red.) bij Ajax op het middenveld speelde? Dat was lekker, hè, hè, hè. Nu is Lasse niet los te weken uit De Gofferd. We hebben Bruno (Fernandes), die kan ook wel ballen en heeft bovendien geen draaicirkel van een Deense Dog. Gaan die combinaties nog makkelijker, kan jij weer lekker dartelen over dat veld en laten we ze in Barcelona zien wat ze de deur uit proberen te werken. Bel anders even met Louis (van Gaal), misschien voor hem ook wel chill dat je bij ons in jouw Oranje-rol kunt voetballen.” 

Frenkie-alternatief

De Jong heeft geen verplichting om een nieuw contract te tekenen bij FC Barcelona. De Spaanse grootmacht doet zichzelf veel meer pijn om een grootverdiener bij de club géén speeltijd te geven. Mocht de situatie écht uit de klauwen lopen, dan wordt er in ieder geval nog een hoge transfersom voor de Nederlander betaald. Ook zonder de komst van De Jong kan de Frenkie-transfersaga ervoor zorgen dat Van de Beek de grote winnaar wordt. Ten Hag startte zijn middenveld met Fred (in de rol van Ryan Gravenberch) en Scott McTominay (in de rol van Edson Álvarez). Daarmee kopieerde de trainer eigenlijk zijn oplossing die hij bij Ajax bedacht nadat De Jong naar FC Barcelona vertrok – van één verdedigende middenvelder naar een blok van twee centrale middenvelders. 


Nu moet je als team wel héél secuur druk zetten als je met één verdedigende middenvelder wil spelen in de Premier League. Wat voor Ten Hag wel van belang is, is dat één van de twee middenvelders een diepgaande (loop)actie kan maken, sterk genoeg is om in de drukte op de been te blijven en de technische bagage te hebben om zich voetballend staande te houden in dergelijke situaties. Fred heeft (door zijn lengte en bouw) niet de diepgang die daarvoor nodig is, James Garner heeft pas één volledig seizoen in de Championship in de benen en toptalenten Hannibal Mejbri en Isak Hansen-Aaroen zullen moeten hopen op speelminuten aankomend seizoen. Dat Christan Eriksen als aanvallende middenvelder kan spelen en Fernandes daardoor vanuit de as met zijn passes kan strooien, zorgt buiten Van de Beek nog voor een De Jong-alternatief. 

Een type Van de Beek, die door zijn naast de technische voordelen met zijn spelersprofiel vooral door zijn anticipatievermogen als aanvallende middenvelder veel voorwaartse druk en diepgaande/hoog staande afspeelmogelijkheden biedt, kan ervoor zorgen dat de defensie van de tegenstander een keuze moet maken, en moet blijven maken, omdat Donny weer overal en nergens de ruimte vindt. Dat Ten Hag dan kiest voor een middenvelder met een defensieve focus (McTominay/Álvarez) is een bekend concept. Dat de Manchester United-trainer zo’n type niet nodig heeft met De Jong voor de defensie en dat een speler als Van de Beek in het verleden al goed rendeerde met zijn Ajax-maatje, zorgt er nu nog niet voor dat Donny in de basis stond bij Ten Hags eerste wedstrijd – dat zou de ‘hij kiest voor Ajax-spelers’ een nieuwe lading gegeven hebben. Voor het Ten Hag-voetbal is een Van de Beek bijna net zo onmisbaar als De Jong.

TIP: Wint United van Brighton? Dan win jij 1.54x je inzet!

Gaat Van de Beek doorbreken bij United?

  • Alleen als Frenkie de Jong komt
  • Alleen als Frenkie de Jong wegblijft
  • Nee
  • Ja
745+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

07:40
422+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1754+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
709+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
132+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
48+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
93+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
604+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
145+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
515+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
508+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
430+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
43+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
150+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
37+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
487+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
111+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
665+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
354+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
16+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie