Matthijs de Ligt staat voor ‘Ajax-transfer’

Foto: Matthijs de Ligt staat voor ‘Ajax-transfer’

Matthijs de Ligt werd een paar maanden geleden weer een belangrijk transfertarget van Europese topclubs. De verdediger was vorig seizoen ongelukkig bij Juventus en uitspraken van Mino Raiola leidden destijds tot veel geruchten over een zomerse overgang. Nu die zomerstop er is, staat De Ligt voor dezelfde keuze op het moment dat hij Ajax verliet. Dat wil echter niet zeggen dat de afgelopen seizoenen voor saus zijn geweest of dat hij deze zomer een transfer móét maken om zich verder te ontwikkelen. 

Matthijs de Ligt begon deze week ‘gewoon’ aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij Juventus. De oud-speler van Ajax werd de afgelopen weken, en eigenlijk maanden, in verband gebracht met een vertrek bij de Oude Dame. Vorig seizoen liepen de sportieve zaken niet zoals ze moesten in Turijn. Na een dramatische start van het seizoen, waar de Italiaanse grootmacht in de onderste regionen van de Serie A terug te vinden was. Nadat Massimiliano Allegri het stokje overnam van Andrea Pirlo werd er, mede door topaankopen zoals Dusan Vlahovic (Fiorentina), alsnog een vierde plek behaald en spelen De Ligt en Juventus aankomend jaar ‘gewoon’ in de Champions League. 

Matthijs de Ligt

Daardoor was de noodzaak voor een zomerse transfer al minder groot voor De Ligt. De Nederlandse verdediger gaf eerder nog aan inderdaad zijn opties te bekijken, maar leek bij de laatste interlands van Oranje weer helemaal happy bij Juventus. Er worden zelfs gesprekken gevoerd over een langer verblijf in Turijn. Het huidige contract van de Nederlander loopt tot 2024 en is nog steeds het contract dat De Ligt tekende op het moment dat hij van Ajax naar Juventus overstapte. Dat maakte de verdediger al één van de best betaalde spelers van de competitie, maar er zit nog meer in het vat voor De Ligt. 


In juni van dit jaar vertelde De Ligt aan de NOS dat er gesprekken gevoerd werden, maar dat er nog geen beslissing genomen was. De reden van het uitblijven van de handtekening onder een nieuw contract hoefde zich ook niet te laten raden. De Ligt is niet blij met de sportieve prestaties van Juventus, dat de afgelopen twee seizoenen als vierde eindigde in de Serie A. Met andere woorden: de keuze van Juventus om Andrea Pirlo voor de groep te zetten, heeft desastreuze gevolgen gehad voor de manier waarop De Ligt naar zijn Juventus-tijd kijkt. De 22-jarige verdediger speelde tot nu toe evenveel wedstrijden voor Juventus als Ajax (117) en met één kampioenschap (19/20), één bekeroverwinning (20/21) en de Super Cup (20/21) vallen de sportieve successen echter tegen. Dat lijkt ook de belangrijkste reden te zijn voor De Ligt om verder te kijken dan alléén Juventus. 

Het rijtje clubs dat de Nederlander zou willen aantrekken, wordt ook steeds groter. Chelsea, Manchester City, Manchester United, FC Barcelona en vooral FC Bayern München worden de laatste weken aan de verdediger gelinkt. Dat Juventus zeker niet kansloos is, ligt voor een deel aan de transferactiviteiten van de club. Met het aantrekken van Vlahovic in de winter en de transfervrije versterking van Paul Pogba (Manchester United) en Angel di Maria (Paris Saint-Germain) bouwt Juventus weer aan een nieuw kampioenselftal. Helemaal met het vertrek van Georgio Chiellini (naar Los Angeles FC, red.) en het naderende voetbalpensioen of de laatste transfer van Leonardo Benucci (35 jaar) in het achterhoofd, ziet Juventus de Nederlandse verdediger als dé sterkhouder van de laatste linie. 

Juventus, Bayern München en Chelsea

De voorwaarden voor een transfer van De Ligt lijkt duidelijk. Financieel kan hij er (waarschijnlijk) bij Juventus al op vooruit gaan, dus daar zal een kopende club de winst niet halen. Daar zorgt het sportieve plaatje voor. Dat De Ligt zijn onvrede vooral komt door de tegenvallende prestaties, en dus het uitblijven van prijzen, maakt een transfer naar FC Barcelona of Manchester United bij voorbaat al uitgesloten. De Spaanse en Engelse grootmacht teren qua reputatie vooral op het verleden. Xavi Hernandez en Erik ten Hag hebben de opdracht gekregen om de club opnieuw richting de vaderlandse en Europese top te leiden. Dat ze daar spelers als De Ligt bij kunnen gebruiken, heeft geen verdere uitleg nodig. Dan lijkt De Ligt, onder andere door het ontbreken van Champions League-voetbal (Manchester United) en de gevolgen van de beperkte financiële situatie (FC Barcelona), beter bij Juventus te kunnen blijven. 


In dat opzicht zijn Chelsea, Manchester City en Bayern München voor de hand liggende opties. De Londenaren hebben het grote voordeel dat het, net als Oranje, over het algemeen met drie centrale verdedigers speelt en er ook weer aanspraak gedaan wordt op het voetballende vermogen van De Ligt. Dat is al helemaal het geval als hij voor Bayern München tekent, iets wat volgens de media het meest waarschijnlijk is. De Duitsers zoeken een opvolger voor Nicolas Süle (naar Borussia Dortmund, red.) en onder andere Rafael van der Vaart en oud-Duits international Lothar Matthäus lieten zich al positief uit over een transfer naar het zuiden van Duitsland. Bijkomend voordeel in de concurrentiestrijd met Chelsea is dat Bayern op dit moment alléén De Ligt lijkt te targetten voor de centrale verdediging, terwijl Sevilla-verdediger Jules Koundé al veel langer in beeld is om naar Stamford Bridge te vertrekken. 

Dat Juventus een aantal grote vissen in huis haalde, volgend jaar ‘gewoon’ Champions League-voetbal speelt en weer een serieuze gooi wil doen naar de Scudetto (Italiaans landkampioenschap, red.) spreken in het voordeel van de huidige broodheer van De Ligt. De Nederlander had een trage start in Turijn, maar groeide na een half jaar uit tot een onbetwiste basisspeler. De fans van de Italiaanse grootmacht zongen de Nederlander voor de eerste training toe en vroegen hem massaal om zijn huidige werkgever trouw te blijven. Hoewel Juventus op basis van de sportieve prestaties van de afgelopen seizoenen en financiële mogelijkheden het moet afleggen tegen Chelsea en Bayern München, heeft De Oude Dame een belangrijke troef achter de hand. 

Nederlands elftal

De tegenvallende prestaties van Juventus hebben ook zijn uitwerking gehad op de geschatte transferwaarde van De Ligt. Sterker nog: deze is eigenlijk nog niet verbetert sinds de Nederlander in Italië tekende. Destijds had De Ligt een geschatte marktwaarde van 75 miljoen euro, tien euro minder dan de afkoopsom die Juventus betaalde. In de drie jaar die De Ligt nu in de Serie A speelt, is deze marktwaarde gedaald tot een dieptepunt van 65 miljoen euro (december 2021). Het sterke halfjaar van Juventus en De Ligt zorgde ervoor dat zijn waarde aan het begin van deze transferperiode op 75 miljoen euro wordt geschat. 


Het WK in Qatar, dat aan het einde van dit kalenderjaar op het programma staat, kan daar in ieder geval voor Juventus uitkomst voor bieden. Dat de Italianen in een vergelijkbaar systeem spelen als Oranje, De Ligt in Turijn zeker is van een basisplaats en dat dit zijn speelkansen op het WK vergroot, spreekt in het voordeel van de Oude Dame. Dat daar een lagere ontsnappingsclausule in het contract, nu naar verluidt tussen de 120 en 150 miljoen euro, lijkt een zekerheid. Dat lijkt een beperking voor Juventus. Aan de andere kant garandeert de club op die manier wel dat het, mits er een tussentijdse transfer volgt, dat de investering dat het deed om De Ligt naar Turijn te halen in ieder geval wordt evenaart. 

Daarmee staat De Ligt eigenlijk voor dezelfde keuze als bij zijn transfer naar Ajax. Hij kan opnieuw kiezen voor de grote uitdaging bij Bayern München of Chelsea. Overstappen naar een club waar je moet concurreren om de speeltijd in het jaar van een WK – en de verdedigende opties van bondscoach Van Gaal – lijkt echter niet de meest ideale optie. Dat er bij Bayern München een vacature vrij is, komt natuurlijk als geroepen voor De Ligt. Wil de 22-jarige Nederlander zekerheid van speelminuten, maakt hij opnieuw de keuze voor Juventus, dat opnieuw de gulden middenweg lijkt te zijn tussen de teams in opbouw (Barcelona/United) en de absolute top (Bayern/Chelsea) waar Juventus graag bij wil horen.

Waar speelt De Ligt na 1 september?

  • Bij Juventus
  • Bij Bayern München
  • Bij Chelsea
  • Bij FC Barcelona
  • Bij Manchester United
  • Bij andere club
1236+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie