‘Politiek bezorgt betaald voetbal nieuwe klap’

Foto: ‘Politiek bezorgt betaald voetbal nieuwe klap’

Er dreigt een gigantische financiële strop voor het betaald voetbal, waaronder voor de traditionele topdrie. De politiek dreigt de commerciële deals met de gokindustrie een halt toe te roepen en dat zou slecht nieuws betekenen voor veel clubs. 

In oktober 2021 werd de online kansspelmarkt eindelijk opengesteld. “En zo stroomde het geld binnen”, zo schrijft Voetbal International. “PSV, Feyenoord en acht andere Eredivisie-clubs verbonden zich aan Toto, FC Volendam, Vitesse en Fortuna Sittard sloten deals met BetCity, terwijl AZ en Ajax zich deze zomer nog verbonden aan Kansino en Unibet. Dan heb je nog de Jack’s League (Tweede Divisie) en de boardingdeal, waardoor in elk stadion bet365 voorbij komt tussen de verzekeraars, grasverkopers en bouwmarkten. Wat dit alles het Nederlandse voetbal oplevert: zeker twintig tot dertig miljoen euro per jaar.”

VI wijst erop dat deze ‘nieuwe en lucratieve sponsortak’ nu al vijf tot acht procent van de voetbaleconomie vormt, maar in razend tempo dreigt deze geldkraan ook weer dichtgedraaid te worden. Het medium weet: “De reden: het verbod op goksponsoring, dat eind vorige week is aangekondigd in de Tweede Kamer en per 2025 wordt bekrachtigd. Clubs hebben dit door de minister van sport aangemoedigde verbod niet zien aankomen toen de markt nog geen jaar geleden openging. Integendeel. Ze rekenden zich juist rijk.”

Niet vervangbaar

Consultant Eric Konings stelt dat ‘in feite een hele kamer in je sponsorhuis’ wegvalt. “Clubs kunnen deze deals ook niet vervangen. Dat is zo bij een hoofdsponsor op het shirt, maar dit waren nieuwe partnerships, zoals clubs die ook al hadden voor verzekeraars en energiebedrijven.” De frustratie is dan ook groot bij de clubs, die een gezamenlijk statement naar buiten zullen brengen. Ook een gang naar de Europese Commissie dreigt.

Voor de ene club is de financiële klap groter dan de andere club, maar de schade zal fors zijn. De KNVB spreekt van ‘zeer vergaande financiële gevolgen’: “De effecten van de coronacrisis zijn nog steeds voelbaar in het betaald voetbal door het gemis van publiek in de stadions. Dit verbod raakt de bedrijfsvoering opnieuw. De sector gaat daarom nu eerst goed kijken naar het voorstel van het kabinet. Clubs, leagues en sportorganisaties komen op korte termijn met een gezamenlijke reactie in de vorm van een sectorplan. Dat we zullen bespreken met de Tweede Kamer en kabinet.”

TIP: Wedden op de Eredivisie? Waag je gok via Circus en pak €250 bonus!

Moet de politiek dit voorgenomen besluit intrekken?

  • Ja
  • Nee
166+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:23
0+
‘Almere City onthult Maduro-standpunt’
20:13
19+
‘Keiharde Vandaag Inside-clash’
20:00
19+
Slot waarschuwt Feyenoord: “Dat zegt veel”
19:45
45+
Ajax onthult: “We willen een ervaren manager”
19:34
66+
‘Aanbieding voor Hirving Lozano’
19:22
264+
‘Santiago Giménez neemt transferbesluit’
19:10
203+
‘Ajax heeft groot nieuws voor Brobbey’
19:00
29+
Nieuwe club Geertruida, Taylor naar EK en Eindhoven de BESTE! | Twee Viertje met Aad #79
18:48
85+
Dost absent bij bekerfinale NEC: ‘Hij heeft er niet zoveel zin in’
18:33
78+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
115+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
141+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
7+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
129+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
714+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
715+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
31+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
88+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
30+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1185+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie