Oranje Leeuwinnen beginnen met 1-1 gelijkspel

Het Nederlands elftal voor vrouwen is het Europees kampioenschap begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Zweden. In het Engelse Sheffield werd het 0-1 voor de tegenstander in de eerste helft, maar na rust rechtten de Oranje Leeuwinnen de ruggen.

De Oranje Leeuwinnen begonnen best aardig aan hun openingswedstrijd op het vrouwen-EK. Althans, de Nederlandse dames waren rustig aan de bal en speelden die geduldig rond. Al werden er ook geen grote kansen gecreëerd. De Zweden speelden echter een beetje opgejaagd en onnauwkeurig.

Na een tiental minuten spelen was het eventjes schrikken toen Sari van Veenendaal en Stefanie van der Gragt hard met elkaar in aanraking kwamen. Het tweetal had verzorging nodig, maar vervolgde de strijd aanvankelijk wel. Van Veenendaal moest zich even later echter toch laten vervangen, wat voor de nodige emoties zorgde, en FC Twente-keepster Daphne van Domselaar (pas 22 jaar oud) kwam in de ploeg.

De goalie van de Scandinaviërs, Hedvig Lindahl, werd als eerste aan het werk gezet door Jill Roord, maar aan de andere kant van het veld werd er een doelpunt gescoord: Jonna Andersson maakte er 0-1 van na geklungel aan de linkerkant van de Leeuwinnen, waarbij vooral Aniek Nouwen iets te verwijten viel. Ook de ‘schuldige’ aan het Zweedse doelpunt viel vervolgens uit, de tweede afvaller, na Van Veenendaal.

Snelle 1-1

In de tweede helft schoot Oranje uit de startblokken. Er werd gelijk druk gezet op de Zweedse defensie én er werd ook nog eens gescoord, het was Roord die voor de 1-1 tekende. Na de gelijkmaker kregen de Leeuwinnen een aantal kansjes, bijvoorbeeld via Vivianne Miedema, maar die werden niet benut. Wél had Nederland het betere van het spel, al was het bij tijd en wijle oppassen geblazen voor de counters van de tegenstander.

Uiteindelijk bloedde het duel in Sheffield toch wel een klein beetje dood. Er waren geen levensgrote kansen meer en er werden ook geen goals meer gemaakt. Een gelijkspel dus voor de Oranje-dames om het EK mee te beginnen.

Scoreverloop: 0-1 (36′) J. Andersson, 1-1 (52′) J. Roord

TIP: Verdien 3.50 keer je inleg als Noorwegen groep A wint op het vrouwen-EK!