Megatransfer PSV voorkomt Van Ginkel-probleem

Foto: Megatransfer PSV voorkomt Van Ginkel-probleem

De terugkeer van Marco van Ginkel bij PSV wordt met de transferperiode pijnlijker. De middenvelder maakte na een aantal verhuurperiodes vorig voetbaljaar de definitieve overstap naar het Phillips Stadion. De Nederlander begon als aanvoerder van de ploeg. Die band raakte de oud-speler van Chelsea, AC Milan en Vitesse niet kwijt. Zijn basisplaats wel. Ook voor het nieuwe seizoen lijken speelminuten spaarzaam te worden voor de 29-jarige middenvelder. 

Marco van Ginkel werd door PSV vorig seizoen definitief overgenomen van Chelsea, maar de middenvelder die vanaf 2010 doorbrak in het Nederlandse voetbal, hebben we vorig seizoen niet gezien. De Nederlander kwam vorig seizoen drieëntwintig keer in actie in de Eredivisie, maar maakte de negentig minuten onder Roger Schmidt maar één keer vol. In totaal mocht Van Ginkel 38 wedstrijden voor PSV bijschrijven afgelopen seizoen, maar gevoelsmatig heeft de aanvoerder (veel) minder impact gehad dan in de eerste jaren in Eindhoven. Met Ruud van Nistelrooy als nieuwe trainer en spelers zoals Xavi Simons en Guus Til als zomeraanwinsten, wordt het perspectief van de middenvelder niet beter. 

PSV en Marco van Ginkel

Soms moet je YouTube erbij halen om de échte Van Ginkel weer op het netvlies te krijgen. Die eerste drie jaar in de Eredivisie, in het shirt van Vitesse en samen met latere PSV-teamgenoot Davy Pröpper op het middenveld, begon Van Ginkel aan een veelbelovende voetbalcarrière. Dynamischer krijg je een dynamische middenvelder bijna niet. Van Ginkel heeft de techniek van een Nederlander, het loopvermogen van een Afrikaan en een postuur van een Engelse middenmootmiddenvelder. Die mix bleek uiterst effectief in de eerste drie jaar bij Vitesse. In totaal speelde Van Ginkel 111 wedstrijden voordat de talentvolle middenvelder onhoudbaar werd voor de Arnhemmers. Destijds was Ajax een belangrijke gegadigde, maar transfereerde Van Ginkel uiteindelijk naar Chelsea. 

Spelen deed Van Ginkel ‘maar’ vier keer voor het eerste elftal van de Londenaren. Dat de Nederlander vlak na zijn transfer zijn kruisband afscheurde en maandenlang buitenspel stond, zorgde voor een valse start op Stamford Bridge. Eenmaal weer fit werden verhuurperiodes bij AC Milan en Stoke City niet de successen die Van Ginkel hoopte. De 29-jarige middenvelder kwam pas in het shirt van PSV weer in de buurt van de Van Ginkel die schitterde in het Gelredome. Net als bij Chelsea en AC Milan zorgden lichamelijke kwetsuren, vooral een slepende knieblessure die hem tussen 2018 en 2021 buitenspel hield, ervoor dat Van Ginkel lang niet alle wedstrijden in actie kwam. 

De rentree van de middenvelder was bewonderingswaardig. Ook Roger Schmidt koos in eerste instantie niet (meer) voor een wedstrijdfitte Van Ginkel op zijn middenveld. Dat de plek van de dynamische middenvelder van voorheen niet meer bestond onder de Duitse oefenmeester, moest Van Ginkel de afgelopen twee seizoenen ook een voetbal spelen waar hij eigenlijk niet voor gemaakt is. In die zin is het voetbal dat Ruud van Nistelrooy voor ogen heeft een stuk geschikter voor een speler zoals Van Ginkel, maar dat geldt voor meerdere middenvelders in de PSV-selectie. Dat zorgt ervoor dat het ook los van de komst van Xavi Simons en Guus Til strijden om speelminuten wordt. 

Ruud van Nistelrooy

Voor trainer Van Nistelrooy is dat natuurlijk louter positief. Toch is het nog wel de vraag uit welke pionnen de beginnend hoofdtrainer kan kiezen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Nederlander voor hetzelfde recept op zijn middenveld gaat als de afgelopen twee seizoenen. Dat wil niet zeggen dat Van Nistelrooy niet voor dezelfde formatie (twee centrale middenvelders en één aanvallende middenvelder) kan kiezen. De invulling van de spelersrollen zullen minder ingericht zijn op extreme pressie-voetbal van Schmidt, naar verwachting aanvallender zijn dan de filosofie waarmee Philip Cocu de landskampioenschappen aaneen reeg en daardoor meer richting het voetbal dat Ajax onder Erik ten Hag en Feyenoord met Arne Slot als hoofdtrainer gaat. 

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Van Nistelrooy net als Schmidt met twee defensief ingestelde middenvelders gaat spelen. Ibrahim Sangaré ging steeds meer vooruit voetballen, maar de belangrijkste taak van de Ivoriaans international was ervoor zorgen dat er niemand door het centrum kwam. Zijn collega Erick Gutierrez had vrijwel dezelfde taak en nam de rol van ‘slot op de deur’ in het verloop van vorig seizoen over. Van Ginkel is in offensief opzicht qua spelinzicht en passingvermogen een stuk nuttiger dan Sangaré, waardoor het mogelijk is om het ‘originele’ middenveld van Schmidt in ere te herstellen. Dat Sangaré en Van Ginkel bij de Duitser geen goed duo waren, hoeft immers niet te betekenen dat Van Nistelrooy wél een manier vindt om de balans in het elftal te bewaren en ervoor te zorgen dat een speler vanuit het centrale middenveld diep kan gaan. 

In dat geval wordt Sangaré weer het slot op de deur. Daarmee veranderen ook de vereisten voor de andere twee middenvelders – of dit nu met de punt naar voren of naar achteren is. Wanneer je met twee naar binnen komende vleugelspelers speelt, een aanvallend ingestelde middenvelder ‘hoog’ hebt staan in de opbouw, heb je dan iets aan een speler die het liefste met de bal aan de voet naar vrijheden dribbelt en vanuit daar het spel verdeelt? Aangezien PSV in de Eredivisie weinig ruimte krijgt, is dat alleen in Europa écht van meerwaarde. Daar zijn de tegenstanders beter en krijg je als Nederlandse topclub meer ruimte om te voetballen. In de Eredivisie zijn die ruimtes veel kleiner omdat teams ervoor kiezen zich terug te trekken. Dan heb je ook andere type spelers nodig om toch door hechte defensie van de tegenstander te breken. 

PSV megatransfer

Als je iemand in de kleine ruimte nodig hebt, dan zijn Mauro Junior en Xavi Simons behendiger dan Van Ginkel. Heb je een mannetje nodig die het spel verdeelt? Altijd als eerste Joey Veerman aanspelen. Is er dan nog iemand die door de linies kan beuken als het moet? Met de komst van Til wel. Met Sangaré als belangrijkste slot op de deur, blijft er weinig perspectief over voor Van Ginkel. De Nederlander heeft nog een contract tot 2023, heeft een geschatte marktwaarde van 1,75 miljoen euro en is daardoor goedkoop op te halen en zou eventueel een stap terug kunnen zetten naar de Eredivisie-subtop of een (kleinere) competitie in het buitenland. 

Aan de andere kant heeft Van Nistelrooy er ook veel aan om Van Ginkel te behouden. De 29-jarige middenvelder is misschien niet goed genoeg (meer) voor een vaste plek bij de eerste elf. Van Ginkel kan wel op alle posities op het middenveld uit de voeten, is ondanks al zijn blessureleed het voetballen nog niet verleerd en brengt een karrevracht aan ervaring met zich mee waar talenten zich aan kunnen optrekken. Het feit dat Van Ginkel nog steeds Schmidts aanvoerder bleef, zegt ook wat over de positie van Van Ginkel in het teamproces in de kleedkamer en verder buiten de lijnen. 

Wil Van Ginkel nog écht kans maken op een basisplaats bij PSV, dan zal Sangaré zijn toptransfer moeten maken. Aangezien de Eindhovenaren er alles aan willen doen om de Ivoriaans international nog minimaal een jaar langer in dienst te houden, kan alleen een mega-bedrag verandering brengen in de werkgever van Sangaré. Maar ook met de oud-speler van Toulouse in de PSV-selectie kan Van Ginkel een nuttige kracht zijn volgend seizoen. Als hij de laatste jaren van zijn carrière wekelijks in actie komen, lijkt een transfer onvermijdelijk.

TIP: Pak drie keer je winst als PSV landskampioen wordt!

Waar moet Van Ginkel op rekenen aankomend seizoen?

  • Basisplek
  • Plek op tweede plan
  • Plek op derde plan
  • (Huur)transfer maken
886+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
36+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
92+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
32+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
14+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
347+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
44+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
181+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
357+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
162+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
380+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
111+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
90+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
426+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
239+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
203+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
555+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
58+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
95+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
38+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
109+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie