Ten Hag bewijst ongelijk Van Gaal

Foto: Ten Hag bewijst ongelijk Van Gaal

Erik ten Hag heeft zijn wittbroodsweken als trainer van Manchester United erop zitten. De Nederlandse hoofdcoach stond weer met die bekende, bedenkelijke blik het trainingsveld te observeren. Dat de club geen Champions League speelt, zorgt ervoor dat er maar moeilijk nieuwe spelers bijkomen, maar gelukkig heeft Ten Hag een bekende vijver om in te vissen. Daardoor hoeft United geen commerciële aankopen meer te doen. Het heeft straks een team voor commercieel voetbal. 

Erik ten Hag kreeg van alle kanten advies toen Manchester United op de stoep stond voor de toenmalig trainer van Ajax. De Tukker werd na het ontslag van Ole Gunnar Solskjaer al in verband gebracht met een overstap naar Old Trafford, maar een tussentijds vertrek bij Ajax zag de hoofdtrainer niet zitten. Na het behalen van de landstitel kwam er dan toch naar buiten dat de Nederlander volgend voetbaljaar op de hoofdtrainersstoel van één van de grootste voetbalclubs ter wereld zit. Zijn opdracht is duidelijk: de wederopbouw van Manchester United, dat sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson (2013, red.) geen landskampioen meer werd, eindelijk van de grond krijgen. 

Erik ten Hag

Ferguson had liefst 1321 wedstrijden de leiding over The Red Devils. De Schotse manager maakte zich legendarisch door de karrenvracht aan prijzen die er onder zijn leiding in de prijzenkast van de recordkampioen verdwenen, maar vooral door van 1986 tot en met 2013 onafgebroken de hoofdtrainer van United te zijn. Het vertrek van Ferguson stond destijds echter niet op zichzelf: grote namen zoals Nemanja Vidic en Rio Ferdinand, die te boek staat als één van de meest succesvolle verdedigingsduo’s in de Premier League, en het tweede voetbalpensioen van Paul Scholes zorgde ervoor dat er naast het grote plaatje (trainer, red.) ook binnen de ploeg hoekstenen uit het elftal gerukt werden. 

David Moyes, Ryan Giggs (interim), Louis van Gaal, José Mourinho, Ole Gunnar Solskjaer en ook Ralf Rangnick: geen van allen lukte het om de prestaties van Sir Alex te evenaren. Ten Hag mag daar dus ook een poging voor wagen, maar komt wel bij een heel andere club binnen dan zijn voorgangers. Alleen bij Rangnick had United – en de buitenwacht met de club – de kampioensgrote verwachtingen van de trainer(s). Tel je daar de commerciële belangen die een club als Manchester United, helemaal met de Amerikaanse eigenaren, met zich meebrengt en je krijgt het Manchester United van Van Gaal: een team vol met spelers die goed zijn voor de shirtverkoop, maar op basis van hun spelersprofielen niet complementair aan elkaar zijn. 

Dat spelers van de bovenste gradatie van toen, de toptalenten zoals Antony Martial en wereldsterren zoals Angel di Maria, na nóg meer van wisselvalligheid en ondermaatse prestaties liever voor andere opties kiezen dan Manchester United, is een gegeven waar Ten Hag in zijn eerste weken als eindverantwoordelijke bij de Engelse grootmacht keihard tegenaan liep. Voor veel trainers is dat een dealbreaker, zowel in de contractonderhandelingen met de club als bij de sportieve prestaties die de trainer levert, maar in het geval van Ten Hag is dat een klus die hij de afgelopen seizoenen bij Ajax meerdere malen geklaard heeft. 

Manchester United

De situatie van Ten Hag is wel te vergelijken met die van de huidige bondscoach van het Nederlands elftal, alleen niet bij Manchester United. Ten Hag staat meer in de schoenen van de Van Gaal die aan zijn eerste klus bij FC Barcelona begon. Onder leiding van de Nederlandse trainer kwamen Eredivisie-spelers zoals de broertjes De Boer, Patrick Kluivert en Phillip Cocu naar Camp Nou. Daar had Van Gaal twee belangrijke redenen voor: spelers in de Eredivisie zijn technisch vaak beter onderlegt dan spelers uitandere competities en ze kosten daarnaast een stuk minder dan spelers uit de grote leagues. Dat terwijl spelers in de Eredivisie vaak Europese bagage hebben, op jonge leeftijd doorbreken in een eerste elftal en daardoor ook meer ervaring op het hoogste niveau met zich meenemen bij een mogelijke overstap. 

Malacia is voor Premier League-begrippen met zijn 22 jaar nog een talent, komt binnen met dik 100 wedstrijden voor Feyenoord in de benen, vijf interlands achter zijn naam en een speler die ook meer dan twintig wedstrijden op Europees niveau heeft gespeeld. En dat voor maximaal 17 miljoen euro. Maar nog belangrijker: het aantrekken van Malacia is een zeer gerichte aankoop. Met Luke Shaw en Alex Telles zijn er al twee linksbacks aanwezig bij Manchester, maar Malacia kan met zijn explosiviteit en felheid wel degelijk iets toevoegen op de linkerflank van de Engelse grootmacht. Dat het spelersprofiel van de Feyenoorder naadloos past in de manier waarop Ten Hag zijn linksback wil laten spelen, is mooi meegenomen. 

Hoe anders was dat voor Van Gaal, die de spelers die hij wilde niet kreeg en de spelers die hij kreeg eigenlijk niet kon gebruiken in zijn voetbalfilosofie. De tegenwoordig bondscoach van het Nederlands elftal vertrok na het WK 2014, waar Nederland voor het eerst in de succesvolle 5-3-2-formatie aantrad, de gecontroleerde manier van voetballen ook in Manchester wilde implementeren. Dat liep niet zoals verwacht, al kun je daar niet altijd alléén de trainer op aankijken. De club(leiding) is er immers verantwoordelijk voor dat het de trainer de spelers geeft die hij nodig heeft om het beste team te vormen. Ten Hag lijkt niet alleen dat privilege wel te hebben. De categorie spelers die beschikbaar is voor United op dit moment, is ook perfect voor het ‘kneden’ van Ten Hag, en dus óók voor United. 

Commercieel voetbal

Het lijkt na bijna tien jaar van investeren in sterspelers inmiddels wel duidelijk dat er meer nodig is dan een aantal wereldklasse spelers om de zilvervloot weer te laten aanmeren in Old Trafford. Dat dit geen garantie voor succes is, staat symbool voor de Champions League-droogte van bijvoorbeeld Manchester City en Paris Saint-Germain. Sinds 2013 kwamen grote namen zoals Jadon Sancho, Raphael Varane, Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes en Harry Magguire voor tientallen miljoenen over, maar levert dat kapitaal op het veld de afgelopen jaren (te) weinig op. 

In die zin past de aanstaande transfer van Christan Eriksen ook perfect in ‘lijn Ten Hag’, net zoals Frenkie de Jong de sleutel is naar het succes voor Ten Hag. Dat lijkt ook de reden dat United alles op alles zet om de Nederlandse verdedigende middenvelder los te weken bij FC Barcelona. Dat is ook het grootste voordeel voor United. Ten Hag heeft al een meer dan bewezen track-record dat hij vanaf het begin van het seizoen een hecht team kan bouwen die tot het einde om de prijzen mee kan spelen. Daarvoor heeft Manchester United geen commerciële aankopen nodig, maar commercieel voetbal. Voor commercieel voetbal heb je bepaalde type spelers nodig. Het belangrijkste voordeel voor Ten Hag en Manchester United: daar heb je vooral spelers voor nodig die (nog) geen wereldtop zijn. 

Ten Hag heeft veel aan mannen die taakbewust willen voetballen, zich helemaal het schompes lopen om de uitgedokterde -lijnen van de trainer te volgen en zo het team naar een hoger niveau brengen. Manchester United heeft altijd meerdere sterren gehad. Dat is nu ook het geluk van Ten Hag: door de financiële positie van United kan de trainer één speler aantrekken om wie het hele spelletje gaat draaien. Frenkie de Jong kan, in tegenstelling tot Cristiano Ronaldo, vanuit het middenveld voor zoveel variatie zorgen dat United de doelpunten van de Portugees steeds minder nodig heeft. Daarvoor is óók een verdediger nodig die een man kan uitschakelen, maar ook een linie kan overslaan met zijn passes.

Lisandro Martínez kost dan wel vijftig miljoen euro. Aan de andere kant: als je speler met zoveel ervaring in de vaderlandse top, de Champions League en het nationale elftal uit een topcompetitie wil plukken, ben je minimaal zeventig tot tachtig miljoen euro kwijt en komt er een speler binnen die een reputatie hoog te houden heeft en, zoals bij Van Gaal, niet in de voetbalfilosofie van de trainer past. Dat doet het vast goed voor de shirtverkoop. Al zullen er genoeg Malacia-shitjes op Old Trafford te zien zijn als United met de back in het team weer wint.

TIP: Pak 1.54x je winst als Ten Hag en United hun eerste Premier League-wedstrijd winnen!

Gaat Ten Hag slagen bij United?

  • Ja
  • Nee
  • Ik moet het nog zien
529+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie