FC Barcelona naait Frenkie de Jong

Foto: FC Barcelona naait Frenkie de Jong

Frenkie de Jong hoeft niet te vertrekken bij FC Barcelona, maar er zijn wel voorwaarden verbonden aan een langer verblijf. Dat was de boodschap van voorzitter Joan Laporta aan de Spaanse pers toen hem gevraagd werd naar de transferonderhandelingen met Manchester United. Laporta test de clubliefde van De Jong met dezelfde naaistreek als bij Ronald Koeman.

Frenkie de Jong was er tijdens de Nations League-wedstrijden van het Nederlands elftal glashelder over: hij wilde bij FC Barcelona blijven. De Nederlandse middenvelder speelt in zijn fantasieën al vanaf zijn jonge jaren voor de Spaanse grootmacht. Dat hij sinds 2019 bijna wekelijks het shirt van zijn droomclub om zijn schouders kon trekken, was voor hem altijd de reden FC Barcelona boven clubs als Manchester City, Paris Saint-Germain en FC Bayern München te kiezen. Spijt van zijn keuze had hij, ondanks de weinige prijzen in de afgelopen jaren, ook nooit gehad. Maar of dat nog steeds zo is na de meest recente uitspraken van voorzitter Joan Laporta, is nog maar zeer de vraag. 

Frenkie de Jong

Het begon als een lofzang, de toespraak die Laporta hield over Frenkie. De Nederlandse middenvelder was volgens de voorzitter één van de beste middenvelders ter wereld. Hij mocht daarom van geluk spreken dat een speler van wereldklasse op het middenveld van FC Barcelona rondliep. Laporta bevestigde dat United interesse had, voegde eraan toe dat de Engelse grootmacht niet de enige club was die De Jong wil overnemen en dat de club haar beste spelers wil behouden. De Jong hoort daar volgens de voorzitter, in tegenstelling tot Memphis Depay, nog wel toe. 

Maar niet tegen elke prijs. 


Daar staan eigenlijk dezelfde voorwaarden tegenover als in 2020. Frenkie had destijds nog een langlopende verbintenis (tot 2024, red.) maar verlengde zijn contract tot 2026 om de loonlasten te kunnen spreiden over meerdere seizoenen en Barcelona zo meer ruimte te verschaffen in het salarishuis. Aangezien de coronacrisis de Catalanen financieel ook niet geholpen heeft en de club verschillende bezittingen heeft moeten verkopen om grote bedragen binnen te harken, zorgt ervoor dat de voetbalgerelateerde omzet, waar de transfersommen en salarissen van betaald mogen worden volgens Financial Fair Play, ook dalen. 

Hoe lager de totale omzet is, hoe minder budget de club aan de start van het seizoen heeft en des te meer is het afhankelijk van grote klappers op de transfermarkt. Voor de goede orde: de 85 miljoen euro die Frenkie oplevert, is binnen het volledige voetbalbedrijf van FC Barcelona veel te weinig om echt van impact te zijn in de schuldenvermindering. Barcelona kan naast 85 miljoen euro aan inkomsten óók nog vier jaarsalarissen van naar verluidt zestien miljoen euro (64 miljoen euro) schrappen. Op die manier lijkt de transfer van De Jong op het eerste oog 85 miljoen euro op te leveren, maar in totaal komt er dan 149 miljoen euro vrij. 

FC Barcelona

De situatie van de Catalanen is de afgelopen jaren breed uitgemeten in de (inter)nationale media. De Catalanen hebben een megaschuld van meer dan één miljard euro. Een lening van 1,5 miljard euro zorgde voor genoeg ademruimte, maar is voor een gigantisch bedrijf als FC Barcelona genoeg geld om een jaar of maximaal twee jaar van te kunnen leven – de club heeft een omzet van honderden miljoenen, dan wel meer dan één miljard euro. Omdat dit voetbalgerelateerde inkomsten zijn, transferbedrag opgehaald en ingecalculeerde salariskosten van speler, kan Barcelona dit bedrag ook meteen weer in de spelersgroep steken.


In de Spaanse media weten ze ook al wie dat moet worden: Bernardo Silva van Manchester City. Als je kijkt naar de verschillen en overeenkomsten tussen de Portugees international en onze landgenoot, en vooral de Barcelona-positie in het achterhoofd houdt, komt Bernardo Silva nu eenmaal beter tot zijn recht op het centrale middenveld dan een type De Jong. Dat FC Barcelona onder Xavi Hernández met een sobere zes speelt, iemand die altijd goed staat en altijd secuur passt, en de doldwaze dribbels van Frenkie niet binnen dat takenpakket vallen, zorgt ervoor dat De Jong inderdaad één van de beste middenvelders ter wereld is. Maar niet voor FC Barcelona. 

Als Laporta dat laatste zegt, gooit hij zijn eigen transferruiten in. Een overbodige speler, of een speler die niet helemaal in de visie van de clubleiding en de trainer past, is automatisch minder waard dan een van de dragende spelers van de club. Dat De Jong sinds zijn komst in 2019 137 wedstrijden voor Barcelona speelde, onderstrepen de lovende woorden van Laporta. Het gevolg dat de voorzitter daaraan verbindt, staat echter lijnrecht tegenover zijn eigen woorden. Als je een speler écht wil behouden, maak je de toekomst bij de club immers aantrekkelijker. Bij De Jong wordt deze juist veel onaantrekkelijker gemaakt door de voorwaarde te stellen dat er naar zijn salaris gekeken moet worden als hij wil blijven. 

Joan Laporta

Het is een beetje zoals Koeman kreeg te horen dat hij mocht aanblijven als Laporta binnen twee weken geen vervanger kon vinden. Jürgen Klopp (Liverpool) en Pep Guardiola (Manchester City) waren niet bereid om naar Camp Nou te komen en Xavi werd nog te onervaren geacht, waardoor Koeman alsnog het fiat kreeg om aan zijn tweede seizoen als Barcelona-trainer te beginnen. Na een paar maanden had Xavi wel genoeg ervaring om het stokje van de Nederlander over te nemen, die wegens tegenvallende prestaties werd ontslagen. Hetzelfde lijkt te gebeuren met De Jong, die volgens diverse media al ‘nee’ heeft gezegd tegen een nieuwe salarisverlaging. 


Daarmee heeft Laporta precies wat hij wil: Frenkie de Jong verkopen voor de hoogst mogelijke prijs. Het is een van de weinige spelers die van waarde is, langdurig vastligt en vervangbaar is. Dat Manchester United met Erik ten Hag een groot fan van De Jong als trainer heeft, komt de onderhandelingspositie van de Catalanen alleen maar goed uit. De recente uitspraken van Laporta over De Jong maken die positie nog beter: de speler wil blijven en hoeft niet weg. Het voordeel voor De Jong: hij heeft nog een doorlopend contract tot 2026, dus hoeft in principe niet bij te tekenen voor een langer verblijf bij de club. 

Dat het langere verblijf van De Jong lastig gemaakt kan worden als hij niet instemt met de verlenging, lijkt ook al met potlood ingevuld te kunnen worden. De lovende woorden van Laporta lijken daarmee een wolf in schaapskleren, maar daar is de Spaanse voorzitter lang niet de enige in. Feit blijft dat óók De Jong een aankoop is van Josep Maria Bartomeu, de voorzitter die Laporta opvolgde. Dat Koeman, De Jong en waarschijnlijk een Memphis niet de eerste Nederlandse enclave is die uit de Spaanse top gewerkt wordt – denk aan de Oranje-schoonmaak bij Real Madrid nadat Florentino Pérez voorzitter werd – is misschien een pleister op de wonden. De enige manier waarom Laporta überhaupt lovend is over De Jong, is om de totale transferprijs (inclusief salaris) over die 150 miljoen euro te krijgen. Het gekke is: als het geduld van Manchester United en Erik ten Hag op begint te raken, gaat hem dat nog lukken ook.

TIP: Pak 1.63x je winst als Barcelona van Rayo wint!

Waar speelt De Jong volgend seizoen?

  • Bij Barcelona
  • Bij Manchester United
  • Bij andere club
1979+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:25
8+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
58+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
78+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
472+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
1924+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
743+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
167+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
69+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
113+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
625+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
147+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
622+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
736+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
474+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
51+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
163+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
39+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
529+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie