“Robben is een klootzak en een acteur”

Wanneer je als Nederlander in Mexico in een taxi stapt, duurt het niet lang voordat de chauffeur over het WK 2014 begint. Specifieker zal hij je aanspreken op de schwalbe van Arjen Robben. Dat Nederland in de laatste minuut van Mexico won door een makkelijk gegeven penalty zit de Mexicanen nog altijd dwars. Het is precies acht jaar later nog altijd een nationaal trauma.

Verdomde Nederlanders

“Robben is een geweldige acteur, de scheidsrechter was blind. Onze grote daden werden verpest door een klootzak.” Het was een oprechte, maar stevige reactie op de schwalbe van Arjen Robben. Zeker als je bedenkt dat het werd gezongen door een meisje van vijftien. “Verdomde Nederlanders. Ze trapten ons uit het WK met hun onterechte penalty’s en kwade bedoelingen”, zong ze met een gitaar in haar handen.

Twee dagen na de achtste finale van Nederland tegen Mexico publiceerde het Mexicaanse meisje een video waarin ze Nederland en Robben beledigend toezong. Veel Mexicanen sloten zich op social media bij haar aan. Robben had hun WK-droom verpest.

Schwalbe

Mexico was aan de winnende hand in de achtste finale van het WK in 2014 in Brazilië. Giovani dos Santos had de Latijns-Amerikanen vlak na rust op voorsprong gezet met een raak afstandsschot. Mexico, met ook Rafael Márquez, Carlos Salcido, Maza Rodríguez, Hector Moreno en Andrés Guardado, speelde beter dan Nederland, maar miste de kansen om verder uit te lopen. In plaats daarvan liepen de Mexicanen achteruit en gaven ze Wesley Sneijder de kans om vlak voor tijd 1-1 te maken. Met een harde volley verschalkte hij Guillermo Ochoa, die een geweldig toernooi keepte.

Met nog maar twee minuten reguliere speeltijd op de klok stevende de wedstrijd af op een verlenging. In de zes minuten blessuretijd bracht Arjen Robben daar verandering in. De vleugelspeler dribbelde vanaf de achterlijn de zestien meter in en kwam Márquez tegen. De oud-verdediger van FC Barcelona stak zijn been uit en hoewel hij Robben niet raakte, ging die wel naar de grond. De uitvoering van de stervende zwaan, die Robben bij Chelsea veelal had geoefend, misleidde de scheidsrechter. Penalty!

De Mexicanen konden het niet geloven, maar hun protest bij de scheidsrechter had geen succes. Klaas-Jan Huntelaar stond al klaar om de strafschop te nemen. Hij faalde niet en schoot Nederland naar de kwartfinale. De spits vierde het uitbundig door met een high-kick de cornervlag bijna door midden te schoppen.

No era penal

No era penal“, houden de Mexicanen tot op de dag van vandaag vol. Ochoa vertelde het desgevraagd in 2019 en ook Maza Rodríguez bleef bij zijn standpunt toen we hem ernaar vroegen. “Moet ik daar nog woorden aan vuil maken? Robben is een goede speler, maar een nog betere acteur. Hij heeft ons veel pijn gedaan en dat vergeten we niet.”

Er zijn veel memes over Robben gemaakt, er worden shirts verkocht met de tekst ‘No era penal‘ en er was een Mexicaan die vier jaar en 269 dagen lang elke dag een tweet plaatste over het onrecht. “Ik denk wel dat Robben een probleem heeft. Hij probeert te vaak vals te spelen in het strafschopgebied van de tegenstander. Het is beter voor iedereen als hij daarmee kapt”, vertelde de twitteraar aan VICE Sports.

Vloek van de achtste finale

De pijnlijke uitschakeling zit bij de Mexicanen extra diep, omdat ze op een WK nooit verder kwamen dan de achtste finale. Al zeven WK’s achter elkaar werd La Selección uitgeschakeld in de eerste ronde na de groepsfase. Tegen Nederland leek het erop dat de vloek doorbroken zou worden, totdat Robben op discutabele wijze de penalty versierde. Oranje zelf versloeg Costa Rica in de kwartfinale, maar verloor van Argentinië in de halve finale.

Bereid je dus voor als je naar Mexico gaat. Ze zijn het daar nog steeds niet vergeten. Voor de grap kun je zeggen dat het wel een penalty was (‘Si, era penal‘) en dat de scheidsrechter altijd gelijk heeft (‘el árbitro siempre tiene razón‘), maar daarna is het voor de gezelligheid en onderlinge band toch beter om toe te geven. No era penal.