Götze zorgt voor laatste PSV-kans

Foto: Götze zorgt voor laatste PSV-kans

Mario Götze tekende twee seizoenen geleden verrassend bij PSV. De 58-voudig Duits international speelde zijn carrière weer uit de slob en tekende onlangs een contract bij Eintracht Frankfurt, waarmee Götze de Champions League ingaat én een nieuwe kans in de Bundesliga krijgt. Het gat dat de Duitser achterlaat is groot, maar ook een grote kans voor PSV. 

Over tien jaar zullen we elkaar nog aankijken en elkaar vragen: weet jij nog waar je was toen Mario Götze zijn transfer naar PSV afrondde? Het is door de afgelopen jaren, en de opmerkelijk fitte Götze, bijna normaal geworden om de kleine Duitse technicus tussen de Eredivisie-linies te zien bewegen, hoe de aanvallende middenvelder telkens van de kleine ruimte weer zijn territorium wist te maken. In combinatie met de bewegelijkheid die Götze in zijn spel heeft zitten en het overzicht en de technische bagage om de bal met de binnen- en buitenkant van de voet met grote precisie te kunne versturen, maakte Götze een bijna onmisbare kracht in het voetbal dat Roger Schmidt wilde spelen. 

PSV

Dat Götze een belangrijke schakel was voor de Duitser, behoeft geen verdere uitleg. Dat de aanvallende middenvelder zou vertrekken bij PSV, dat stond echter ook al vast. SL Benfica, de nieuwe club van Schmidt, leek lange tijd de beste papieren te hebben om de 30-jarige Götze voor vier miljoen euro (vastgestelde afkoopsom in contract, red.) over te nemen van de Eindhovenaren. Benfica pakte echter niet door en zag hoe Eintracht Frankfurt, dat door de Europa League-finale een plek in de Champions League van volgend seizoen wist te bemachtigen, er uiteindelijk met de handtekening van de kleine technicus vandoor ging. 


Nu kunnen we deze zinnen vullen met het enorme gat dat Götze achterlaat bij de Eindhovenaren. Een speler die zowel met zijn passing, individuele actie als met doelpunten het verschil kan maken is goud waard voor elke trainer. Dat Götze nét dat beetje extra kon brengen om de Eindhovenaren over een dood punt te helpen, of één van de aanvallende krachten van de ploeg in stelling te brengen, is ook terug te zien in de prestatiedata van de middenvelder in de Eredivisie en in de Europa League. Daaruit blijkt nog maar eens de uitdaging voor technisch manager John de Jong, trainer Ruud van Nistelrooy en de technische staf van de Eindhovenaren. 

In de Eredivisie, waar de ruimtes tussen de linies over het algemeen kleiner zijn dan in de Europa League, vond Götze echter vaker de ruimte om een assist of belangrijke pass te geven. In de Eredivisie eindigde 4,1% van alle passes (60,4 per negentig minuten) in een gevaarlijke mogelijkheid of een doelpunt voor PSV. In Europa lukte dat in 5,8% van alle passes (61,4 in totaal). Met andere woorden: per wedstrijd was Götze gemiddeld goed voor zo’n twee tot drie belangrijke passes/assists per negentig minuten voetbal en een speler die gemiddeld één keer per half uur gevaar creëert, is voor veel (Eredivisie-)ploegen al snel een sterspeler. 

Mario Götze

Daar houdt het bij Götze echter niet bij op. Dat de Duitser zich gemakkelijk aan de bal voortbeweegt in de drukte, gaat hem zonder bal logischerwijs nóg gemakkelijker af. Götze bewees de afgelopen jaren als geen ander als een duveltje uit een doosje te kunnen springen om een kans tot doelpunt te promoveren. Zowel in de Eredivisie (1,1 schoten per negentig minuten) als in de Europa League (1,3 schoten per negentig minuten) deed de Duitser dat voor een aanvallend ingestelde speler verrassend weinig – Eran Zahavi en Cody Gakpo schoten beiden gemiddeld minimaal 2,5 keer per wedstrijd. Dat Götze met zijn timing en postionering ervoor zorgde dat in de Eredivisie alsnog 18% van die pogingen in het net eindigden en in Europa 15%, maakt Götze naast een vaardig passer ook nog een aardig effectieve afwerker. 


Het enige minpunt dat je kunt opschrijven bij Götze is zijn individuele actie. In het kort kappen en draaien is de kleine Duitser een klasse apart – en dat is ook de reden Götze zichzelf vaak gemakkelijk weet vrij te spelen met de bal aan de voet. Komt de Duitser tijdens een individuele actie in een duel terecht, dan raakt hij vaker in de moeilijkheden. Zowel in de Eredivisie (2,2 dribbels ingezet, 50% geslaagd) als in de Europa League (3,2 dribbels ingezet, 47% geslaagd) blijken de tegenstanders beter opgewassen tegen zijn dribbels dan zijn passes en positioneringen zonder bal. 

Daardoor heeft het spelen met Götze voor PSV enorme voordelen gehad. Desalniettemin is het grote nadeel, je kunt eigenlijk maar op één manier met Götze in je elftal spelen en dat is het elftal rondom zijn kwaliteiten bouwen, vanuit PSV-perspectief ook grootste kans dat het krijgt met het vertrek van Götze. De Eindhovenaren hebben nu, zonder dat er een directe opvolger voor Götze in huis is gehaald, ook al voldoende keuzes om voort te borduren op het Götze-spel van de afgelopen twee jaar of het juist helemaal anders aan te pakken. 

Götze-kansen

De belangrijkste vervanger van Götze deed dat onder Schmidt ook al een aantal keer. Ritsu Doan werd met hoge verwachtingen overgenomen van FC Groningen, maar pas onder Schmidt kwam de Japanner aan voetballen toe in het Phillips Stadion. In de basis zijn Götze en Doan spelers met dezelfde kernkwaliteiten, al ligt het niveau van Götze wel (een stuk) hoger dan de international van Japan. Het is daarnaast ook de vraag wat de plannen van Van Nistelrooy zijn met Doan, die vorig seizoen in 39 wedstrijden tot elf doelpunten en drie assists kwam. Mocht naast Götze ook Doan vertrekken bij PSV, dan komt er ruimte voor een versterking van buitenaf. 


Wil Van Nistelrooy meer vanuit de korte combinatie gaan voetballen in het aanvallende middenveld, dan kan de nieuwbakken PSV-trainer de oude positie van Mauro Junior weer in ere herstellen. De Braziliaanse alleskunner, die onder Schmidt veel indruk maakte als vleugelverdediger, heeft het samba-voetbal in zijn bloed zitten en probeert in zijn spel eigenlijk altijd tempo-verhogend te zijn. Dat zijn kwaliteiten die als back onder Schmidt goed van pas kwamen, maar óók als aanvallende middenvelder een belangrijke meerwaarde kunnen hebben in het ‘kapot spelen’ van een defensie. 

Als PSV van het dominante voetbal afstapt en richting het omschakelvoetbal gaat, dan verandert ook de rol van de aanvallende middenvelder. Dan heb je meer aan een speler die fysiek sterk is, zijn positie onder druk kan behouden en daarna met een (steek)pass het spel kan verleggen. Daar komen types als Joey Veerman en/of Marco van Ginkel om de hoek kijken. Nadeel hiervan is dat je als elftal een stuk statischer opereert, iets wat een voordeel kan worden op het moment dat de club met Luuk de Jong een sterk aanspeelpunt én een dodelijke afmaker (door de lucht) in de punt heeft staan. Kiest Van Nistelrooy voor een spits die meer voetballend vermogen dan fysieke kracht heeft, kan een Gakpo-rol zoals bij Oranje (vanaf tien beginnen en dan defensie penetreren) ook nog van toepassing worden.

TIP: Pak 3.25x je inzet als PSV aankomend seizoen kampioen wordt!

Wie is de gedroomde opvolger van Götze?

  • Ritsu Doan
  • Joey Veerman
  • Cody Gakpo
  • Mauro Junior
  • Marco van Ginkel
  • Aankoop
  • Andere speler
360+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:31
5+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
44+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
8+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
45+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
43+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
28+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
147+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
26+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
89+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:12
1433+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1258+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
118+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
979+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1803+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
13:18
757+
Ajax krijgt nú al slecht Klassieker-nieuws
12:35
658+
John van ‘t Schip stopt ermee als Ajax-trainer
12:31
662+
Bizarre actie Dani Alves na ‘Depay-gerucht’
12:27
405+
‘Gigadrama voor Hélène Hendriks’
12:00
110+
Conditie Feyenoord voorkomt rampseizoen
11:50
166+
Vink waarschuwt Koeman: ‘Daar hebben we niet de spelers voor’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie