Götze zorgt voor laatste PSV-kans

Foto: Götze zorgt voor laatste PSV-kans

Mario Götze tekende twee seizoenen geleden verrassend bij PSV. De 58-voudig Duits international speelde zijn carrière weer uit de slob en tekende onlangs een contract bij Eintracht Frankfurt, waarmee Götze de Champions League ingaat én een nieuwe kans in de Bundesliga krijgt. Het gat dat de Duitser achterlaat is groot, maar ook een grote kans voor PSV. 

Over tien jaar zullen we elkaar nog aankijken en elkaar vragen: weet jij nog waar je was toen Mario Götze zijn transfer naar PSV afrondde? Het is door de afgelopen jaren, en de opmerkelijk fitte Götze, bijna normaal geworden om de kleine Duitse technicus tussen de Eredivisie-linies te zien bewegen, hoe de aanvallende middenvelder telkens van de kleine ruimte weer zijn territorium wist te maken. In combinatie met de bewegelijkheid die Götze in zijn spel heeft zitten en het overzicht en de technische bagage om de bal met de binnen- en buitenkant van de voet met grote precisie te kunne versturen, maakte Götze een bijna onmisbare kracht in het voetbal dat Roger Schmidt wilde spelen. 

PSV

Dat Götze een belangrijke schakel was voor de Duitser, behoeft geen verdere uitleg. Dat de aanvallende middenvelder zou vertrekken bij PSV, dat stond echter ook al vast. SL Benfica, de nieuwe club van Schmidt, leek lange tijd de beste papieren te hebben om de 30-jarige Götze voor vier miljoen euro (vastgestelde afkoopsom in contract, red.) over te nemen van de Eindhovenaren. Benfica pakte echter niet door en zag hoe Eintracht Frankfurt, dat door de Europa League-finale een plek in de Champions League van volgend seizoen wist te bemachtigen, er uiteindelijk met de handtekening van de kleine technicus vandoor ging. 


Nu kunnen we deze zinnen vullen met het enorme gat dat Götze achterlaat bij de Eindhovenaren. Een speler die zowel met zijn passing, individuele actie als met doelpunten het verschil kan maken is goud waard voor elke trainer. Dat Götze nét dat beetje extra kon brengen om de Eindhovenaren over een dood punt te helpen, of één van de aanvallende krachten van de ploeg in stelling te brengen, is ook terug te zien in de prestatiedata van de middenvelder in de Eredivisie en in de Europa League. Daaruit blijkt nog maar eens de uitdaging voor technisch manager John de Jong, trainer Ruud van Nistelrooy en de technische staf van de Eindhovenaren. 

In de Eredivisie, waar de ruimtes tussen de linies over het algemeen kleiner zijn dan in de Europa League, vond Götze echter vaker de ruimte om een assist of belangrijke pass te geven. In de Eredivisie eindigde 4,1% van alle passes (60,4 per negentig minuten) in een gevaarlijke mogelijkheid of een doelpunt voor PSV. In Europa lukte dat in 5,8% van alle passes (61,4 in totaal). Met andere woorden: per wedstrijd was Götze gemiddeld goed voor zo’n twee tot drie belangrijke passes/assists per negentig minuten voetbal en een speler die gemiddeld één keer per half uur gevaar creëert, is voor veel (Eredivisie-)ploegen al snel een sterspeler. 

Mario Götze

Daar houdt het bij Götze echter niet bij op. Dat de Duitser zich gemakkelijk aan de bal voortbeweegt in de drukte, gaat hem zonder bal logischerwijs nóg gemakkelijker af. Götze bewees de afgelopen jaren als geen ander als een duveltje uit een doosje te kunnen springen om een kans tot doelpunt te promoveren. Zowel in de Eredivisie (1,1 schoten per negentig minuten) als in de Europa League (1,3 schoten per negentig minuten) deed de Duitser dat voor een aanvallend ingestelde speler verrassend weinig – Eran Zahavi en Cody Gakpo schoten beiden gemiddeld minimaal 2,5 keer per wedstrijd. Dat Götze met zijn timing en postionering ervoor zorgde dat in de Eredivisie alsnog 18% van die pogingen in het net eindigden en in Europa 15%, maakt Götze naast een vaardig passer ook nog een aardig effectieve afwerker. 


Het enige minpunt dat je kunt opschrijven bij Götze is zijn individuele actie. In het kort kappen en draaien is de kleine Duitser een klasse apart – en dat is ook de reden Götze zichzelf vaak gemakkelijk weet vrij te spelen met de bal aan de voet. Komt de Duitser tijdens een individuele actie in een duel terecht, dan raakt hij vaker in de moeilijkheden. Zowel in de Eredivisie (2,2 dribbels ingezet, 50% geslaagd) als in de Europa League (3,2 dribbels ingezet, 47% geslaagd) blijken de tegenstanders beter opgewassen tegen zijn dribbels dan zijn passes en positioneringen zonder bal. 

Daardoor heeft het spelen met Götze voor PSV enorme voordelen gehad. Desalniettemin is het grote nadeel, je kunt eigenlijk maar op één manier met Götze in je elftal spelen en dat is het elftal rondom zijn kwaliteiten bouwen, vanuit PSV-perspectief ook grootste kans dat het krijgt met het vertrek van Götze. De Eindhovenaren hebben nu, zonder dat er een directe opvolger voor Götze in huis is gehaald, ook al voldoende keuzes om voort te borduren op het Götze-spel van de afgelopen twee jaar of het juist helemaal anders aan te pakken. 

Götze-kansen

De belangrijkste vervanger van Götze deed dat onder Schmidt ook al een aantal keer. Ritsu Doan werd met hoge verwachtingen overgenomen van FC Groningen, maar pas onder Schmidt kwam de Japanner aan voetballen toe in het Phillips Stadion. In de basis zijn Götze en Doan spelers met dezelfde kernkwaliteiten, al ligt het niveau van Götze wel (een stuk) hoger dan de international van Japan. Het is daarnaast ook de vraag wat de plannen van Van Nistelrooy zijn met Doan, die vorig seizoen in 39 wedstrijden tot elf doelpunten en drie assists kwam. Mocht naast Götze ook Doan vertrekken bij PSV, dan komt er ruimte voor een versterking van buitenaf. 


Wil Van Nistelrooy meer vanuit de korte combinatie gaan voetballen in het aanvallende middenveld, dan kan de nieuwbakken PSV-trainer de oude positie van Mauro Junior weer in ere herstellen. De Braziliaanse alleskunner, die onder Schmidt veel indruk maakte als vleugelverdediger, heeft het samba-voetbal in zijn bloed zitten en probeert in zijn spel eigenlijk altijd tempo-verhogend te zijn. Dat zijn kwaliteiten die als back onder Schmidt goed van pas kwamen, maar óók als aanvallende middenvelder een belangrijke meerwaarde kunnen hebben in het ‘kapot spelen’ van een defensie. 

Als PSV van het dominante voetbal afstapt en richting het omschakelvoetbal gaat, dan verandert ook de rol van de aanvallende middenvelder. Dan heb je meer aan een speler die fysiek sterk is, zijn positie onder druk kan behouden en daarna met een (steek)pass het spel kan verleggen. Daar komen types als Joey Veerman en/of Marco van Ginkel om de hoek kijken. Nadeel hiervan is dat je als elftal een stuk statischer opereert, iets wat een voordeel kan worden op het moment dat de club met Luuk de Jong een sterk aanspeelpunt én een dodelijke afmaker (door de lucht) in de punt heeft staan. Kiest Van Nistelrooy voor een spits die meer voetballend vermogen dan fysieke kracht heeft, kan een Gakpo-rol zoals bij Oranje (vanaf tien beginnen en dan defensie penetreren) ook nog van toepassing worden.

TIP: Pak 3.25x je inzet als PSV aankomend seizoen kampioen wordt!

POLL: Wie is de gedroomde opvolger van Götze?

Vandaag 28 Juni 2022

  • teaser
  • compact
<strong>'Ajacied vindt vraagprijs belachelijk'</strong>

'Ajacied vindt vraagprijs belachelijk'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="" title="Link: ...

1117
<strong>'Ajax krijgt nieuw bod van 40 miljoen binnen'</strong>

'Ajax krijgt nieuw bod van 40 miljoen binnen'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> wil Lisandro ...

499
<strong>'Ajacied in kruiwagen met strik erom wegbrengen'</strong>

'Ajacied in kruiwagen met strik erom wegbrengen'

<p>Er is een levensgrote kans dat <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" ...

646
'Feyenoord-transferbom klaar om af te gaan'

'Feyenoord-transferbom klaar om af te gaan'

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> kent tot ...

54
Kluivert geeft Barça dringend Frenkie-advies

Kluivert geeft Barça dringend Frenkie-advies

<p>De <a href="https://www.soccernews.nl/transfergeruchten" target="_self" rel="">geruchten</a> over ...

12
'FC Groningen zet streep door Strand Larsen-transfer'

'FC Groningen zet streep door Strand Larsen-transfer'

<p>FC Groningen en Bologna lijken er niet uit te komen wat betreft een transfer van&nbsp;Jørgen ...

33
'Misdadig' Ajax gekraakt: '40 tot 50 miljoen direct accepteren'

'Misdadig' Ajax gekraakt: '40 tot 50 miljoen direct accepteren'

<p>Arsenal wil&nbsp;<span>Lisandro Martínez zien los te weken bij <a ...

252
Transferbeleid United gekraakt: 'Clubleiding pakt niet door met 140 miljoen'

Transferbeleid United gekraakt: 'Clubleiding pakt niet door met 140 miljoen'

<p>Hoewel Manchester United aan diverse nieuwe spelers wordt gelinkt, heeft de club nog geen enkele ...

52
PSV-verdediger gaat voor doorbraak: 'Spelopvatting Van Nistelrooy ligt mij'

PSV-verdediger gaat voor doorbraak: 'Spelopvatting Van Nistelrooy ligt mij'

<p>Armando Obispo hoopt komend seizoen echt door te breken bij <a ...

30
Vitesse schuldenvrij na kwijtschelding 155 miljoen euro

Vitesse schuldenvrij na kwijtschelding 155 miljoen euro

<p>Vitesse staat weer volledig op eigen benen. De Rus Valeri Oyf doet afstand van al zijn aandelen ...

137
'Chelsea wil Aké betrekken in dubbeldeal met City'

'Chelsea wil Aké betrekken in dubbeldeal met City'

<p>Chelsea is van plan om in ieder geval een Nederlandse verdediger toe te voegen aan de selectie ...

31
Jonk spoort Volendam aan: 'We moeten een speedboot zijn'

Jonk spoort Volendam aan: 'We moeten een speedboot zijn'

<p>Wim Jonk is met FC Volendam begonnen aan het nieuwe voetbalseizoen. De oefenmeester beseft dat ...

34
'Xavi in paniek na slecht nieuws gesprek'

'Xavi in paniek na slecht nieuws gesprek'

<p>Barcelona lijkt weinig tot geen zaken te kunnen doen op de transfermarkt de komende tijd. De club ...

142
Derksen maakt radio-rentree

Derksen maakt radio-rentree

<p>Johan Derksen keert binnenkort weer terug op de radio. Dat maakte de voetbalanalist bekend bij ...

49
'Ajax houdt poot stijf en eist 130 miljoen voor superduo'

'Ajax houdt poot stijf en eist 130 miljoen voor superduo'

<p>Manchester United zal diep in de buidel moeten tasten voor het duo&nbsp;<span>Lisandro Martínez ...

392
Overmars ontwijkt prangende vraag: 'Schouderklopje en weg'

Overmars ontwijkt prangende vraag: 'Schouderklopje en weg'

<p>Na de presentatie van Marc Overmars bij Royal Antwerp FC werden voetbaljournalisten Willem ...

101

Gisteren 27 Juni 2022

'Eriksen onthult opvallende United-voorwaarde'

'Eriksen onthult opvallende United-voorwaarde'

<p>Christian Eriksen is niet van plan om blindelings 'ja' te zeggen tegen Manchester United. Volgens ...

220
'Bod van 2,5 miljoen euro op Dallinga'

'Bod van 2,5 miljoen euro op Dallinga'

<p>Thijs Dallinga mag blijven dromen van een buitenlands avontuur. De Franse promovendus Toulouse ...

130
'Vitesse aast op Clement en hoopt op RKC-deal'

'Vitesse aast op Clement en hoopt op RKC-deal'

<p>Vitesse hoopt na rechtsback Carlens Arcus opnieuw toe te slaan op de transfermarkt. Naast Melle ...

55
'Vertrek Ronaldo onbespreekbaar voor Ten Hag'

'Vertrek Ronaldo onbespreekbaar voor Ten Hag'

<p>Erik ten Hag is maandag officieel begonnen aan zijn klus bij Manchester United. Voor het eerst ...

35
'Dramatisch nieuws voor Memphis Depay'

'Dramatisch nieuws voor Memphis Depay'

<p>Er dreigt een grote domper voor Memphis Depay. Volgens de doorgaans goed geïnformeerde Gerard ...

333
Pikant: club James op trainingskamp naar Eindhoven

Pikant: club James op trainingskamp naar Eindhoven

<p>Al-Rayyan heeft maandagavond een pikant bericht naar buiten gebracht. De werkgever van James ...

313
'Absolute favoriet in strijd om De Ligt'

'Absolute favoriet in strijd om De Ligt'

<p>Chelsea heeft de beste papieren om Matthijs de Ligt in te lijven. Van alle geïnteresseerde clubs ...

71
Vissers vreest voor Ajax: "Een heel moeilijk jaar"

Vissers vreest voor Ajax: "Een heel moeilijk jaar"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" target="_self" rel="">Ajax</a> raakt deze zomer ...

393
Slot ziet kansen: "Nou, die hebben we"

Slot ziet kansen: "Nou, die hebben we"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> heeft ...

171
Schmidt reageert op mislopen van 'heldere' Götze

Schmidt reageert op mislopen van 'heldere' Götze

<p>Roger Schmidt heeft maandag zijn eerste training bij Benfica mogen leiden. Ook stond de Duitser ...

94
'Nachtmerrie Ajax komt alsnog uit'

'Nachtmerrie Ajax komt alsnog uit'

<p>Er dreigt dramatisch nieuws voor landskampioen <a href="https://www.soccernews.nl/team/ajax" ...

475
Koeman slaat terug: "Dat was zijn grote fout"

Koeman slaat terug: "Dat was zijn grote fout"

<p>Ronald Koeman gaat vanaf 2023 opnieuw aan de slag als bondscoach van het Nederlands elftal. Er ...

120
Barça dreigt met juridisch traject jegens Roma

Barça dreigt met juridisch traject jegens Roma

<p>FC Barcelona is furieus op het Italiaanse AS Roma. Tot ongenoegen van de Catalaanse topclub heeft ...

44
"Niemand kan geloven dat hij naar Feyenoord gaat"

"Niemand kan geloven dat hij naar Feyenoord gaat"

<p><a href="https://www.soccernews.nl/team/feyenoord" target="_self" rel="">Feyenoord</a> en FC ...

157
'Zorgwekkend Ihattaren-geluid bij Ajax'

'Zorgwekkend Ihattaren-geluid bij Ajax'

<p>Mohamed Ihattaren lijkt deze zomer fit te zijn begonnen aan de voorbereiding van <a ...

1432