Feyenoord krijgt gouden kans na leegloop

Foto: Feyenoord krijgt gouden kans na leegloop

Feyenoord gaat een aantal drukke weken tegemoet. De Rotterdammers kenden een uitstekend seizoen met een derde plek in de Eredivisie en een finaleplek in de Conference League. Andere clubs lijken daarvoor een hoge prijs te betalen voor Feyenoord-spelers op de transfermarkt. De halve basis staat in de belangstelling van Top Five League-clubs. Reden tot grote zorgen is dat niet; zelfs een leegloop zorgt voor een gouden kans voor de Rotterdammers.

Feyenoord zit eindelijk een keer in de fase dat andere clubs de hoofdprijs gaan betalen voor de ontwikkelingen binnen de club. De Rotterdammers zijn sinds de aanstelling van Arne Slot, die sinds vorig seizoen de technische leiding heeft in De Kuip, bezig aan een sterke opmars in de Eredivisie en in Europa. Met fris, aanvallend voetbal zorgde Slot er met vrijwel dezelfde spelersselectie voor een heel andere sfeer rondom de Rotterdammers vereniging. Er wordt weer positief naar de toekomst gekeken, de samenwerking met Slot werd al met een seizoen verlengt (tot 2024, red.) en als het aan Feyenoord ligt, komen daar nog een aantal jaren bij. Voordat technisch directeur Frank Arnesen die gesprekken kan afronden, hebben de Deen en Slot nog een aantal stevige transfernoten te kraken. 

Feyenoord

Een Nederlandse topclub betaalt altijd haar prijs voor Europees succes. Voor Feyenoord zal dat niet anders zijn. De Rotterdammers werken met beperkte middelen, naar verluidt bedraagt het starttransferbudget van Feyenoord vijf miljoen euro, al is dat in Rotterdam niet eens meer een bijzonderheid. Ook vorig seizoen, toen de transfer van Steven Berghuis (5,5 miljoen euro) naar Ajax de meest lucratieve van de hele transferzomer was, waren er weinig miljoenen aanwezig in De Kuip en lukte het Arnesen met aankopen zoals Gernot Trauner (één miljoen euro), Fredrik Aursnes (450.000 euro), Marcus Pedersen (één miljoen euro) en het huren van Cyriel Dessers (KRC Genk), Guus Til (Spartak Moskou) en Reiss Nelson (Arsenal) alsnog een team bij elkaar te sprokkelen waar Arne Slot een succesformatie van kon vormen. 

Daardoor komt Feyenoord nu in een nieuwe situatie terecht. Hoewel de sportieve omgeving veranderde als een nacht in de dag overgaat, is de financiële huishouding van de Rotterdammers nog altijd verre van optimaal – helemaal als je het vergelijkt met Ajax, PSV en AZ. Er al jaren gesproken wordt over externe financiers, zoals bijvoorbeeld om Cyriel Dessers definitief over te kunnen nemen van Genk, of een verkoop van het aandelenpakket dat nu nog aan de Vrienden van Feyenoord toebehoort (minderheidsbelang van 49%, red.). De makkelijkste manier voor een club om de bankrekening een boost te geven is natuurlijk de transfermarkt, al zorgt dat vooral voor kopzorgen voor Arne Slot en zijn technische staf. 

De lijst met clubs dat achter Marcos Senesi, Tyrell Malacia, Orkun Kökçü, Justin Bijlow en Luis Sinisterra aanzit, wordt met de dag groter. Lutsharel Geertruida en Trauner zouden ook kunnen vertrekken, maar het eerste kwartet spelers lijkt deze zomer een serieuze kans te krijgen op een toptransfer. Dat zorgt voor een nieuwe rits aan recordtransfergeruchten en updates over onderhandelingen. Dat Feyenoord hier eigenlijk te maken heeft met drie verschillende transferstrategieën, maakt het alleen maar interessanter. 

De miljoenen die moeten 

De speler die Feyenoord deze zomer móét verkopen, heet Marcos Senesi. De Argentijnse verdediger wordt sinds het einde van zijn eerste seizoen bij Feyenoord al in verband gebracht met een toptransfer. AC Milan, Real Madrid en vooral Napoli zouden interesse hebben gehad. Bij de Italiaanse topclub zou die interesse niet eens verleden tijd zijn. De Serie A-gigant zou Senesi nog altijd over willen nemen, mede door het Italiaanse paspoort dat de Argentijn ook in zijn bezit heeft. Daardoor valt Senesi buiten de ‘niet-EU-registratieregels’ van de Italiaanse competitie. Dat komt Feyenoord in dezen alleen maar goed uit: met een contract tot 2023 heeft de club immers niet heel veel mogelijkheden meer om de hoge transfersom eruit te halen. 

Feyenoord betaalde in de zomer van 2019 liefst zeven miljoen euro aan San Lorenzo om Senesi over te kunnen nemen. De centrale verdediger, die zich vooral door de succesvolle Conference League-campagne nu Argentijns international mag noemen, kan tegen een hoger salaris tot 2024 vastgelegd worden door Feyenoord wegens een eenzijdige optie in het contract van de verdediger. Dat de Rotterdammers dat nog niet gedaan hebben, kan te maken hebben met de kosten-baten-analyse van de Senesi-transfer. Zeven miljoen euro aan transfersom, tekenpremie voor de speler, commissie voor de zaakwaarnemer, drie jaar aan topsalaris: dan moet je als verkopende club tussen de tien en dertien miljoen euro incasseren om überhaupt quitte te spelen. 

Als Feyenoord de verbintenis verlengt, Senesi nog een seizoen langer in De Kuip houdt, wordt dat bedrag volgend seizoen minimaal één miljoen euro meer en ben je afhankelijk van de prestaties van de speler en het team om nog steeds die hoge transfersom te incasseren. De marktwaarde van Senesi wordt door Transfermarkt.nl op 17 miljoen euro geschat (8 juni 2022) en aangezien dat het bedrag is dat over het algemeen voor een eenjarig contract betaald wordt, zou dat in theorie de ideale deal voor Feyenoord zijn. 

Het oudste verdienmodel

De club kan er natuurlijk met andere transfers ook voor zorgen dat de mogelijke verliezen rondom Senesi opgevangen kunnen worden. Als je kijkt naar de uitgaande transfers van Feyenoord, dan is de recordovergang van Dirk Kuyt naar Liverpool niet alleen een bijzondere om de achttien miljoen euro die The Reds betaalden aan Feyenoord. De oud-speler van FC Utrecht is de enige aankoop van buitenaf die de top vijf recordtransfers in eerste instantie gehaald heeft – en ook de transferblamages van de afgelopen jaren pijnlijk in kaart brengt. 

Feyenoord heeft echter altijd één troef achter de hand: de jeugdopleiding. Rick Karsdorp (16 miljoen euro, AS Roma), Terence Kongolo (15 miljoen euro, AS Monaco), Jordy Clasie (15 miljoen euro, Southampton) en Royston Drenthe (14 miljoen euro, Real Madrid) verlieten Feyenoord voor grote bedragen. Van de huidige Feyenoord-selectie maken Malacia, Kökçü en Bijlow deze zomer kans om zich bij dat rijtje, of zichzelf boven Kuyt kunnen plaatsen op de lijst recordverkopen van de Rotterdammers. 

De situatie in het verleden was dat deze transfersommen vaak gebruikt moesten worden om de verliezen uit het verleden te dekken. Dat is voor een groot gedeelte de reden dat Feyenoord niet nóg verder achterop raakte in de traditionele top drie, het zorgt er ook voor dat Feyenoord in de afgelopen jaren financieel niet verder groeide. Er zijn binnen het voetbal genoeg bewezen concepten om dat te kunnen verwezenlijken. Om dat überhaupt te kunnen doen, is één voorwaarde van toepassing: de twee transferverdienmodellen van Feyenoord (aankopen-verkopen van spelers en doorverkopen van zelfopgeleide voetballers) moeten elkaar aansterken in plaats van aanvullen. Daarvoor is rendement op de transfermarkt nodig, bijvoorbeeld twee miljoen euro betalen voor een onbekende Colombiaan en hem jaren later voor tientallen miljoenen als dé Luis Sinisterra verkopen.

Gouden kans

Om dat voor elkaar te krijgen, heeft Feyenoord eigenlijk maar één sleutel tot succes: de combinatie tussen Arne Slot en Frank Arnesen. De trainer wacht dit seizoen de grootste uitdaging uit zijn loopbaan. Niet alleen moet hij een superseizoen zien te evenaren én de kans is groot dat hij minimaal twee basisspelers van die succesformatie moet missen. Dat de technisch directeur van Feyenoord zijn contract óók verlengde, is misschien wel de grootste winst die de club de afgelopen tijd boekte. Zo weet Slot dat er ook volgend seizoen weer buitenkansjes zoals Aurnses of Dessers komen. 

De belangrijkste valkuil voor Feyenoord ligt echter óók in de godsvermogens die tegenwoordig geboden worden op spelers. Twintig miljoen voor Malacia is enorm veel geld, maar de linksback is vrijwel onmisbaar voor Slot, die ook geen ‘type Malacia’ als directe vervanger heeft. Ian Maatsen (Chelsea) wordt in verband gebracht met de Rotterdammers, maar met een WK op komst is het óók een kans voor Feyenoord om de getalenteerde linksback langer te binden en na het WK écht te cashen. De club bevindt zich immers in een luxepositie: spelers op andere posities staan ook in de belangstelling en deze spelers zijn een stuk makkelijker te vervangen dan Malacia

Gun Senesi zijn Champions League-avontuur. Verkoop Kökçü aan Sevilla of gun Sinisterra zijn droomtransfer. Die tientallen miljoenen zijn niet alleen handig om het eigen vermogen van de club aan te vullen – bijvoorbeeld voor het uitkopen van de Vrienden van Feyenoord. Ze kunnen ook aangesproken worden voor nieuwe buitenkansjes die naadloos in de voetbalvisie van Slot passen. Die kosten dan eerder drie miljoen euro (Patrik Walemark, red.) dan één miljoen (Aursnes/Jahanbakhsh), zijn nog altijd minder prijzig dan een aankoop zoals Senesi en levert dus in potentie alleen maar méér rendement op voor Feyenoord. Dan heeft de club niet alleen een goedgevulde bankrekening, maar kan het ook een trainer financieel faciliteren die de onvermijdelijke transfer van Slot naar een Europese (top)club zal gaan opvangen. Met die voorbereiding kan Feyenoord immers niet vroeg genoeg beginnen.

TIP: Wint Feyenoord de Eredivisie? Dan pak jij bij Circus 9x je inzet!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Wie mag er als eerste weg?

  • Tyrell Malacia
  • Marcos Senesi
  • Luis Sinisterra
  • Orkun Kökçü
999+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:05
143+
Oorlog na Heerenveen-PSV: ‘puntenaftrek’
21:01
36+
Slot wil naar Liverpool: “Wordt komende dagen duidelijk”
20:50
19+
PSV door achtklapper tegen sc Heerenveen officieus landskampioen
20:36
128+
‘Pijnlijke Van Persie-actie na Heerenveen-PSV’
20:27
288+
‘Chivu keert na 21 jaar terug bij Ajax’
20:02
102+
Feyenoord én Go Ahead Eagles verrassen met opstelling
19:42
123+
‘PSV moet absolute klassespeler aantrekken’
19:24
41+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
246+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
8+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
281+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
155+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
31+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
29+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
158+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
95+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
134+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
100+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
28+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
16:10
214+
‘Van Praag redt eigen hachje met terugkeer Kroes’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie