Toptransfer Haller zorgt voor PSV-klap

Foto: Toptransfer Haller zorgt voor PSV-klap

Sébastien Haller lijkt zijn laatste wedstrijd in het shirt van Ajax gespeeld te hebben. Borussia Dortmund deed een bod waar Ajax over kan onderhandelen (33 miljoen euro om 38 miljoen euro vraagprijs) en Haller lijkt ook wel oren te hebben naar een nieuw Bundesliga-avontuur. Met Brian Brobbey heeft Ajax de meest logische vervanger al aan de onderhandelingstafel zitten, maar daar kan het niet bij blijven. Dat laatste is vooral zorgelijk voor titelconcurrent PSV. 

Waar de handen bij de aankondiging van de Ajax-recordtransfer van Sébastien Haller voor de mond gingen vanwege het mega-bedrag (22,5 miljoen euro), kunnen de handen op elkaar als de Ivoriaans international zijn transfer naar Borussia Dortmund afrondt. De Duitse topclub, dat zo’n 75 miljoen euro binnen harkte met de transfer van Erling Haaland naar Manchester City, zou met een openingsbod van 33 miljoen euro genoeg hebben geboden om Ajax naar de onderhandelingstafel te dirigeren. 

Sébastien Haller

Dat de club met Brobbey een beschikbare vervanger kan kopen, maakt de beslissing om Haller te verkopen voor meer dan vijfendertig miljoen euro een stuk gemakkelijker. Het zorgt ervoor dat Ajax bijna in één keer haar jaarlijkse transferinkomstentarget (50 miljoen euro, red.) binnenhaalt en dat er óók nog extra geld is om de selectie mee te versterken. Er is alleen één ding waar de Haller-miljoenen niet naar toe gaan, waardoor Ajax in hetzelfde schuitje dreigt te raken als vóór de komst van de oud=speler van Auxerre, FC Utrecht, Eintracht Frankfurt en West Ham United. 


Voor de komst van Haller probeerde Erik ten Hag het met spelers als Zakaria Labyad of Quincy Promes in de spits en als alléén Brobbey gehaald wordt als centrumspits, dan loopt Ajax opnieuw tegen die lamp aan. Natuurlijk is het een gegeven dat Bergwijn ook als centrale aanvaller uit de voeten kan. Sterker nog: in het shirt van het Nederlands elftal is hij onder bondscoach Louis van Gaal de speler die veruit het meeste levert in de aanval. Doelpunten. Individuele acties. Hier en daar zelfs een fabuleus (steek)passje. 

Van die kwaliteiten kan Haller eigenlijk alleen de eerste (doelpunten) overleggen. En hoe: afgelopen jaar maakte Haller 34 doelpunten en gaf hij negen assists in 42 wedstrijden over alle competities (1,02 beslissende acties/wedstrijd). Dat ligt hoger dan zijn algemene gemiddelde bij Ajax (65 wedstrijden in totaal, 0,97 doelpunt/assist per wedstrijd), maar dat de Ivoriaans international goed is voor bijna één doelpunt of assist per wedstrijd, mag je toch een aardig rendement noemen voor een spits die qua spelersprofiel verre van ideaal is voor het Ajax-systeem. Dat was in eerste instantie ook de reden dat Ten Hag hem zo graag naar Ajax wilde halen. 

Brian Brobbey en Steven Bergwijn

Met Haller had Ten Hag namelijk een spits in de zestien staan die niet alleen een zekerheidje bij de eerste paal was of in een luchtduel een veel grotere kans maakte om raak te knikken dan bijvoorbeeld Dusan Tadic. Haller zorgde er met zijn dreiging in de zestien ook voor dat hij als een bliksemafleider diende, voor bijvoorbeeld de offensieve looplijnen van Davy Klaassen en/of Steven Berghuis. Daardoor had de speler die de achterlijn haalde, veelal de opkomende back, vrijwel altijd meerdere afspeelpunten voor de zestien en, misschien nog wel belangrijker: Ajax was niet meer afhankelijk van lage voorzetten, maar had met Haller ook een spits die zijn kopduels won en door de lucht een doelpunt kon maken. 


Dat laatste was misschien wel het belangrijkste voordeel van Haller op Brobbey. De aanvaller van RB Leipzig is qua spelersprofiel veel meer de gewenste Ajax-spits dan zijn in Frankrijk geboren concullega. Waar Haller op z’n best is als hij in positie staat, kan Ajax met Brobbey als ‘komende spits’ veel effectiever in de omschakeling toeslaan – dan is er immers ruimte om de snelheid van Brobbey te benutten. Ook in de dekking kun je de 20-jarige aanvaller aanspelen, alleen in de luchtduel(kracht) doet de Nederlander wel onder voor Haller. Wanneer Ajax naast Brobbey alléén Bergwijn als optie in de diepe spits heeft staan, heb je een speler die nóg meer afhankelijk is van ruimte achter de defensie en tussen de linies is dan Brobbey. Zo wordt Ajax gedwongen om over de grond door het centrum te gaan combineren of via de vleugels en een lage voorzet, die gemakkelijk te verdedigen is voor een defensief ingesteld elftal wegens het overtal in de zestien. 

Dat wil echter niet zeggen dat Ajax een grote, sterke spits in het basiselftal moet hebben staan. Als de club 18 miljoen euro betaalt voor de spits, dan zal dat niet zijn om de bank warm te houden. Het is voor een trainer echter wel handig om keuze te hebben uit verschillende types in de spits. Op het moment dat nieuwbakken Ajax-trainer Alfred Schreuder kan kiezen uit Brobbey en Bergwijn, dan zijn dat kwalitatief hoge keuzes, maar niet de keuzes die ook echt voor een ander spelbeeld kunnen zorgen. Daar heb je, in het geval van Ajax, dan een grote, sterke spits nodig die je als Brobbey (lees: pinchhitter) kunt gebruiken in plaats van Brobbey als aanvulling op / vervanging van die grote, sterke spits (Haller, red.) in te zetten. 

PSV-probleem

Als je gaat kijken welke spelers er op dit moment beschikbaar zijn, dan kom je al snel uit bij PSV-transfertarget nummer één: Luuk de Jong. De aanvaller van Sevilla liet dit seizoen bij FC Barcelona zien in het meest technische voetbal ter wereld een meerwaarde te kunnen hebben – de door-de-lucht-optie in de zestien en het sterke aanspeelpunt in de opbouw – en zou voor vijf miljoen euro zijn op te pikken in Spanje. Dat is een buitenkansje voor PSV, maar óók voor Ajax. Hoewel De Jong er nog zelf niet uit was of hij terug wilde keren naar de Eredivisie, iets wat ook met zijn salariseisen (vijf miljoen euro per jaar volgens Spaanse media) te maken kan hebben. 


Wout Weghorst, die na de degradatie van Burnley op zoek is naar een nieuwe uitdaging op het hoogste niveau, zou ook in dat profiel passen. Bij de spits is het, net als De Jong, de vraag of hij het ziet zitten om de concurrentiestrijd aan te gaan en mogelijk alleen pinchhitter van de ploeg te zijn, een beetje de rol waarvoor Weghorst bij Oranje met Luuk de Jong om strijdt. Er zijn natuurlijk ook snellere opties voor de vacature ‘grote sterke spits’, maar het is de vraag of spelers zoals Alexander Isak (Real Sociedad) of Patrik Schick (Bayer Leverkusen) lekker te maken zijn voor een Eredivisie-transfer. 

De Latijns-Amerikaanse scoutingsafdeling van de Amsterdammers zal ongetwijfeld in Argentinië, Brazilië, Colombia of Mexico een groeibriljant in de scoutingsboeken hebben staan. De club kan ook in eigen land zakendoen, met FC Groningen en Jörgen Strand Larsen bijvoorbeeld. Maar als de club een dubbele slag wil slaan, de selectie versterken én de directe titelconcurrentie pijn doen, zal het De Jong als dé opvolger van Haller moeten bombarderen.

TIP: Pak 1.65x je inzet als Ajax de Eredivisie wint!

Luuk de Jong naar Ajax?

  • Ja
  • Nee, niet goed genoeg
  • Nee, wil niet naar Ajax
2750+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:51
7+
Leipzig-trainer komt met dringend Simons-advies voor Koeman
15:36
39+
Nieuwe dreun voor Calvin Stengs
15:21
16+
Drama voor Botman: “Dat probleem heeft hij nu verergerd”
15:05
171+
‘Eredivisie-terugkeer voor Kevin Strootman’
14:48
214+
‘Promes beleeft loodzware tijd in gevangenis Dubai’
14:31
80+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
61+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
53+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
235+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
153+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
148+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
202+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
253+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
129+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
100+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
88+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
188+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
32+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
20+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
557+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie