Malacia-transfer legt bom onder Feyenoord

Foto: Malacia-transfer legt bom onder Feyenoord

Feyenoord zat in het wittebroodsseizoen van trainer Arne Slot op een roze wolk. De fans van de Rotterdammers kregen na jaren van tegenhoudvoetbal en transfermislukkingen een jaar vol aanvallend voetbal, passende aankopen én een trainer die alles samenbrengt. De Rotterdammers staan echter ook voor de keerzijde van sportief succes voor een Nederlandse voetbalclub, waardoor de roze wolk snel in een onweersbui kan veranderen. Helemaal wanneer de Malacia-transfer rond komt, krijgen Arnesen en Slot nog een helse klus. 

Bij Feyenoord ging het de laatste maanden over het spel onder Arne Slot, over de Conference League-finale, over Cyriel Dessers en over Luis Sinisterra. Het waren gespreksonderwerpen die krap een jaar geleden, aan het begin van het succesvolle Rotterdamse voetbaljaar, met veel minder enthousiasme over de tong rolde. 

Feyenoord

Technisch directeur Frank Arnesen en zijn team aan scouts hadden hun huiswerk samen met Slot echter uitstekend gedaan. Binnen één jaar bouwde Slot een team dat op dezelfde spelerskwaliteiten gebouwd was als dat Dick Advocaat deed, al liet Slot zijn aanvallend ingestelde spelers op een heel andere manier uitblinken dan zijn ervaren voorganger. Dat kwam niet alleen door het nuttige en technische voetbal van Fredrik Aursnes of de spelmaker die Orkun Kökçü onder Slot geworden is. De defensie was (en is) onder Slot veel meer dan een laatste linie. Dat fundament van de ploeg dreigt deze transferzomer in één klap onder de ploeg uitgetrokken te worden. 


Slot is een trainer die de kunst van het vooruit verdedigen verstaat. Dat zorgt ervoor dat je een ander type verdediger nodig hebt dan wanneer je als team terugvalt en tegenhoudt. In het laatste geval heb je spelers nodig die over voldoende (lucht)duelkracht en andere defensieve kwaliteiten beschikken om de (sterke) spitsen van de tegenstanders van het scoren te houden. Als je zoals Feyenoord vooruit verdedigt, wordt er meer gevraagd van de defensie. Niet alleen hebben de centrale verdedigers een meer uitgebreide taakomschrijving. De vleugelverdedigers, van oudsher de plek waar ‘de minste voetballer’ werd neergezet, is daardoor als de oude buitenspeler in het Nederlandse voetbal – niet alleen qua taakomschrijving, ook qua elftalstatus. 

Waar de toekomst van Dessers, Sinisterra en Kökçü tijdens het seizoen vooral de krantenkoppen bepaalden, zijn het in de eerste weken van de transfermarkt vooral de Feyenoord-verdedigers die van een overgang mogen dromen. Daar schuilt ook het belangrijkste gevaar voor de Rotterdammers: van die defensie heeft alleen Gernot Trauner een langlopende verbintenis en is de dertigjarige Oostenrijker ook de enige die een vertrek heeft uitgesloten. Achter de namen van Tyrell Malacia (2024), Lutsharel Geertruida (2024) en Marcos Senesi (2023, club-optie tot 2024) staan grote vraagtekens voor volgend seizoen. 

Tyrell Malacia

Vooral een mogelijke transfer van Malacia kan desastreuze gevolgen hebben voor het spel van Feyenoord. Tijdens de interlands van het Nederlands elftal werd duidelijk dat Daley Blind iets speciaals heeft, maar dat geldt zeker ook voor Malacia. Zijn aanvallende dribbels en loopacties zijn er niet altijd één met een gedachten, maar door zijn snelheid en zijn over-mijn-lijk-kom-jij-er-langs-mentaliteit vallen vooral de positieve zaken op bij Malacia. Dat is niet alleen in de Eredivisie zo, uit de interesse voor de linksback blijkt dat ook buiten de landsgrenzen het talent van de 22-jarige international opvalt. 

Olympique Marseille zou inmiddels afgehaakt zijn, maar Manchester United en vooral Olympique Lyon hebben Malacia nog altijd op de verlanglijst staan. Dat trainers zoals Erik ten Hag en Peter Bosz, die hun elftallen op dezelfde hoekstenen als Slot bouwen, hun oog laten vallen op Malacia is natuurlijk geen gekke gewaarwording. Dat Malacia met een geschatte transferwaarde van 17,5 miljoen euro (Transfermarkt.nl) geld in het laatje kan brengen en dat hij als doorgestroomde jeugdspeler een erg lage investering is geweest, zorgt alleen maar voor extra winst voor de Rotterdammers. Of dat bedrag ook het sportieve verlies kan opvangen, is echter wel de vraag. 

Van de eerste elftalspelers kwam alleen Ramon Hendriks, die onlangs zijn kruisband scheurde en maanden buitenspel staat, naast Malacia in actie op de linkervleugel. Ter vergelijking: Slot gebruikte vier verschillende spelers als rechtsback en zeven spelers om het centrum-duo te vormen. Op basis daarvan kun je stellen dat Slot, die Malacia vijftig (!) keer inzette afgelopen seizoen, vrijwel nooit de noodzaak zag om Malacia te wisselen. Of beter gezegd: de trainer had in zowel het eerste elftal als in de belofteploeg geen geschikt spelersmateriaal voor handen. Nu is een Oranje-international zoals Malacia al lastig te vervangen voor een club als Feyenoord, maar dat gapende gat op een zeer belangrijke positie in het Slot-voetbal, kan bij een transfer een groot probleem opleveren. 

Feyenoord-troef

Malacia ligt dan nog twee seizoenen vast en heeft door de optredens in de Conference League en Nations League (Nederlands elftal, red.) zijn marktwaarde weer opgekrikt: Feyenoord sorteert (nog) niet voor op het vertrek van de linksback. Waar FC Twente-spelers Joshua Brenet, die net als Geertruida als rechtsback uit de voeten kan, en Mees Hilgers, net als Senesi een centrumverdediger, deze zomer mogen dromen van een transfer naar De Kuip, staat de eerste linksback op dit moment in de belangstelling van grotere ploegen en is de belangrijkste back-up van vorig seizoen langdurig geblesseerd. 


Er is echter één troef nog niet gespeeld door de technisch directeur van Feyenoord. Natuurlijk is het voor Malacia een schitterende kans om een transfer te kunnen maken naar Olympique Lyon. Kijk wat het voor de carrière van Memphis Depay heeft gedaan. Dat is echter niet het hoogste podium voor een voetballer. Ook Machester United niet, zelfs niet als de ploeg onder Erik ten Hag weer de Engelse en Europese top bestormd. Schitteren op een WK is dat wel en Malacia maakt een goede kans om in de selectie te zitten voor de editie van dit jaar. Om daar ook aan spelen toe te komen, en Blind en andere linkerwingbacks uit het basiselftal te houden, zal Malacia in de komende vijftig wedstrijden méér moeten brengen dan de vorige vijftig. 

Om dat überhaupt voor elkaar te boksen, heeft Malacia speelminuten nodig en daar heeft hij een abonnement op bij Feyenoord. Als Arnesen de ‘Gakpo-kaart’ speelt en de extra inkomsten uit het Conference League-avontuur en aanstaande Europa League-premie aanspreekt om een onweerstaanbaar aanbod voor Malacia te fabriceren, heeft Malacia de ideale omgeving om de laatste stap in zijn Feyenoord-ontwikkeling te zetten én zichzelf mogelijk in de Oranje-basis van Van Gaal te spelen. 

Hoofdprijs

Als je naar de defensieve en opbouwende kwaliteiten van Malacia kijkt, dan is zijn eigen glimlach niet eens breed genoeg. Kijk je naar zijn assists (0,1 per negentig minuten) en belangrijke passes (1,1 per negentig minuten, 1,9% alle passes) dan komt dat eigenlijk overeen met het minpunt van Malacia in de defensie: de positionering van de speler, oftewel de keuzes die hij maakt voordat hij aan de bal komt. Bij Malacia is het vaak ‘alsmaar rechtdoor’, achterlijn halen en voortrekken. Dat is een heel nuttige kwaliteit, maar door in de laatste fase beter op de omgeving te letten bij het (aanvallend) positioneren en rondom de achterlijn van de tegenstander meer rust en dus overzicht te bewaren. 

Dan is Malacia niet alleen een uitstekende linksback, maar heeft ook Oranje weer een klassieke buitenspeler van topklasse – en daar betaalt de Europese top vaak een veelvoud van de Malacia-bedragen van nu voor. Hoe de linksback daar kan komen? Afgaande op de ontwikkeling die de 22-jarige Rotterdammer heeft doorgemaakt, heeft Malacia daar drie dingen voor nodig: Feyenoord en Arne Slot en een contract tot minimaal 2025 zodat Feyenoord ook écht een keer de hoofdprijs kan pakken.

TIP: Win bij Circus 9x je inzet als Feyenoord volgend jaar kampioen wordt!

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Feyenoord SoccerNews (@feyenoord_soccernews)

Wat moet Feyenoord doen met Malacia?

  • Deze zomer verkopen
  • Deze zomer verlengen
  • Alleen verkopen als hij niet wil verlengen
  • Niet verkopen, niet verlengen
1240+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
36+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
92+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
32+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
14+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
347+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
44+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
181+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
357+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
162+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
380+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
111+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
90+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
426+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
239+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
203+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
555+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
58+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
95+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
38+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
109+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie