PSV bezorgt Feyenoord nieuw Veerman-scenario

Foto: PSV bezorgt Feyenoord nieuw Veerman-scenario

PSV en Feyenoord zijn al aan de nieuwe jacht op Ajax begonnen. De Eindhovenaren en Rotterdammers konden het de Amsterdammers niet lastig genoeg maken in de strijd om het landskampioenschap vorig seizoen. De strijd tussen de traditionele top drie vindt voor een deel al plaats voordat het nieuwe Eredivisie-seizoen wordt afgetrapt en Feyenoord dreigt opnieuw als verliezer uit de koker te komen bij de volgende Joey Veerman-achtige soap binnen de Nederlandse transfermarkt. 

De spelers van PSV en Feyenoord genieten van hun welverdiende vakantie of zijn actief bij hun nationale ploegen. Achter de schermen wordt er bij de Nederlandse titelkandidaten hard gewerkt om de selectie van volgend seizoen op oorlogssterkte te krijgen. Feyenoord hoopt voort te borduren op het sterke debuutseizoen van Arne Slot, terwijl Ruud van Nistelrooy na twee jaar Schmidt-voetbal de touwtjes in handen krijgt in het Philips Stadion. Hoewel het nog onduidelijk is hoe de nieuwe trainer van PSV zijn elftal gaat laten voetballen, wijzen de huidige mutaties in de PSV én Feyenoord-selecties opnieuw op een gezamenlijke transfertarget voor de nummers twee en drie van het afgelopen Eredivisie-seizoen. 

PSV en Feyenoord

Zo’n anderhalf jaar geleden trok Ajax 22,5 miljoen euro uit om de grote, sterke Sébastien Haller onder contract te krijgen. De kritiek op de transfersom, de prestaties en de speelstijl van Haller, die met zijn sterke lichaam nog steeds niet volledig mee kan in het hoge tempo van zijn balbehendige ploeggenoten in de aanval, is eigenlijk nog steeds niet volledig verdampt. Dat terwijl de 34 doelpunten van dit seizoen laten zien dat er wel degelijk een meerwaarde is voor een dergelijke spits in een aanvallend elftal. Helemaal in het geval van Ajax, maar óók in de gevallen van PSV en Feyenoord. 


Sterker nog: de situaties in Eindhoven en Rotterdam doen op dit moment denken aan de situatie bij Ajax voordat Haller zijn Eredivisie-rentree maakte. Bij Feyenoord namen ze al afscheid van cultheld en publiekslieveling Cyriel Dessers. De huurling van KRC Genk kon voor een vast bedrag van vier miljoen euro overgenomen worden, maar kon geen overeenstemming bereiken met de Rotterdammers over een langer verblijf in De Kuip. Dat naast Dessers ook zijn belangrijkste concurrent van dit seizoen vertrok, maakt de situatie voor Feyenoord extra lastig. De Rotterdammers incasseerden dan wel ruim één miljoen euro voor de transfer van Bryan Linssen naar Urawa Red Diamonds in Japan: daarvoor dicht je nog niet het (kwaliteits)gat van de twee spitsen die zijn vertrokken uit De Kuip. 

PSV zit in eenzelfde situatie als Feyenoord. De Eindhovenaren nemen in de persoon van Eran Zahavi afscheid van de kleine, behendige puntspeler en hoewel Carlos Vinicius nog één jaar van zijn huurcontract te gaan heeft, is het na het vertrek van Schmidt nog maar de vraag of opvolger Van Nistelrooy ook zo gecharmeerd is van de Braziliaanse spits, die bij SL Benfica (contactclub, red.) met Schmidt een trainer heeft/krijgt van wie bekend is dat hij het ziet zitten in de kwaliteiten van Vinicius. Of PSV ook daadwerkelijk zal toestemmen met een vroegtijdig vertrek van de huurspits, zal vooral afhangen van de beslissing van de belangrijkste kandidaat voor de spitspositie bij de Eindhovenaren: Luuk de Jong

Nieuwe spits-vereisten

Dat de spits van Sevilla, die dit jaar verrassend lekker ging in het shirt van FC Barcelona, in verband wordt gebracht met een Eredivisie-terugkeer bij de Eindhovenaren is natuurlijk geen unicum. Sinds de transfer van De Jong naar Sevilla (2019) zoeken zowel de vertrokken spits als de Eindhovense vereniging naar de vastigheid die ze in elkaar vonden. Dat een trainer zoals Schmidt bij voorbaat al een streep zette door de komst van de inmiddels 31-jarige aanvaller, is echter ook geen gekke gewaarwording. De aanvallers van PSV waren onder leiding van de Duitse oefenmeester eerder snel dan sterk en hadden die vlugge benen nodig in het enorme pressie-systeem van Schmidt. Dat de diepste aanvaller ook de belangrijkste aangever is voor dat druk-zetten en het gegeven dat een volgeladen vrachtwagen eerder op zijn topsnelheid is dan De Jong, zorgt ervoor dat er onder Schmidt géén plek was voor de voormalig aanvoerder van de Eindhovenaren. 


Van Nistelrooy zou een stijl ambiëren die in het midden van de driehoek met legendarische namen zoals Sir Bobby Robson (oud-manager PSV, FC Barcelona, FC Porto en bondscoach van Engeland), de ijzeren discipline die ervoor zorgt dat Diego Simeone al sinds 2011 (!) bij Atlético Madrid op de hoofdtrainersstoel zit en het tactische vermogen waarmee Marcelo Bielsa Leeds United terug naar de Premier League bracht én de club in het eerste seizoen in de Engelse koningsklasse wist te houden. Dat zijn aanwijzing waaruit je kunt opmaken dat een ‘omschakelspits’ zoals De Jong niet zou misstaan in Eindhoven, al leren de Eredivisie-histories van De Jong, Haller én Dessers ook dat een diepe spits die niet heel balbehendig is er in de vaderlandse competitie óók voor zorgt dat het speltempo inzakt. 

Daardoor staan zowel PSV als Feyenoord – en ook Ajax als Haller besluit te willen vertrekken – eigenlijk voor dezelfde opdracht: een spits halen die sterk genoeg is in de (lucht)duels, maar óók de balbehandeling, techniek en het liefst de snelheid heeft om individueel het verschil te maken. Daar komt, gezien de tactische plannen van Van Nistelrooy en de rest van de Nederlandse top, ook nog bij dat deze spits intelligent genoeg moet zijn om zich bij balverlies in de juiste looplijn te duwen die de passlijn naar de tegenstander afschermt én zichzelf in de ideale positie brengt om meteen toe te slaan uit de counter.
Met andere woorden: niet per se Luuk de Jong, die naast vijf miljoen euro aan transfersomkosten ook nog een voor PSV vorstelijk salaris zal willen opstrijken – naar verluidt ook vijf miljoen euro. 

Nieuw Veerman-scenario

Dat PSV toch wil proberen om De Jong naar Eindhoven te halen, is alleen maar goed nieuws voor Feyenoord. De Jong is natuurlijk een beperkte spits, maar óók een spits die zich al heeft bewezen in het omschakelvoetbal (PSV) en dominant spel (FC Barcelona) uit de voeten te kunnen. Of dit ook werkt bij de tussenvorm die Schmidt neerlegde en waar Van Nistelrooy op voort zal borduren, is nog wel de vraag. De Rotterdammers kunnen zich voorlopig in alle rust richten op hun belangrijkste transfertarget van de aankomende transferperiode: een nieuwe spits, misschien wel in de persoon van Jörgen Strand Larsen. De spits van FC Groningen werd afgelopen seizoen al voorzichtig in verband gebracht met een overgang naar Feyenoord. 


Dat Dessers Feyenoord verliet omdat het geen persoonlijk akkoord kon bereiken, wijst er wel op dat er budget is in De Kuip – minimaal vier miljoen euro en op basis van het salarispakket van Dessers en de Europa League-kwalificatie mogelijk nog meer miljoenen. Of dat genoeg is om de Noorse spits los te weken uit het Hoge Noorden, is nog wel de vraag. Aan de andere kant heeft Strand Larsen ook nog de leeftijd (21 jaar, red.) om in de toekomst nóg een miljoenentransfer te maken. De enkelvoudig international van Noorwegen ligt nog tot 2024 vast in de Euroborg en de club heeft een optie om deze verbintenis met een jaar te verlengen. 

Daardoor komt Feyenoord mogelijk weer in dezelfde situatie terecht als bij de winterse overgang van Veerman. De Rotterdammers zagen twee boden afgewezen worden op de spelmaker, terwijl PSV in één keer succes had bij zowel de Friese club als de speler zelf. Nu PSV en Feyenoord wéér een speler met een vergelijkbaar spelersprofiel zoekt (sterke spits), ligt er opnieuw een Veerman-scenario op de loer voor de Rotterdammers. Want Larsen zal zeker niet bij PSV misstaan en heeft één mega-voordeel op basis van De Jong: Strand Larsen is nog ‘kneedbaar’, terwijl De Jong zijn spel de afgelopen jaren in voetbalsteen bijtelde. En als je als spits kan kiezen tussen een samenwerking met Arne Slot of Ruud van Nistelrooy, dan lijkt die keuze in ieder geval gemakkelijk gemaakt…

TIP: Wedden op Nations League-wedstrijden doe je natúúrlijk bij Circus!

Voor wie zou jij gaan?

  • Luuk de Jong
  • Jörgen Strand Larsen
1316+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:15
0+
Nederlandse zaalvoetballers plaatsen zich na kwart eeuw weer voor EK
10:50
26+
Spotify-playlists AZ: straatrap en salsa
10:30
50+
‘Depay moet vrezen voor Atlético-exit’
10:15
0+
‘PSV-sterkhouder in belangstelling van drie topclubs’
09:50
63+
‘Feyenoord-plaaggeest staat voor megatransfer’
09:30
74+
Stadion Feijenoord mag miljoenen bijschrijven na besluit van gemeente
09:15
79+
Spaanse pers looft ‘magisch’ Real: ‘Madrid sterft nooit’
08:41
59+
‘Xavi moet snel definitief beslissen over Barça-toekomst’
08:21
690+
City accepteert CL-uitschakeling: ‘Cruijff zei ooit…’
07:50
2301+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
07:30
1704+
‘Feyenoord-assistent Hulshoff verlaat Feyenoord voor hoofdtrainerschap’
07:10
824+
‘ManCity wil Premier League-ster als vervanger De Bruyne’
23:45
35+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
426+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
55+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
22:23
152+
Feyenoord-revelatie voelde geen extra druk bij ‘leuke test’
21:56
212+
Scoutende Janssen verrast: ‘We kijken zelfs op dat niveau’
21:40
4632+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
21:19
268+
‘Ajax gaat op Spaanse toer: transferstrijd met Real Madrid’
20:54
142+
“Wij wonnen veel prijzen, maar dit Feyenoord is voetballend nóg beter”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie