Driessen kraakt Van Gaal: ‘Gemiste kans om plan B uit te voeren’

Foto: Driessen kraakt Van Gaal: ‘Gemiste kans om plan B uit te voeren’

Het Nederlands elftal bleef zaterdagavond tegen Polen steken op een 2-2 gelijkspel. Een teleurstellend resultaat voor Oranje, dat echter na de 0-2 achterstand wel veerkracht toonde. Valentijn Driessen denkt dat de wedstrijd tegen Polen dan ook een leerzame avond is geweest voor Oranje. 

De voetbaljournalist schrijft in zijn column in De Telegraaf dat de kwetsbaarheid van Oranje boven kwam drijven. “Schakelden de Polen van verdediging naar aanval, dan kwam de kwetsbaarheid van de nieuwe tactiek – 3-4-3 – aan de oppervlakte. Het gevaar schuilt vooral in de ruimtes achter de wingbacks Denzel Dumfries en Daley Blind. Offensief zijn zij gevaarlijke wapens – Dumfries scoorde na België opnieuw en Blind gaf wederom een assist – defensief maken ze Oranje kwetsbaar.”

Daarnaast plaatst Driessen zijn twijfels bij doelman Mark Flekken. “Zelfs na vier interlands blijven er vraagtekens bestaan of de goalie van SC Freiburg goed genoeg is voor Oranje. Dat Jasper Cillessen zou starten, maar afhaakte met een blessure, geeft aan dat die vraagtekens ook intern bestaan bij Van Gaal en keeperscoach Frans Hoek.” 

Plan B

Tevens schrijft Driessen dat Van Gaal een ideale kans heeft laten lopen om zijn ‘plan B’ uit te proberen. “In Brazilië was de Hollandse School vaak de troefkaart en schakelde Van Gaal over van 5-3-2 naar 4-3-3. Dit is in Qatar ook zijn plan B. Daarom was het een gemiste kans om dit bij 2-2 niet uit te proberen tegen Polen. Van Gaal bracht Weghorst als spits, maar liet de flanken niet bezetten door Depay en Cody Gakpo, de enige twee overgebleven buitenspelers in de slotfase.”

Driessen vindt het dan ook opmerkelijk dat Van Gaal nauwelijks gebruik maakt van vleugelspelers, die er volgens de bondscoach nauwelijks zijn. “Een constatering met een hoog selffulfilling prophecy-gehalte. Je moet ze ook willen zien (Depay en Gakpo), niet wisselen (Bergwijn en Berghuis), niet op de tribune zetten (Lang) en oproepen als ze beschikbaar zijn (Danjuma en Malen). Er zijn geen excuses om niet terug te vallen op buitenspelers als de situatie bij Oranje daarom vraagt.”

Moet Van Gaal vaker gebruik maken van vleugelspelers?

  • Ja
  • Nee
40+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie