Ajax-drama ligt op de loer

Foto: Ajax-drama ligt op de loer

Alfred Schreuder komt niet in een gespreid bedje terecht bij Ajax. Er staan veel veranderingen op de planning, waardoor de coach één speler in ieder geval niet kwijt wil. Sébastien Haller zou voor 35 miljoen mogen vertrekken, maar daar lijkt inmiddels een streep door gezet door de trainer. Daardoor zou Dortmund inmiddels afgehaakt zijn, maar daar ligt ook niet het grootste gevaar. 

Ajax lijkt er een missie van gemaakt hebben om Sébastien Haller te behouden voor de club. De Ivoriaans international is één van Ajax-spelers die in verband wordt gebracht met een zomerse overgang. Alfred Schreuder, die volgend seizoen de opvolger van Erik ten Hag (Manchester United) is, moet sowieso een oplossing vinden voor het vertrek van Noussair Mazraoui (FC Bayern München), André Onana (Internazionale, nog niet bevestigd) en neemt waarschijnlijk ook afscheid van Ryan Gravenberch, die persoonlijk akkoord is met Bayern München. Daar zou Haller, die in de belangstelling zou staan van Borussia Dortmund, Bayern München én Manchester United, nog bij kunnen komen. Als het aan Schreuder ligt, gaat dat echter niet door. 

Ajax

Na een seizoen met 34 doelpunten in 43 wedstrijden is het niet gek dat andere clubs Haller op de korrel hebben. Het is eveneens geen gekke gedachtegang dat Schreuder en de Ajax-beleidsbepalers de nodige discussies hebben gevoerd over de mogelijkheid op een transfer voor de 27-jarige geboren Fransman. Dat niet alleen Schreuder, maar ook Borussia Dortmund een voorlopige streep heeft gezet door de komst van Haller, lijkt erop te wijzen dat de Amsterdamse aanval voorlopig in stand blijft. Volgens de berichtgeving zou Dortmund 35 miljoen euro te gortig vinden. Aangezien dit de geschatte marktwaarde van Haller is (volgens Transfermarkt.nl) en een contract tot 2025, lijkt dat echter wat aan de lage kant. 


Haller ligt nog voor drie seizoenen vast, heeft een marktwaarde die even hoog is als de vraagprijs van de afgelopen weken én met de recente stelling van Schreuder, is die vraagprijs eerder gestegen dan gedaald – en zal ‘ie ook in de toekomst eerder méér dan 35 miljoen euro worden dan minder. Sterker nog: West Ham United betaalde al eens meer dan vijftig miljoen euro om Haller te contracteren. Dat avontuur mislukte dan wel. De revanche in het shirt van Ajax, waar Haller in 66 wedstrijden goed is voor 47 goals en zestien assists, is tot nu toe mierzoet. Aangezien de Amsterdammers op een hoger niveau acteren dan de Engelse omhooggevallen middenmoter, is vooral voor de club een goede ontwikkeling. 

Het neemt echter ook een groot risico voor de Amsterdammers met zich mee. Er wordt aan verschillende spelers binnen de selectie getrokken en het is algemeen bekend dat de Amsterdammers zo’n vijftig miljoen euro aan transferinkomsten nodig hebben om het kostenplaatje te kunnen betalen. Als je naar de transfermarkt anno 2022 kijkt én de wetenschap dat Haller als spits van een Bundesliga-middenmoter al vijftig miljoen euro opleverde, is er eigenlijk maar één optie voor de Amsterdammers als een bod van 35 miljoen euro binnenkomt: lachend naar de prullenbak verwijzen. 

Sébastien Haller

Dat Ajax geen trek heeft om na Onana, Mazraoui, Gravenberch nóg een belangrijke (ex-)basisspeler uit te zwaaien aan het begin van het volgende seizoen, lijkt meer dan duidelijk. De Amsterdamse clubleiding heeft veel te stellen, Haller heeft immers een doorlopend contract, maar het is nog af te vragen hoe stellig de Amsterdammers in werkelijkheid zijn. Zoals gezegd: 35 miljoen euro is de marktwaarde van Haller en dat lijkt geen gepaste afkoopsom voor één van de uitblinkers van de Champions League van vorig seizoen. Er dient echter ook rekening gehouden worden met de wensen van de speler zelf. Hoewel Haller tot nu toe altijd een tevreden Ajacied was, kan het vertrek van zijn trainer Ten Hag in combinatie met een nieuwe kans in een topcompetitie, misschien wel bij een topclub, leiden tot een groot Ajax-drama. 


Haller is op dit moment onmisbaar. Niet alleen om de doelpuntenregen van vorig seizoen, maar meer om het feit dat de Ivoriaans international op dit moment de enige spits in de selectie is van de Amsterdammers. Er wordt stilletjes vanuit gegaan dat Brian Brobbey volgend seizoen ook bij Ajax speelt, maar de Amsterdammers moeten nog maar ‘even’ een akkoord bereiken met RB Leipzig. Aangezien Brobbey vorig seizoen transfervrij vertrok uit Amsterdam, zullen dat hoe dan ook zeer pijnlijke miljoenen worden. Een hoge transfersom incasseren voor Haller (minimaal 50 miljoen euro) kan daar bij helpen, maar met één vervanger van Haller is Ajax echter nog steeds niet geholpen. Dan heeft het inderdaad Brobbey onder contract staan, maar zal het een nóg jonger alternatief moeten vinden of een spits met de ervaring en kwaliteiten van Haller én een spits die zo’n twintig miljoen euro kost. 

Met de zoektocht naar een spits vóór de komst van Haller in het achterhoofd, is dat niet één, twee, drie geregeld. Daardoor hoeft Schreuder in eerste instantie niet eens volledig overtuigd te zijn dat Haller binnen zijn spelprincipes past, maar is hij vanaf het eerste moment eigenlijk verplicht om zijn tactische plannen rondom de belangrijkste doelpuntenmaker van de Amsterdammers te bouwen. Dat lijkt ook de enige manier om het afgelopen voetbaljaar te evenaren – de Ajax-aanvallen stonden immers vaak in teken van het in stelling brengen van Haller – of zelfs te overtreffen. Dat Ajax vertrouwen heeft dat Haller die kwaliteiten heeft, lijkt meer dan duidelijk. De belangrijkste vraag die niet wordt gesteld: heeft Ivoriaans international genoeg vertrouwen dat hij bij Ajax zijn persoonlijke ambities kan waarmaken? 

Ajax-drama

Bij aankomst in Amsterdam stelde Haller al dat hij Ajax niet als zijn absolute eindstation ziet. En waarom zou hij ook? De 27-jarige spits gaat de beste jaren van zijn voetballoopbaan tegemoet, heeft misschien wel zijn meest succesvolle seizoen sinds hij als Auxerre-huurling bij FC Utrecht binnenkwam. Dat maakt het niet alleen voor Haller dé zomer om een mogelijke toptransfer te maken. Niet alleen de Ivoriaans interanational, ook Ajax heeft immers geen zekerheid op een nieuwe topproductie van de oud-spits van Auxerre, FC Utrecht, Eintracht Frankfurt en West Ham United. Deze is echter wel nodig om een toptransfer(som) binnen te halen. 


Daardoor kan Schreuder stellen dat Haller niet mag vertrekken, kan Ajax de vraagprijs verhogen en kunnen clubs voorlopig afhaken. Op het moment dat de spits zijn eigen conclusies trekt en wil vertrekken uit Amsterdam, kan het niet anders dan mis gaan. Je hebt als Ajax-zijnde dan óf een ongelukkige spits in je selectie, die ook nog eens de belangrijkste bron van doelpunten is en daar vooral vrij in zijn hoofd moet zijn. Mocht Haller wél (mogen) vertrekken, dan ligt er een groter gapend (kwaliteits)gat voordat de geboren Fransman naar Amsterdam gehaald werd. 

Er eigenlijk maar één oplossing dat hoe dan ook te voorkomen deze zomer: een nieuw contract voor Haller. Afgaande op de houding van Schreuder kan dat er natuurlijk inzitten. Het afhaken van Borussia Dortmund is een nieuwe kers op de taart, die door één man nog in het gezicht eindigt in plaats van aangesneden wordt bij de aankondiging van een langere samenwerking. 

Erik ten Hag heeft er een handje van om oude samenwerkingen nieuw leven in te blazen – Haller is daar al een voorbeeld van. En natuurlijk zijn er spitsen van een veel grotere statuur die met United in verband gebracht worden: voor het Ten Hag-voetbal is Haller al een wereldspits gebleken. Een spits die, afgaande op zijn ontwikkeling bij Ajax en ervaring in verschillende (Europese) topcompetities, niet zou misstaan. Wanneer de Ivoriaans international met Dusan Tadic, Steven Berghuis en Antony al een seizoen heeft om nooit te vergeten, kan hij met Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes en Jadon Sancho verder bouwen aan een nieuw Theater of Dreams.

TIP: Verdien 6.25 keer je inleg als Kroatië van Frankrijk wint!

Waar ligt de toekomst van haller?

  • Bij Ajax
  • Bij Borussia Dortmund
  • Bij Manchester United
  • Bij Bayern München
  • Bij andere club
1467+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:24
46+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
48+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8479+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1738+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
2823+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
143+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
838+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:15
309+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
17:00
5+
LOUIS VAN GAAL IS DE BESTE | SN Voetbalquiz #2
16:30
3329+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
16:18
56+
Nederlander hoopt op stunt tegen Manchester United: ‘Ik kijk ernaar uit’
16:18
434+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
16:02
486+
Snelle Eredivisie-terugkeer Memphis Depay?
15:46
176+
‘Brobbey 80 miljoen waard na EK’
15:27
95+
‘PSV start nieuwe samenwerking met buitenlandse club’
15:14
128+
Real Madrid-held over penaltystop: ‘Puur geluk’
14:50
126+
Eredivisie-coach met opvallende carrièreswitch: ‘Chauffeur lijkt me leuk’
14:36
25+
Arteta wil veerkracht zien bij Arsenal: ‘Pijn gebruiken als drijfveer voor titel’
14:22
370+
‘Feyenoord ontvangt bod van 20 miljoen voor Hancko’
13:05
26+
‘Clublegende De Rossi gaat door bij AS Roma’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie