Jong Oranje scoort zes keer na rust en ruikt EK-ticket

Jong Oranje heeft dinsdagavond geen fout gemaakt in de EK-kwalificatiefase. Na een moeizame eerste helft lukte het de Nederlandse talenten na rust om de leeftijdsgenoten van Gibraltar met ruime zege huiswaarts te sturen: 6-0.

Concurrent Jong Zwitserland wist de voorlaatste groepswedstrijd te winnen, waardoor Jong Oranje moest winnen om het EK-ticket in eigen hand te houden. De thuiswedstrijd tegen het nog puntloze Gibraltar leek wat dat betreft dan ook een formaliteit. In Almere lukte het de bezoekers met kunst en vliegwerk om de eerste 45 minuten schadevrij door te komen. Myron Boadu mistte een strafschop en raakte de lat met een omhaal.

Waar Jong Oranje voor rust kans na kans om zeep wist te helpen, daar bleek scoren in de tweede helft geen probleem. Al binnen de minuut was het raak. Bologna-verdediger Denso Kasius gaf vanaf de rechterflank een afgemeten voorzet en van dichtbij werkte Daniël van Kaam (FC Groningen) de 1-0 tegen de touwen. Daarna was er voor Jong Gibraltar geen houden meer aan.

Tussen de zestigste en 74ste minuut maakte Jong Oranje maar liefst vier doelpunten. Daishawn Redan verdubbelde de score, waar Sepp van den Berg de 3-0 tegen de touwen deponeerde. Boadu maakte zijn gemiste strafschop goed door nummer vier tegen de touwen te werken en Ajax-aanvaller Brian Brobbey maakte de vijfklapper compleet voor de manschappen van Erwin van de Looi. Elayis Tavsan was verantwoordelijk voor de 6-0.

Met 23 punten uit negen wedstrijden voert Jong Oranje Groep E andermaal aan. Het verschil met de Zwitsers is één punt met nog één wedstrijd te gaan. Jong Oranje sluit zaterdag af tegen Wales, waar de concurrent woensdag al de laatste wedstrijd speelt tegen Bulgarije.

Scoreverloop: 1-0 (46′) Daniël van Kaam, 2-0 (60′) Daishawn Redan, 3-0 (67′) Sepp van den Berg, 4-0 (69′) Myron Boadu, 5-0 (74′) Brian Brobbey, 6-0 (89′) Elayis Tavsan

TIP: Wint het grote Oranje van Wales? Win 1,49 keer je inleg bij Circus!