‘Financiële klapper voor Ajax’

Foto: ‘Financiële klapper voor Ajax’

De UEFA heeft eind mei bekend gemaakt hoeveel geld er is uitgekeerd aan de Champions League-deelnemers voor het seizoen 2020-2021. Dat seizoen won Chelsea de Champions League door competitiegenoot Manchester City met 1-0 te verslaan. In het door Voetbal International gepubliceerde overzicht is Ajax dat seizoen op een 21e plaats terug te vinden met een verdienste van ruim veertig miljoen euro.

Ajax kwam dat seizoen niet verder dan de groepsfase, maar incasseerde desondanks toch weer flink wat tientallen miljoenen. Het meeste geld was weggelegd voor Chelsea en City, die beiden dik 119 miljoen euro verdienden aan het toernooi. De UEFA kijkt bij de verdeling van de beloningen naar de status en de prijzenkast van de clubs. Elke drie jaar worden de media- en marketingrechten verhandelt, waarmee de UEFA ook de nieuwe financiële verdeelsleutel afspreekt voor diezelfde periode. 

Knappe elfde plek

In de cyclus tussen 2018 en 2021, gepubliceerd door Voetbal International, is te zien dat de Champions League Ajax zeker geen windeieren legt. Ajax finishte in die cyclus knap als elfde op de ranglijst en verdiende maar liefst dik 166 miljoen euro. Dat bedrag had nog hoger kunnen uitvallen, maar de market-pool uitkeringen waren voor de Amsterdammers aan de lage kant. Dat had mede te maken vanwege het feit dat de UEFA in Nederland de tv-rechten voor een laag bedrag moest verkopen vanwege gebrek aan belangstelling van zendgemachtigden. In de nieuwe cyclus (2021-2024) valt dat bedrag naar alle waarschijnlijkheid een stuk hoger uit.

TIP: Spelen Wales en Nederland gelijk? De odd is 4.15!

Gaat Ajax nog een keer de Champions League winnen?

  • Ja
  • Nee
1729+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie